Tawerna Hrothgara  Strona Główna

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

[Pobierz temat]Poprzedni temat :: Następny temat
NTotSC na BGT, instalacja
Autor Wiadomość
dziadek 
Poszukiwacz Przygód

Wysłany: 2010-05-04, 20:16   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   NTotSC na BGT, instalacja

Witam, mój problem jest następujący. Instaluje sobie BGT mega installation by K4thos i jestem na etapie instalowania moda NTotSC. Ściągnąłem NTotSC4BGTv155.rar, podmieniłem znaki NTotSC_PL.zip i przenoszę to do folderu z BG2. Uruchamiam instalator i przy pierwszym kroku pojawia mi się error, że nie można zainstalować moda ponieważ nie mam zainstalowanego wcześniej DSotSC. Dziwne, czytałem gdzieś, że NTotSC zawiera w sobie już DSotSC.

Co z tym zrobić? Czy koniecznie muszę instalować najpierw DSotSC? Dzięki za pomoc.

Postaw piwo autorowi tego posta

Vinci
[Usunięty]

Wysłany: 2010-05-05, 08:03   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

dziadek napisał/a:
Co z tym zrobić? Czy koniecznie muszę instalować najpierw DSotSC? Dzięki za pomoc.

NTotSC zawiera w sobie DSotSC, ale w wersji na BG1, a nie na BGT. Jak chcesz pograć w BGT to musisz najpierw zainstalować DSotSC. Zresztą w liście K4thosa masz to wyszczególnione.

Ilość kości: Rodzaj kości :

dziadek 
Poszukiwacz Przygód

Wysłany: 2010-05-05, 18:22   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

Dzięki za odpowiedź. Mam jeszcze jedno pytanie, zainstalowałem BG2 Fixpack i BGT i odpaliłem żeby zobaczyć sobie jak to wygląda. Wszystko fajnie tylko, że jak zobaczyłem mapę świata, to się lekko zaniepokoiłem ponieważ nie ma na niej większości lokacji z BG1. Są tylko główne punkty jak Nashkel, Gospoda itd. Da się z tym coś zrobić? np. poinstalować jakieś lepsze mapy itp.

Vinci
[Usunięty]

Wysłany: 2010-05-05, 21:51   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

dziadek napisał/a:
Wszystko fajnie tylko, że jak zobaczyłem mapę świata, to się lekko zaniepokoiłem ponieważ nie ma na niej większości lokacji z BG1.

A w zwykłym BG1 masz je odkryte? Nie. Przecież trzeba je dopiero odnaleźć.

Poza tym, jak poinstalowałeś megamody, to musisz zainstalować BGT-Worldmap. Jest na liście K4thosa, na końcu, może dlatego wiele osób ją pomija, a jest obowiązkowa. Innych map nie ma.

dziadek 
Poszukiwacz Przygód

Wysłany: 2010-05-06, 13:02   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

Mam zainstalowane jedynie BG2 Fixpack i samo BGT. Nic więcej nie instalowałem, a mapa wygląda tak:

A to mapa ze zwykłego niezmodowanego BG1:

I cały problem w tym, że na mapie w BGT nie ma lokacji oznaczonych przeze mnie cyframi. Czyli chcąc dotrzeć przykładowo z Candlekeep do Gospody, w BG1 musiałbym przebyć jeszcze lokacje 1 i 2, a tymczasem w BGT nie ma tych miejsc. Nie da się ich nawet jakoś odkryć.

Vinci
[Usunięty]

Wysłany: 2010-05-06, 13:42   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

Mówiłeś, że tylko włączyłeś i nie było, nie mówiłeś, że próbowałeś odkryć. Zainstaluj BGT-Worldmap.

dziadek 
Poszukiwacz Przygód

Wysłany: 2010-05-10, 13:57   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

Gdzie są jakieś załączniki, które powinny być na dole strony? Potrzebuje pobrać jakiś patch do NTotSC z nich.

A, dobra już znalazłem :D

Ostatnio zmieniony przez dziadek 2010-05-10, 14:04, w całości zmieniany 1 raz  

dziadek 
Poszukiwacz Przygód

Wysłany: 2010-05-10, 14:19   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

Aha, mam jeszcze jedno pytanie. Przy NTotSC podobnie jak przy DSotSC napisane jest, że wyszły nowe wersje tych modów. Weźmy za przykład DSotSC.

[DSotSC] Dark Side of the Swords Coast v1.95 (by Aurelinus) (20,8 mb)
Rozpakuj DSotSC4BGTv195.rar
UWAGA: Ściągnij i podmień poprawione przez Joneletha pliki TRA dla wersji BGT DSotSC_PL.zip
UWAGA2: Przed instalacją DSotSC przenieś załączony plik DSSHAR.BAF do folderu ...\DSotSC\BAF.
Uruchom Setup-DSotSC.exe
UWAGA3: Po zainstalowaniu DSotSC przenieś plik AR6745.BCS, do folderu Override - naprawia zabawny quest w Beregoście.
UWAGA4: Wyszła już nowa wersja tej modyfikacji -DSotSC v 2.15, ale poprawki do polskiego tłumaczenie nie są z nią kompatybilne. Jeśli komuś niestraszny angielski i nie przeszkadza mu mieszanie języków, niech wybierze nowszą wersję. Nie potrzeba do niej żadnych innych fixów.

I teraz, czy mam po kolei instalować v195, potem przenosić te wszystkie pliki i na końcu na to wszystko zainstalować v2.15? Czy jak? Chciałbym żeby efekt końcowy to było v2.15

Vinci
[Usunięty]

Wysłany: 2010-05-10, 15:15   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

dziadek napisał/a:
I teraz, czy mam po kolei instalować v195, potem przenosić te wszystkie pliki i na końcu na to wszystko zainstalować v2.15? Czy jak? Chciałbym żeby efekt końcowy to było v2.15

Nie...

dziadek napisał/a:
UWAGA4: Wyszła już nowa wersja tej modyfikacji -DSotSC v 2.15, ale poprawki do polskiego tłumaczenie nie są z nią kompatybilne. Jeśli komuś niestraszny angielski i nie przeszkadza mu mieszanie języków, niech wybierze nowszą wersję. Nie potrzeba do niej żadnych innych fixów.

Nie wiem jak dokładniej można to powiedzieć. Albo instalujesz starą wersję razem z fixami i polskim językiem, albo instalujesz nową bez fixów i bez polskiego języka. Albo to, albo to.

dziadek 
Poszukiwacz Przygód

Wysłany: 2010-05-12, 12:44   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

Dzięki, właśnie o to mi chodziło. Wiem, że te pytania brzmią głupio ale chcę mieć 100% pewność, że wszystko dobrze instaluje.
Ok, mam jeszcze jedno pytanie. Są mody: scs i scsII. Czy muszę instalować oba? scs 1 jest podobno przeznaczony do BG1 a scs 2 do BG2, ale myślałem, że od czasu zainstalowania BGT wszystko jest traktowane jako całość. Dzięki jeszcze raz, pozdro ; ]

Vinci
[Usunięty]

Wysłany: 2010-05-12, 13:35   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

dziadek napisał/a:
Ok, mam jeszcze jedno pytanie. Są mody: scs i scsII. Czy muszę instalować oba? scs 1 jest podobno przeznaczony do BG1 a scs 2 do BG2, ale myślałem, że od czasu zainstalowania BGT wszystko jest traktowane jako całość. Dzięki jeszcze raz, pozdro ; ]

Tak, musisz instalować oba. Może i całość, ale jedno zmienia rzeczy z jedynki, a drugie z dwójki i BGT tego nie zmienia.

Inna sprawa, że przy dużych instalkach często jest problem z SCS. Ludzie skarżą się na lagi.

2012-01-14, 17:27, użytkownik Anonymous wykonał(a) rzut 1k4. Wynik rzutu: 2.
2012-01-14, 17:28, użytkownik Anonymous wykonał(a) rzut 1k20. Wynik rzutu: 4.
2012-01-14, 17:28, użytkownik Anonymous wykonał(a) rzut 1k4. Wynik rzutu: 4.
2012-01-14, 17:28, użytkownik Anonymous wykonał(a) rzut 1k20. Wynik rzutu: 5.

dziadek 
Poszukiwacz Przygód

Wysłany: 2010-05-12, 13:46   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

Dobrze, a czy taki mod jak One Pixel Productions przeznaczony dla BG2 będzie działać też w BG1 w wersji na BGT?

Vinci
[Usunięty]

Wysłany: 2010-05-12, 15:29   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

dziadek napisał/a:
Dobrze, a czy taki mod jak One Pixel Productions przeznaczony dla BG2 będzie działać też w BG1 w wersji na BGT?

Tak.

dziadek 
Poszukiwacz Przygód

Wysłany: 2010-05-12, 20:42   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

1. A poprawki z BG2 Fixpack i BG2 Tweaks też będą działały? (w BG 1) :P

2. Albo, czy np. będę miał czary z NTotSC, który jest dla BG 1, w BG 2

3. Aha i jeszcze coś :D Co z modami które nie mają aktualnych spolszczeń, chodzi mi o to, że jak np. zainstaluje sobie najnowszą wersje BG1UB (czyli 12) i doinstaluje do niej spolszczenie ze starszej wersji to wszystko będzie działać tylko teksty będą na przemian angielskie i polskie? A co jeśli nowsze wersje modyfikowały tekst wcześniej przetłumaczony? W takim przypadku mogłyby powstać niezłe krzaczki.

4. Vinci, masz GG? Chciałbym pogadać z Tobą o tym wszystkim jeśli nie masz nic przeciwko :)

Ostatnio zmieniony przez dziadek 2010-05-12, 23:44, w całości zmieniany 5 razy  

Vinci
[Usunięty]

Wysłany: 2010-05-13, 06:49   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

Cytat:
1. A poprawki z BG2 Fixpack i BG2 Tweaks też będą działały? (w BG 1) :P

Tak, ale nie wszystkie. Wszystko co wpływa na silnik gry będzie działało, np. większe stackowanie przedmiotów itp.

dziadek napisał/a:
2. Albo, czy np. będę miał czary z NTotSC, który jest dla BG 1, w BG 2

Jeżeli chodzi o czary maga, to w części pierwszej będą zwoje, jeśli się nauczysz i przeniesiesz postać, to czary zostaną. Jeżeli chodzi o kapłańskie zaklęcia, to też będą.

Cytat:
zainstaluje sobie najnowszą wersje BG1UB (czyli 12) i doinstaluje do niej spolszczenie ze starszej wersji to wszystko będzie działać tylko teksty będą na przemian angielskie i polskie? A co jeśli nowsze wersje modyfikowały tekst wcześniej przetłumaczony?

Nie, pewnie braknie linii dialogowych i wysypie Ci się instalacja. Nie możesz tak robić, jeśli wystąpiły jakieś zmiany w dialogach.

dziadek napisał/a:
4. Vinci, masz GG? Chciałbym pogadać z Tobą o tym wszystkim jeśli nie masz nic przeciwko :)

Mam, ale nie dam :P Pytaj tutaj, tu też można o wszystkim, nawet o dupie Maryny :P

2011-05-26, 23:36, użytkownik Anonymous wykonał(a) rzut 1k20. Wynik rzutu: 18.
2011-05-26, 23:37, użytkownik Anonymous wykonał(a) rzut 10k10. Wynik rzutu: 62.

[Pobierz temat]
Odpowiedz do tematu