Ściągnąłem i czas pogardy ale i tak mam wątpliwości. Nienawiść rasowa odnosi się tylko do ras w które możemy się wcielić czy mogę np. wybrać nienawiść rasową do goblinów?
A ja z kolei podejmę rękawicę, i z chęcią zostanę drużynowym wiedźminem... Miło będzie trzymać się pewnej neutralności. Na razie tyle, już zabieram się za czytanie materiałów i za momencik szerzej się odniosę.
Okej, zapoznałem się z treścią załączoną przez GM. Jutro postaram się podesłać naszemu "Bajarzowi" rys postaci plus wszelkie statystyki.
Ostatnio zmieniony przez Dzwonsson 2009-01-02, 22:08, w całości zmieniany 1 raz
a to ja z takim zapytanie wyskocze. jak duzo czasu by trzeba poswiecic na zabawe?? bo w ciagu nastepnych 2 tygodni ciezko bedzie mi znalezc czas zeby sie odlac, a co dopiero zeby grac (7 kolokwiow i 2 egzaminy zawodowe, a potem sesja), wiec nie wiem czy siadac i tworzyc postac czy sobie odpuscic
Ja zostanę przy wersji fabularnej i skorzystam z punktu 7 - GM zrobi kartę .
Dzwonsson napisał/a:
A ja z kolei podejmę rękawicę, i z chęcią zostanę drużynowym wiedźminem... Miło będzie trzymać się pewnej neutralności.
Neuralności? W sumie Wiedźmin to zwykła, mało-refleksyjna maszynka do mielenia mięsa... Mam nadzieję, że będziesz pamiętał, że Geralt był inny a prawdziwi Wiedźmini to bezduszne bydło...
2009-01-02, 22:29, użytkownik Durendal wykonał(a) rzut 1k20. Wynik rzutu: 17.
_________________ 19.06.10 - Wróciłem
Est Solarus Oth Mithas! (Mój Honor To Moje Życie!)
Neuralności? W sumie Wiedźmin to zwykła, mało-refleksyjna maszynka do mielenia mięsa... Mam nadzieję, że będziesz pamiętał, że Geralt był inny a prawdziwi Wiedźmini to bezduszne bydło...
Owszem, jednak wiedźmin to w naszej rzeczywistości pewien format żołnierza kierującego się pewnymi sztywnymi zasadami, które nie podlegają żadnym zmianom, wpływom. Wiedźmin w rzyci ma światową politykę, wszelkie konflikty międzypaństwowe i zatargi ludzkie. Właściwie każdy wiedźmin ma jedno, podstawowe zadanie. Zwalczać niebezpieczeństwo w postaci potworów wszelakich, które zagrażają ludziom. A reszta? W wyżej wymienionej wiedźmińskiej rzyci się znajduje.
W sumie Wiedźmin to zwykła, mało-refleksyjna maszynka do mielenia mięsa... Mam nadzieję, że będziesz pamiętał, że Geralt był inny a prawdziwi Wiedźmini to bezduszne bydło...
Hm, nie bardzo. W twórczości Sapka wiele razy pada stwierdzenie, że wiedźmini uczuć nie mają, ale biorąc pod uwagę sposób w jaki przedstawione zostały wiedźmaki, wskazuje raczej na to, iż jest to stereotyp i bujda, którą się im wmawia. Kumple Geralta z Kaer Morhen wydają się zupełnie normalni, poza tym w Sadze i opowiadaniach sporo jest fragmentów wkazujących na pewną uczuciowość wiedźminów (a to któryś dzieciom bajki opowiada, inny gra z Ciri w łapki i sprawia jej przyjemność, dając się ograć, z tego co pamiętam, to bodajże Eskel coś kręcił z Triss itd.). Nie wydaje mi się więc, żeby Geralt był jakimś wyjątkiem.
Oczywiście, to może być tylko kwestia interpetacji. Poza tym, zapewne zostało to opisane w podręczniku do systemu.
marsal2 ->
Dobrze by było, gdybyś raz dziennie (lub raz na dwa dni) przeczytał wszystko co napiszą inni i dopisał własny post. Dla niektórych to kwestia 5 minut, dla innych 20. Więcej to chyba nikomu nie zajmie. Jeśli faktycznie nie będziesz miał czasu możesz dołączyć do nas później. Sesja to nie sabat czarownic - tu każdy może po konsultacjach wejść i wyjść kiedy zechce.
Co do uczuciowości wiedźminów:
Podręcznik mówi niewiele. Większość wiedźminów traci na skutek mutacji "człowieczeństwo". Ale większość nie znaczy wszyscy. Jest to też w dużej mierze wynikiem ich obecnej roli wśród ludzi. Są nielubianymi odludkami, więc ciężko ich winić za taki stan rzeczy. Ale nikt nie powiedział, że zawiązanie jakieś silniejszej więzi z drugą osobą jest poza ich zasięgiem.
_________________ I am the Master of Puppets! Who do you think the Puppets are?
Wpierw należy ustalić umiejętności wrodzone, zależne od rasy - śmiałek otrzymuje wszystkie na poziomie kiepskim.
O co chodzi z tym śmiałkiem? Bo nie czaję.
Pytanie 2,3
Cytat:
Następnie gracz wybiera tyle nowych umiejętności, ile wynosi In jego postaci pomnożona przez 3; one również są na poziomie kiepskim.
Skąd mam te nowe umiejętności wybrać?
I co to jest to In?
Pytanie4
Cytat:
Teraz na wszystkie posiadane umiejętności (wrodzone i nie) gracz ma do rozdysponowania liczbę punktów równą (In+Wo) x 3 +15
Od czego skrótem jest Wo?
Pyrtanie 5
W manewrach strzeleckich jest poziom strzelania. Czy dostaję go wybierając umiejętność z danego poziomu? Czy mam go uzyskać w jakiś sposób? Co od niego konkretnie zależy?
P.S.: Ja na wiedźmaka się nie piszę. Będę człowiek łucznik (coś w tym sytlu).
Dzięki marsal, ale nadal jeszcze pozostaje kilka wątpliwości, prosiłbym o zabranie głosu kogoś kto jeszcze by resztę dopowiedział.
2009-01-03, 13:09, użytkownik Głodomor wykonał(a) rzut 1k20. Wynik rzutu: 18.
Ostatnio zmieniony przez Głodomor 2009-01-03, 13:34, w całości zmieniany 2 razy
postaram sie odpowiedziec jak cos bedzie zle to poprawiajcie:
Głodomor napisał/a:
Pytanie 1
Cytat:
Wpierw należy ustalić umiejętności wrodzone, zależne od rasy - śmiałek otrzymuje wszystkie na poziomie kiepskim.
O co chodzi z tym śmiałkiem? Bo nie czaję.
smialek = postac gracza
poziom kiepski = 1 punkt na umiejetnosc przeznaczony (ale czy pobierany z punktow umiejetnosci to nie wiem, ale raczej napewno. jak to mialo miejsce przy statystykach)
Głodomor napisał/a:
Pytanie 2,3
Cytat:
Następnie gracz wybiera tyle nowych umiejętności, ile wynosi In jego postaci pomnożona przez 3; one również są na poziomie kiepskim.
Skąd mam te nowe umiejętności wybrać?
I co to jest to In?
umiejetnosci nie zostaly podane. chyba GM zapomnial.
a In to inteligencja.
Głodomor napisał/a:
Pytanie4
Cytat:
Teraz na wszystkie posiadane umiejętności (wrodzone i nie) gracz ma do rozdysponowania liczbę punktów równą (In+Wo) x 3 +15
Od czego skrótem jest Wo?
Wo to wola.
Głodomor napisał/a:
Pyrtanie 5
W manewrach strzeleckich jest poziom strzelania. Czy dostaję go wybierając umiejętność z danego poziomu? Czy mam go uzyskać w jakiś sposób? Co od niego konkretnie zależy?
poziom strzelania musisz ustalic z puli punktow umiejetnosci obliczanej wzorem: (In+Wo) x 3 +15.
po uzyskaniu odpowiedniego poziomu umiejetnosci wybierasz (musisz wykupic za odpowiednia ilosc punktow) manewry, tak mi sie zdaje i w tym miejscu nie jestem pewny.
2009-01-03, 13:48, użytkownik marsal2 wykonał(a) rzut 1k20. Wynik rzutu: 10.
Ostatnio zmieniony przez marsal2 2009-01-03, 13:41, w całości zmieniany 2 razy
P.S.: Ja na wiedźmaka się nie piszę. Będę człowiek łucznik (coś w tym sytlu).
Kolego, nie chcę cię urazić w żaden sposób, jednak na twoim miejscu pokusiłbym się na wstępie o ledwie przyjrzenie się trybowi rozgrywania przygody... Skoro już teraz szukasz odpowiedzi na banalne kwestie, które każdy rozwiązuje na podstawie kilku sekund logicznego myślenia, to wątpię byś był w trakcie sesji wartościowym kompanem... Nie jestem w tym przypadku MG, jednak z mojej strony powiem, iż wątpię byśmy potrzebowali graczy statycznych, którzy się nie sprawdzą.
Gotrek napisał/a:
Mam takie pytanie: czy w naszej drużynie zamierza ktoś być elfem?
Czyżbyś właśnie znalazł wroga rasowego? Osobiścię wątpię by ktokolwiek zdecydował się na toczenie rozgrywki elfem... Koniec końców ta rasa w niczym właściwie z zachowania w świecie Sapkowskiego nie przypomina odpowiednika z chociażby wizji Tolkiena. Tutaj przedstawiciele tej rasy to zawistne i podłe s*******e.
Ostatnio zmieniony przez Dzwonsson 2009-01-03, 13:41, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum