Tawerna Hrothgara  Strona Główna

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

[Pobierz temat]Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: Serafin
2008-06-22, 14:30
Pytania o BGT
Autor Wiadomość
asafakali 
Wędrowiec

Wysłany: 2008-02-26, 07:25   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   Pytania o BGT

Czy zainstalowanie Baldur's Gate Trilogy Mega Installation dodaje nowe zależności pomiędzy BG2 i BG1? Chodzi mi o przenoszenie postaci i przedmiotów, a tak bardziej ogólnie, czy decyzje podejmowane w BG1 mają wpływ na grę w BG2? Jeśli tak to jakie.

Ostatnio zmieniony przez 2008-06-22, 19:13, w całości zmieniany 2 razy  
Postaw piwo autorowi tego posta

rufigekru 
Obywatel

Wysłany: 2008-03-26, 09:35   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   Kilka pytań o BGT

Od jakiegoś czasu znowu chodzi za mną Baldur, dlatego postanowiłem zagrać na zainstalowanej mega instalacji wg K4thosa :) Mam kilka pytań i wątpliwości, które, mam nadzieje, rozwiejecie :mrgreen:

Na pewno chcę scs, tacticsa i acsension, ale pisaliście, że tactics gryzie się z BP (które, podobno ma elementy z tacticsa właśnie). Które? Czy można po prostu doinstalować z tacticsa to czego nie ma w BP? Przy braku instalacji BP co będzie z Worldmap i wszystkimi mega modami, które na pewno zainstaluje?

Jaki łamacz doświadczenia zainstalować? (a może któryś z modów z mega instalacji ma już go w sobie?)

chcę całe bg1 pakować imoen na złodzieja i dopiero w pod koniec lochów irenicusa dać jej duala na maga. robił tak ktoś? zawsze jak się ją uwalnia ma sporo więcej doświadczenia niż na początku bg2, więc zakładam, że będzie jej szło już w klasę maga (?)

Piep..ony Baldur jest jak wóda dla alkoholika :P :mrgreen: a alkoholikiem jest się całe życie :) pzdr

rufigekru 
Obywatel

Wysłany: 2008-03-26, 13:49   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

p.s. - właśnie próbuję ściągać po kolei mody i jest problem. te poprawki z filefront są niedostępne - mam nadzieję, że to jest tylko chwilowe, i że to wina filefront :)

Vinci
[Usunięty]

Wysłany: 2008-03-26, 15:24   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

rufigekru napisał/a:
Na pewno chcę scs, tacticsa i acsension, ale pisaliście, że tactics gryzie się z BP (które, podobno ma elementy z tacticsa właśnie). Które? Czy można po prostu doinstalować z tacticsa to czego nie ma w BP? Przy braku instalacji BP co będzie z Worldmap i wszystkimi mega modami, które na pewno zainstaluje?

Ja nigdy BP nie instalowałem, nie widziałem potrzeby, a Worldmap działa bez BP bez problemu, wszystko będzie ok.

rufigekru napisał/a:
Jaki łamacz doświadczenia zainstalować? (a może któryś z modów z mega instalacji ma już go w sobie?)

Najnowsze BGT obniża doświadczenie za czary i pułapki o 90%, jeśli chcesz czegoś więcej, to odpowiednia pozycja jest na liście K4thosa.

rufigekru napisał/a:
chcę całe bg1 pakować imoen na złodzieja i dopiero w pod koniec lochów irenicusa dać jej duala na maga. robił tak ktoś? zawsze jak się ją uwalnia ma sporo więcej doświadczenia niż na początku bg2, więc zakładam, że będzie jej szło już w klasę maga (?)

Trochę nie rozumiem co miałeś na myśli. Imoen przechodzi z BG1 do BG2 z doświadczeniem, umiejętnościami, czarami, poziomami, ze wszystkim, prócz ekwipunku, więc jak ją zdualujesz na 9 poziomie złodziejem i zaczniesz lecieć magiem i dojdziesz do powiedzmy: 4 levelu to taki właśnie będzie miałą na początku BG2.

Filefront i poprawki działają bez problemu, przynajmniej mi ;)

Ilość kości: Rodzaj kości :

rufigekru 
Obywatel

Wysłany: 2008-03-26, 15:41   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

chodziło mi o łamacz doświadczenia dla moich postaci (żeby przekroczyć 9 mln pkt expa)

a w BGT da się pominąć obniżenie zdobywanego expa za rozbrajanie pułapek, otwieranie zamków i uczenie czarów? a jeśli nie, to co przywraca 100%? :> :mrgreen: pierwszy raz będę jechał na BGT z wszystkimi masakratorami, więc chcę mieć furtkę na przejście :)

czyli rezygnując z BP, mogę spokojnie zainstalować tacticsa? byłoby git. nie mógłbym sobie odmówić przyjemności długich godzin z ulepszonym illychem :D

Dzięki Vinci!

Vinci
[Usunięty]

Wysłany: 2008-03-26, 16:02   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

BGT ustala limit doświadczenia z Tronu Bhaala, ale czegoś tutaj nie rozumiem, chcesz mieć utrudnioną rozgrywkę, pełen full wypas wrogów i tacticsa, a pytasz się o przywrócenie expa za czary w BG1 co da Ci zastrzyk do około 4-5 poziomu na samym początku :P No ale BGTTweak przywraca doświadczenie ;)

No nie tak spokojnie, podobno ogólnie kłóci się z megamodami, ja nie miałem problemów ale kto wie. Jednak sam Illych nie powinien zaszkodzić, trzeba uważać na ogólne komponenty ;)

Yarpen 
Bohater

Otrzymał 66 piw(a)

Wysłany: 2008-03-26, 16:49   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

Odradzam instalację Tacticsa przy jednoczesnym korzystaniu z SCS. Powinieneś się zdecydować co wolisz: kilka naprawdę przegiętych encounterów przy których się wysilisz, czy drobne usprawnienia całej gry. :)

rufigekru 
Obywatel

Wysłany: 2008-03-26, 17:04   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

no już, no już, nie wjeżdżajcie mi na ambicję :D postanowiłem zagrać jednak bez żadnych ułatwiaczy. jedyne co zainstaluję to 5 gwiazdek biegłości dla wieloklasowców (wojowników), bo niby dlaczego ktoś kto jest wojem nie może mieć takich samych możliwości rozwoju co jednoklasowiec (tym bardziej, że rozwija sie dwa razy wolniej :) )

ale do scs moge doinstalować chociaż ulepszonego illycha, torgala, bodhi??? skoro scs ulepsza skrypty "zwykłych" potworów, to dlaczego nie mogę podpakować tych imiennych? Yarpen, próbowałeś i się gryzło? :)

czyli zdecydowanie odradzacie instalację BP? jeśli ktoś jeszcze mógłby napisać jakie są plusy a jakie minusy byłoby świetnie :D :mrgreen:

Vinci
[Usunięty]

Wysłany: 2008-03-26, 17:32   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

rufigekru napisał/a:
postanowiłem zagrać jednak bez żadnych ułatwiaczy. jedyne co zainstaluję to 5 gwiazdek biegłości dla wieloklasowców (wojowników), bo niby dlaczego ktoś kto jest wojem nie może mieć takich samych możliwości rozwoju co jednoklasowiec (tym bardziej, że rozwija sie dwa razy wolniej

Haha, a no pewno dlatego, że dostaje dodatkowo magię, umiejętności złodziejskie, albo kapłańskie, trochę tego jest :P

rufigekru napisał/a:
ale do scs moge doinstalować chociaż ulepszonego illycha, torgala, bodhi???

Mi się wydaje, że takie komponenty nie zrobiłyby nic złego, unikałbym ogólnych, pojedyńcz wrogowie - chyba nic się nie stanie.

rufigekru 
Obywatel

Wysłany: 2008-03-26, 17:49   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

została mi do ściągnięcia jeszcze tylko worldmap 6.6.1 pl. ma ktoś z Was może linka? z wieży ramazitha idzie mi 0.1 kb/s, więc wow! :P

a co powiecie o doinstalowaniu po region of terror, tego nowego moda - pieśń władającej? podobnież nic się nie dzieje :)

[już przebieram nóżkami!] :mrgreen:

Vinci
[Usunięty]

Wysłany: 2008-03-26, 17:53   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

rufigekru napisał/a:
została mi do ściągnięcia jeszcze tylko worldmap 6.6.1 pl. ma ktoś z Was może linka? z wieży ramazitha idzie mi 0.1 kb/s, więc wow!

No to musi być coś nie tak, bo dosłownie przed chwilą dałem linka na wieżę jednymu takiemu z (...)-u i szło mu szybko ;) Ja innego linka nie znam, zawsze mam na kompie ;)

rufigekru napisał/a:
a co powiecie o doinstalowaniu po region of terror, tego nowego moda - pieśń władającej? podobnież nic się nie dzieje :)

Ja zainstalowałem na swoje BGT już nawet po WorldMap i nic się nie działo, ale kto wie :)

rufigekru 
Obywatel

Wysłany: 2008-03-26, 23:28   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

mam! :)
teraz jeszcze NPC...
no właśnie. czy NPC z grywalnej listy NPC do BG2 nie gryzą się z niczym?
:D

Vinci
[Usunięty]

Wysłany: 2008-03-26, 23:36   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

Zazwyczaj nie, są dosyć kompatybilne, ale zdarzają się wyjątki. Dość problemowy może być Kiara & Zaiya NPC ponieważ ukrywa on Twierdzę Strażnika w Cieniach Amn, z tym modem jest dostępna tylko w ToB-ie. Ciężko powiedzieć o wszystkich ogólnie, ale jak masz na oku jakiś konkretny to możesz zapytać, z wieloma NPC grałem ;)

rufigekru 
Obywatel

Wysłany: 2008-03-27, 09:13   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

z "listy grywalnych NPC" myślałem o:
1)Amber
2)Auren
3)Fade
4)Iylos
5)Kari
6)Kelsey
7)Keto
8)Kido
9)Kindrek
10)Kitanya
11)Saerileth
12)Sheena
13)Tashia
14)Yasraena
15)Tsujatha
16)Larsha
17)Xan

Z NPCów, którzy są na wieży ramazitha do BGT:
18)Indira
19)Mur'Neth

Z NPCów Wieża Ramazitha BG2:
20)Chloe
21)Raziel
22)Solaufein!!!
23)Valen!!!
:)

wiem - dużo, ale odświeżam baldura na kilka gier, więc...

jeśli któryś z wymienionych przeze mnie jest cienki, niewart niczego, niedopracowany lub niekompatybilny, please piszcie :D

pzdr

p.s. - aha, byłby jeszcze Kivan, ale on jest w jakimś mega modzie (podobnie jak Xan, więc nie wiem...)

Ostatnio zmieniony przez rufigekru 2008-03-27, 12:17, w całości zmieniany 1 raz  

Vinci
[Usunięty]

Wysłany: 2008-03-27, 12:14   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

No cóż, faktycznie dużo, nie wiem czy Ci się uda tyle zainstalować bo dialog.tlk może osiągnąć zbyt duże rozmiary, dlatego instaluj najpierw tych, na których Ci najbardziej zależy.

Wszystkie NPC jakie wybrałeś są dobrze rozbudowane, tylko kilka odstaje: Kari, Kido, Kindrek, Kitanya i Sheena nie są tak rozwinięte jak reszta, ale za to dość oryginalne. Z Kitanya w ogólę miałem sporo problemów, nie odpalały mi się dialogi itp. Z NPC do BGT nigdy nie grałem, a do tych z WR, no to Raziela nie warto, nie ma w nim nic ciekawego, tylko podstawowe dialogi. Tsujatha jest nastawiony tylko na romans, więc miłego :P Kivan jest świetny, uwielbiam go, ale nie wiem jak się będzie miał do TDD, ale warto go mieć :)

No i jeszcze coś: naucz się w końcu korzystać z opcji "EDYTUJ" bo to już nie pierwszy raz gdy piszesz posta pod postem praktycznie bez odstępu czasowego.

[Pobierz temat]
Odpowiedz do tematu