Tawerna Hrothgara  Strona Główna

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

[Pobierz temat]Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: Serafin
2010-01-27, 22:56
[Baldur's Gate] Zmiany w NTotSC wersja 3 oraz betatesty
Autor Wiadomość
Aurelinus 
Millenium
Wielkie zuo

Otrzymał 79 piw(a)

Wysłany: 2009-12-18, 11:33   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

Mówisz to a'propos gier spod znaku D&D? W BG ani IWD krasnoludy nie używają broni dużych, np. dwuręcznych mieczy ani łuków, a dwuręczny topór jako trzymany "w poprzek" ma sens (z umownie skróconym drzewcem). W D&D krasnoludy to jest taka rasa twardzieli wzorowana na tych z Władcy Pierścieni.

Postaw piwo autorowi tego posta

von_drut 
Obywatel

Otrzymał 19 piw(a)

Wysłany: 2009-12-19, 15:31   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

Yarpen napisał/a:

- można ją naciągać ręcznie, co wymagało jednak DUŻEJ tężyzny fizycznej i umiejętności, lecz pozwalało na strzelanie w tempie słabego łucznika.
- można było użyć korby która przedłużała sprawę, ale mógł sobie z nią poradzić nawet cherlawiec.

Yarp był jeszcze trzeci sposób - bardzo szybki - tak zwana kozia nóżka - czyli prosta dźwignia. Metoda ta wymagała niewielkiej siły.

Co do pancerzy: płyty i pełne płyty są i chyba pozostaną w grze za słabe - z łuku były praktycznie nie do przebicia, nie ograniczały też ruchów w takim stopniu jak to niektórym się wydaje. (dlatego, gdy zobaczyłem kary do zręczności w NWN zabluźniłem cały pokój i dostałem podagry) (częścią treningu rycerza były przewroty w zbroi, fikołki i takie tam) więc moja rada - nie wpadać na pomysł kar do zręczności :)

Halabardy - wymagana siła 16, zręczność 16 (jak nie więcej), obrażenia - spokojnie można dać kłute, sieczne i obuchowe, bo te najbardziej wypasione były połączeniem topora, piki i buławy

Wprowadziłbym oszczepy do rzucania

oraz nadziaki - light, fast and deadly :) powinny zadawać spore obrażenia kłute i trochę obuchowych

PLUS MEGA UTRUDNIACZ - w końcu trwa kryzys żelaza - Imo ceny żelaznej broni powinny skoczyć o jakieś 1000% (słownie tysiąc procent). Pierwsza obniżka po kopalni Nashkel, druga po wyczyszczeniu tej w Kniei Otulisko

Jedyne, czego nauczył się na wojnie, to zabijać innych, podobnych sobie, zanim oni zabiją jego, zawsze w imię chwalebnych i pustych idei, tym bardziej absurdalnych i podłych, im bliżej było pole walki - Carlos Ruiz Zafón "Gra anioła"
Ostatnio zmieniony przez von_drut 2009-12-19, 15:43, w całości zmieniany 4 razy  

Aurelinus 
Millenium
Wielkie zuo

Otrzymał 79 piw(a)

Wysłany: 2009-12-19, 17:30   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

von_drut napisał/a:
Wprowadziłbym oszczepy do rzucania
Nie ma takich możliwości. Da się w BG2, ale animacja wygląda fatalnie.

von_drut napisał/a:
nie wpadać na pomysł kar do zręczności
takie zmiany wprowadza D&D 3.5 (moja ulubiona) i ponieważ bonusy ze zręczności są liczone w inny sposób niż w D&D 2.0 - mają sens. Problemem D&D jest nieuznawanie konia, zbroje płytowe (tak naprawdę nie ma takich) i pełne płytowe służyły jeźdźcom, a nie piechocie. Najwieksza wada D&D to stosowanie zasad walki w potyczkach grupowych dla walk, które de facto są pojedynkowe.
Ponadto zbroje inne niż kolczugi i brygantyny były wogóle rzadkością z powodu cen.

von_drut 
Obywatel

Otrzymał 19 piw(a)

Wysłany: 2009-12-19, 18:01   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

Aurelinus napisał/a:
zbroje płytowe (tak naprawdę nie ma takich)

Ha! Na to nigdy nie zwróciłem uwagi, dobrze wiedzieć.

Aurelinus napisał/a:
pełne płytowe służyły jeźdźcom, a nie piechocie

Tak, ale szansa na to, że rycerz zrypie się z konia podczas bitwy była spora, co brano pod uwagę i można było w pełnej płycie mieszać również na piechotę. Widziałem kiedyś symulowany pojedynek, w którym chodziło o pokazanie jakie ciosy, uniki i wybiegi stosowali rycerze podczas pojedynku. Piękna sprawa; połączenie finezji i kunsztu z metodą wszystkie chwyty dozwolone. Oczywiście podczas bitwy wyglądało to inaczej, ale chodzi o sam fakt, że pełna płyta praktycznie w ogóle nie ograniczała ruchów. Nie wiem jak to jest w D&D bo liznąłem tego tylko w BG i pochodnych

Aurelinus napisał/a:
Ponadto zbroje inne niż kolczugi i brygantyny były wogóle rzadkością z powodu cen.

Z tego co pamiętam pełna płyta od dobrego płatnerza z grawerunkiem itd warta była tyle, co 10 wsi. Ile powinna kosztować w BG? :D

Jedyne, czego nauczył się na wojnie, to zabijać innych, podobnych sobie, zanim oni zabiją jego, zawsze w imię chwalebnych i pustych idei, tym bardziej absurdalnych i podłych, im bliżej było pole walki - Carlos Ruiz Zafón "Gra anioła"
Ostatnio zmieniony przez von_drut 2009-12-19, 18:02, w całości zmieniany 1 raz  

Aurelinus 
Millenium
Wielkie zuo

Otrzymał 79 piw(a)

Wysłany: 2009-12-19, 20:47   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

http://pl.wikipedia.org/wiki/Zbroja

[Pobierz temat]
Odpowiedz do tematu