Tawerna Hrothgara  Strona Główna

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

[Pobierz temat]Poprzedni temat :: Następny temat
Ogłoszenie w zasadzie nieważne.
Autor Wiadomość
Alatariel 
Poszukiwacz Przygód

Wysłany: 2007-06-01, 01:41   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   Ogłoszenie w zasadzie nieważne.

Byłabym wielce zobowiązana, gdyby czytali państwo swoje posty po ukończeniu pisania i w miarę możliwości starali się nie kaleczyć pięknego języka polskiego. Zwłaszcza do pozostałych moderatorów apelowałabym o dawanie przykładu w dziedzinie poprawnej polszczyzny i ortografii. Macie stołek, poćcie się, takie życie. Ja sama nie widzę powodu, dla którego NIE mielibyśmy pisać poprawnie. Większość zawartości forum to góra parozdaniowe wypowiedzi, sprawdzenie ich zawartości, zastosowanie dużych liter i znaków przestankowych, poprawienie literówek, to naprawdę nie jest duży wysiłek. Nie zamierzam nikogo ścigać, ani stać nad wami z batem, tym niemniej gdy zobaczę rażące błędy, poprawię je swoim pięknym, niebieskim kolorkiem. Jeżeli będę zmuszona robić to nagminnie, pod koniec roku opublikuję ranking największych analfabetów. Może niektórych to zmobilizuje. A może jeszcze zrezygnuję z tego masochistycznego pomysłu.
I, wierzajcie, mam lepsze rzeczy do roboty niż polowanie na forumowe orty. Chciałabym jednak, byście wszyscy byli świadomi, że puryzm językowy nie szkodzi, a sposób prowadzenia dyskusji, także jej układ graficzny, może służyć jako silna reklama -- lub antyreklama. Dlatego apeluję: trzymajmy poziom. A przynajmniej: *postarajmy* się trzymać poziom...

Oczywiście, gdy zobaczycie, że ja sama piszę 'nie po polskiemu', też proszę o zwrócenie mi uwagi. Równość jakaś musi być.

Ostatnio zmieniony przez Alatariel 2007-06-01, 01:42, w całości zmieniany 1 raz  
Postaw piwo autorowi tego posta

Serafin 
Millenium

Otrzymał 51 piw(a)

Wysłany: 2007-06-01, 08:23   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

Podpisuję się pod tym obiema rękami. Jak nas zobaczą tak o nas napiszą i tego właśnie musimy się trzymać.

Pamiętajcie, że za gwałt ze szczególnym okrucieństwem na języku polskim grozi kara do 5 lat pozbawienia wolności. :)

Godzien haniebnej nazwy buntownika bo go natura mnóstwem wszelkich złości uposażyła

I choćbym szedł ciemną doliną, zła się nie ulęknę, bo jestem największym sukinsynem w tej pieprzonej dolinie!

Nugrud 
Obywatel

Wysłany: 2007-06-01, 09:27   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

Tia, "język polski"... Mówcie wprost, żeby używać jego literackiej formy, a nie np. tak jak mówimy na co dzień.

Alatariel 
Poszukiwacz Przygód

Wysłany: 2007-06-01, 09:45   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

Nugrudzie, ciężko mówić o 'formie w jakiej mówimy na co dzień'; jezyk mówiony nie zawiera raczej ortów ni literówek, ni błędów interpunkcyjnych. Co najwyżej błędy leksykalne, fleksyjne oraz gramatyczne. Ale nie, nie o mowę potoczną mi chodziło -- bez przesady, to tylko forum o ogólnie pojętych grach IE, nie każdy musi posługiwać się wysokim językiem. Chodzi mi tylko i wyłącznie o poprawny ZAPIS. To *co* kto mówi, to jego prywatna sprawa. To jak, też, przynajmniej do pewnego stopnia, określanego przez regulamin. Zapis jednak to inna sprawa ;].

Ostatnio zmieniony przez Alatariel 2007-06-01, 09:47, w całości zmieniany 1 raz  

Joneleth 
Poszukiwacz Przygód

Wysłany: 2007-06-01, 11:27   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

Kurcze, wreszcie ktoś zrobił takie ogłoszenie, jakie z reguły ja robiłem. *_*
;)
Ja się podpisuję pod prośbą Alatariel dwoma pluszowymi łapami. Osobiście zawsze staram się pisać poprawnie, czasami potrafię edytować post (już po wysłaniu) kilkukrotnie, bo cały czas mi coś w nim nie pasuje. :>

A jak ktoś ortografii nie zna, to można skorzystać z takiego cudownego wynalazku jak Word tudzież Writer z OpenOffice'a.

Arkanis 
Obywatel

Otrzymał 1 piw(a)

Wysłany: 2007-06-01, 12:21   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

To proponuję aby powiedzmy za cztery błędy ortograficzne dawać warna :D po coś one są :)
Co do samej idei również podpisuje się pod tym moimi obiema szabelkami, osobiście każdy mój post przepuszczam przez worda, czytam ze dwa razy, poprawiam interpunkcje itd. Zachęcam innych do takich rytuałów :P

PS: Witam Alatariel :)

Gawith 
Millenium

Otrzymał 24 piw(a)

Wysłany: 2007-06-01, 19:58   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

Wiecie... nie dajmy się zwariować. Też jestem całym sercem za tym, żeby posty nie zawierały błędów ortograficznych tudzież innych baboli, ale patrzenie na każdą nowo napisaną wiadomość przez lupę w poszukiwaniu takowych nie ma sensu. Kolorowe dopiski i złośliwe komentarze nt pisowni tylko ludzi zniechęcą... oczywiście czasami można, nawet trzeba, byle z umiarem ;)

Centurion 
Wędrowiec

Wysłany: 2007-06-01, 21:27   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

Jestem za bez przesady

Clarion 
Wędrowiec

Wysłany: 2007-06-21, 17:56   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

Alatariel napisał/a:
Dlatego apeluję: trzymajmy poziom.

Apel jak najbardziej popieram. Co jak co ale porządek musi być, a jak ktoś pisać nie umie to... niech się uczy :P

Nugrud 
Obywatel

Wysłany: 2007-06-21, 19:10   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

Clarion napisał/a:
Alatariel napisał/a:
Dlatego apeluję: trzymajmy poziom.

Apel jak najbardziej popieram. Co jak co ale porządek musi być, a jak ktoś pisać nie umie to... niech się uczy :P

Odezwał się taki co pisze "wogóle", "napewno", "z pod ziemi" :P

Paulson 
Obywatel

Wysłany: 2007-09-04, 08:04   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

Alatariel napisał/a:
Dlatego apeluję: trzymajmy poziom. A przynajmniej: *postarajmy* się trzymać poziom...

Sercem i duszą jestem z Autorką tej wypowiedzi. Czasem lepiej nic nie napisać, niż napisać źle.

Bhaart 
Poszukiwacz Przygód

Wysłany: 2007-10-18, 15:45   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

Polecam używanie najnowszego Firefoxa, on wykrywa błędy - przynajmniej te ortograficzne ^^

Kilka słów od siebie: ja zawsze staram sie pisać poprawnie, bo tylko wtedy sprawia to jeszcze większą przyjemność memu odbiorcy ;]

Killord 
Poszukiwacz Przygód

Wysłany: 2007-10-18, 19:42   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

odbiorcy czują się mile połechtani :P

ja tam się w tym topicu nie wypowiadałem, więc i to moje zdanie możecie uznać za niebyłe, ale brzmi ono: treść, a nie forma. Fakt, sam nie zawsze się do togo stosuje :P

Aragloin 
Obywatel

Wysłany: 2008-04-04, 12:36   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

Jeśli mój chomik się zgodzi, bez żadnych problemów będę pisał po polsku!

[Pobierz temat]
Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi