Tawerna Hrothgara  Strona Główna

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

[Pobierz temat]Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: Serafin
2008-06-22, 14:31
Problem z BGT
Autor Wiadomość
hans olo 
Wędrowiec

Wysłany: 2008-12-30, 12:59   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

Mam kilka spostrzeżeń (nie wiem czy już były, ale moze się przydadzą).
1. Kiedyś grałem w BG1 z zainstalowanymi DSOTSC i NTOTSC i zauważyłem, że w mega instalacji czerwoni magowie czekający na nas na zachód od PD w wersji BGT są duuużo słabsi. W zasadzie to nic nie robią. W wersji dla BG1 strzelali jakimiś ueber fireballami z których wyskakiwały żywiołaki. Co się z tym stało? To jakiś błąd, niekompatybilność? Może zrezygnowano z takiego podpakowania czerwonych w późniejszych wersjach?
3. nie zauważyłem też by po zakończeniu bodaj drugiego aktu przed bramą do PD czekała na mnie ta kapłanka jeśli dobrze pamietam, któa szukała kogoś tam na zachodzie (chyba siostry jakiejś czy coś).
2. Czy to normalne, że nie mogę z lokacji z mostem do Wrót dostać się do Brody Ulgotha? Nawet nie mam jej na mapie.
Narazie to tyle.

Ostatnio zmieniony przez hans olo 2008-12-30, 13:01, w całości zmieniany 1 raz  
Postaw piwo autorowi tego posta

Vinci
[Usunięty]

Wysłany: 2008-12-30, 21:06   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

hans olo napisał/a:
1. Kiedyś grałem w BG1 z zainstalowanymi DSOTSC i NTOTSC i zauważyłem, że w mega instalacji czerwoni magowie czekający na nas na zachód od PD w wersji BGT są duuużo słabsi. W zasadzie to nic nie robią. W wersji dla BG1 strzelali jakimiś ueber fireballami z których wyskakiwały żywiołaki. Co się z tym stało? To jakiś błąd, niekompatybilność? Może zrezygnowano z takiego podpakowania czerwonych w późniejszych wersjach?

Myślę, że gdybyś zajrzał do readme jednego i drugie, to byś wiedział dlaczego tak jest. Można powiedzieć, że "autor" wersji na BGT to nie ten sam człowiek, który stworzył wersję na BG1. Stąd te zmiany i to nie są jedyne zmiany, tyle powiem. Obie wersje różnią się znacznie.

hans olo napisał/a:
3. nie zauważyłem też by po zakończeniu bodaj drugiego aktu przed bramą do PD czekała na mnie ta kapłanka jeśli dobrze pamietam, któa szukała kogoś tam na zachodzie (chyba siostry jakiejś czy coś).

Nic dziwnego, pojawia się ona dopiero po zatopieniu Kopalni Kniei Otulisko, czyli bodajże 4 rozdział.

hans olo napisał/a:
2. Czy to normalne, że nie mogę z lokacji z mostem do Wrót dostać się do Brody Ulgotha? Nawet nie mam jej na mapie.
Narazie to tyle.

A nie pamiętam, ale spróbuj dojść z innej, pobocznej lokacji. No i jak nie zainstalowałeś BGT WorldMap, to też będzie problem.

Ilość kości: Rodzaj kości :

hans olo 
Wędrowiec

Wysłany: 2008-12-30, 23:34   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

World Map zainstalowałem z największą mapą, ale nie jestem pewien czy czasem gdzieś jakiegoś błędu nie było podczas instalacji.

Damianus 
Wędrowiec

Wysłany: 2008-12-31, 04:32   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

Tak jak napisał Vinci... mody pod czyste BG a BGT to dwie różne wersje. Oponenci są zdecydowanie łatwiejsi przy w instalacji tej drugiej. Mimo iż pocinam na szaleńczym i z XP ograniczonym do 25%, to i tak da radę wyciąć wszystko bez większych problemów (różdżki, łuki + magiczne pociski i 1-2 wojów jako tanki ;] ).
Hmm... sprawdziłem teraz specjalnie działanie mapy. Z żadnej lokacji nie mogę się dostać do Brody Ulgotha. Z tego co pamiętam musiałbyś przejść z tej lokacji z mostem (od strony zachodniej) do lokacji z takimi zombiakami oblegającymi farmę... stamtąd chyba da radę trafić do Brody...
Jeśli się nie uda, to zawsze pozostaje konsola ;) Jakby co to "Broda" = 1000, a Wieża Durlaga = 0500 ;]
Przy okazji zauważyłem, że za cholerę nie mogę odblokować lokacji "obóz bandytów" mimo iż zabiłem już Tranziga. Mogę za to z miejsca udać się do lokacji z kopalnią w kniei Otulisko (pozostałe lokacje kniei są niedostępne) :/ Nie wiem o co tu biega, ale nie podoba mi się to...
Powoli zaczynam się zniechęcać do modyfikacji BGT, gdyż od samego początku były z nią cholerne problemy. Grałem wielokrotnie w Baldury (BG2 + TB kilka razy ukończyłem a BG2 + OzWM chyba z kilkanaście) z różnymi modyfikacjami i nigdy nie było kłopotów. Teraz za to....

hans olo 
Wędrowiec

Wysłany: 2008-12-31, 11:40   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

Z Brodą też już po sprawie. Widocznie jakieś poprawki zabraniają dostępu do Brody przed 5 rozdziałem. Na farmę i do Brody przechodzi się z mostu ale po przejściu na drugą stronę (normalnie można było przejść przez szczelinę między lasem a rzeką za chatką kapłanki)

Ostatnio zmieniony przez hans olo 2008-12-31, 11:43, w całości zmieniany 1 raz  

nowyU 
Obywatel

Otrzymał 4 piw(a)

Wysłany: 2009-01-24, 14:38   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

do obozu bandytow trzeba wejsc przez lokacje Peldwale :)

Hell Warlock 
Wędrowiec

Wysłany: 2009-03-05, 17:20   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

Ściągnąłem sobie dzisiaj wreszcie BGT. Niestety, nie mogę go zainstalować. Po wpisaniu lokalizacji BG2 nie oże znaleźć wielu rzeczy. Wkleiłby log, ale nie mogę go skopiować, gdyż wtedy program się wyłącza. Może dodam jeszcze, że mam system Windows Vista 32 bity.

2009-03-05, 19:28, użytkownik Hell Warlock wykonał(a) rzut 10k20. Wynik rzutu: 93.
Ostatnio zmieniony przez Hell Warlock 2009-03-05, 19:28, w całości zmieniany 1 raz  

Vinci
[Usunięty]

Wysłany: 2009-03-05, 20:47   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

Hell Warlock napisał/a:
Ściągnąłem sobie dzisiaj wreszcie BGT. Niestety, nie mogę go zainstalować. Po wpisaniu lokalizacji BG2 nie oże znaleźć wielu rzeczy.

Lokalizacji BG2?? BGT kopiujesz do folderu z BG2, a wpisujesz ścieżkę do BG1.

Hell Warlock 
Wędrowiec

Wysłany: 2009-03-05, 20:58   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

Ups. Przjęzyczenie. Podaję lokalizację BG1. Tylko zatrzymuje się na stworzeniach z OzWM, a dalej takie opcje, które pojawiają się, gdy włączy się plik WEiDU (aplikacje, nie tekstowy). Dosyć mi na tym zależy.
Poniżej zdjęcie.

Jako ścieżkę wpisuję "C:\Black Isle\Baldur's Gate".

Ostatnio zmieniony przez Hell Warlock 2009-03-05, 21:05, w całości zmieniany 2 razy  

Vinci
[Usunięty]

Wysłany: 2009-03-05, 21:21   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

Cytat:
Jako ścieżkę wpisuję "C:\Black Isle\Baldur's Gate".

No, ale tam właśnie zainstalowałeś BG1, nie? :P Zaleca się żeby nazwy folderów były proste, np. BG1, bez apostrofów. Chociaż ja ich używam i problemów nie mam. Jaką masz wersję BGT? Najnowsza?

Ja szczerze mówiąc nie mam pomysłów, nigdy nie miałem visty, brakuje mi doświadczenia i wiedzy w tym zakresie.

Hell Warlock 
Wędrowiec

Wysłany: 2009-03-05, 21:38   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

Co oznacza "Składnia polecenia jest niepoprawna."? Aha, znalazłem odnośnik do strony, na której wytłumaczone jest jak zrobic to ręcznie. Tylko ja nie znam zbyt specjalnie angielskiego... Moglbyś mi objaśnić?
strona>http://www.spellholdstudi...e/BGTReadme.htm

Ostatnio zmieniony przez Hell Warlock 2009-03-05, 21:39, w całości zmieniany 1 raz  

Hell Warlock 
Wędrowiec

Wysłany: 2009-03-06, 22:54   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

Cytat:
C: \ Baldur's Gate II \ Setup-BGT.exe] WeiDU wersja 20900
[C:\Baldur's Gate II\Setup-BGT.exe] Using scripting style "BG2" [C: \ Baldur's Gate II \ Setup-BGT.exe] Obsługa skryptów stylu "BG2"

Choose your language: Wybierz język:
0 [English] 0 [Angielski]
1 [International English] 1 [International English]
2 [Castellano (Castilian/Spanish)] 2 [Castellano (kastylijski / hiszpański)]
3 [Francais (French)] 3 [Francais (Francja)]
4 [Deutsch (German)] 4 [Deutsch (niemiecki)]
5 [Italiano (Italian)] 5 [Italiano (włoski)]
6 [ÇŃ+ąľî (Korean)] 6 [CN + Ali (Koreański)]
7 [Polski (Polish)] 7 [Polski (Polish)]
8 [?ăá᪨c (Russian)] 8 [? AAAS ¨ c (rosyjski)]
9 [ĽňĚĺÖĐÎÄ (Chinese - Simplified)] 9 [ĽňĚĺÖĐÎÄ (Chiński - uproszczony)]
10 [ÁcĹ餤¤ĺ (Chinese - Traditional)] 10 [Acle ¤ ¤ ¤ l (Chiński - tradycyjny)]
7 7
Using Language [Polski (Polish)] Korzystanie Język [Polski (Polska)]

Would you like to display the readme? Czy chcesz, aby wyświetlić readme? [Y]es [N]o [Y] es [N] O
n n

Instalacja komponentu [Baldur's Gate Trilogy - Rdzen] Instalacja komponentu [Baldur's Gate Trilogy - Rdzen]
[Y]es or [N]o or [Q]uit? [Y] y lub [n] ie lub [Q] uit? y y

Instalowanie [Baldur's Gate Trilogy - Rdzen] Instalowanie [Baldur's Gate Trilogy - Rdzen]
Creating 1 directory 1 Tworzenie katalogu
Copying 1 file ... Kopiowanie 1 plik ...
Copying and patching 1 file ... Kopiowanie i łatanie 1 plik ...
Copying 1 file ... Kopiowanie 1 plik ...
Niewykrywalna wersja systemu. Niewykrywalna wersja systemu. Byc moze to zbyt nowy system. Byc moze do zbyt nowy system. Instalacja moze sie Instalacja moze sie
nie udac. nie udac.
------------------------------------------ ------------------------------------------
Podaj sciezke dostepu do gry Baldur's Gate Podaj sciezke dostepu do gry Baldur's Gate
i nacisnij ENTER. i nacisnij ENTER.
------------------------------------------ ------------------------------------------
C:/BG1
-------------------------------------------------------------------- -------------------------------------------------- ------------------
Niewlasciwa sciezka dostepu do folderu Baldur's Gate, Niewlasciwa sciezka dostepu do folderu Baldur's Gate,
lub nieprawidlowa instalacja Baldur's Gate. lub nieprawidlowa instalacja Baldur's Gate.

Jest bezpieczne by przerwac instalacje poprzez zamkniecie tego okna, Jest Bezpieczne przez przerwac instalacje poprzez zamkniecie tego okna,
lub nacisniecie CTRL+BREAK trzy razy. lub nacisniecie CTRL + BREAK trzy razy.
-------------------------------------------------------------------- -------------------------------------------------- ------------------
Niewykrywalna wersja systemu. Niewykrywalna wersja systemu. Byc moze to zbyt nowy system. Byc moze do zbyt nowy system. Instalacja moze sie Instalacja moze sie
nie udac. nie udac.
Podaj sciezke dostepu do gry Baldur's Gate Podaj sciezke dostepu do gry Baldur's Gate
i nacisnij ENTER. i nacisnij ENTER.
"C: / BG1"
--------------------------------------- ---------------------------------------
Ekstrakcja plików stworzeń z BG:OzWM... Ekstrakcja plików stworzeń z BG: OzWM ...
--------------------------------------- ---------------------------------------
Składnia polecenia jest niepoprawna. Składnia polecenia jest niepoprawna.
[_weidu] WeiDU version 20900 [_weidu] WeiDU wersja 20900
Unknown argument: [Program] Nieznany argument: [Program]

WeiDU (version 20900: "Dr. the bigg") WeiDU (wersja 20900: "Dr w bigg")

usage: WeiDU [options] BAF,BCS,D,DLG,TRA,TP,TP2-files Wykorzystanie: WeiDU [opcje] BAF, BCS, D, DLG, TRA, TP, TP2 plików

General Input Options: Wejście Opcje ogólne:

--game X set main game directory to X - Gra X zestaw do katalogu głównego gry X
--nogame do not load any default game files - nogame nie ładuje żadnych domyślnych plików gry
--search X look in X for input files (cumulative) - szukaj X patrzeć w X dla plików wejściowych (skumulowane)
--search-ids X look in X for input IDS files (cumulative) - szukaj ids-X patrzeć w X dla plików wejściowych IDS (skumulowane)
--tlkin X use X as DIALOG.TLK - tlkin X X wykorzystania jako DIALOG.TLK
--ftlkin X use X as DIALOGF.TLK - ftlkin X X wykorzystania jako DIALOGF.TLK
--tlkmerge X merge X into loaded DIALOG.TLK - tlkmerge X X seryjnej w załadowany DIALOG.TLK
--yes answer all TP2 questions with 'Yes' - tak TP2 odpowiedzieć na wszystkie pytania z "Tak"
--uninstall answer all TP2 questions with 'Uninstall' - odinstalować odpowiedzieć na wszystkie pytania z TP2 "Odinstaluj"
--reinstall reinstall all installed TP2 components - ponowna ponowna wszystkich zainstalowanych komponentów TP2

Press Enter For More Options Naciśnij klawisz Enter, aby uzyskać więcej opcji

2009-03-06, 22:55, użytkownik Hell Warlock wykonał(a) rzut 1k4. Wynik rzutu: 3.
2009-03-06, 22:56, użytkownik Hell Warlock wykonał(a) rzut 10k20. Wynik rzutu: 139.
Ostatnio zmieniony przez Hell Warlock 2009-03-06, 22:55, w całości zmieniany 1 raz  

Kurtz 
Poszukiwacz Przygód

Wysłany: 2009-03-08, 14:52   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

Ja też w ogóle nie dałem rady zainstalować BGT, cały czas pojawiał się komunikat o niewłaściwej ścieżce dostępu do Baldur's Gate. Znalazłem opinie, że nazwa folderu powinna być bez apostrofa, oraz że BG1 i BG2 powinny być na tej samej partycji, co skończyło się 2 kolejnymi reinstalacjami - które nic nie pomogły...
Jeśli to ma jakieś znaczenie, to mam Windowsa XP, a BG1 i BG2 kupowałem osobno (oczywiście wszystko uaktualniłem do wymaganych wersji zgodnie z instrukcją...).

Zna ktoś rozwiązanie tego problemu? Bo z tego, co patrzyłem, to pojawia się on dość częśto.

Aurelinus 
Millenium
Wielkie zuo

Otrzymał 79 piw(a)

Wysłany: 2009-03-10, 08:17   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

Kurtz napisał/a:
Zna ktoś rozwiązanie tego problemu? Bo z tego, co patrzyłem, to pojawia się on dość częśto

Grać bez tego badziewia. Mówię całkiem poważnie. Pokusa grania w BG1 na silniku BG2 jest zawsze silna, ale prawda jest taka, że system w BG2 totalnie rozwala balans 1.szej części i w efekcie 3-poziomowa postać może śmiało iść przylać finałowemu bossowi. To trochę jak zamontowanie silnika Ferrari do skutera. Jedzie zaj-ście szybko tylko że wszysko się telepie i kawałki blachy latają dookoła...

Więcej szczegółów
Wystawiono 1 piw(a):
Tuth
Richtie 
Wędrowiec

Wysłany: 2009-04-20, 11:54   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

podczas instalowania swordcoast strategments na BGT przypadkowo zainstalowałem better call to help, który to komponent podobno utrudnia usuwanie npców. Co mam zrobić ? wczoraj pół dnia instalowałem mody i nie za bardzo mi się uśmiecha robienie tego od początku :gitara:

[Pobierz temat]
Odpowiedz do tematu