Tawerna Hrothgara  Strona Główna

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

[Pobierz temat]Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: Aurelinus
2011-12-27, 17:30
[Fallout3] Projekt Valkiria Echo - wersja 2.09 i starsze
Autor Wiadomość
Buber 
Obywatel

Otrzymał 3 piw(a)

Wysłany: 2010-01-16, 02:23   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

Wina strojów raczej nie bo biegałyby same głowy albo chociaż broń . Moze trafiony laserem stealthboy wywołuje taką reakcję:D

Postaw piwo autorowi tego posta

Zwyrol 
Poszukiwacz Przygód

Wysłany: 2010-01-16, 10:42   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

Aurelinusie, nie wiem na ile zgłębiałeś problemy opisywane na anglojęzycznych forach - podejrzewam, że poświęciłeś temu dużo czasu, ale gdzieś znalazłem wypowiedź gościa z Bethesdy, który sam przyznał, że Gamebryo jest narowisty jak dziki koń (a ja powiedziałbym, że jak Szpon Śmierci :satan: ).

Gdy kilka dni temu szukałem rozwiązania dla tego cholernego buga z CtD podczas sejwowania lub zmiany lokacji, pokusiłem się o reinstalkę F3. Moduł postawiłem jak zwykle... a przy wczytywaniu sejwa dostałem w twarz okienkiem z ostrzeżeniem o braku elementów przypisanych do zapisu - tak, jakby moduł nie zainstalował się całkowicie. I faktycznie, rycerze Bractwa targali na plecach... wielkie czerwone romby z wykrzyknikiem. Nadpisałem CAŁEGO jeszcze raz na instalkę i braki contentu przestały występować (nie, nie pokrzaczyłem nic przy pierwszej instalce). Zapewne za pierwszym razem gra pochrzaniła referencje obiektów, czy coś w ten deseń. Podsumowując: Gamebryo - dziiiwny engine...

No nic, skoro 3.0 nadchodzi, może problemów będzie mniej - zwłaszcza, że go optymalizujesz. :) Ale kto wie... w końcu to Fallout 3 :D

Ostatnio zmieniony przez Zwyrol 2010-01-16, 10:45, w całości zmieniany 1 raz  

Zwyrol 
Poszukiwacz Przygód

Wysłany: 2010-01-16, 10:44   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

buberek napisał/a:
Wina strojów raczej nie bo biegałyby same głowy albo chociaż broń . Moze trafiony laserem stealthboy wywołuje taką reakcję:D

Hehe - niestety, bandyci nie korzystają z SB, zdarzyło mi się obserwować "zza węgła" starcia tych przyjemniaczków z Okiem Enklawy. Może faktycznie chodzi o problemy z kompresją obiektów takich jak stroje. Ostatnio widuję błędy warstw stroju z logo Guns'n'Roses...

Aurelinus 
Millenium
Wielkie zuo

Otrzymał 79 piw(a)

Wysłany: 2010-01-16, 12:51   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

Zwyrol napisał/a:
buberek napisał/a:

Hehe - niestety, bandyci nie korzystają z SB, zdarzyło mi się obserwować "zza węgła" starcia tych przyjemniaczków z Okiem Enklawy. Może faktycznie chodzi o problemy z kompresją obiektów takich jak stroje. Ostatnio widuję błędy warstw stroju z logo Guns'n'Roses...

Przy problemach z teksturami - rzeczywiście czasem flipują, nawet jeśli nie ma błędu.
Przy znakających postaciach - buberek ma rację - widać wtedy tylko głowy i ręce. W innym wypadku chodzi o bug gry z duchami postaci ubitych gdy się skradają lub zostaną zdezitegrowane i to nie jest błąd modułu. Trzeba wtedy wczytac ponownie najbliższy sejw.

Ostatnio zmieniony przez Aurelinus 2010-01-16, 12:52, w całości zmieniany 1 raz  

HaXiiT 
Poszukiwacz Przygód

Wysłany: 2010-02-24, 21:09   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

A ja chce tylko, aby snajperem grało się sensownie - snajperki powinny mieć więcej % w VATS niż np. pistolet... No i daj jakiś poradnik do tego, bo chyba sie pogubie :D

Aha i rzecz, która BARDZO mnie denerwuje w 2.08 - czemu niektóre bronie tak szarpią ?! Kurcze to tak psuje klimat i odczucia z gry, że ostatnio miałem ochote ją odinstalować...

Aurelinus 
Millenium
Wielkie zuo

Otrzymał 79 piw(a)

Wysłany: 2010-02-24, 21:52   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

HaXiiT napisał/a:
snajperki powinny mieć więcej % w VATS niż np. pistolet...
Nie specjalizujesz się w snajperkach, a chcesz strzelać lepiej niż z pistoletu? To nawet po specjalizacji nie powinna być prawda.
Poza tym, ilość punktów akcji jest zbliżona (odpowiednio) do systemu turowego w Fallout 1/2. Snajperka ma tyle PA ile trzeba, by zabić jednym strzałem, no najwyżej dwoma. Z pistoletem, to jest mozliwe, ale generalnie trudniejsze.
HaXiiT napisał/a:
czemu niektóre bronie tak szarpią
Więcej szczegółów, nie rozumiem problemu. Owszem, kilka typów broni nie jest najdoskonalsza, niektóre lekko zabugowane, ale potrzebuję konkretów.
HaXiiT napisał/a:
No i daj jakiś poradnik do tego, bo chyba sie pogubie
Masz koszmarnie wręcz obszerne Readme. Poczytaj na spokojnie.

Ostatnio zmieniony przez Aurelinus 2010-02-25, 00:01, w całości zmieniany 2 razy  

marsal2 
Postrach

Otrzymał 22 piw(a)

Wysłany: 2010-02-24, 22:02   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

Aurelinus napisał/a:
Ilośc punktów akcji jest zblizona (odpowiednio) do systemu turowego w Fallout 1/2. Snajperka ma tyle PA ile trzeba, by zabić jednym strzałem, no najwyżej dwoma. Z pistoletem, to jest możliwe, ale generalnie trudniejsze.

tez mnie strasznie zdziwil procent szans trafienia na VATSie. korzystanie z tego trybu ma sens tylko w przypadku bycia w odleglosci nie wiekszej niz 2-3 kroki od rywala (wtedy mamy wiecej niz 75% na trafienie, przy 100 punktach w broni).

Edit: Poprawiłem, odpowiedź wyżej. A sam system w grze jest jaki jest, lepiej tego nie zrobię. Ma to jednak pewne uzasadnienie - im większa odległość tym trudniej trafić, trochę nie wyobrażam sobie 95% szansy przy strzale na odległość 300 m, nie mówiąc o snajperkach. Z drugiej strony broń szturmowa i wyborowa nie służy do walki z bliska - kule przelatują przez ciało bez większych szkód. Do tego są naboje innego typu (pistoletowe) i większego kalibru, np. .45ACP. Jeśli szukacie tu odniesienia do radosnego systemu turowego w Fallout 2 to mnie on też dziwił nie mniej. Nie znam snajpera, który zawsze trafia, a broń szturmowa też jest projektowana z poprawką na rozrzut i walkę generalnie w odległości 200-300 metrów. Gdyby w warunkach terenowych kazdy strzał był smiertelny, wojny trwałyby 2 godziny.

EDIT: rozumiem, ale zeby przy karabinie (mysliwskim, snajperskim) z luneta miec 30-40% (korpus) przy strzale z odleglosci z ktorej mozna go 'siegnac' granatem (w przeliczeniu na metry to bedzie cos kolo 60-80m) to chyba lekka przeginka.
ps: grajac bez VATSa jestem wstanie z prawdopodobienstwem ok 90% trafiac wroga z odleglosci przy ktorej VATS wyswietla mi 0-2% (korpus). oczywiscie mowa o postaci ze 100 punktami broni palnej i strzalach z karabinow z lunetami.

Ostatnio zmieniony przez Aurelinus 2010-02-25, 17:33, w całości zmieniany 3 razy  

HaXiiT 
Poszukiwacz Przygód

Wysłany: 2010-02-25, 16:25   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

Ten post miał być w dziale o 3.0 ^^ 2.8 już skończyłem, poradnik mi nie potrzebny :D

Aurelinus jakieś 30% broni "szarpie"... Tzn. klikam i mam animacje strzalu, a sam strzal następuje po 2/3 sekundach dopiero :(

marsal2 
Postrach

Otrzymał 22 piw(a)

Wysłany: 2010-02-25, 17:34   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

HaXiiT napisał/a:
Aurelinus jakieś 30% broni "szarpie"... Tzn. klikam i mam animacje strzalu, a sam strzal następuje po 2/3 sekundach dopiero :(

to chyba jaks inna wersje miales, mnie trafily sie tylko dwie bronie 'szarpiace'. nie pamietam czy juz o nich wspominalem w tym temacie, ale chyba tak.

Aurelinus 
Millenium
Wielkie zuo

Otrzymał 79 piw(a)

Wysłany: 2010-02-25, 18:27   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

Jest kłopot, którego nie rozgryzłem - i pewnie o to chodzi - jak ustawić karabin strzelający automatycznie tzn. bez przeładowania (jak. np. przy snajperce czy karabinie myśliwskim) który będzie oddawał 1 strzał, ale bez możliwości strzelania serią. Tak jest np. ustawiony Karabin Gaussa lub L1A1 i nie wygląda to rewelacyjnie, bo... no właśnie jest kłopot. Polega to na tym, że broń strzelająca np. serią x4 pociski ma ustawiany mnożnik... x12, więc pojedynczy strzał wymaga x6 co w efekcie powoduje, że strzela źle wogóle, a ustawienie poprawne x1 powoduje to opóźnienie. Bęe się nad tym pastwił gdy tylko pojawi się beta. Chyba, że ktoś zna poprawne rozwiązanie. Jest to jeden z baboli silnika, tak jak kosmiczne pseudo-obrażenia gdy strzelba strzela serią (podawane wyniki są rzędu 300-400 obrażeń, czyt. wczesniejsze wyjaśnienia). Strzelbę można obejść pozostawiając jeden strzał i dając krótki odstep nastepnego, przy broni automatycznej to nie działa. Broń ma duzo różnych parametrów i nie do końca rozgryzłem co za co odpowiada, bo nie miałem kiedy.

Buber 
Obywatel

Otrzymał 3 piw(a)

Wysłany: 2010-03-01, 10:08   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

Mnie akurat szarpał AK z lunetą znaleziony w muzeum Lincolna i jeszcze jedna z pseudosnajperek, nie pamiętam. A jesli chodzi o strzał pojedynczy to chyba nie ma sobie co głowy zawracac bo prawie wszyscy grają z VATS (prawie , bo ja go wogóle nie używam ) a tam grawitacja i podbicie lufy nie działa..:)
Chyba że myślisz o oszczędnosci ammo....Chociaz fakt, w moim przypadku strzał pojedynczy ma rację bytu.
A jeżeli chodzi o snajperki , to chyba lepiej grać bez VATS

marsal2 
Postrach

Otrzymał 22 piw(a)

Wysłany: 2010-03-01, 19:40   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

buberek napisał/a:
A jeżeli chodzi o snajperki , to chyba lepiej grać bez VATS

ale wtedy Fallout tracie swoja 'falloutowosc' i staje sie zwyklmym niczym nie wyrozniajacym sie FPSem, a chcec grac w FPSy wole odpalic sobie starego Quak'a, albo Dooma (dla mnie ten gatunek gier wlasnie na tamtych tytulach sie zatrzymal).

Buber 
Obywatel

Otrzymał 3 piw(a)

Wysłany: 2010-03-01, 21:47   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

Oczywiście masz swoje racje...z tym że dla mnie ta "falloutowość" to bardziej czas i miejsce akcji które jest w grach baaardzo rzadkie.
A moim zdaniem(ale to tylko moim) , idąc naprzeciw pracującemu w pocie czoła Aurelinusowi , który stara sie jak najbardziej "urealistycznić" rozgrywkę własnie takie granie bez VATS jest dobrym krokiem...Po niedługim czasie gry praktycznie kazdy slowmotion kończył sie brakiem głowy...to już było nieciekawe..
A jeśli chodzi o te snajperki to żadna przyjemność grać takową i nie popatrzeć przez lunetę przy strzale

marsal2 
Postrach

Otrzymał 22 piw(a)

Wysłany: 2010-03-01, 23:09   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

buberek napisał/a:
Po niedługim czasie gry praktycznie kazdy slowmotion kończył sie brakiem głowy...to już było nieciekawe..

to chyba gralismy w inne gry. po instalacji modu i odpaleniu gry na trudnym poziomie, przecietny bandyta padal dopiero po drugim strzale w glowe (z ukrycia!), supermutant po 3 takich strzalach.

ja VATSa nie uzywam z inne powodu. jakbym chcial walczyc 'w zwaciu' (bo tylko z takiej odleglosci sa jakies szanse trafienia rywala na VATSie) to walczylbym bronia biala.

Buber 
Obywatel

Otrzymał 3 piw(a)

Wysłany: 2010-03-02, 00:10   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

Napewno graliśmy w tą samą gre...

1.Nie próbowałem na siłe zwiększać poziomu trudności , mod swoje atrakcje wprowadza i tak
2.Jak się strzela z VATS z ukrycia?
3.Przy dobrym rozdysponowaniu współczynników i perków masz spokojnie 3 strzały na turę w VATS...czyli jak napisałem...jedna akcja i trup.
4. Broń biała-jak najbardziej-rozpruwacz sie kilka razy sprawdził

A z tym "każdy" to trochę przesadziłem , ale np. w hotelu nie musiałem użyć żadnego środka leczącego...wtedy też zacząłem grać od nowa bez VATS

Tagi: fallout :: mod :: aurelinus :: uwagi :: opinie :: problemy :: fallout 3

[Pobierz temat]
Odpowiedz do tematu