Tawerna Hrothgara  Strona Główna

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

[Pobierz temat]Poprzedni temat :: Następny temat
NTotSC na BGT, instalacja
Autor Wiadomość
dziadek 
Poszukiwacz Przygód

Wysłany: 2010-05-13, 09:05   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

Ok, w takim razie będę tutaj pytał :)

Co sądzisz o modzie NTotSC? Nadaje się do BG1? Czy jest dobrze zbalansowany? Nie wprowadza przegiętych przedmiotów? Fabuła i questy ciekawe? :D
Chciałem też zainstalować Drizzt Sage ale na szczęście znalazłem Twoją mini-recenzje na jakiejś stronce i sobie odpuściłem :P

Postaw piwo autorowi tego posta

Vinci
[Usunięty]

Wysłany: 2010-05-13, 10:33   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

dziadek napisał/a:
Co sądzisz o modzie NTotSC? Nadaje się do BG1?

Mowa oczywiście o wersji na BGT? Nie jest zły, na pewno lepszy niż Drizzt Saga. Niepozbawiony błędów, zarówno w questach jak i w przedmiotach, ale daje radę. Najgorsze jest to, że trzeba go instalować razem z DSotSC. Można zagrać, szału nie ma. W sumie, to często z nim grałem, bo to zawsze nowe przygody, a przechodzić BG1 znowu w podstawie, to nudno ;)

dziadek napisał/a:
Czy jest dobrze zbalansowany? Nie wprowadza przegiętych przedmiotów? Fabuła i questy ciekawe? :D

Zbalansowany jest nieźle, nie powiem. Przegięte przedmioty się zdarzają, dla barda i druida szczególnie, ale to tak słabe klasy, że można wybaczyć. Fabuła i questy, hmm, no jest parę perełek, ale czasem można się zgubić, mod nie prowadzi za rączkę po questach. W wersje na BGT jest trochę prościej, szczególnie z wampirami, jest też trochę mniej przegiętych przedmiotów. W starszej wersji NTotSC na BGT był błąd, który dawał 40 milionów expa. Wystarczyłoby na całe SoA, a co dopiero BG1, ale wystarczyło tylko nie kończyć zadania. W nowszej ponoć tego już nie ma.

dziadek napisał/a:
Chciałem też zainstalować Drizzt Sage ale na szczęście znalazłem Twoją mini-recenzje na jakiejś stronce i sobie odpuściłem :P

Raz zagrać można, dla samej przygody z Drizztem, ale granie później dalej w BG1 mija się z celem.

Ilość kości: Rodzaj kości :

dziadek 
Poszukiwacz Przygód

Wysłany: 2010-05-13, 12:33   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

Dzięki za wyczerpującą odpowiedź.
Dobra, więc zaczynam już na poważnie przymierzać się do instalacji :)

Moja lista modów będzie wyglądała prawdopodobnie tak:

01. BG 1 + TotSC
02. BG 2 + ToB
03. BG2 FixPack v9
04. BGT 1.08
05. BG1UB 06. NTotSC 07.BG1NPC

Tutaj mam wątpliwości co do kolejności instalacji tych 3 modów. Wydaje mi się, że pierwszy na pewno powinien być NTotSC bo to "megamod", ale potem BG1UB czy BG1NPC?

Aha, i wiem, że zanim zainstaluję NTotSC muszę przedtem zainstalować DSotSC. Czyli mogę zainstalować DSotSC v2.15, i potem na to NTotSC v1.70a z patchem NTotSC v1.71? Jaki będzie język czegoś takiego? Podejrzewam, że angielski pomieszany z polskim.

08. The Grey Clan Episode One
09. Sword Coast Stratagems
10. BG2UB 18
11. Er'vonyrah - piesn wladajacej 1.3
12. Item Upgrade 37

Tego moda znalazłem na liście w tym temacie: http://hrothgar.pl/topics53/bgt-vt1047.htm Nie wiem dokładnie co ten mod robi (poza tym czego można się domyślić z nazwy) ale, że lista wydaje mi się być ułożona rozsądnie to myślę, że może być warty uwagi. Swoją drogą, moją listę układałem głównie w oparciu o tę właśnie :)

13. Ascension
14. Wheels Of Prophecy

Tutaj mam pytanie, czy korzystałeś z tego moda, i jeśli tak co o nim sądzisz. Ponoć dzięki niemu można grać i wpływać bardziej elastycznie na wydarzenia i questy w Tronie Bhaala :) Bardzo cenię sobie Twoje opinie :D

15. Refinements
16. SCS II 11
17. BG2 Tweaks 8
18. BGT Tweak 9
19. One Pixel Productions

To tyle. Napisz jeszcze ogólnie co sądzisz o mojej liście :) I jeśli znasz jakieś dobre mody, które warto poinstalować, a których nie mam tutaj to napisz o nich też ; ] Pozdro i dzięki. Jeśli będę miał jeszcze jakieś pytania do napiszę.

Ostatnio zmieniony przez dziadek 2010-05-13, 12:48, w całości zmieniany 4 razy  

Vinci
[Usunięty]

Wysłany: 2010-05-13, 13:33   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

dziadek napisał/a:
Aha, i wiem, że zanim zainstaluję NTotSC muszę przedtem zainstalować DSotSC. Czyli mogę zainstalować DSotSC v2.15, i potem na to NTotSC v1.70a z patchem NTotSC v1.71? Jaki będzie język czegoś takiego? Podejrzewam, że angielski pomieszany z polskim.

Nie wiem, ja zawsze instaluję najnowsze wersje, bez względu na to, czy jest polska wersja czy nie.

dziadek napisał/a:
Tego moda znalazłem na liście w tym temacie: http://hrothgar.pl/topics53/bgt-vt1047.htm Nie wiem dokładnie co ten mod robi (poza tym czego można się domyślić z nazwy) ale, że lista wydaje mi się być ułożona rozsądnie to myślę, że może być warty uwagi. Swoją drogą, moją listę układałem głównie w oparciu o tę właśnie :)

Tego, znaczy się Item Upgrade? Nazwa dobrze wskazuje. Jest dobry.

dziadek napisał/a:
Tutaj mam pytanie, czy korzystałeś z tego moda, i jeśli tak co o nim sądzisz. Ponoć dzięki niemu można grać i wpływać bardziej elastycznie na wydarzenia i questy w Tronie Bhaala :) Bardzo cenię sobie Twoje opinie :D

Zaskoczę Cię, ale nie grałem z nim. Zazwyczaj kończę przygodę na SoA.

dziadek napisał/a:
To tyle. Napisz jeszcze ogólnie co sądzisz o mojej liście :)

No cóż, prawie same tweaki, fixpacki, niewiele nowych przygód do drugiej części Baldura, a do drugiej części jest dużo więcej modów. Tutaj masz małą listę fajnych modów: http://forum.(...).netarter...opic.php?t=4379 ale nie wybieraj za dużo, nie wszystko na raz. Jeżeli chodzi o kolejność instalacji to sugerowałbym się tym: http://www.shsforums.net/...ds&showfile=534

Tylko z głową - jeżeli komponenty czegoś są przełożone na później z racji niekompatybilności z jakimś modem, a Ty tego moda akurat nie instalujesz, to wgrywasz te komponenty od razu.

Aha, do tego wszystkiego musisz doinstalować mapę świata: BGT Worldmap.

dziadek 
Poszukiwacz Przygód

Wysłany: 2010-05-13, 14:23   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

Vinci napisał/a:

No cóż, prawie same tweaki, fixpacki, niewiele nowych przygód do drugiej części Baldura, a do drugiej części jest dużo więcej modów. Tutaj masz małą listę fajnych modów: http://forum.(...).netarter...opic.php?t=4379

Nigdy nie przeszedłem BG2, więc wole nie instalować nic poza drobnymi tweakami, fixpackami itd. Dzięki za linka, mnóstwo przydatnych informacji.

dziadek napisał/a:

05 BG1UB 06.NTotSC 07.BG1NPC

Tutaj mam wątpliwości co do kolejności instalacji tych 3 modów. Wydaje mi się, że pierwszy na pewno powinien być NTotSC bo to "megamod", ale potem BG1UB czy BG1NPC?

Mógłbyś udzielić mi tylko jeszcze odpowiedzi na to pytanie? :P

I wiesz może, skąd mógłbym pobrać tego moda "Item upgrade"? Jeśli możesz to napisz coś więcej o nim :)

Vinci
[Usunięty]

Wysłany: 2010-05-13, 14:30   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

dziadek napisał/a:
Nigdy nie przeszedłem BG2, więc wole nie instalować nic poza drobnymi tweakami, fixpackami itd. Dzięki za linka, mnóstwo przydatnych informacji.

U, to dziwna decyzja, żeby się od razu w BGT pchać, szczególnie że silnik będzie właśnie z dwójki.

dziadek napisał/a:
Mógłbyś udzielić mi tylko jeszcze odpowiedzi na to pytanie? :P

Napisałem skąd powinieneś wziąć kolejność. Sam nie pamiętam, wątpię żeby była jakaś większa różnica. NTotSC -> UB -> BG1 NPC Project, tak bym zainstalował.

dziadek napisał/a:
I wiesz może, skąd mógłbym pobrać tego moda "Item upgrade"?

Wiem: http://lmgtfy.com/?q=item+upgrade+download ;) Mod ulepsza różne itemy, a konkretnie może je ulepszyć Cromwell z BG2, łączki kilka przedmiotów w jeden itp. nie mam akurat czasu żeby się rozpisywać, trzeba spadać do domu z roboty :P

dziadek 
Poszukiwacz Przygód

Wysłany: 2010-05-13, 15:16   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

Vinci napisał/a:

Wiem: http://lmgtfy.com/?q=item+upgrade+download ;) Mod ulepsza różne itemy, a konkretnie może je ulepszyć Cromwell z BG2, łączki kilka przedmiotów w jeden itp. nie mam akurat czasu żeby się rozpisywać, trzeba spadać do domu z roboty :P

Chodziło mi głównie o to, czy ten modzik nie wprowadza przegiętych przedmiotów ;)

Edit: Dobra nie musisz już odpowiadać na to pytanie :D

Ostatnio zmieniony przez dziadek 2010-05-13, 15:42, w całości zmieniany 1 raz  

Vinci
[Usunięty]

Wysłany: 2010-05-13, 15:47   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

dziadek napisał/a:
Chodziło mi głównie o to, czy ten modzik nie wprowadza przegiętych przedmiotów ;)

Zależy jak na to spojrzeć :P Teoretycznie to co jest oryginalnie w BG2 w 100% wystarczy, ale jakieś nowe itemki fajnie urozmaicają grę. Główną rzeczą, która mi się nie podoba, jest to, że wszystkie przedmioty nowe są oznaczone jako niemagiczne, a to oznacza tyle że jak zrobisz sobie jakąś zbroję z tej modyfikacji, to będziesz mógł ją nosić z magicznymi pierścieniami, amuletami, płaszczami. Według mnie to jest największe przegięcie w tym modzie. A listę przedmiotów i ich właściwości znajdziesz w readme z tego co pamiętam.

EDIT: Za późno :P

Ostatnio zmieniony przez Vinci 2010-05-13, 15:48, w całości zmieniany 1 raz  

dziadek 
Poszukiwacz Przygód

Wysłany: 2010-05-13, 20:30   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

Ok, mam następne pytanie :D Sprawdzam sobie jeszcze raz dla pewności komponenty z BG2 Fixpack i jest tam taki jeden:

Optional But Cool: Remove Second Attribute Bonus for Evil Path in Wrath Hell Trial
If the protagonist selects the 'evil' option when speaking to Sarevok in the Hell Trials, the PC gets rewarded twice with attribute bonuses. There are several factors that suggest one of the bonuses is leftover junk in the script, but there's not enough evidence of developer intent to include it in the Core Fixes.

Czy to na pewno naprawia jakiś bug? Może to było zamierzone działanie autorów gry by w piekle zła postać dostała podwójne bonusy?

Kurczę wkurza mnie to, że czasami chcę spytać o jakąś banalną rzecz i muszę czekać godzinami na forum na odpowiedź (chociaż Ty i tak bardzo szybko odpisujesz) :) Skoro Ty nie chcesz dać swojego gg to ja dam Ci swoje ;) 6691401, odezwij sie proszę :D

Ostatnio zmieniony przez dziadek 2010-05-13, 21:00, w całości zmieniany 1 raz  

Vinci
[Usunięty]

Wysłany: 2010-05-13, 21:16   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

dziadek napisał/a:
Czy to na pewno naprawia jakiś bug? Może to było zamierzone działanie autorów gry by w piekle zła postać dostała podwójne bonusy?

Przecież masz w opisie wyraźnie zaznaczone, że do końca nie wiadomo czy to błąd czy nie. Ja Ci nie powiem, skoro sami autorzy nie wiedzą :P

dziadek napisał/a:
Skoro Ty nie chcesz dać swojego gg to ja dam Ci swoje ;) 6691401, odezwij sie proszę :D

A co to zmieni czy dam ja czy Ty? :P To nic osobistego, po prostu nie załatwiam spraw forumowych na GG. Kiedyś tak robiłem, to nazbierało mi się numerów nie wiadomo skąd, w tym parę naprawdę dziwnych ludzi, co zostało udokumentowane na tym forum. Aż myślałem o założeniu drugiego numeru specjalnie na sprawy z BG2, ale doszedłem do wniosku, że od tego jest forum. Jakby tego było mało, to to co piszemy tutaj ktoś może później przeczytać i jeśli ma podobny błąd, to znajdzie odpowiedź, a jeśli napiszę Ci to na GG, to gówno, za przeproszeniem, znajdzie ;)

marsal2 
Postrach

Otrzymał 22 piw(a)

Wysłany: 2010-05-13, 21:20   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

dziadek napisał/a:

pytanie zadajesz bo?
kazdy fix instalujesz oddzielnie, wiec skoro w twoim mniemaniu 'tak chcieli autorzy' to go po prostu nie instaluj ;)

dziadek 
Poszukiwacz Przygód

Wysłany: 2010-05-14, 16:17   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

Ok, jestem na etapie instalowania BG1UB ;D i jak zwykle mam parę pytań:

W temacie K4thosa jest opisana instalacja BARDZO starej wersji BG1UB (czyli v7, tymczasem najnowsza to v12) przez co nie wiem dokładnie jakie komponenty instalować by wszystko grało, bo część z nich podobno jest już w Fixpacku, który mam zainstalowany, a część znajdzie się w BGT Tweaks :P Póki co mam zainstalowane BG1 + BG2, Fixpacka, BGT i NTotSC (w którym jest też DSotSC). A tak w ogóle, to co sie stanie jeśli w jednym modzie zainstaluje jakiś komponent, który potem jest zawarty też w drugim modzie? Takie jakby "nadpisanie" tego pierwszego. Moglibyście coś doradzić?

Tutaj jest link do Readme BG1UB: http://mods.pocketplane.n...1UB-Readme.html

Ostatnio zmieniony przez dziadek 2010-05-15, 15:37, w całości zmieniany 4 razy  

dziadek 
Poszukiwacz Przygód

Wysłany: 2010-05-16, 17:38   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

Mam jedno małe pytanko. Mod refinements zmienia właściwości szaty Vekny tak, że teraz czarownicy dostają tylko +2 do szybkości rzucania czarów, a reszta nadal +4. Nie podoba mi się ten pomysł i chciałbym się tego pozbyć. Problem w tym, że ten element stanowi integralną część komponentu "New HLAs Tables for all classes", i nie da się nic zrobić. Albo instaluje się całość albo nic :/

Vinci odpisz na priv ok? :0

Vinci
[Usunięty]

Wysłany: 2010-05-17, 07:57   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

dziadek napisał/a:
Mam jedno małe pytanko. Mod refinements zmienia właściwości szaty Vekny tak, że teraz czarownicy dostają tylko +2 do szybkości rzucania czarów, a reszta nadal +4. Nie podoba mi się ten pomysł i chciałbym się tego pozbyć. Problem w tym, że ten element stanowi integralną część komponentu "New HLAs Tables for all classes", i nie da się nic zrobić. Albo instaluje się całość albo nic :/

To nie będzie jedyna taka, nie do końca przyjemna, niespodzianka. Akceleracja jako HLA, złodziej traci UDP, ale mimo wszystko modzik jest dobry. Z tą szatą Vekny, to nie wiem czy to dobry pomysł, żebyś wracał do starej, bo z refinements czarownicy mają w HLA umiejętności, które zwiększają na stałe prędkość rzucania zaklęć.

Niemniej jednak, możesz skopiować stary plik szaty Vekny do folderu override (w głownym folderze BG2). Stary plik znajdziesz w folderze moda refinements, w podfolderze backup. Gdzieś tam sobie siedzi.

dziadek 
Poszukiwacz Przygód

Wysłany: 2010-05-25, 16:19   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

Mam jedno małe pytanie: Cy któryś z tych dwóch modów nie wprowadza jakiś przegiętych czarów? Chodzi o NTotSC i DSotSC.

Miałem taką sytuację - natrafiłem na grupę magów z których jeden miał na sobie czar wydawałoby się czyniący go prawie nieśmiertelnym. Gdy próbowałem rzucić na niego jakikolwiek zaklęcie (poza rozproszeniem magii) pojawiał się komunikat, że mój czar został anulowany ponieważ na istoty niewidzialne lub "dotknięte" czarem sanktuarium nie można rzucać czarów. Niby wszystko ok, tylko, że on mógł rzucać wszystkie czary (w tym ofensywne) a ja nie mogłem zrobić nic. Przecież to nonsens - jakby był niewidzialny to po rzuceniu jakiegoś czaru który by go demaskował, mógłbym już coś zrobić. A co do sanktuarium to w tym czarze nie można robić nic oprócz rzucania czarów defensywnych.

Aha, i dlaczego czary z tych modów nie są dostępne dla czarownika?

Ostatnio zmieniony przez dziadek 2010-05-25, 17:18, w całości zmieniany 2 razy  

[Pobierz temat]
Odpowiedz do tematu