Witam, mój problem jest następujący. Instaluje sobie BGT mega installation by K4thos i jestem na etapie instalowania moda NTotSC. Ściągnąłem NTotSC4BGTv155.rar, podmieniłem znaki NTotSC_PL.zip i przenoszę to do folderu z BG2. Uruchamiam instalator i przy pierwszym kroku pojawia mi się error, że nie można zainstalować moda ponieważ nie mam zainstalowanego wcześniej DSotSC. Dziwne, czytałem gdzieś, że NTotSC zawiera w sobie już DSotSC.
Co z tym zrobić? Czy koniecznie muszę instalować najpierw DSotSC? Dzięki za pomoc.
Co z tym zrobić? Czy koniecznie muszę instalować najpierw DSotSC? Dzięki za pomoc.
NTotSC zawiera w sobie DSotSC, ale w wersji na BG1, a nie na BGT. Jak chcesz pograć w BGT to musisz najpierw zainstalować DSotSC. Zresztą w liście K4thosa masz to wyszczególnione.
Dzięki za odpowiedź. Mam jeszcze jedno pytanie, zainstalowałem BG2 Fixpack i BGT i odpaliłem żeby zobaczyć sobie jak to wygląda. Wszystko fajnie tylko, że jak zobaczyłem mapę świata, to się lekko zaniepokoiłem ponieważ nie ma na niej większości lokacji z BG1. Są tylko główne punkty jak Nashkel, Gospoda itd. Da się z tym coś zrobić? np. poinstalować jakieś lepsze mapy itp.
Wszystko fajnie tylko, że jak zobaczyłem mapę świata, to się lekko zaniepokoiłem ponieważ nie ma na niej większości lokacji z BG1.
A w zwykłym BG1 masz je odkryte? Nie. Przecież trzeba je dopiero odnaleźć.
Poza tym, jak poinstalowałeś megamody, to musisz zainstalować BGT-Worldmap. Jest na liście K4thosa, na końcu, może dlatego wiele osób ją pomija, a jest obowiązkowa. Innych map nie ma.
Mam zainstalowane jedynie BG2 Fixpack i samo BGT. Nic więcej nie instalowałem, a mapa wygląda tak:
A to mapa ze zwykłego niezmodowanego BG1:
I cały problem w tym, że na mapie w BGT nie ma lokacji oznaczonych przeze mnie cyframi. Czyli chcąc dotrzeć przykładowo z Candlekeep do Gospody, w BG1 musiałbym przebyć jeszcze lokacje 1 i 2, a tymczasem w BGT nie ma tych miejsc. Nie da się ich nawet jakoś odkryć.
Aha, mam jeszcze jedno pytanie. Przy NTotSC podobnie jak przy DSotSC napisane jest, że wyszły nowe wersje tych modów. Weźmy za przykład DSotSC.
[DSotSC] Dark Side of the Swords Coast v1.95 (by Aurelinus) (20,8 mb)
Rozpakuj DSotSC4BGTv195.rar
UWAGA: Ściągnij i podmień poprawione przez Joneletha pliki TRA dla wersji BGT DSotSC_PL.zip
UWAGA2: Przed instalacją DSotSC przenieś załączony plik DSSHAR.BAF do folderu ...\DSotSC\BAF.
Uruchom Setup-DSotSC.exe
UWAGA3: Po zainstalowaniu DSotSC przenieś plik AR6745.BCS, do folderu Override - naprawia zabawny quest w Beregoście.
UWAGA4: Wyszła już nowa wersja tej modyfikacji -DSotSC v 2.15, ale poprawki do polskiego tłumaczenie nie są z nią kompatybilne. Jeśli komuś niestraszny angielski i nie przeszkadza mu mieszanie języków, niech wybierze nowszą wersję. Nie potrzeba do niej żadnych innych fixów.
I teraz, czy mam po kolei instalować v195, potem przenosić te wszystkie pliki i na końcu na to wszystko zainstalować v2.15? Czy jak? Chciałbym żeby efekt końcowy to było v2.15
I teraz, czy mam po kolei instalować v195, potem przenosić te wszystkie pliki i na końcu na to wszystko zainstalować v2.15? Czy jak? Chciałbym żeby efekt końcowy to było v2.15
Nie...
dziadek napisał/a:
UWAGA4: Wyszła już nowa wersja tej modyfikacji -DSotSC v 2.15, ale poprawki do polskiego tłumaczenie nie są z nią kompatybilne. Jeśli komuś niestraszny angielski i nie przeszkadza mu mieszanie języków, niech wybierze nowszą wersję. Nie potrzeba do niej żadnych innych fixów.
Nie wiem jak dokładniej można to powiedzieć. Albo instalujesz starą wersję razem z fixami i polskim językiem, albo instalujesz nową bez fixów i bez polskiego języka. Albo to, albo to.
Dzięki, właśnie o to mi chodziło. Wiem, że te pytania brzmią głupio ale chcę mieć 100% pewność, że wszystko dobrze instaluje.
Ok, mam jeszcze jedno pytanie. Są mody: scs i scsII. Czy muszę instalować oba? scs 1 jest podobno przeznaczony do BG1 a scs 2 do BG2, ale myślałem, że od czasu zainstalowania BGT wszystko jest traktowane jako całość. Dzięki jeszcze raz, pozdro ; ]
Ok, mam jeszcze jedno pytanie. Są mody: scs i scsII. Czy muszę instalować oba? scs 1 jest podobno przeznaczony do BG1 a scs 2 do BG2, ale myślałem, że od czasu zainstalowania BGT wszystko jest traktowane jako całość. Dzięki jeszcze raz, pozdro ; ]
Tak, musisz instalować oba. Może i całość, ale jedno zmienia rzeczy z jedynki, a drugie z dwójki i BGT tego nie zmienia.
Inna sprawa, że przy dużych instalkach często jest problem z SCS. Ludzie skarżą się na lagi.
2012-01-14, 17:27, użytkownik Anonymous wykonał(a) rzut 1k4. Wynik rzutu: 2. 2012-01-14, 17:28, użytkownik Anonymous wykonał(a) rzut 1k20. Wynik rzutu: 4. 2012-01-14, 17:28, użytkownik Anonymous wykonał(a) rzut 1k4. Wynik rzutu: 4. 2012-01-14, 17:28, użytkownik Anonymous wykonał(a) rzut 1k20. Wynik rzutu: 5.
1. A poprawki z BG2 Fixpack i BG2 Tweaks też będą działały? (w BG 1)
2. Albo, czy np. będę miał czary z NTotSC, który jest dla BG 1, w BG 2
3. Aha i jeszcze coś Co z modami które nie mają aktualnych spolszczeń, chodzi mi o to, że jak np. zainstaluje sobie najnowszą wersje BG1UB (czyli 12) i doinstaluje do niej spolszczenie ze starszej wersji to wszystko będzie działać tylko teksty będą na przemian angielskie i polskie? A co jeśli nowsze wersje modyfikowały tekst wcześniej przetłumaczony? W takim przypadku mogłyby powstać niezłe krzaczki.
4. Vinci, masz GG? Chciałbym pogadać z Tobą o tym wszystkim jeśli nie masz nic przeciwko
Ostatnio zmieniony przez dziadek 2010-05-12, 23:44, w całości zmieniany 5 razy
1. A poprawki z BG2 Fixpack i BG2 Tweaks też będą działały? (w BG 1)
Tak, ale nie wszystkie. Wszystko co wpływa na silnik gry będzie działało, np. większe stackowanie przedmiotów itp.
dziadek napisał/a:
2. Albo, czy np. będę miał czary z NTotSC, który jest dla BG 1, w BG 2
Jeżeli chodzi o czary maga, to w części pierwszej będą zwoje, jeśli się nauczysz i przeniesiesz postać, to czary zostaną. Jeżeli chodzi o kapłańskie zaklęcia, to też będą.
Cytat:
zainstaluje sobie najnowszą wersje BG1UB (czyli 12) i doinstaluje do niej spolszczenie ze starszej wersji to wszystko będzie działać tylko teksty będą na przemian angielskie i polskie? A co jeśli nowsze wersje modyfikowały tekst wcześniej przetłumaczony?
Nie, pewnie braknie linii dialogowych i wysypie Ci się instalacja. Nie możesz tak robić, jeśli wystąpiły jakieś zmiany w dialogach.
dziadek napisał/a:
4. Vinci, masz GG? Chciałbym pogadać z Tobą o tym wszystkim jeśli nie masz nic przeciwko
Mam, ale nie dam Pytaj tutaj, tu też można o wszystkim, nawet o dupie Maryny
2011-05-26, 23:36, użytkownik Anonymous wykonał(a) rzut 1k20. Wynik rzutu: 18. 2011-05-26, 23:37, użytkownik Anonymous wykonał(a) rzut 10k10. Wynik rzutu: 62.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum