Tawerna Hrothgara  Strona Główna

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

[Pobierz temat]Poprzedni temat :: Następny temat
Propozycja sesji.
Autor Wiadomość
Gotrek 
Obywatel

Otrzymał 3 piw(a)

0
Wysłany: 2009-01-02, 19:45   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

Ściągnąłem i czas pogardy :) ale i tak mam wątpliwości. Nienawiść rasowa odnosi się tylko do ras w które możemy się wcielić czy mogę np. wybrać nienawiść rasową do goblinów?

Durendal 
Postrach

Otrzymał 12 piw(a)

0
Wysłany: 2009-01-02, 20:21   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

Ok... może spróbuję. Z góry mówię, że Wiedźminem nie gram więc oddaję ten zaszczyt innemu. Ja piszę się na człowieka maga.

2009-01-02, 20:24, użytkownik Durendal wykonał(a) rzut 1k20. Wynik rzutu: 8.

Est Solarus Oth Mithas! (Mój Honor To Moje Życie!)
Postaw piwo autorowi tego posta

Gotrek 
Obywatel

Otrzymał 3 piw(a)

0
Wysłany: 2009-01-02, 20:27   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

Ja też się na ten "zaszczyt" nie piszę. Jestem krasnoludzkim wojownikiem :) Ale dalej ponawiam moje pytanie odnośnie nienawiści rasowej.

2009-01-02, 20:27, użytkownik Gotrek wykonał(a) rzut 3k10. Wynik rzutu: 11.

GM 
Obywatel

0
Wysłany: 2009-01-02, 21:44   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

Chodzi o rasy grywalne. Z wyłączeniem wiedźminów. Jest ich zbyt mało, by miało to wpływ na grę.

Dzwonsson
[Usunięty]

0
Wysłany: 2009-01-02, 21:45   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

A ja z kolei podejmę rękawicę, i z chęcią zostanę drużynowym wiedźminem... Miło będzie trzymać się pewnej neutralności. Na razie tyle, już zabieram się za czytanie materiałów i za momencik szerzej się odniosę. :)

Okej, zapoznałem się z treścią załączoną przez GM. Jutro postaram się podesłać naszemu "Bajarzowi" rys postaci plus wszelkie statystyki. :)

Ostatnio zmieniony przez Dzwonsson 2009-01-02, 22:08, w całości zmieniany 1 raz  

marsal2 
Postrach

Otrzymał 22 piw(a)

0
Wysłany: 2009-01-02, 22:25   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

a to ja z takim zapytanie wyskocze. jak duzo czasu by trzeba poswiecic na zabawe?? bo w ciagu nastepnych 2 tygodni ciezko bedzie mi znalezc czas zeby sie odlac, a co dopiero zeby grac (7 kolokwiow i 2 egzaminy zawodowe, a potem sesja), wiec nie wiem czy siadac i tworzyc postac czy sobie odpuscic :)

Durendal 
Postrach

Otrzymał 12 piw(a)

0
Wysłany: 2009-01-02, 22:27   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

Ja zostanę przy wersji fabularnej i skorzystam z punktu 7 - GM zrobi kartę :] .

Dzwonsson napisał/a:
A ja z kolei podejmę rękawicę, i z chęcią zostanę drużynowym wiedźminem... Miło będzie trzymać się pewnej neutralności.

Neuralności? W sumie Wiedźmin to zwykła, mało-refleksyjna maszynka do mielenia mięsa... Mam nadzieję, że będziesz pamiętał, że Geralt był inny a prawdziwi Wiedźmini to bezduszne bydło...

2009-01-02, 22:29, użytkownik Durendal wykonał(a) rzut 1k20. Wynik rzutu: 17.

Est Solarus Oth Mithas! (Mój Honor To Moje Życie!)

Dzwonsson
[Usunięty]

0
Wysłany: 2009-01-02, 22:51   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

Durendal napisał/a:
Neuralności? W sumie Wiedźmin to zwykła, mało-refleksyjna maszynka do mielenia mięsa... Mam nadzieję, że będziesz pamiętał, że Geralt był inny a prawdziwi Wiedźmini to bezduszne bydło...
Owszem, jednak wiedźmin to w naszej rzeczywistości pewien format żołnierza kierującego się pewnymi sztywnymi zasadami, które nie podlegają żadnym zmianom, wpływom. Wiedźmin w rzyci ma światową politykę, wszelkie konflikty międzypaństwowe i zatargi ludzkie. Właściwie każdy wiedźmin ma jedno, podstawowe zadanie. Zwalczać niebezpieczeństwo w postaci potworów wszelakich, które zagrażają ludziom. A reszta? W wyżej wymienionej wiedźmińskiej rzyci się znajduje. :)

Karanith 
Łowca

Otrzymał 10 piw(a)

0
Wysłany: 2009-01-02, 22:59   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

Durendal napisał/a:
W sumie Wiedźmin to zwykła, mało-refleksyjna maszynka do mielenia mięsa... Mam nadzieję, że będziesz pamiętał, że Geralt był inny a prawdziwi Wiedźmini to bezduszne bydło...

Hm, nie bardzo. W twórczości Sapka wiele razy pada stwierdzenie, że wiedźmini uczuć nie mają, ale biorąc pod uwagę sposób w jaki przedstawione zostały wiedźmaki, wskazuje raczej na to, iż jest to stereotyp i bujda, którą się im wmawia. Kumple Geralta z Kaer Morhen wydają się zupełnie normalni, poza tym w Sadze i opowiadaniach sporo jest fragmentów wkazujących na pewną uczuciowość wiedźminów (a to któryś dzieciom bajki opowiada, inny gra z Ciri w łapki i sprawia jej przyjemność, dając się ograć, z tego co pamiętam, to bodajże Eskel coś kręcił z Triss itd.). Nie wydaje mi się więc, żeby Geralt był jakimś wyjątkiem.

Oczywiście, to może być tylko kwestia interpetacji. Poza tym, zapewne zostało to opisane w podręczniku do systemu.

GM 
Obywatel

0
Wysłany: 2009-01-02, 23:39   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

marsal2 ->
Dobrze by było, gdybyś raz dziennie (lub raz na dwa dni) przeczytał wszystko co napiszą inni i dopisał własny post. Dla niektórych to kwestia 5 minut, dla innych 20. Więcej to chyba nikomu nie zajmie. Jeśli faktycznie nie będziesz miał czasu możesz dołączyć do nas później. Sesja to nie sabat czarownic - tu każdy może po konsultacjach wejść i wyjść kiedy zechce. :)

Co do uczuciowości wiedźminów:
Podręcznik mówi niewiele. Większość wiedźminów traci na skutek mutacji "człowieczeństwo". Ale większość nie znaczy wszyscy. Jest to też w dużej mierze wynikiem ich obecnej roli wśród ludzi. Są nielubianymi odludkami, więc ciężko ich winić za taki stan rzeczy. Ale nikt nie powiedział, że zawiązanie jakieś silniejszej więzi z drugą osobą jest poza ich zasięgiem.

marsal2 
Postrach

Otrzymał 22 piw(a)

0
Wysłany: 2009-01-03, 12:14   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

GM napisał/a:
Jeśli faktycznie nie będziesz miał czasu możesz dołączyć do nas później.

i tak uczynie, zobacze jak to wszystko bedzie wygladac i wtedy pewnie sie 'dopisze' ;) . narazie musze 'postawic' na nauke.

Głodomor 
Wędrowiec

0
Wysłany: 2009-01-03, 12:52   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

Ja mam kilka pytań.
Pytanie 1
Cytat:
Wpierw należy ustalić umiejętności wrodzone, zależne od rasy - śmiałek otrzymuje wszystkie na poziomie kiepskim.

O co chodzi z tym śmiałkiem? Bo nie czaję.

Pytanie 2,3
Cytat:
Następnie gracz wybiera tyle nowych umiejętności, ile wynosi In jego postaci pomnożona przez 3; one również są na poziomie kiepskim.

Skąd mam te nowe umiejętności wybrać?
I co to jest to In?

Pytanie4
Cytat:
Teraz na wszystkie posiadane umiejętności (wrodzone i nie) gracz ma do rozdysponowania liczbę punktów równą (In+Wo) x 3 +15

Od czego skrótem jest Wo?

Pyrtanie 5
W manewrach strzeleckich jest poziom strzelania. Czy dostaję go wybierając umiejętność z danego poziomu? Czy mam go uzyskać w jakiś sposób? Co od niego konkretnie zależy?

P.S.: Ja na wiedźmaka się nie piszę. Będę człowiek łucznik (coś w tym sytlu).

Dzięki marsal, ale nadal jeszcze pozostaje kilka wątpliwości, prosiłbym o zabranie głosu kogoś kto jeszcze by resztę dopowiedział.

2009-01-03, 13:09, użytkownik Głodomor wykonał(a) rzut 1k20. Wynik rzutu: 18.
Ostatnio zmieniony przez Głodomor 2009-01-03, 13:34, w całości zmieniany 2 razy  

marsal2 
Postrach

Otrzymał 22 piw(a)

0
Wysłany: 2009-01-03, 13:27   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

postaram sie odpowiedziec :) jak cos bedzie zle to poprawiajcie:

Głodomor napisał/a:

Pytanie 1
Cytat:
Wpierw należy ustalić umiejętności wrodzone, zależne od rasy - śmiałek otrzymuje wszystkie na poziomie kiepskim.

O co chodzi z tym śmiałkiem? Bo nie czaję.

smialek = postac gracza

poziom kiepski = 1 punkt na umiejetnosc przeznaczony (ale czy pobierany z punktow umiejetnosci to nie wiem, ale raczej napewno. jak to mialo miejsce przy statystykach)

Głodomor napisał/a:

Pytanie 2,3
Cytat:
Następnie gracz wybiera tyle nowych umiejętności, ile wynosi In jego postaci pomnożona przez 3; one również są na poziomie kiepskim.

Skąd mam te nowe umiejętności wybrać?
I co to jest to In?

umiejetnosci nie zostaly podane. chyba GM zapomnial.

a In to inteligencja.

Głodomor napisał/a:
Pytanie4
Cytat:
Teraz na wszystkie posiadane umiejętności (wrodzone i nie) gracz ma do rozdysponowania liczbę punktów równą (In+Wo) x 3 +15

Od czego skrótem jest Wo?

Wo to wola.

Głodomor napisał/a:
Pyrtanie 5
W manewrach strzeleckich jest poziom strzelania. Czy dostaję go wybierając umiejętność z danego poziomu? Czy mam go uzyskać w jakiś sposób? Co od niego konkretnie zależy?

poziom strzelania musisz ustalic z puli punktow umiejetnosci obliczanej wzorem: (In+Wo) x 3 +15.

po uzyskaniu odpowiedniego poziomu umiejetnosci wybierasz (musisz wykupic za odpowiednia ilosc punktow) manewry, tak mi sie zdaje i w tym miejscu nie jestem pewny.

2009-01-03, 13:48, użytkownik marsal2 wykonał(a) rzut 1k20. Wynik rzutu: 10.
Ostatnio zmieniony przez marsal2 2009-01-03, 13:41, w całości zmieniany 2 razy  

Więcej szczegółów
Wystawiono 1 piw(a):
Głodomor
Gotrek 
Obywatel

Otrzymał 3 piw(a)

0
Wysłany: 2009-01-03, 13:33   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

Mam takie pytanie: czy w naszej drużynie zamierza ktoś być elfem?

Dzwonsson
[Usunięty]

0
Wysłany: 2009-01-03, 13:37   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

Głodomor napisał/a:
P.S.: Ja na wiedźmaka się nie piszę. Będę człowiek łucznik (coś w tym sytlu).
Kolego, nie chcę cię urazić w żaden sposób, jednak na twoim miejscu pokusiłbym się na wstępie o ledwie przyjrzenie się trybowi rozgrywania przygody... Skoro już teraz szukasz odpowiedzi na banalne kwestie, które każdy rozwiązuje na podstawie kilku sekund logicznego myślenia, to wątpię byś był w trakcie sesji wartościowym kompanem... Nie jestem w tym przypadku MG, jednak z mojej strony powiem, iż wątpię byśmy potrzebowali graczy statycznych, którzy się nie sprawdzą. :)
Gotrek napisał/a:
Mam takie pytanie: czy w naszej drużynie zamierza ktoś być elfem?
Czyżbyś właśnie znalazł wroga rasowego? :lol: Osobiścię wątpię by ktokolwiek zdecydował się na toczenie rozgrywki elfem... Koniec końców ta rasa w niczym właściwie z zachowania w świecie Sapkowskiego nie przypomina odpowiednika z chociażby wizji Tolkiena. Tutaj przedstawiciele tej rasy to zawistne i podłe s*******e. :)

Ostatnio zmieniony przez Dzwonsson 2009-01-03, 13:41, w całości zmieniany 1 raz  

[Pobierz temat]
Odpowiedz do tematu