Tawerna Hrothgara  Strona Główna

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

[Pobierz temat]Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: Serafin
2008-06-22, 14:11
Gry via www
Autor Wiadomość
Firena 
Zdobywca

Otrzymał 21 piw(a)

Wysłany: 2008-04-05, 10:23   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   Gry via www

Każdy ma chyba w pewnym momencie dosyć jakiejś gry... czasami potrzeba jakiejś odskoczni od tego i właśnie wtedy zaczęłam grać w gry via www... znane powszechnie jako te przeglądarkowe. Oczywiście jedynie pomykałam w te w klimacie fantasy... na początku było super, pełno ludzi, uczyło się prowadzić sesje, widziało się oczami wyobraźni to wszystko...

Ale teraz robi się coraz gorzej: ludzie muszą nauczyć się grać, ale oni tego nie chcą... rozumiem, jeśli grają jedynie mechanicznie, ale fabularnie... jedno zdanie i tyle, koniec wypowiedzi, zero opisów świata, postacie mdłe, znany również power gaming coraz częściej stosowany... kraina zależy od graczy, a z tymi jest coraz gorzej. Albo są kochane i piękne elfice, albo wredni mordercy, wszyscy to panowie jacyś, super hirołsi... a fe :/

No cóż, może to się zmieni... jeśli ktoś zna dobrą krainę to proszę o linka :D

Durendal 
Postrach

Otrzymał 12 piw(a)

Wysłany: 2008-04-05, 10:49   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

Polecam tę grę. Super klimat, rozbudowany świat i nie zajmuje wiele czasu. Wszystko w klimatach RPG. Szukanie przygód itp.

Est Solarus Oth Mithas! (Mój Honor To Moje Życie!)
Postaw piwo autorowi tego posta

Folmi 
Poszukiwacz Przygód

Otrzymał 6 piw(a)

Wysłany: 2008-07-08, 13:11   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

Albiona polecam. Przejrzałem sporo innych gier RPG przeglądarkowych i żadna mnie nie zainteresowała jak ta.
a czym? Przede wszystkim swą rozbudowaną rozgrywką.

Hmm... coś więcej o grze
>świat = lekko "umagicznione" realia średniowieczne
>co prawda początkowo każdy gracz nazywany jest rycerzem (giermkiem właściwie), ale istnieje wiele dróg jeśli chodzi o rasę/wiarę (katolicy, prawosławni, islamiści, rodzimowiercy, taoiści i wprowadzona niedawno hindusi), zawód, profesję (wojownik wiary, kupiec, kapłan) czy stanowisko
>możliwość dołączenia do złych frakcji (bandyci, kozaki, amazonki, yakuza ;) )
>dodatkowo można mieć seniora, wasali, zawierać małżeństwa, dzieci chyba też można mieć :satan:
>gra jest darmowa [punkty premium można legalnie kupować także za wirtualne talary, więc nie ma podziału na graczy szarych, "darmowych" i tych z kontem "premium"]
>zauważyłem, że sporo graczy to ludzie po 20-30, więc występuje stosunkowo mało gówniażerii, doświadczeni gracze bardzo pomocni, o czym sam się niejednokrotnie przekonałem
>samouczek w postaci helpera także bardzo jasny i zrozumiały
>nie trzeba grać non-stop, po wykorzystaniu dziennej energii nasza postać i tak zasypia

To wszystko to jeno wierzchołek góry lodowej. Nie będę wypisywał wszystkich aspektów gry bo i po co, a zresztą większą przyjemność sprawi wam odkrycie ich samemu.

-podstoli Folmi (przyszły kapłan tao :mrgreen: )

Kimex 
Łowca

Otrzymał 1 piw(a)

Wysłany: 2008-07-08, 22:04   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

Powiedzmy krótko
Zawsze pozostanie sentyment do ogame
Zanim nie było komandorów
antymateri
Bug na free premium
wstawanie o 3 w nody
budziki
stary sojusz

Teraz? dodali jedno uni co wsio jest x2 kumpel gra jbc zagadam i będzie konto na 1kk pkt

Gawith 
Millenium

Otrzymał 24 piw(a)

Wysłany: 2008-07-08, 22:47   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

Haha, Kimex się rozgadał xD
Co Ci Vinczi zrobił? :P

Durendal 
Postrach

Otrzymał 12 piw(a)

Wysłany: 2008-07-08, 22:49   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

Kimex, święta racja! Kiedyś to był ten klimat. Dziś to już nie to samo...

Est Solarus Oth Mithas! (Mój Honor To Moje Życie!)

Kimex 
Łowca

Otrzymał 1 piw(a)

Wysłany: 2008-07-10, 12:19   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

a piosenka : witajcie w świecie ogejm wydawała się tak bardzo realna.
Może wróce...
Kiedyś grałem w wszystkie włącznie w bithefight , knightfight , bloodlines , ogame , plemiona , gladiator imho to są gry bez przyszłości....

Piccolo 
Łowca

Wysłany: 2008-08-07, 20:45   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

Kurde wciągnął mnie ten Wanderer xD. Jestem elfem łucznikiem i klepią mnie robaki ale z graczami sobie radzę xD.

Katorg 
Łowca

Otrzymał 2 piw(a)

Wysłany: 2009-02-25, 14:43   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

Ja osobiście polecam grę Kroniki Fallathanu (lub gildwars). Bardz świetne wszyscy się starają tworzyć klimat. Ogólnie to cud , miód , orzeszki

Miłość wystarcza sama sobie. Gdy zawładnie jakimś sercem, skupia w sobie wszystkie inne uczucia. Dusza, która kocha... kocha i nie myśli o niczym innym. ~ św. Bernard z Clairvaux

Xanax 
Poszukiwacz Przygód

Otrzymał 8 piw(a)

Wysłany: 2009-02-26, 00:14   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

Jeśli chodzi o gry przeglądarkopwe, to jakoś nigdy za bardzo nie ciągnęło mnie do nich. Co prawda przez jakiś czas trochę interesowałem się Ogame, czy jakimiś światami fantasy np. Redoran. Jednak żadna z nich nie zdołała mnie przyciągnąć na dłużej. Za to bardzo mnie wciągnęły gry typu online riddle takie jak Ze?t lub Inward Hellix (adresy w podpisie). Rozwiązywanie zagadek, często bardzo wymyślnych i przy tym utrzymanych w psychodelicznym klimacie, ma ten swój urok i potrafi wciągnąć na długie godziny (delikatnie mówiąc, bo można na jednym poziomie utknąć na długie miesiące albo być może nigdy go nie ukończyć). No i stanowią o wiele większe wyzwanie. Ani Ze?ta, ani Hellixa nie przeszedłem do tej pory do końca (chociaż w tym drugim zostało mi już tylko osiem leveli). Naprawdę polecam zapoznanie się z nimi. :)
Na zachętę krótki teaser Ze?t Riddle: http://www.youtube.com/watch?v=raIaSi_uMAA
Prawda, że wygląda ciekawie? ;)

Ostatnio zmieniony przez Xanax 2009-02-26, 00:18, w całości zmieniany 1 raz  

Firena 
Zdobywca

Otrzymał 21 piw(a)

Wysłany: 2009-02-26, 09:55   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

No i znowu wylądowałam w kilku ;) Ale w końcu wysnułam jeden wniosek: dobre gry przeglądarkowe szybko padają... znaczy się jak stawiają głównie na klimatyczność. W końcu udało mi się znaleźć coś sensownego:

Cerelain

Jestem tam już moją drugą erę i niczego nie żałuję ;) Trochę zmian, ale w sumie nie tak wielkich, jedynie w kwestii powstania dwóch królestw. Początek następnej ery jest dopiero, więc jeszcze są konkursy na stanowiska itp. dlatego zapraszam, dziady :mrgreen:

Hunger 
Poszukiwacz Przygód

Wysłany: 2009-02-26, 15:58   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

Grałem kiedyś w X-Wars www.x-wars.com , ale było zbyt czasożerne, więc skończyłem

Gra jest podobna do Ogame, ale dużo bardziej rozbudowana... Mozna samemu projektować statki z dostępnych elementów, upgradować istniejące, rozwijać technologie łączyć floty i wiele innych opcji. Dostępne jest kilka ras i frakcji, każda ma inne wady i zalety itd...

I put my hot plug in your socket
Ostatnio zmieniony przez Hunger 2009-02-26, 16:02, w całości zmieniany 4 razy  

Lelen 
Wędrowiec

Wysłany: 2009-03-11, 11:53   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

Firena napisał/a:
No i znowu wylądowałam w kilku ;) Ale w końcu wysnułam jeden wniosek: dobre gry przeglądarkowe szybko padają... znaczy się jak stawiają głównie na klimatyczność.

Niekoniecznie :) mogą przetrwać dłużej, niestety pozostają niszowe w porównaniu do jakiś tam ogejmów czy jak to się pisze :satan:

Ze swojej strony mogę polecić bardzo rozbudowaną grę strategiczną w klimacie fantasy - RedDragon.

Zaczynamy grę jako władcy księstwa, którego mieszkańcy wywodzą się spośród jednej z 11 ras, wiele znanych z wszelakiego rpg: ludzie, krasnoludy, elfy, hobbici, gnomy, ożywieńcy, gobliny, ale także niespotykane szerzej olbrzymy, dżiny, brougi, czy plemiona feniksa. Każda rasa ma swoje unikalne zdolności, jak i słabości - np. dżiny są najlepszymi magami, krasnoludy mają najtwardszych obrońców, a hobbici najlepszych złodziei.

Osią gry jest toczenie wojen. Walki toczy się oczywiście o ziemię (a jakże inaczej!), jednakże sposobów jest kilka - magia, wojsko, złodzieje. Jest i element przygodowy - mozemy mieć 7 generałów dowodzących naszymi wojskami, którzy dodają rozmaite bonusy, a także penetrują lochy vel. labirynt w poszukiwaniu złota, doświadczenia, smoków do armii, etc.

Jest wreszcie polityka - oprócz umawianych wojen (każda ma warunki ściśle określane przez graczy, ich złamanie przez którąś ze stron jest karane) zdarzają się też zasadzki. Koalicje złożone z max. 17 księstw mogą zawierać sojusze, a także toczyć (sporadycznie) multiwojny - wtedy leje się pół serwera aż jedna ze stron się podda :D

Co najlepsze, gra jest turowa, jednakże wymaga to opanowania umiejętności kliku aby należycie wykorzystać danego dnia tury. Jest też i minus gry - dowodzący koalicjami w czasie wojen mogą spędzać przy grze znacznie więcej czasu niż zwykli klikacze. Sama gra jest dość skomplikowana i może sprawić trudności początkującym (dlatego też jest grą niszową, bo dzieciaki garną się do prostych, niewymagających większego wysilku intelektualnego gier). Jednakże potrafi wciągnąć i ma znakomity klimat :) Rozpisałem się co nieco, ale bardzo ją lubię :D

Aha, i bym zapomniał. Gra podzielona jest na ery - każda kończy się zbudowaniem przez jedną z koalicji Pałacu Sądu Ostatecznego. Po nim następuje Armageddon (czyt. reset servera) i po krótkim odpoczynku zabawa trwa od nowa

Ogólnie ciekawy temat, choć trzeba przyznać że dobra gra przeglądarkowa potrafi... uzależnić. Dlatego póki co wracam na łono Baldura

Nemo 
Wędrowiec

Wysłany: 2009-05-20, 20:11   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

Jakieś 3 lata temu poleciłbym Mistical Warrior, gra genialna, pełna klimatu!
Coś w stylu magicznego średniowiecza...
Pierwsza druga i od biedy trzecia Era.... Gildia młode Wilki, genialny przywódca, pełno śmiechu.
Normalnie cud, miód i orzeszki....
A teraz?
Syf kiła i mogiła....
Wprowadzili głód(jeden dzień nie możesz wbić i co? giniesz...), utrata zdrowia (maksymalnego) po śmierci i dużo innych zuych rzeczy....
0 klimatu, 0 serca... :wisielec:

Mogę za to polecić

Quake Live

+
-dobra zabawa
-za free
-całkiem przyjemne
-nieźle wygląda(ale nie spodziewajcie się grafy wprost z Crysisa....)

-
-Duże kolejki
-czasem można trafić na serwa, gdzie ledwo się zrespimy i już nas nie ma....(choć to nie wina gry, a zdolności innych graczy...)

Ostatnio zmieniony przez Nemo 2009-05-20, 20:13, w całości zmieniany 2 razy  

Iuventas 
Poszukiwacz Przygód

Otrzymał 2 piw(a)

Wysłany: 2009-06-28, 18:15   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

Nightwood - gra prosta, dość dziecinna, ale i całkiem przyjemna. ; )
Hodujesz smoka, walczysz nim (nie, nie z nim. miła odmiana.), wysyłasz go na wyprawy - fajnie, nie?
Rozbudowany i zintegrowany shoutbox daje możliwość konwersacji z innymi użytkownikami, jednak niski poziom wielu rozmów może zniechęcić.

Co tam, z pewnością to, że trzymam się przy grze ponad trzy lata bez przerwy o czymś świadczy.
(no i gdzież indziej można spotkać mnie w roli Złego Moderatora?)
www.smoki.nightwood.net

[Pobierz temat]
Odpowiedz do tematu