Tawerna Hrothgara  Strona Główna

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

[Pobierz temat]Poprzedni temat :: Następny temat
Propozycja sesji.
Autor Wiadomość
GM 
Obywatel

0
Wysłany: 2008-12-30, 22:37   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   Propozycja sesji.

Tak jak w temacie, mam ochotę coś poprowadzić. Oczywiście w tym celu potrzebuję Was, drodzy gracze. Nie określam konkretnie w jakim systemie owa sesja się odbędzie, chciałbym demokratycznej decyzji. Oto moje propozycje, z których można wybierać:
- Warhammer I lub II edycja
- Wiedźmin: Gra wyobraźni
- Wampir: Maskarada
- Neuroshima.
Wszystkich chętnych zapraszam do dyskusji lub chociaż proszę o krótką informację: "Jestem gotów do gry w... !". Wszystko odegramy na zasadzie "kości przed monitorem" (moim!) lub pełnego storytellingu, jeśli tak sobie zażyczycie. Pozdrawiam i czekam na gromadkę odważnych herosów. :)

Durendal 
Postrach

Otrzymał 12 piw(a)

0
Wysłany: 2008-12-30, 22:45   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

Jeżeli o mnie chodzi to z tego co jest to wyboru jestem zainteresowany systemem Wampir: Maskarada w pełnym storytellingu (nie uważam, że rzuty się na forach sprawdzają).

Proponuję grę w mocnej przeszłości... Teraźniejszośc psuje klimat :P .

Est Solarus Oth Mithas! (Mój Honor To Moje Życie!)
Ostatnio zmieniony przez Durendal 2008-12-30, 22:47, w całości zmieniany 1 raz  
Postaw piwo autorowi tego posta

GM 
Obywatel

0
Wysłany: 2008-12-30, 22:52   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

Hm... Maskarada rozgrywa się zasadniczo we współczesnym nam świecie i ma po prostu inny, unikatowy klimat. Mnie na przykład się niezwykle podoba. Jeśli tylko uda mi się dotrzeć do podręcznika Mrocznych Wieków (to chyba masz na myśli pod pojęciem mocnej przeszłości), to możemy dodać je do listy. Jeśli nie... będzie to moja własna interpretacja na temat średniowiecza. :)

Durendal 
Postrach

Otrzymał 12 piw(a)

0
Wysłany: 2008-12-30, 23:00   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

Podręcznik sprzedałem bo nie miałem z kim grac więc kostki kiepawo pamiętam ale cały aspekt fabularny mocno siedzi w głowie :] .

Możemy też grac we współczesności ale zastrzegam sobie że będę "odkopanym" wampirem z klanu Brujah. Niestety ich współczesna aparycja jest odstręczająca a miałem już okazję bawic się taką postacią :P .

GM 
Obywatel

0
Wysłany: 2008-12-30, 23:20   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

Hm... Z Maskarady zapamiętałem ich jako dresów, skinów i easyriderów. Nic zbyt odstręczającego. Zwróć uwagę, że można trafić gorzej: Nosferaci przypominający gnijące zwłoki, czy zezwierzęceni Gangrele. Przyznaję, że nie wiem jak wyglądali w średniowieczu.

Durendal 
Postrach

Otrzymał 12 piw(a)

0
Wysłany: 2008-12-30, 23:26   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

Byli wizjonerami, mędrcami i filozofami... To oni pragnęli aby ludzie i wampiry żyły razem (Kartagina). Teraz bardziej przypominają ich Brujah z Sabatu niż ci z Camarilli.

GM 
Obywatel

0
Wysłany: 2008-12-30, 23:29   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

Tak, tak, tak. Ale mówiłeś o nieprzyjemnej aparycji, a nie o ideałach. :)

Durendal 
Postrach

Otrzymał 12 piw(a)

0
Wysłany: 2008-12-30, 23:36   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

Czepiasz się :D ... poza tym nie nosili w średniowieczu skórzanych kurtek i myli się zdecydowanie częściej :] .

GM 
Obywatel

0
Wysłany: 2008-12-30, 23:43   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

Nie da się ukryć, zwłaszcza z tym myciem. :) Trzeba poczekać na pozostałych chętnych. Znalazłem nawet podręcznik do Mrocznych Wieków.

Durendal 
Postrach

Otrzymał 12 piw(a)

0
Wysłany: 2008-12-31, 00:17   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

Znajdą się :P .

Dzwonsson
[Usunięty]

0
Wysłany: 2008-12-31, 13:24   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

Lista systemów jest mi powszechnie znana... We wszystko grywałem, jednak z właściwie różną częstotliwością... W związku z tym. Odrzucam "Neuroshima", nie trawię tej gałęzi RPG nie ujmując graczom, którzy ten system ubóstwiają... "WFRP", wspaniały system, jeżeli ktokolwiek zaproponuje grę właśnie na tej osi fabularnej, nie odmówię, aczkolwiek grałem i prowadziłem setki razy, więc może czas na coś innego? "Wiedźmin"... Właściwie pogrywałem niewiele, nie znam dobrze systemu, jednak jestem zaprawionym czytelnikiem twórczości Sapkowskiego, co właściwie stymuluje mnie w kierunku tej propozycji.
"Wampir". Też niewiele miałem okazji by pograć, aczkolwiek z chęcią konkretniej się zapoznam... Oczywiście historyczny rys ma znacznie ciekawszy klimat, jednak akcją rozgrywaną w XXI wieku też nie pogardzę.
W statystycznym skrócie tego co najchętniej mi podpada:
1. "Wiedźmin"
2. "Wampir"
3. "Warhammer"
4. "Neuroshima"

No i życzę koledze wytrwałości oraz plastyczności, gdyż utrzymanie sesji i dogodzenie graczom na TH to ciężka sprawa. :)

Gotrek 
Obywatel

Otrzymał 3 piw(a)

0
Wysłany: 2008-12-31, 13:25   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

Moje doświadczenie z grami rpg jest raczej znikome i ogranicza się do warhammera I ed i d&d. W któryś z tych systemów chętnie bym pograł, a innych niestety nie znam.

GM 
Obywatel

0
Wysłany: 2008-12-31, 14:04   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

Gotrek -> Nieznajomość systemu można szybko nadrobić. Chodzi głównie o chęci. Sam spieszę z krótkimi wyjaśnieniami na temat wymienionch tytułów:
- WFRPG II edycja - różni się od I edycji zdemonizowaniem świata. Kolejna Inwazja w toku. Zniszczone miasta i armie przemierzające kontynent są na porządku dziennym. Zupełnie nowy, ciekawy system magii.
- Neuroshima polski system umiejscowiony w zniszczonych walką z elektronicznym bytem - Molochem - Stanach Zjednoczonych. Bardzo specyficzny "luźny" klimat dla bohaterów, połączony z ciężkimi warunkami życia. Mimo 2100+ roku ludzie korzystają z dorobku sprzed kilkudziesięciu lat (czyli zacinający się Winchester zamiast Plasma Guna).
- Wampir: Maskarada... Moim zdaniem najtrudniejszy zarówno dla graczy jak i mistrza system. Skupiony w dużej mierze na psychice postaci. Rozgrywa się we współczesnym nam świecie i jak wskazuje nazwa gracze wcielają się (najczęściej) w wampiry. Pozostają jednak w ukryciu przed zwykłymi ludźmi. Piękna historia, świetny podręcznik, cudowny system, żałosna mechanika. Same ochy i achy. :)
- Wampir: Mroczne wieki. Od Maskarady odbiega o kilkaset lat (wstecz) i mniejsze zainteresowanie skrywaniem swej obecności (głównie dzięki zabobonności ludzi). System też ciekawy, choć dla mnie mniej interesujący niż oryginał.
- Wiedźmin to kolejny polski system. Nie wspominam o świecie, bo chyba każdy Polak zainteresowany choć odrobinę RPG kojarzy czym jest. Dodam tylko, że mechanicznie jest to najbardziej "dark" opcja ze wszystkich podanych. Moje kilkumiesięczne doświadczenie pozwala mi nawet zaryzykować stwierdzenie: "One hit - one kill".

Gotrek 
Obywatel

Otrzymał 3 piw(a)

0
Wysłany: 2008-12-31, 14:16   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

To ja bym się pisał. Najchętniej na warhammera, ale innymi systemami też nie pogardzę (może poza neuroshimą, bo też za czymś takim nie przepadam). Zawsze można spróbować czegoś nowego :)

2008-12-31, 14:16, użytkownik Gotrek wykonał(a) rzut 4k20. Wynik rzutu: 18.

GM 
Obywatel

0
Wysłany: 2009-01-01, 17:15   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

Liczyłem na nieco większe zainteresowanie, ale nie jest tak źle. Widzę trzech graczy. Pozostaje kwestia systemu. Neuroshima została odrzucona. Do wyboru jest jeszcze Wąpierz i WFRP/Wiedźmin (bo te dwa bardzo od siebie nie odbiegają).

[Pobierz temat]
Odpowiedz do tematu