Wątek służy tylko celowi zgłaszania zauważonych błedów w grze oraz spraw technicznych. Opinie i komentarze proszę umieszczać w wątku dotyczącym propozycji zmian.
Złoto zostało zabrane co powszechniejszym ciurom. Ciekawe skąd je mieli
Albatros napisał/a:
Niemagiczne biżuterie niezidentyfikowana - rozumiem, że to celowe, by nie nosić ze sobą miliardy złota?
To skutek usunięcia pewnej funkcji itemów, ale uznałem też, że trzeba się chociaz znać odrobinę na jubilerstwie, żeby wiedzieć co to za łańcuch... Celowe
Albatros napisał/a:
Pełna zbroja płytowa zwiększa zręczność do 25 i daje premię do umiejętności złodziejskich
Która? Zwykła?
Albatros napisał/a:
Niepowodzenie magii mistycznej w zbrojach - testowane na bardzie (Will) i nie działa mi
Nie testowałem tego jeszcze. to może nie działać, bo różne zdanie ma na ten temat IESDP/DLTCEP a inna funkcja jest podawana przez Near Infinity. Sprawdzę.
Albatros napisał/a:
Przy wejściu do Zakola wysypuje się gra
Którędy wszedłes do Zakola - mi się nie sypie, ale to może być wina Worldmapy, może flaga jest źle ustawiona. W każdym razie CLUA da się wejść, więc jeśli to flaga.
Albatros napisał/a:
Trening w Candlekeep
Nie mam z tym nic wspólnego.
Albatros napisał/a:
Prawdopodobnie spoiler
Sprawdzę, co się stało w gospodzie (ale byc może dotarłeś tam np. w nocy, kiedy sporo postaci "poszło spać"), ale
1. Neira jest przeniesiona do sklepu z różnych powodów,
2. Ike w Brodzie jest bez sensu, bo czas w którym tam docierasz, z reguły mija się z wizytą w Wieży. Celowe, tak jak Hurgan.
3. Moje pytanie to sposób, w jaki dostałeś się do Brody przed otwarciem mostu?
Ostatnio zmieniony przez Aurelinus 2010-01-12, 14:43, w całości zmieniany 8 razy
Złoto zostało zabrane co powszechniejszym ciurom. Ciekawe skąd je mieli
Właśnie sprawa ze złotem jest dziwna, bo niby ikonka złota jest, ale po kliknięciu nic do sakwy nie przybywa.
Aurelinus napisał/a:
Która? Zwykła?
Zwykła.
Aurelinus napisał/a:
Którędy wszedłes do Zakola - mi się nie sypie, ale to może być wina Worldmapy, może flaga jest źle ustawiona. W każdym razie CLUA da się wejść, więc jeśli to flaga.
Od mostu. Nie znam AR Zakola.
Aurelinus napisał/a:
3. Moje pytanie to sposób, w jaki dostałeś się do Brody przed otwarciem mostu?
Tam akurat CLUA, bo przez most jak próbowałem to lokacja była niedostępna, a chciałem koniecznie sprawdzić czy jest Ike i karzeł, ten drugi był.
Sotek wiesz jakbym np sobie szla z kumpela albo gorzej-sama i tak nagle mi tu albatros wlatuje na glowe i w ogole wiesz jeszcze rzyga rybami to totalnie masakra ;/ a tak na serio to bym sie wkurzyla ze ''spotyka sie'' ze mna a mnie nie uprzedza ;/
Właśnie sprawa ze złotem jest dziwna, bo niby ikonka złota jest, ale po kliknięciu nic do sakwy nie przybywa
dziwne, sprawdzę.
Albatros napisał/a:
Od mostu. Nie znam AR Zakola
Ale kierunek - pólnoc? południe? wschód?
Albatros napisał/a:
bo przez most jak próbowałem to lokacja była niedostępna, a chciałem koniecznie sprawdzić czy jest Ike i karzeł, ten drugi był
To zamierzone, bo skoro Broda jest za mostem, jak miasto, to niby skąd tam mi9ałbyś sie wziąć? Pierwotnie, Broda była umieszczona w miejscu Zakola, tylko co do diabła robiła tam latarnia morska?
Albo gracie od nowa w tym wypadku, albo przed wczytaniem sejwa zaktualizujcie go tym programikiem dodanym do Opowieści z WM. Powinien zadziałać.
Acha, zachowujcie Auto-Save'y z miejsc gdzie zdarza się taki wypadek. Ułatwi to ew. sprawdzenie błędu, choć więcej mapowych niespodzianek już być nie powinno.
W Zakolu sporo obiektów może nie zasłaniać postaci (walls - niektóre drzewka i domki). Wiem o tym, ale to najmniej ważny problem, szlifowanie map zostawiam na koniec.
Ostatnio zmieniony przez Aurelinus 2009-03-07, 21:21, w całości zmieniany 2 razy
Północ, zaraz za domkiem suczej kapłanki czy jak jej tam było.
Aurelinus napisał/a:
Mapa poprawiona. Powinno być ok.
Wrzuciłem i dalej mam problem. Skorzystałem z konwertera jak i zacząłem od nowa - to samo, zawieszka. Można prosić o AR Zakola? Nie mogę znaleźć.
Ze złotem i płytówką jest już dobrze, ale znalazłem podobny problem, tym razem ze skalpem bandytów. Nie wiem jak to opisać. Znów nie ma licznika, nie stackują się. Biorę pierwszy skalp to trafia do ekwipunku. Biorę drugi i znika. Mogę więc wziąć w sumie 6 skalpów, bo tyle postaci mam w drużynie. Oficer Vai nie spotkałem, ale być może to moja wina, bo nie zajrzałem do Wesołego Żonglera po kopalni, dopiero po wyjściu z obozu bandytów, ale Vai już w tedy nie było.
Oprócz tego jeszcze małe drobiazgi:
- Kusza lekka nie powoduje minus -1 do klasy pancerza tak jak sugeruje opis.
- Quest z Aldethem (co on taki niewyraźny?) nie działa poprawnie, towarzysze Seniyada stoją jak kołki, a sam Aldeth nie daje nagrody (brak dialogu)
- Broń Jet'Layi niezgodna z jej biegłością
- Kolczuga Jey'Layi w opisie ma "nie przeszkadza jednak w rzucaniu czarów", a poniżej "niepowodzenie magii mistycznej: 10%" czy to zamierzone?
Poza tym:
- fajne efekty czarów
- gra jest cholernie trudna
Aha, informuję, że nie będę jednak wstanie przetestować NTotSC v3 całkowicie tak jakbym chciał, bo dostałem już od Serafina gotową stronę DK, którą chcę się w końcu zająć. Poza tym wakacje na półmetku.
Sotek wiesz jakbym np sobie szla z kumpela albo gorzej-sama i tak nagle mi tu albatros wlatuje na glowe i w ogole wiesz jeszcze rzyga rybami to totalnie masakra ;/ a tak na serio to bym sie wkurzyla ze ''spotyka sie'' ze mna a mnie nie uprzedza ;/
Hmm. po południu sprawdzą, bo ja już nic takiego nie zaznałem, ale pójdę całą drogę z kapcia. A czy z CLUA wchodzisz bez problemu?
Poprawione już Zakole jest na serwie.
Skalp poprawię, bo to ten sam problem co ze złotem - moja wina, bo się zagalopowałem w usuwaniu funkcji. Sprawdź jak to wygląda z naszyjnikami i pierścieniami.
Sprawa Aldetha jest podejrzana, sprawdzę, ale to może być wina tego, że nie odinstalowałem kiedys tego cholernego UB i on cos zkaszanił. Bo ja tam nic nie grzebałem. Jeśli wszedłeś tam z CLUA to być może jakiś global nie działa, bo go nie uruchomiłeś.
Sprawdzę wieczorem.
Błedy w opisach to oczywiście błędy, ale w tym wypadku wyrzucę te funkcje "niepowodzenie magii' skoro nie działa i w związku z tym wszystkie opisy idą do poprawki.
Jetlaya? ta jej maczuga jest do dupy? Obejrzę, z nią coś zawsze jest nie tak.
W sprawach oczywistych pominę odpowiedź, po prostu będę to poprawiał.
Ostatnio zmieniony przez Aurelinus 2009-03-07, 21:21, w całości zmieniany 2 razy
Niektóre przedmioty ochronne (w moim przypadku, akurat dobrze trafiłem - Zbroja skórzana ćwiekowana i Średnia tarcza) mają niepotrzebny, pusty Extended Effect który potem widać w grze (w zdolnościach ekwipunku) - użycie takiej funkcji powoduje crash gry.
Checking items...
XBOW01
BG1 item with recharge flags
BLUN06
No duration set in equipping effect #3
Non-equipping effect in equipping effect #3
BLUN10
SW1H20
BG1 item with recharge flags
HELM14
Non-equipping effect in equipping effect #1
Non-equipping effect in equipping effect #6
AMUL02
Empty inventory icon reference in extended header #1.
AMUL04
AMUL05
AMUL06
AMUL07
AMUL08
AMUL09
AMUL10
AMUL11
AMUL12
AMUL13
MISC07
This 0x21-Coin has a wrong attack type (3-Magic) in extended header #1
Location flag is 1-Weapon for 3-Magic attack type in extended header #1.
MISC16
MISC17
MISC18
MISC19
MISC1C
MISC1H
Invalid ground icon reference: 'GBLUN02'
MISC1J
MISC1K
MISC20
MISC21
MISC22
MISC23
MISC24
MISC25
MISC26
MISC27
MISC28
MISC29
MISC30
MISC31
MISC32
MISC33
MISC34
MISC35
MISC36
MISC37
MISC38
MISC39
MISC40
MISC41
MISC42
MISC43
MISC44
MISC45
MISC50
MISC86
MISC91
Lista zabugowanych przedmiotów z DLTCEP.
Poza tym już widzę, że jest trochę pomieszane w czarach. Dla przykładu w Ugodzeniu zła grzebałeś tak, że EFF od obrażeń przypisałeś TraK0. Zresztą, EFFów nie skopiowałeś do gry.
Błędów część dalsza:
- amulet serca kniei daje odp. na kwas zamiast odp. na elektryczność
- w opisie kuszy Keiry Silverstring pisze, że ona nie może jej używać
- miecz paladyna jest bardzo, bardzo przesadzony
- pierścień Uthraki, po co Paladynom odejmowanie szansy na nieudane rzucenie czaru skoro korzystają z magii duchowej?
Ostatnio zmieniony przez Yarpen 2008-09-29, 20:57, w całości zmieniany 3 razy
Niektóre przedmioty ochronne (w moim przypadku, akurat dobrze trafiłem - Zbroja skórzana ćwiekowana i Średnia tarcza) mają niepotrzebny, pusty Extended Effect który potem widać w grze (w zdolnościach ekwipunku) - użycie takiej funkcji powoduje crash gry.
Poza tym już widzę, że jest trochę pomieszane w czarach. Dla przykładu w Ugodzeniu zła grzebałeś tak, że EFF od obrażeń przypisałeś TraK0. Zresztą, EFFów nie skopiowałeś do gry.
Błędów część dalsza:
- amulet serca kniei daje odp. na kwas zamiast odp. na elektryczność
- w opisie kuszy Keiry Silverstring pisze, że ona nie może jej używać
- miecz paladyna jest bardzo, bardzo przesadzony
- pierścień Uthraki, po co Paladynom odejmowanie szansy na nieudane rzucenie czaru skoro korzystają z magii duchowej?
Bardzo uprzejmie proszę o nie wklejanie raportów z żadnych programów edycyjnych, znam je i nic nie pomogą na tym etapie. Np. w raporcie Yarpena nie ma ani jednej informacji o bugach (są trzy, ale to nie moje), a przecież wogóle są.
EFF są przeze mnie wyrzucane bo wogóle nie działają, o czym wiesz. Trzeba to zastępować funkcją z poleceń, czyli to, co zrobiłem, może rzeczywiście cos pomyliłem.
Pozostałe sprawdzę, oczywiście.
Sprawa przedmiotów z "uprawnieniami do magii" - proszę się tym nie przejmować, bo funkcja nie działa, usunę ją po południu.
W załączeniu kolejna lista poprawek, głównie do Zakola.
Proszę również z serwera pobrać aktualizację dialog.TLK
Ostatnio zmieniony przez Aurelinus 2009-03-07, 21:22, w całości zmieniany 3 razy
BLUN06
BLUN10
HELM14
Non-equipping effect in equipping effect #1
Non-equipping effect in equipping effect #6
Yarpen, zanim zaczniesz, oczyść swój Override, z tymi przedmiotami jest wszystko w porządku !!!
Poza tym, jeśli cokolwiek ci się nie podoba w magii - zgłaszj tu i poprawiaj.
Ostatnio zmieniony przez Aurelinus 2008-09-30, 12:41, w całości zmieniany 2 razy
Zbroja skórzana ćwiekowana i Średnia tarcza) mają niepotrzebny, pusty Extended Effect który potem widać w grze (w zdolnościach ekwipunku) - użycie takiej funkcji powoduje crash gry.
Czy mógłbyś sprawdzić jak to z tymi przedmiotami jest w oryginalnej grze? Jest w nim załozony efekt niszczenia się na skutek "plagi kopalnianej" - to stąd ten extended. Jeśli w oryginale go nie było, to go usunę, ale w takim razie, na których przedmiotach był? tylko na mieczach/broni?
Nowa porcja poprawek, częściowo uwzgledniłem ten extended header, ale jesli mam poprawić wszystkie, to trzeba sprawdzić, czy tylko broń ma takie rzeczy, bo psuć powinny się także pancerze, tarcze itp. i chyba mi o to chodziło...
Sprawdziłem również wczoraj w nocy włąsnoręcznie mapę - nie powinno juz się sypać, proszę o potwierdzenie, czy problem z wejściem do Zakola nadal wystepuje.
Aktualizacja dialog.TLK - z serwera; już jest.
Ostatnio zmieniony przez Aurelinus 2008-09-30, 14:31, w całości zmieniany 2 razy
Jest w nim załozony efekt niszczenia się na skutek "plagi kopalnianej" - to stąd ten extended.
Extend jest pusty. Bez efektów. To właśnie (i puste wartości typu target czy projectile) powodują, że gra sięga po żyletkę.
Extended'y są tylko w kilku przedmiotach - i jest to oczywisty błąd, który daje niepotrzebny efekt użycia przedmiotu, powodujący crash w grze. Kup sobie średnią tarczę, albo zbroję skórzaną ćwiekowaną i sam sprawdź.
Aurelinus napisał/a:
EFF są przeze mnie wyrzucane bo wogóle nie działają, o czym wiesz. Trzeba to zastępować funkcją z poleceń, czyli to, co zrobiłem, może rzeczywiście cos pomyliłem.
Nie wiedziałem. I już wiem jak to się czyni. Po prostu w jednym nie wyczyściłeś pliku EFF i myślałem, że coś tam pogrzebałeś. My fault.
Aurelinus napisał/a:
oczyść swój Override
Przepraszam mamo, nie wiedziałem.
Aurelinus napisał/a:
Sprawa przedmiotów z "uprawnieniami do magii" - proszę się tym nie przejmować, bo funkcja nie działa, usunę ją po południu.
No tak sądzę. Chociaż myślałem, że znalazłeś jakąś genialną metodę która sprawia, że to rzeczywiście działa.
Aurelinus napisał/a:
Bardzo uprzejmie proszę o nie wklejanie raportów z żadnych programów edycyjnych, znam je i nic nie pomogą na tym etapie.
Jeszcze raz przepraszam. Raport jest głównie przydatny w przypadku pustych extended headersów.
Aurelinus napisał/a:
Poza tym, jeśli cokolwiek ci się nie podoba w magii - zgłaszj tu i poprawiaj.
1.Extended'y są tylko w kilku przedmiotach - i jest to oczywisty błąd, który daje niepotrzebny efekt użycia przedmiotu, powodujący crash w grze. Kup sobie średnią tarczę, albo zbroję skórzaną ćwiekowaną i sam sprawdź.
2. Chociaż myślałem, że znalazłeś jakąś genialną metodę która sprawia, że to rzeczywiście działa
1. Ale extendy są niezbędne do stackowania pierścieni i amuletów (choć teraz już nie jestem pewien) - właśnie dlatego prosiłem cię byś sprawdził w oryginale które common przedmioty mają extend a które nie. Efekt zniszczenia uzyskuje się przez odhaczenie "Breakable" (prawa strona) a nie jakis extend w funkcji - tak mają wszystkie zwykłe bronie.
2. Też bym chciał, ale wg mnie IESDP się tu myli i pod tą funkcją jest ukryte coś innego - najprawdopodobniej funkcja zwiekszania zagrożenia krytycznego tak, jak podaje Near Infinity. W wolnym czasie pobawię się tym i sprawdzę. Możliwe też, że wogóle nie działa.
Zaktualizowałem dialog.TLK (serwer) o brakujące, zaginione dialogi i kilka pomniejszych poprawek.
Ostatnio zmieniony przez Aurelinus 2008-10-01, 11:06, w całości zmieniany 4 razy
2. Też bym chciał, ale wg mnie IESDP się tu myli i pod tą funkcją jest ukryte coś innego - najprawdopodobniej funkcja zwiekszania zagrożenia krytycznego tak, jak podaje Near Infinity. W wolnym czasie pobawię się tym i sprawdzę. Możliwe też, że wogóle nie działa.
Pod BG2 ten efekt działa w jedną stronę. Można ZWIĘKSZYĆ szansę na nieudane rzucenie czaru, zmniejszyć ją chyba nie. Przynajmniej tyle wiem z moich doświadczeń. Jak to jest w BG1? Nie wiadać.
Aurelinus napisał/a:
1. Ale extendy są niezbędne do stackowania pierścieni i amuletów (choć teraz już nie jestem pewien) - właśnie dlatego prosiłem cię byś sprawdził w oryginale które common przedmioty mają extend a które nie. Efekt zniszczenia uzyskuje się przez odhaczenie "Breakable" (prawa strona) a nie jakis extend w funkcji - tak mają wszystkie zwykłe bronie.
Ale czy tu nie chodzi o prosty tweak, który można było zerżnąć z chociażby BG1 Tweak Pack - który nie tworzy żadnych extendów?
Ale czy tu nie chodzi o prosty tweak, który można było zerżnąć z chociażby BG1 Tweak Pack - który nie tworzy żadnych extendów
Mógłbyś rozwinąć ten temat? nie znam tweak packa, nie chcę nim zaśmiecać Override, jesli mi opiszesz jak to zrobic, to zaraz to wymienię.
Yarpen napisał/a:
Przynajmniej tyle wiem z moich doświadczeń. Jak to jest w BG1? Nie wiadać.
Skoro wg Albatrosa to nie działa, to należy założyć, że albo jest tam inna funkcja, albo "nie działa". Skłaniam się jednak do tej pierwszej tezy, bo NI odczytuje dane z EXE (no, nie do końca), a DLTCEP z pliku dat. Prawdopodobnie ktoś się zasugerował tym, co jest w BG2. Funkcję wstępnie wstawiłem, ale na śmierć zapomniałem przetestować.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum