Tawerna Hrothgara  Strona Główna

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

[Pobierz temat]Poprzedni temat :: Następny temat
Łopatologicznie jak zagrać w BG na silniku BG2
Autor Wiadomość
Bedro 
Wędrowiec

Wysłany: 2008-12-04, 14:33   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   Łopatologicznie jak zagrać w BG na silniku BG2

Witam serdecznie

Poświęciłem już sporo czasu na przeszukanie zasobów sieciowych, jak i tego forum w celu znalezienia przejrzystego wyjaśnienia odnośnie grania w BG na silniku BG2. Na ten temat są tysiące sprzecznych informacji, i tysiące skrótów które takiego zwyczajnego zjadacza chleba jak ja jeszcze bardziej dezorientują.

Ja mam tylko jedna prośbę na początek. Chciałbym zagrać w BG na silniku BG2, nic więcej. Mam najnowsze spatchowane BG i BG2 mam ściągnięty konwerter do liter i mam "bg1tutu_v4" spakowany.

Gdyby ktoś na zasadzie cepa i motyki wytłumaczył w paru punktach w jakiej kolejności, co i gdzie instalować.Albo odesłał do takiego samego wątku wcześniejszego desperata panowie mistrzowie.

Pozdr Bedro

Postaw piwo autorowi tego posta

Gawith 
Millenium

Otrzymał 24 piw(a)

Wysłany: 2008-12-04, 14:46   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

na początek wyrzuć tutu i ściągnij Baldur's Gate Trilogy. Link w podklejonym temacie lista modów K4thosa. Przeczytaj readme, tam jest baardzo łopatologicznie wyjaśnione co i jak.

Vinci
[Usunięty]

Wysłany: 2008-12-04, 14:51   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

Również witam ;)

Hmm, nie wiem gdzie te sprzeczne informacje, ale sprawa jest dość prosta. BG1 i BG2 zainstalowane i spatchowane już masz. Robisz konwersję polskich znaków w BG1. Ściągasz BGT (znacznie lepsze niż tutu).

http://www.shsforums.net/...ads&showfile=54

Wypakowujesz do folderu z BG2. Odpalasz, podajesz ścieżkę z BG1, np: D:\Gry\BG1, powinna zacząć się konwersja, trochę to trwa. Po instalacji ściągasz to:

http://www.shsforums.net/...ds&showfile=308

I też instalujesz. No to tyle, później odpalasz BG2, wybierasz część BG1 i grasz.

Jeśli chcesz jeszcze jakieś mody, to trochę szczegółów jest tutaj: http://hrothgar.webd.pl/tawerna/topics16/69.htm lista niestety już nieaktualna, jeżeli chodzi o wersje modów, ale może dostarczyć jakiegoś pojęcia o kolejności instalowania.

No i Gaw ma racje, readme od BGT powinno wystarczyć.

Ilość kości: Rodzaj kości :

Bedro 
Wędrowiec

Wysłany: 2008-12-04, 15:00   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

coś mi to tutu pomieszało w plikach, instaluje jeszcze raz BG i BG2 i będę robił tak jak mówicie z BGT:)

dzięki wielkie, okazało sie że nie jest to takie trudne:p . Może dlatego iż myślałem że BGT to BG TuTu a teraz widze że to dwie inne rzeczy;]. A na czym polega zasadnicza różnica pomiędzy nimi?

Vinci
[Usunięty]

Wysłany: 2008-12-04, 15:07   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

Bedro napisał/a:
A na czym polega zasadnicza różnica pomiędzy nimi?

BGT jest ciągle wspierane i rozbudowywane, jest dopracowane i sprawdzone, a BG Tutu już chyba dawno nikt nie ruszał. Kiedyś BGT zajmowało koło 2,7gb, a tutu parę mb, dlatego było popularniejsze i zostało dużo informacji o nim, ale teraz BGT waży też parę mb i wróciło do łask, a tutu odeszło do lamusa, tak w skrócie ;)

Bedro 
Wędrowiec

Wysłany: 2008-12-04, 16:10   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

ok, BGT poszło dobrze, teraz instaluje ten drugi plik "world map" mam go zainstalowac dla "Mega Modyfikacji"?

Vinci
[Usunięty]

Wysłany: 2008-12-04, 16:30   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

Bedro napisał/a:
ok, BGT poszło dobrze, teraz instaluje ten drugi plik "world map" mam go zainstalowac dla "Mega Modyfikacji"?

Tak, wskazówki masz na liście K4thosa.

Bedro 
Wędrowiec

Wysłany: 2008-12-04, 16:37   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

OMG,mam teraz ta olbrzymia mapę, inna sprawa ze na starych savach nie moge podrozowac, ale czy te wszystkie miasta, misateczka i lokacje na tej nowej wielkiej mape są do odkrycia i spenetrowania :O? Ja mam teraz do dyspozycji świat z BG , BG+BG2, czy BG+BG2+wiele,wiele wiecej?

<nobla dla tego kto zabaral sie za stworzenie tego WSZYSTKIEGO>

Firena 
Zdobywca

Otrzymał 21 piw(a)

Wysłany: 2008-12-04, 16:41   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

Bedro napisał/a:
OMG,mam teraz ta olbrzymia mapę, inna sprawa ze na starych savach nie moge podrozowac,

No nie można, fakt ;)

Bedro napisał/a:
ale czy te wszystkie miasta, misateczka i lokacje na tej nowej wielkiej mape są do odkrycia i spenetrowania :O? Ja mam teraz do dyspozycji świat z BG , BG+BG2, czy BG+BG2+wiele,wiele wiecej?

Ogólnie świat BG i BG2 plus oczywiście lokacje z modów. Wszystko nie jest dostępne od razu i tak grając dla przykładu od Candlekeep nie możemy wpaść na browar do Miedzianego Diademu. Lokacje z BG2 nie są dostępne, tak samo grając już w Amnie nie mamy dostępu do Wrót Baldura. Ale ogólnie wszystko do spenetrowania przez całą grę :mrgreen:

Vinci
[Usunięty]

Wysłany: 2008-12-04, 16:47   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

Bedro napisał/a:
OMG,mam teraz ta olbrzymia mapę, inna sprawa ze na starych savach nie moge podrozowac

Fajna nie? ^^ Najlepiej zacząć nową grę, bo i nowe rasy, podklasy, biegłości i w ogóle dostępne są już od początku BG1 ;)

Bedro napisał/a:
Ja mam teraz do dyspozycji świat z BG , BG+BG2, czy BG+BG2+wiele,wiele wiecej?

Firka się nie rozpisała. Będziesz miał przy takiej instalacji tylko te z gry, podstawowe, świat BG1 + Opowieści z Wybrzeża Mieczy + BG2 + Tron Bhaala. Większa część tych miasteczek, wiosek i innych lokacji pochodzi z modów, w szczególności takich jak The Darkest Day, Tortured Souls, Region of Terror i tam jeszcze paru. Są one na mapie, ale pozostaną nieaktywne, jeśli nie zainstalowałeś tych modów.

Firena 
Zdobywca

Otrzymał 21 piw(a)

Wysłany: 2008-12-04, 16:48   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

Vinci napisał/a:

Firka się nie rozpisała.

Jak mogłeś! Ja się rozpisałam, naprawdę! Tylko wy cenzurę ładujecie, komuchy xD

Vinci
[Usunięty]

Wysłany: 2008-12-04, 16:51   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

Firena napisał/a:
Jak mogłeś!

:devil:

Firena napisał/a:
Ja się rozpisałam, naprawdę! Tylko wy cenzurę ładujecie, komuchy xD

Kłamiesz! Byłaby informacja o edycji postu przez wyższe władze, użyszkodniku jeden nikczemny :!: xD

Firena 
Zdobywca

Otrzymał 21 piw(a)

Wysłany: 2008-12-04, 16:52   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

Cytat:
:devil:

Wodą święconą chcesz w czombo, dżongu? xD

Vinci napisał/a:

Kłamiesz! Byłaby informacja o edycji postu przez wyższe władze, użyszkodniku jeden nikczemny :!: xD

Użyszkodnik? A mam porozmawiać z tasiemcem na twój temat? Jeszcze ofensywę przeprowadzi i nie będziesz tutaj oskarżeń na mnie rzucał! :mrgreen:

Bedro 
Wędrowiec

Wysłany: 2008-12-04, 16:54   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

Jasna cholera, gdybym wiedział że to daje TAKIE mozliwości to bym tego nie instalował! Strace teraz miliard godzin na ponowne granie w BG :P . I ciężko się będzie zdecydować jaka postać stworzyć, bo teraz w grę nie wchodzi przejscie jednej "gry" tylko nieskonczenie wiele nowych lokacji i q ktore ciagle powstaja... :P . Chyba idę na piwo do kumpli bo od nadmiary emocji zalicze zgon... ;)

Vinci
[Usunięty]

Wysłany: 2008-12-04, 16:56   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

Firena napisał/a:
A mam porozmawiać z tasiemcem na twój temat?

Propo tasiemca, to znacie ten dżołk?

Przychodzi facet do lekarza i mówi ze ma tasiemca. Lekarz mu mówi, zeby przez dwa tygodnie jadł na śniadanie ciastko i popijał mlekiem. No to ten przez dwa tygodnie jak lekarz kazał, tak robił, tylko mleko i ciastko na śniadanie. Po dwóch tygodniach facet znowu przychodzi do lekarza i mówi że nic nie pomogło. Lekarz mówi żeby teraz na śniadanie wypił samo mleko. Na drugi dzień rano facet budzi się i wypija szklankę mleka. Nagle rozrywają mu się gacie, z dupy głowę wystawia tasiemiec i mówi:
-Ej, a gdzie ciacho?!

Albo ten:

Siedzi sobie tasiemiec w żołądku. Nagle patrzy, a tu biegną bakterie.
- Hej, bakterie, gdzie biegniecie?
Bakterie na to:
- Tasiemiec, ty się nie pytaj tylko uciekaj stąd, bo zaraz tu będą antybiotyki!
I pobiegły w dół przewodu pokarmowego. Tasiemiec lekko przestraszony myśli:
- Co jest?
Tymczasem nadbiega glista ludzka z walizkami.
- Ej glista, - pyta tasiemiec - gdzie lecisz?
- Tasiemiec, ty nie pytaj, ty stąd wiej. Za pięć minut będą tu antybiotyki!
I pobiegła w dół przewodu pokarmowego. Tasiemiec przestraszył się nie na żarty, spakował plecaki wieje w dół przewodu pokarmowego. Dobiega do ujścia, a tam siedzi glista na walizkach i beczy. Tasiemiec pyta się:
- No co się stało, czego beczysz?
- A bo mi ostatnia kupa o 14 uciekła...

:P

Nie martw się, nie jest tak źle, szybko idzie na nowym silniku ;> No i mody nie powstają tak szybko z nowymi lokacjami ;)

Ostatnio zmieniony przez Vinci 2008-12-04, 17:01, w całości zmieniany 1 raz  

[Pobierz temat]
Odpowiedz do tematu