Tawerna Hrothgara  Strona Główna

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

[Pobierz temat]Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: Serafin
2008-06-22, 14:30
[BGT] Mapa
Autor Wiadomość
Derryl 
Wędrowiec

Wysłany: 2008-01-07, 23:59   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   [BGT] Mapa

Mam pewien problem z BGT, otóż, nie zmienia mi się mapa.
Ale od początku:
Instaluje:
1. BG1+dodatek
2. BG2SoA+Patch, BG2Tob + Patch
3. TDD wersja 1.11 (1.12 wogóle nie zmieniała mi mapy z SoA)
4. BGT wersja 1.05b
5. DToSC i NTotSC

Uruchamiam grę, jestem w Candlekeep, ale mam zwykłą mapę z SoA (ewentualnie z TDD ale to w wersji 1.11)

BGT powinien chyba instalować własną mapę, połączenie BG1 z BG2 prawda?
Może ktoś mi pomóc rozwiązać ten problem?
Dodam, że nie chcę instalować dodatku BGT-WorldMap

Z góry dzięki za pomoc

Postaw piwo autorowi tego posta

Vinci
[Usunięty]

Wysłany: 2008-01-08, 01:04   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

W ten sposób robi się syf na forum, temat o problemach technicznych modów już jest. Na takie bezsensownie zakładane, nieuniwersalne tematy aż się odpowiadać nie chce ;)

BGT ma chyba własną mapę, ale na pewno niekompatybilną z rodziną Big Picture. Potrzebna jest Ci: BP-BGT Worldmap, a ja nie widzę powodów dlaczego miałbyś nie chcieć jej instalować, przecież to tylko mapa, a to Ci jest właśnie potrzebne.

2011-04-28, 21:48, użytkownik Anonymous wykonał(a) rzut 2k4. Wynik rzutu: 5.
Ilość kości: Rodzaj kości :

Derryl 
Wędrowiec

Wysłany: 2008-01-08, 10:04   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

Bo jest ogromna, niewygodna, obszary na tej mapie sa jakoś dziwnie porozkładane, pozatym ma mnóstwo lokacji porysowanych na które nie można się dostać - i to mnie w niej denerwuje.

Vinci
[Usunięty]

Wysłany: 2008-01-08, 14:20   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

Derryl napisał/a:
Bo jest ogromna, niewygodna, obszary na tej mapie sa jakoś dziwnie porozkładane, pozatym ma mnóstwo lokacji porysowanych na które nie można się dostać - i to mnie w niej denerwuje.

Musi być ogromna, ponieważ jest zaprojektowana tak, aby pomieścić na sobie wszystkie lokacje z rodziny BP, w czasie instalacji masz do wyboru wersję mniejszą i większą, większa faktycznie jest ogromna, ale z mała nigdy nie miałem problemów w nawigacji, a zawiera wszystkie lokacje tak jak duża. Te porysowane lokacje, na które nie możesz się dostać byłyby dostępne gdybyś zainstalował więcej modów z BP np. SoS, TS, RoT... Pomyśl przez chwile, kto chciałby robić osobne mapy dla wszystkich kombinacji np. BGT + TDD, osobną dla BGT + SOS, a jeszcze inną dla BGT + TDD + SOS, praca bez większego sensu, a tak jest jedna uniwersalna i nie ma co na nią narzekać bo to dobre rozwiązanie :)

Derryl 
Wędrowiec

Wysłany: 2008-01-08, 18:21   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

Chodzi mi tylko o mape z BGT, ta ktora laczy bg1 z bg2.

Czy te mody typu SoS, TR, ROT, nie przeginają z lekka gry? mam na mysli jakieś kosmicznie potężne przedmioty, beznadziejne potwory i te pe? Jak ich fabuła?
No i czy SoS jest w pełni spolszczony?

Ostatnio zmieniony przez Derryl 2008-01-08, 18:38, w całości zmieniany 1 raz  

Vinci
[Usunięty]

Wysłany: 2008-01-08, 20:55   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

Derryl napisał/a:
Chodzi mi tylko o mape z BGT, ta ktora laczy bg1 z bg2.

Ona jest chyba wbudowana w BGT, ale ona nie będzie Ci pokazywać lokacji z TDD i innych z BP.

Derryl napisał/a:
Czy te mody typu SoS, TR, ROT, nie przeginają z lekka gry? mam na mysli jakieś kosmicznie potężne przedmioty, beznadziejne potwory i te pe? Jak ich fabuła?

To już zależy od gustu, chcesz grać w TDD, a czy ono jest jakieś fabularnie super? Nie ma beznadziejnych lokacji? (Troll Fort :/ ) Poczytaj o nich, zastanów się, to co się podoba jednemu, nie musi się podobać drugiemu.

Derryl napisał/a:

Na chwilę obecną spolszczenie nie jest dostępne, są jakieś problemy natury technicznej bodajże, jakbyś pytał to RoT też nie jest jeszcze spolszczony ;)

Derryl 
Wędrowiec

Wysłany: 2008-01-08, 21:59   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

Więc jestem zmuszony do instalacji BGTworldmap.
Pozostaje tylko ta sprawa, gdy instaluje TDD w wersji 1.12 to nie poszerza mi mapy (w samym SoA, przed instalacja BGT) czy, jak zainstaluje BGTWorldMap to te obszary bedą?

Vinci
[Usunięty]

Wysłany: 2008-01-08, 23:56   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

Jeśli będziesz stosował się do listy K4thos'a to wszystko powinno być OK.

Żeby grać w BGT potrzebny jest też chyba Tron Bhaal'a. To tak na marginesie.

morgan 
Poszukiwacz Przygód

Wysłany: 2008-01-09, 01:58   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

Vinci napisał/a:
W ten sposób robi się syf na forum, temat o problemach technicznych modów już jest. Na takie bezsensownie zakładane, nieuniwersalne tematy aż się odpowiadać nie chce

true - od tego jest dział Mody do Sagi Baldur's Gate

Derryl napisał/a:

W większości modów są przegięte przedmioty - Twój wybór czy ich będziesz używać... Beznadziejne potwory - tak mocne czy tak słabe?? W SoS np. do sklepania jest Lloth i jej dwa awatary - nie jest to raczej lekka robota, w TS (nie TR gwoli ścisłości) wszystko zależy od poziomu trudności (róźne potwory) - na szaleńczym można się chwilę zatrzymać... Co do fabuły - bez rewelacji, ale na pewno nie nudzą (chociaż w SoS jest spotkanie z grupą poszukiwaczy przygód, który tekstowo bije Janka na głowę (a przy tym - w porównaniu do tekstów Jansena - zakrawa na wyżyny intelektualne)...

Vinci napisał/a:
Derryl napisał/a:

Na chwilę obecną spolszczenie nie jest dostępne, są jakieś problemy natury technicznej bodajże, jakbyś pytał to RoT też nie jest jeszcze spolszczony

Pozwolę sobie odpowiedzieć:
SoS - korekta w stadium dalece zaawansowanym, jednakże do rozpaczy doprowadza mnie system nazewnictwa, który staram się dostosowac do reguł języka polskiego i zasad panujących w adekwatnych organizacjach, dbając jednocześnie o klimatyczność (aczkolwiek w przeciągu 1,5 tygodnia powinno wszystko zostać skończone, a mod gotowy do ucierania) więcej znajdziesz tutaj
RoT - tłumaczenie przekroczyło 50%, wszystkie pliki trafiły już do rąk Tłumaczy - a więcej o tym z kolei pod tym adresem
Z kolei BP jest przetłumaczone w przeszło 90%, ale miejsca tłumaczenia nie upubliczniam

To tyle w kwestii wyjaśnień

Ostatnio zmieniony przez morgan 2008-01-09, 02:18, w całości zmieniany 4 razy  

Derryl 
Wędrowiec

Wysłany: 2008-01-10, 19:59   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

Dzięki za pomoc.
Przekonałem się do BGTworldmap :)
Jednakże pojawił mi się nowy problem, odnośnie głosów NPC z DTotSC lub NToSC ( nie wiem z którego) otóż, spotkałem Willa Szkarłatnego w Beregoście i mówi on angielskim głosem :/ Da rade to poprawić?
Z góry dzięki.
A przy okazji, skoro już pytam to mam problem z Neverwinter Nights, mianowicie strasznie mi się tnie. Komputer mam chyba całkiem niezly, jet to laptop FL90 (Proc Duo 2,20, GF8600, 2Gb ram) nie wiem czym może być spowodowane? Może sprzęt jest "za nowy" na tą grę? Chociaż wydaje mi się, że problem występuje razem z zainstalowaniem dodatku Hordes of the Underdark. Muszę również zaznaczyć, że gry są orginalne.

Serafin 
Millenium

Otrzymał 51 piw(a)

Wysłany: 2008-01-10, 22:11   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

Derryl napisał/a:
A przy okazji, skoro już pytam to mam problem z Neverwinter Nights, mianowicie strasznie mi się tnie.

Tradycyjnie:

1. Alt+ctrl+del
2. Wyłącz w menedżerze programy działające w tle.
3. Znajdź proces nwn.exe
4. Zmień jego priorytet na wysoki.
5. Oprócz tego przydadzą się najnowsze sterowniki do karty graficznej i najnowszy DX.

Godzien haniebnej nazwy buntownika bo go natura mnóstwem wszelkich złości uposażyła

I choćbym szedł ciemną doliną, zła się nie ulęknę, bo jestem największym sukinsynem w tej pieprzonej dolinie!

Vinci
[Usunięty]

Wysłany: 2008-01-10, 23:15   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

Derryl napisał/a:
Jednakże pojawił mi się nowy problem, odnośnie głosów NPC z DTotSC lub NToSC ( nie wiem z którego) otóż, spotkałem Willa Szkarłatnego w Beregoście i mówi on angielskim głosem :/ Da rade to poprawić?

No cóż, wydaje mi się, że starsza wersja tego moda miała głos Willa spolszczony bo tylko on jest z NToSC, pozostałe dodatkowe NPC-ty są z DTotSC i maja tylko, i wyłącznie głos angielski. Will ma głos takiego kolesia z Robin Hood'a jak masz polską wersję może mógłbyś podmienić :P No i możesz podmienić ze starszej wersji moda, ale jak dla mnie to nie warto, za dużo roboty ;)

Albatros 
Postrach

Otrzymał 41 piw(a)

Wysłany: 2008-01-11, 08:08   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

Normalna wersja NTotSC ma głos Willa z polskiej wersji Robin Hooda, a reszta NPC z DSotSC ma różne głosy (m.in. z IWD). W samej wersji DSotSC postacie były ciche.

Wersja NTotSC weidu zawiera angielski głos Willa.

Maagdaa napisał/a:
Sotek wiesz jakbym np sobie szla z kumpela albo gorzej-sama i tak nagle mi tu albatros wlatuje na glowe i w ogole wiesz jeszcze rzyga rybami to totalnie masakra ;/ a tak na serio to bym sie wkurzyla ze ''spotyka sie'' ze mna a mnie nie uprzedza ;/
Ostatnio zmieniony przez Albatros 2008-01-11, 08:08, w całości zmieniany 1 raz  

Derryl 
Wędrowiec

Wysłany: 2008-01-13, 22:30   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

Wszystkie dodatkowe postaci maja angielskie głosy (Will, Lumpkin VI, Keira) i tak dalej.
Jak można je podmienić? W wersji pod BGT są zapisane te głosy w formacie .ogg ale w intalcje pod samego BG1 ich już nie ma - muszą być zapisane inaczej

ps. sposób na nwn nie pomógł :/

Vinci
[Usunięty]

Wysłany: 2008-01-13, 23:26   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

Nie wiem czy by Ci się to udało. Musiałbyś znaleźć polskie odpowiedniki, a osobiście nie wiem czy wszystkie NPC takie mają, no i później ręcznie przekopiować. Nawet jakbyś znalazł je po instalacji DSotSC na czyste BG1 to te głosy wcale nie będą po polsku. Nie ma obecnie takiej wersji DSotSC, w której by były. Dla mnie to jest niepotrzebna robota, ale ja podobno leniwy jestem :P

Ja bym proponował zamknąć ten temat i do archiwum go. Ewentualnie w razie konieczności kontynuować dyskusję we właściwym temacie :) Ale nie chcę się rządzić, to tylko propozycja :P

[Pobierz temat]
Odpowiedz do tematu