Tawerna Hrothgara  Strona Główna

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

[Pobierz temat]Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: Serafin
2008-06-22, 14:31
Problem z BGT
Autor Wiadomość
Serafin 
Millenium

Otrzymał 51 piw(a)

Wysłany: 2009-07-02, 14:20   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

Smigi napisał/a:
Witam mam problem tego typu . Po zainstalowaniu BGT zniknęła mi całkowicie muzyka w grze, pozostałe dzwięki są . Ma ktoś jakiś pomysł jak to naprawić ?

Temat znalazł, ale przejrzeć go nie przejrzał :P

Na stronach 3, 4, 5 i chyba 6 masz rozwiązanie swojego problemu :)

:szukaj!: :szukaj: :luck:

Zawsze chciałem wkleić te emotki :mrgreen:

Godzien haniebnej nazwy buntownika bo go natura mnóstwem wszelkich złości uposażyła

I choćbym szedł ciemną doliną, zła się nie ulęknę, bo jestem największym sukinsynem w tej pieprzonej dolinie!
Ostatnio zmieniony przez Serafin 2009-07-02, 14:20, w całości zmieniany 1 raz  
Postaw piwo autorowi tego posta

Smigi 
Wędrowiec

Wysłany: 2009-07-03, 16:40   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

It's WORKING !!!

przejrzałem temat i znalazłem solucje z przekopiowywaniem plików :D im soo smart :satan:

muzyka działa mogę wreszcie zacząć zabawę :mrgreen:

Niech Ci Bozia w dzieciach wynagrodzi ! :]

Than 
Wędrowiec

Wysłany: 2009-07-24, 11:49   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

Zainstalowałem poprawnie BTG (mam poprawnie polskie litery).Problem w tym że grając w BG1 gdy zakładam miecz dwuręczny, bądź dwa miecze wywala mnie do pulpitu. Jak to naprawić?

slaavv 
Wędrowiec

Wysłany: 2009-08-16, 14:46   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

Mam małą prośbę... Przeszukałem pół internetu i nie znalazłem instalki BGT 1.05, a taka podobno jest w miarę dobra. 1.07 niestety nie chce mi działać, jeżeli używam płytek z sagi to instaluje się, owszem, ale gra przy ładowaniu lokacji z bg1 (czasami szybciej, w trakcie robienia nowej postaci gdy użyję importu) wywala się do pulpitu. Ma ktoś 1.05 na dysku?

Jeszcze jedna rzecz, czy wie ktoś może jakie bugi ma ta wersja (1.04) oprócz tych podanych tutaj?:

Kod:
Recent issues

Ankheg quest (sporadic): Helping Gerde with killing Ankhegs sometimes does not set HelpGerde to 2 properly, which results in Fenten giving the quest to the player even after it has been finished. You can fix this with the console, typing in CLUAConsole:SetGlobal("HelpGerde","GLOBAL",2).
Drizzt’s Boots of Speed: Drizzt's Boots of Speed (BOOTDRIZ) doesn't make Drizzt any faster, due to the fact that these boots simply set the movement speed to the standard BG2 speed, whereas in BG1 the standard movement speed is slower.

Lamalha and her cronies (sporadic): Lamalha and her cronies sometimes do not spawn north of the exit of Nashkel mines (AR3900) after killing Mulahey. The cause of this appears to be an engine problem.
Leaving Durlag’s Tower (sporadic): Trying to leave Durlag's Tower without previously discovering the area north of the Carnival (AR3300) can result in all world map area destinations being unreachable. To be safe, ensure you visit this area before going to Durlag’s Tower.
Permanent berserk with Cursed Berserking Sword +3: Attacking Centeol in the spider lair (AR8801) using the Cursed Berserking Sword (SW2H03) results in the character remaining permanently in berserk mode. It is not entirely clear what causes this. To avoid this, do not use the Cursed Berserking Sword in the spider lair, or ensure that the berserking character does not target Centeol, or make sure you have the ability to cast Remove Curse.

Older issues

Beregost crash-to-desktops: Due to an unknown problem, unexpected crashes and save game corruptions can occur when travelling in and out of Beregost. To avoid frustration, keep multiple save games, do not simply rely on the auto-save, and avoid saving the game inside Beregost. If your save game does become corrupted, a Beregost Crash Fixer utility is available at http://forums.spellholdstudios.net/index.php?showtopic=24121.

Charmed creatures have no soundset: Creatures, such as bears, wolves, skeletons, and even Korax the ghoul, end up with no soundset when charmed. This seems to be an engine limitation, so nothing can be done about this.

Dream narrations: Certain dream narrations, in certain languages, may be missing the first and/or last paragraph of the dream text.  This is a problem in the original Baldur’s Gate and Tales of the Sword Coast, and will not be fixed because that would require recording new speech.

Flesh golem sounds: It may seem odd that flesh golems talk like Ogrillons.  There seems to be a game engine bug that causes this to occur and cannot be fixed.

Graphical glitch: There is a graphical glitch (a green pixel) in AR8500 at approximately (3857,2853).  Chances are this will not be fixed because it is too minor.

Killing Laurel’s gibberlings, Reevor’s rats, and Drizzt’s gnolls: If you kill Laurel’s gibberlings, Reevor’s rats, or Drizzt’s gnolls too fast, then the creature kill counter may not increment, preventing you from finishing those quests.  Avoid sending stray fireballs or massive kill weapons/spells when defeating these creatures.

Minsc’s racial enemy: In Baldur’s Gate and Tales of the Sword Coast, Minsc’s racial enemy is gnolls.  This is also the case in this part of the game with Baldur’s Gate Trilogy-WeiDU, but his racial enemy will not display correctly in the record screen.  This cannot be fixed, but the racial enemy bonuses do apply.  Minsc’s racial enemy will not update to vampire when he is directly imported into Shadows of Amn due to scripting limitations.

Shar-teel fight: Ending the duel with Sharteel may cause the strongest male character to continue attacking her even after the fight is finished, which may cause Sharteel to turn hostile (if the player lost) or may kill her outright (if she joined the party).  Try turning party AI off during the duel to prevent this from happening.

Starting a new game: If you start a new BG2 game, then at the character generation screen you decide to cancel, then directly start a new BG1 game, your character will start a BG2 game instead.  This seems to be an engine limitation and cannot be fixed.  If this occurs, simply restart the game and start a new BG1 game.

Z góry dzięki, BGmaniacy :D

nowyU 
Obywatel

Otrzymał 4 piw(a)

Wysłany: 2009-08-17, 13:16   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

slaavv,

przedewszystkim zastanow sie czy nie popelniasz standardowych bledow:
-plyta w napedzie (takze ta wirtualna) podczas instalacji
-nie kompletna instalka BG1 (bez Opowiesci, nie zgada sie wersja 5512)
-brak MOVIECD5.BIF w folderze Baldur’s Gate\movies
-czy napewno sciagnales pelna wersje BGT (rzadko ale sie zdarza ze nie sciagnie sie caly plik nawet jak uda sie rozpakowac to brakuje kilku segmentow i juz instalka jest sypnieta (zdarzylo mi sie tak kilka razy)

na spokonie sprobuj przeprowadzic cala instalacje raz jeszcze.

PS. Ja mam kilka wersji baldura takze w wersji gotowej do modowania przez co oszczedzam czas na instalowanie itp.
PS2. Baldur dziala takze bez instalacji :)

pzdr

Ostatnio zmieniony przez nowyU 2009-08-17, 13:17, w całości zmieniany 1 raz  

Kasikaro 
Poszukiwacz Przygód

Otrzymał 11 piw(a)

Wysłany: 2009-10-28, 20:35   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

Hej hej. Udało mi się w miarę stabilnie zmontować sobie BGT, ale oczywiście coś zepsułam.
Sarevok śpi jak zabity (przynajmniej przez jakiś czas :] ), Belt wysyła mnie na spotkanie z "kontaktem" - pojawia się polana, na niej 2 postaci... i to by było na tyle. Znaczy się, Irek mnie nie chce? Ojejku jej :D

Vinci
[Usunięty]

Wysłany: 2009-10-28, 21:35   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

Kasikaro napisał/a:
Belt wysyła mnie na spotkanie z "kontaktem" - pojawia się polana, na niej 2 postaci... i to by było na tyle. Znaczy się, Irek mnie nie chce? Ojejku jej :D

Może w końcu zauważył, że zawsze jak porywa CHARNAME, to później kończy w Otchłani :P Ale wracając do problemu - taki błąd występował w starszej wersji BGT. Chyba 1.04 czy coś takiego. Z nowszą się to już nie zdarza, tylko że przeinstalowanie BGT żeby zobaczyć jak Złodzieje Cienia Cię usypiają, raczej Ci się nie opłaca :P

2011-07-27, 12:29, użytkownik Anonymous wykonał(a) rzut 1k4. Wynik rzutu: 3.
2011-07-27, 12:29, użytkownik Anonymous wykonał(a) rzut 1k10. Wynik rzutu: 4.
2011-07-27, 12:29, użytkownik Anonymous wykonał(a) rzut 10k20. Wynik rzutu: 82.
2011-07-27, 12:29, użytkownik Anonymous wykonał(a) rzut 1k4. Wynik rzutu: 1.
2011-07-27, 12:29, użytkownik Anonymous wykonał(a) rzut 1k4. Wynik rzutu: 2.
Ilość kości: Rodzaj kości :

Kasikaro 
Poszukiwacz Przygód

Otrzymał 11 piw(a)

Wysłany: 2009-10-29, 14:11   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

O nie, zdecydowanie nie :P Swoją drogą, wersja twierdzi, że nazywa się BGT 1.08. Czyli mam po prostu pecha. No nic, dzięki za odpowiedź :]

Ostatnio zmieniony przez Kasikaro 2009-10-29, 14:11, w całości zmieniany 1 raz  

sviwou 
Wędrowiec

Wysłany: 2009-10-31, 18:43   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

witam, szukalem troche, googlowalem i odpowiedzi nie znalazlem, wiec pisze posta. Otoz wzialem sie za mega instalke bgt, w sumie zainstalowalem jakies 4/5 modow jakie sa w tutorialu. Wszystko w sumie spoko, obylo sie bez errorow, wszystko dziala. Z tym ze, gdy zaczynam przygode w bg1 to od razu mam 8 level... Ktos ma pomysl co moglem zrobic zle?

Miszon 
Wędrowiec

Wysłany: 2011-07-27, 11:17   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

Mega problem:

kiedyś (ze 2 lata temu) instalowałem BGT korzystając z plików na płytce Saga BG (złota okładka) i wszystko potem spoko działało.
Teraz - za żadne skarby nie chce się to uruchomić. Robiłem to wg. instrukcji tutaj (z megamodów probówałem tylko TDD, ale i tak nie chciał się zainstalować bo jakiegoś pliku ARE nie znalazł gdzieś), a także całkiem po swojemu tak mniej więcej jak poprzednio (po prostu po kolei jak w tabelce były).
W obu przypadkach - "instalacja nie powiodła się. Nie można wykryć folderu z BG1." Czytałem, że program powinien zapytać mnie, żebym podał ścieżkę, w której jest ta gra. Problem w tym, że on tylko pyta o język, potem o to, czy się zainstalować, a potem już leci, bez żadnego pytania o ścieżkę...
2 razy próbowałem, odinstalowując BG i ponownie zainstalowując (co było makabrą, bo strasznie wolno instalka idzie). Ogólnie ze 4 godziny już straciłem na to wszystko.
Kurde, o co chodzi? :(
O tak to wygląda (wyciągnąłem to notatnikiem z pliku debug):

Cytat:
WeiDU v 199 Log

C:\Gry\BioWare\BG2\Setup-BGT.exe
[./chitin.key] loaded, 590551 bytes
[./chitin.key] 182 BIFFs, 41793 resources
[dialog.tlk] loaded, 8761724 bytes
[dialog.tlk] 74174 string entries
[./Baldur.ini] loaded, 1949 bytes
Possible HD/CD Path: [C:\Gry\BioWare\Baldur's Gate II]
WARNING: [./CharView.ini] is a 0 byte file
[./CharView.ini] loaded, 0 bytes
[./Keymap.ini] loaded, 5615 bytes
[dialogf.tlk] loaded, 8761988 bytes
[dialogf.tlk] 74174 string entries
[C:\Gry\BioWare\BG2\Setup-BGT.exe] Using scripting style "BG"
[dialog.tlk] claims to be writeable.
[dialog.tlk] claims to be a regular file.
[WeiDU.log] parsed
[SETUP-BGT.TP2] parsed

Choose your language:
0 [English]
1 [International English]
2 [Castellano (Castilian/Spanish)]
3 [Francais (French)]
4 [Deutsch (German)]
5 [Italiano (Italian)]
6 [Çѱąľî (Korean)]
7 [Polski (Polish)]
8 [D˘¤¤ˆŠ‚ (Russian)]
Using Language [Polski (Polish)]
[Polski (Polish)] has 5 top-level TRA files
[BGT/Language/Polish/prompts.tra] has 42 translation strings
[BGT/Language/Polish/setup.tra] has 67 translation strings
[BGT/Language/Polish/dialog.tra] has 26 translation strings
[BGT/Language/Polish/journal.tra] has 319 translation strings
[BGT/Language/Polish/scripts.tra] has 25 translation strings
BG2FIXPACK/SETUP-BG2FIXPACK.TP2 1 0 Installed
BG2FIXPACK/SETUP-BG2FIXPACK.TP2 1 2 Installed
BG2FIXPACK/SETUP-BG2FIXPACK.TP2 1 100 Installed
BG2FIXPACK/SETUP-BG2FIXPACK.TP2 1 101 Installed
BG2FIXPACK/SETUP-BG2FIXPACK.TP2 1 102 Installed
BG2FIXPACK/SETUP-BG2FIXPACK.TP2 1 103 Installed
BG2FIXPACK/SETUP-BG2FIXPACK.TP2 1 104 Installed
BG2FIXPACK/SETUP-BG2FIXPACK.TP2 1 106 Installed
BG2FIXPACK/SETUP-BG2FIXPACK.TP2 1 107 Installed
BG2FIXPACK/SETUP-BG2FIXPACK.TP2 1 108 Installed
BG2FIXPACK/SETUP-BG2FIXPACK.TP2 1 109 Installed
BG2FIXPACK/SETUP-BG2FIXPACK.TP2 1 110 Installed
BG2FIXPACK/SETUP-BG2FIXPACK.TP2 1 111 Installed
BG2FIXPACK/SETUP-BG2FIXPACK.TP2 1 112 Installed
BG2FIXPACK/SETUP-BG2FIXPACK.TP2 1 113 Installed
BG2FIXPACK/SETUP-BG2FIXPACK.TP2 1 114 Installed
SETUP-FPACK.TP2 0 0 Installed
SETUP-FPACK.TP2 0 1 Installed
SETUP-BDTOBV16.TP2 0 2 Installed
SETUP-BDTOBV16.TP2 0 3 Installed
SETUP-BDTOBV16.TP2 0 4 Installed
SETUP-BDTOBV16.TP2 0 5 Installed

Instalacja komponentu [Baldur's Gate Trilogy - Rdzen 1.04] [Y]es or [N]o or [Q]uit?
Instalowanie [Baldur's Gate Trilogy - Rdzen 1.04]
Copying 1 file ...
Copied [Place] to [characters/BGcleric.chr]
Copying 1 file ...
Copied [Place] to [characters/BGfighte.chr]
Copying 1 file ...
Copied [Place] to [characters/BGmage.chr]
Copying 1 file ...
Copied [Place] to [characters/BGmulti.chr]
Copying 1 file ...
Copied [Place] to [characters/BGthief.chr]
Creating 1 directory
Copying 1 file ...
[Setup-BGT.exe] loaded, 328704 bytes
Copied [Setup-BGT.exe] to [_WeiDU.exe] (NO BACKUP MADE!)
Copying and patching 1 file ...
Copied [Language] to [Language]

Tworzenie kopii bezpieczenstwa chittin.key i katalogu override...
Copying 1 file ...
[chitin.key] loaded, 590551 bytes
chitin.key copied to BGT/Backup/0/chitin.key, 590551 bytes
Copied [chitin.key] to [chitin.key]
Creating 1 directory
Copying 1 file ...
override/25ELM07.wav copied to BGT/over.bak/25ELM07.wav, 140650 bytes

(później kopiuje masę plików)

FAILURE:
Instalacja nie powiodla sie - nie mozna wykryc folderu z BG1.
Stopping installation because of error.
Stopping installation because of error.

BlĄd instalacji [Baldur's Gate Trilogy - Rdzen 1.04], powrot do poprzedniego stanu
[BGT/Backup/0/UNSETSTR.0] SET_STRING uninstall info not found
Will uninstall 7 files for [SETUP-BGT.TP2] component 0.
Restoring backed-up [BGT/Backup/0/chitin.key]
BGT/Backup/0/chitin.key copied to chitin.key, 590551 bytes
Deleting [Language] (to restore original game condition)
Deleting [characters/BGthief.chr] (to restore original game condition)
Deleting [characters/BGmulti.chr] (to restore original game condition)
Deleting [characters/BGmage.chr] (to restore original game condition)
Deleting [characters/BGfighte.chr] (to restore original game condition)
Deleting [characters/BGcleric.chr] (to restore original game condition)
[./override/cdbehbla.pro] loaded, 512 bytes
Uninstalled 7 files for [SETUP-BGT.TP2] component 0.
W ogóle, to mam to w katalogu c:\Gry\Bioware\BG1, a tu widzę wypluwa jakieś Possible HD/CD path: ".../Baldur's Gate II"

Instalowałem zarówno wersję ze stronki (1.12), jak i z płytki (1.04). Skutek taki sam...

2011-07-27, 11:42, użytkownik Miszon wykonał(a) rzut 1k6. Wynik rzutu: 6.
Ostatnio zmieniony przez Miszon 2011-07-27, 11:22, w całości zmieniany 1 raz  

nowyU 
Obywatel

Otrzymał 4 piw(a)

Wysłany: 2011-07-28, 07:18   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

Jest zasada że jak jak jest nowsza wersja moda to instalujemy nowszą (nie koniecznie lepszą ale zwykle sprawniej działającą).

A więc tak jeśli chcesz instalować BGT to zapoznaj się z projektem BWP (Big World Project), nawet jak ktoś ma swoją wizje instalacji to części również korzysta z instrukcji tam zawartych.

BWP pozwoli ci zainstalować 200 modów albo 10 Twój wybór ale przedewszystkim pomoże Ci to zrobić dobrze.

Miszon 
Wędrowiec

Wysłany: 2011-07-28, 09:20   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

Cytat:
BWP pozwoli ci zainstalować 200 modów albo 10 Twój wybór ale przedewszystkim pomoże Ci to zrobić dobrze.
czy to znaczy, że aby zainstalować BGT muszę zainstalować BWP?
Może to głupie pytanie, ale już po prostu zgłupiałem, bo wszystkiego próbuję, żeby mi to BGT ruszyło...

nowyU 
Obywatel

Otrzymał 4 piw(a)

Wysłany: 2011-07-28, 10:14   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

BWP to nie mod a instrukcja wykorzystujaca narzedzie tzw. BWS prostej instalacji modow.

1. Czytasz poczatek instrukcji do BWP (caly pdf ma ok 200 stron) ale na pierwszych stronach sa podane warunki bezpiecznej instalacji

2. Sciagasz pliki niezbedne do instalacji (plik setup tzw. BWS, a do tego dodatkowo FixPack i InstalPack)

3. Wszystko to wrzucasz do glownego katalogu z gra (warto zrobic backup orginalnej gry o ile mamy pewnosc ze gra zainstalowala sie poprawnie)

4. W BWS ustawiasz, ktore mody chcesz instalowac i w jakim jezyku i go.

Ta bestia wszystko sobie sciagnie z sieci, wypakuje i zainstaluje. :)
edit
tzn wszystko ale jednak link ze sciezka do katalogu BG1 bedziesz musial wkleic w trakcie instalacji, a takze po wykonainu wszytkich czynnosci na poczatku instalacji juz pod weidu bedziesz musial odpowiedziec na kilka pytan :)
(jak zdales mature to bez problemu sobie poradzisz) ;P

....ale jest warunek trzeba przy tym solidnie pogrzebac dobrze pozazanaczac i poodznaczac poszczegolne moduly zeby nie po instalowac konfliktowych lub niepotrzebnych, zabugowanych, niezbalansowanych modulow.

Dlatego mimo wszystko warto poczytac opis do kazdego z modow, ktory chcemy zainstalowac (wszystko to w tym pdf'ie -prosciej juz byc chyba nie moglo) i na poczatek poinstalowac tylko kilka naprawde wartych instalacji modow.

5. Wiele informacji jest na roznych forach odnosnie tego co warto a co nie instalowac wystarczy tylko sie rozejrzec.

PS. instalacja modow do Baldura to nie w kij dmuchał tylko poważna sprawa trzeba na chwile do tego przysiąść i poczytac aby stworzyc dobra i stabilna a zarazem grywalna instalke.

powodzenia

Ostatnio zmieniony przez nowyU 2011-07-28, 10:20, w całości zmieniany 3 razy  

Miszon 
Wędrowiec

Wysłany: 2011-08-02, 12:58   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

OK, jest jakaś iskierka nadziei: na shs jeden gostek znalazł takie rozwiązanie (miał ten sam problem):

Cytat:
Ok, found the solution: I deleted the windows environment variable %CDAUTORUNPATH%, which was set to "C:\" (I set it in TuneUp so cmd starts there). I also put my BG2 path into the Path variable to be sure, but this normally should not be necessary. Now BGT asked properly for the path and installation is running.
Może mi ktoś to przetłumaczyć z polskiego (a raczej z informatycznego :-P ) na nasze, co dokładnie trzeba zrobić? Bo owszem rozumiem co gość napisał, ale nie rozumiem co trzeba zrobić ;-) .

Aurelinus 
Millenium
Wielkie zuo

Otrzymał 79 piw(a)

Wysłany: 2011-08-09, 14:55   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

Miszon napisał/a:
OK, jest jakaś iskierka nadziei: na shs jeden gostek znalazł takie rozwiązanie (miał ten sam problem):

Cytat:
Ok, found the solution: I deleted the windows environment variable %CDAUTORUNPATH%, which was set to "C:\" (I set it in TuneUp so cmd starts there). I also put my BG2 path into the Path variable to be sure, but this normally should not be necessary. Now BGT asked properly for the path and installation is running.
Może mi ktoś to przetłumaczyć z polskiego (a raczej z informatycznego :-P ) na nasze, co dokładnie trzeba zrobić? Bo owszem rozumiem co gość napisał, ale nie rozumiem co trzeba zrobić ;-) .
Mam poważne wątpliwości czy on sam rozumie co napisał, w kazdym razie twierdzi, że zmienił na "coś" (nie mam pojęcia na co) lub usunął (zapewne w pliku instalacyjnym) linijkę %CDAUTORUNPATH% (która dalej przypuszczalnie ma wpis = "C:\").

[Pobierz temat]
Odpowiedz do tematu