Czy zainstalowanie Baldur's Gate Trilogy Mega Installation dodaje nowe zależności pomiędzy BG2 i BG1? Chodzi mi o przenoszenie postaci i przedmiotów, a tak bardziej ogólnie, czy decyzje podejmowane w BG1 mają wpływ na grę w BG2? Jeśli tak to jakie.
Ostatnio zmieniony przez 2008-06-22, 19:13, w całości zmieniany 2 razy
Od jakiegoś czasu znowu chodzi za mną Baldur, dlatego postanowiłem zagrać na zainstalowanej mega instalacji wg K4thosa Mam kilka pytań i wątpliwości, które, mam nadzieje, rozwiejecie
Na pewno chcę scs, tacticsa i acsension, ale pisaliście, że tactics gryzie się z BP (które, podobno ma elementy z tacticsa właśnie). Które? Czy można po prostu doinstalować z tacticsa to czego nie ma w BP? Przy braku instalacji BP co będzie z Worldmap i wszystkimi mega modami, które na pewno zainstaluje?
Jaki łamacz doświadczenia zainstalować? (a może któryś z modów z mega instalacji ma już go w sobie?)
chcę całe bg1 pakować imoen na złodzieja i dopiero w pod koniec lochów irenicusa dać jej duala na maga. robił tak ktoś? zawsze jak się ją uwalnia ma sporo więcej doświadczenia niż na początku bg2, więc zakładam, że będzie jej szło już w klasę maga (?)
Piep..ony Baldur jest jak wóda dla alkoholika a alkoholikiem jest się całe życie pzdr
_________________ Aleja Bezsensu W Mieście Absurdu
p.s. - właśnie próbuję ściągać po kolei mody i jest problem. te poprawki z filefront są niedostępne - mam nadzieję, że to jest tylko chwilowe, i że to wina filefront
Na pewno chcę scs, tacticsa i acsension, ale pisaliście, że tactics gryzie się z BP (które, podobno ma elementy z tacticsa właśnie). Które? Czy można po prostu doinstalować z tacticsa to czego nie ma w BP? Przy braku instalacji BP co będzie z Worldmap i wszystkimi mega modami, które na pewno zainstaluje?
Ja nigdy BP nie instalowałem, nie widziałem potrzeby, a Worldmap działa bez BP bez problemu, wszystko będzie ok.
rufigekru napisał/a:
Jaki łamacz doświadczenia zainstalować? (a może któryś z modów z mega instalacji ma już go w sobie?)
Najnowsze BGT obniża doświadczenie za czary i pułapki o 90%, jeśli chcesz czegoś więcej, to odpowiednia pozycja jest na liście K4thosa.
rufigekru napisał/a:
chcę całe bg1 pakować imoen na złodzieja i dopiero w pod koniec lochów irenicusa dać jej duala na maga. robił tak ktoś? zawsze jak się ją uwalnia ma sporo więcej doświadczenia niż na początku bg2, więc zakładam, że będzie jej szło już w klasę maga (?)
Trochę nie rozumiem co miałeś na myśli. Imoen przechodzi z BG1 do BG2 z doświadczeniem, umiejętnościami, czarami, poziomami, ze wszystkim, prócz ekwipunku, więc jak ją zdualujesz na 9 poziomie złodziejem i zaczniesz lecieć magiem i dojdziesz do powiedzmy: 4 levelu to taki właśnie będzie miałą na początku BG2.
Filefront i poprawki działają bez problemu, przynajmniej mi
chodziło mi o łamacz doświadczenia dla moich postaci (żeby przekroczyć 9 mln pkt expa)
a w BGT da się pominąć obniżenie zdobywanego expa za rozbrajanie pułapek, otwieranie zamków i uczenie czarów? a jeśli nie, to co przywraca 100%? pierwszy raz będę jechał na BGT z wszystkimi masakratorami, więc chcę mieć furtkę na przejście
czyli rezygnując z BP, mogę spokojnie zainstalować tacticsa? byłoby git. nie mógłbym sobie odmówić przyjemności długich godzin z ulepszonym illychem
Dzięki Vinci!
BGT ustala limit doświadczenia z Tronu Bhaala, ale czegoś tutaj nie rozumiem, chcesz mieć utrudnioną rozgrywkę, pełen full wypas wrogów i tacticsa, a pytasz się o przywrócenie expa za czary w BG1 co da Ci zastrzyk do około 4-5 poziomu na samym początku No ale BGTTweak przywraca doświadczenie
No nie tak spokojnie, podobno ogólnie kłóci się z megamodami, ja nie miałem problemów ale kto wie. Jednak sam Illych nie powinien zaszkodzić, trzeba uważać na ogólne komponenty
Odradzam instalację Tacticsa przy jednoczesnym korzystaniu z SCS. Powinieneś się zdecydować co wolisz: kilka naprawdę przegiętych encounterów przy których się wysilisz, czy drobne usprawnienia całej gry.
no już, no już, nie wjeżdżajcie mi na ambicję postanowiłem zagrać jednak bez żadnych ułatwiaczy. jedyne co zainstaluję to 5 gwiazdek biegłości dla wieloklasowców (wojowników), bo niby dlaczego ktoś kto jest wojem nie może mieć takich samych możliwości rozwoju co jednoklasowiec (tym bardziej, że rozwija sie dwa razy wolniej )
ale do scs moge doinstalować chociaż ulepszonego illycha, torgala, bodhi??? skoro scs ulepsza skrypty "zwykłych" potworów, to dlaczego nie mogę podpakować tych imiennych? Yarpen, próbowałeś i się gryzło?
czyli zdecydowanie odradzacie instalację BP? jeśli ktoś jeszcze mógłby napisać jakie są plusy a jakie minusy byłoby świetnie
postanowiłem zagrać jednak bez żadnych ułatwiaczy. jedyne co zainstaluję to 5 gwiazdek biegłości dla wieloklasowców (wojowników), bo niby dlaczego ktoś kto jest wojem nie może mieć takich samych możliwości rozwoju co jednoklasowiec (tym bardziej, że rozwija sie dwa razy wolniej
Haha, a no pewno dlatego, że dostaje dodatkowo magię, umiejętności złodziejskie, albo kapłańskie, trochę tego jest
rufigekru napisał/a:
ale do scs moge doinstalować chociaż ulepszonego illycha, torgala, bodhi???
Mi się wydaje, że takie komponenty nie zrobiłyby nic złego, unikałbym ogólnych, pojedyńcz wrogowie - chyba nic się nie stanie.
została mi do ściągnięcia jeszcze tylko worldmap 6.6.1 pl. ma ktoś z Was może linka? z wieży ramazitha idzie mi 0.1 kb/s, więc wow!
No to musi być coś nie tak, bo dosłownie przed chwilą dałem linka na wieżę jednymu takiemu z (...)-u i szło mu szybko Ja innego linka nie znam, zawsze mam na kompie
rufigekru napisał/a:
a co powiecie o doinstalowaniu po region of terror, tego nowego moda - pieśń władającej? podobnież nic się nie dzieje
Ja zainstalowałem na swoje BGT już nawet po WorldMap i nic się nie działo, ale kto wie
Zazwyczaj nie, są dosyć kompatybilne, ale zdarzają się wyjątki. Dość problemowy może być Kiara & Zaiya NPC ponieważ ukrywa on Twierdzę Strażnika w Cieniach Amn, z tym modem jest dostępna tylko w ToB-ie. Ciężko powiedzieć o wszystkich ogólnie, ale jak masz na oku jakiś konkretny to możesz zapytać, z wieloma NPC grałem
No cóż, faktycznie dużo, nie wiem czy Ci się uda tyle zainstalować bo dialog.tlk może osiągnąć zbyt duże rozmiary, dlatego instaluj najpierw tych, na których Ci najbardziej zależy.
Wszystkie NPC jakie wybrałeś są dobrze rozbudowane, tylko kilka odstaje: Kari, Kido, Kindrek, Kitanya i Sheena nie są tak rozwinięte jak reszta, ale za to dość oryginalne. Z Kitanya w ogólę miałem sporo problemów, nie odpalały mi się dialogi itp. Z NPC do BGT nigdy nie grałem, a do tych z WR, no to Raziela nie warto, nie ma w nim nic ciekawego, tylko podstawowe dialogi. Tsujatha jest nastawiony tylko na romans, więc miłego Kivan jest świetny, uwielbiam go, ale nie wiem jak się będzie miał do TDD, ale warto go mieć
No i jeszcze coś: naucz się w końcu korzystać z opcji "EDYTUJ" bo to już nie pierwszy raz gdy piszesz posta pod postem praktycznie bez odstępu czasowego.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum