Tawerna Hrothgara  Strona Główna

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

[Pobierz temat]Poprzedni temat :: Następny temat
Tawerna Hrothgara do wzięcia!
Autor Wiadomość
Serafin 
Millenium

Otrzymał 51 piw(a)

Wysłany: 2009-12-10, 16:25   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   Tawerna Hrothgara do wzięcia!

Witaj!

(Tytuł celowo nieco prowokujący).

W związku z niewielką aktywnością w ostatnich tygodniach czas podjąć stanowcze kroki by nie nastał moment, w którym przyjdzie nam z przykrością stwierdzić, że przedłużanie ważności serwera mija się z celem.

Chcę zrobić w tym wątku coś w rodzaju wyborów, konkursu czy jak to tam jeszcze zwał. Generalnie założenie jest proste - wpisujcie w tym wątku to co Wam leży na wątrobie odnośnie TH. Może być to nawet o-pe-er, jeśli uważacie, że zasłużyłem :P choć osobiście wolałbym abyście rzucili ciekawym pomysłem odnośnie przyszłości tego miejsca.
Jest tu naprawdę sporo ciekawych ludzi piszących sensownie. Osób z ciekawą osobowością, osób odpowiedzialnych, których z chęcią widziałbym na wyższym-niż-user stanowisku (nie będę operował ksywkami, moi faworyci niech przynajmniej do czasów wyniku tych 'wyborów' pozostaną w mojej głowie).

Słucham więc pomysłów, propozycji, kandydatur. Oczywiście o ile wciąż widzicie sens ciągnięcia tego wszystkiego dalej. Tym, którzy zgłoszą ciekawe propozycje, ich posty w tym temacie wyraźnie będą wyróżniały się ciekawymi inicjatywami popartymi szczerymi chęciami jestem skłonny przekazać część władzy (Moderator), a nawet całkowitą (Admin).

Napisałbym 'jest o co się starać', ale no właśnie, czy jest?

///

UWAGA: Proszę WSZYSTKICH, którzy tu zajrzeli, aby się wypowiedzieli. Bez wyjątku. Nie chcę podejścia typu mnie to nie obchodzi albo moje zdanie nic nie zmieni. Wszyscy tutaj tworzymy jakiegoś rodzaju społeczność i cokolwiek się tu dzieje dotyczy również nas samych. Wiem, kto przeglądał/przeglądanie temat i nie chciałbym kogoś przestać lubić bądź lubić mnie :P

Godzien haniebnej nazwy buntownika bo go natura mnóstwem wszelkich złości uposażyła

I choćbym szedł ciemną doliną, zła się nie ulęknę, bo jestem największym sukinsynem w tej pieprzonej dolinie!
Ostatnio zmieniony przez Serafin 2009-12-10, 16:29, w całości zmieniany 1 raz  
Postaw piwo autorowi tego posta

Dzwonsson
[Usunięty]

Wysłany: 2009-12-10, 16:41   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

Cóż, o pomysłach nowych inicjatyw na forum sporo myślałem, aczkolwiek nie jestem w stanie czegokolwiek wyprodukować na żądanie. Leży mi na sercu los forum i chciałbym ponownie móc dołożyć swoją cegiełkę do rozwoju Tawerny, aczkolwiek by spłodzić jakąś fajną ideę, potrzebuje nieco czasu. W każdym bądź razie, na mnie wodzu możesz liczyć, jeżeli na cokolwiek wpadnę, dam z miejsca znać.

A co się tyczy kandydatur na stanowiska rządowe, z tego co słyszałem od kilku kolegów-użytkowników, dobrze by było gdybym wrócił... Więc możesz myślę zanotować, że jestem zainteresowany powrotem, ale zobaczymy jeszcze jak ta kwestia się rozwinie.

A w kontekście innych kandydatów, zdecydowanie liczę na twój głos rozsądku i porzucenie skłonności do złożenia funkcji admina, jeżeli uważasz, że przyda wam się nieco świeżej krwi, zaciągnij do załogi administracji Aurelinusa, gość ma wiedzę i doświadczenie, myślę, że ktoś taki będzie najlepszym dodatkiem do waszej dwójki. No i z chęcią widziałbym powrót Witka i Gawa na stanowiska niebieskich. ;)

Katorg 
Łowca

Otrzymał 2 piw(a)

Wysłany: 2009-12-10, 16:54   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

Ja też chciałbym pomóc tawernie.

Co do kandydatur to dołożyłbym jeszcze yarpena (kij z tym że bluzga ale umie porządek zrobić i ogarnąć wszystko)

Ogólnie to można by forum rozszerzyć do paru nowszych gier Black Isle i i BioWare-u. Taka mała sugestia

Miłość wystarcza sama sobie. Gdy zawładnie jakimś sercem, skupia w sobie wszystkie inne uczucia. Dusza, która kocha... kocha i nie myśli o niczym innym. ~ św. Bernard z Clairvaux
Ostatnio zmieniony przez Katorg 2009-12-10, 19:19, w całości zmieniany 1 raz  

Cykuta 
Poszukiwacz Przygód

Otrzymał 16 piw(a)

Wysłany: 2009-12-10, 18:23   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   Re: Tawerna Hrothgara do wzięcia!

1.
Biorąc pod uwagę fakt że strona dotyczy głównie starszych gier, trzeba się liczyć z tym, że
a) zainteresowanie ogólnie spada
b) zainteresowani są coraz starsi.
Co za tym idzie, strona musi konsolidować stałą grupę użytkowników, których będzie przyciągać hosting modów i tym podobne. A ponieważ ci użytkownicy dorośleją, mają coraz mniej czasu i coraz poważniejsze obowiązki, forum powinno spełniać przede wszystkim wymagania jakościowe.

Czyli 2.
Jeżeli ktoś bierze na siebie obowiązki moderatora, powinien mieć czas i chęci na kompetentne ich sprawowanie. Polecam GameBanshee jako przykład doskonale moderowanego forum, gdzie między innymi kładziony jest nacisk na poziom wypowiedzi.

I tak docieramy do 3.
Jeśli mam poświęcać mój wolny czas i bolące oczy na odwiedzanie TH, nie mam ochoty oglądać dyskusji wypełnionej niepotrzebnymi wulgaryzmami i prostackimi wypowiedziami. Jeśli "jest tu naprawdę sporo ciekawych ludzi piszących sensownie. Osób z ciekawą osobowością, osób odpowiedzialnych", to chyba nie przekracza ich możliwości poprawne wyrażanie się. Oczywiście, jeśli nie jest ono promowane jako właściwe, to nawet ciekawi odpowiedzialni ludzie przestaną się w końcu starać, ale to mocno szkodzi wizerunkowi forum. Trudno uwierzyć - będę się trzymać własnej działki - że mogą tam powstać dobre przekłady.

Forum odwiedza się dla dyskusji, czyli ta dyskusja musi być na tyle interesująca żeby osoba postronna chciała do niej dołączyć, lub na tyle sensowna, żeby można było uzyskać z niej potrzebne informacje. To pierwsze tyczy się zwłaszcza spraw rekreacyjnych - dwóch użytkowników wymieniających się pseudo-zabawnymi obelgami raczej nie przysporzy stronie zainteresowania - to drugie natomiast tematów dotyczących konkretnych gier. Jeśli ktoś zadaje w sekcji BG2 pytanie o problemy w romansie z Jaheirą, nie powinien otrzymywać odpowiedzi o treści "jahijera to suka najlepsza jest Vici nei gada tyle lol".

Długi post, bo chcę żeby był możliwie jasny. A 'kandydatura' przez u.

Gotrek 
Obywatel

Otrzymał 3 piw(a)

Wysłany: 2009-12-10, 19:02   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

Serafin napisał/a:

UWAGA: Proszę WSZYSTKICH, którzy tu zajrzeli, aby się wypowiedzieli. Bez wyjątku. Nie chcę podejścia typu mnie to nie obchodzi albo moje zdanie nic nie zmieni. Wszyscy tutaj tworzymy jakiegoś rodzaju społeczność i cokolwiek się tu dzieje dotyczy również nas samych. Wiem, kto przeglądał/przeglądanie temat i nie chciałbym kogoś przestać lubić bądź lubić mnie :P

Powiało grozą :P

Ktoś (chyba Aurelinus, ale nie jestem pewien) kiedyś zgłaszał postulat by z forum o BG zmienić Tawernę w forum ogólnie o rpg. Myślę, że zwiększyłoby to ruch w Tawernie.

Też jestem jak najbardziej za powrotem Dzwonka, Gawa i Vincea na stanowiska grupy trzymającej władzę ;P

2009-12-10, 19:02, użytkownik Gotrek wykonał(a) rzut 1k4. Wynik rzutu: 3.

Simi 
Obywatel

Otrzymał 8 piw(a)

Wysłany: 2009-12-10, 19:35   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

Popieram ogólnie - Dzwonsson, Vinci i Gaw powinni wrócić.
I zgadzam się z Cykutą - musi być na forum jakaś osoba hamująca temperamenty niektórych użytkowników i wywalajaca na zbity łeb te bluzgi i obraźliwe uwagi zaraz po tym jak się pojawią (no, ale to kobiecy punkt widzenia, Was to może bawić).
Vinc nudzi się w pracy, to się nada jak znalazł. :D

Gawith 
Millenium

Otrzymał 24 piw(a)

Wysłany: 2009-12-10, 19:56   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

Błagajcie nas! xD

Faktycznie Tawerna ostatnio ostro podupadła, wcześniej też miewała wzloty i upadki ale teraz tendencja spadkowa utrzymuje się już dłuższy czas. Nie mam pojęcia czym to idzie - ludzie zaglądają ci sami, może ciut rzadziej ale jednak zaglądają. Mam taką ideę, że to spisek CoBu, morgan z Kinskim rozsiewają jakieś złe fluidy, a Witek, niby tyś tyś, Towarzysz Były Moderator, a pewnie jest z nimi w zmowie, sieje ferment i patrzy wilkiem xD

Mówiąc serio, mało mam obecnie czasu na takie forumowe zabawy i raczej się na stanowisku moderatora nie widzę. Zresztą, czas by się znalazł, ale wiem, że nie będzie mi się chciało ;) No i o Baldurku też co raz mniej wiem, nowe mody, nowe wersje starych, pozapominało się też dużo.

Ale zaglądam tu mimo wszystko często, darzę sentymentem i mam nadzieję, że będzie w przyszłości gdzie zaglądać ;)

von_drut 
Obywatel

Otrzymał 19 piw(a)

Wysłany: 2009-12-10, 20:07   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

Hm... Quo Vadis Tawerno? Nie jestem zbyt internetowy; to w sumie jedyne forum na jakim się udzielam, bo generalnie fora mnie brzydzą z wielu powodów. Tutaj trafiłem oczywiście ze względu na BG, ale to że zostałem na dłużej, zniknąłem i znów wróciłem to dla mnie najlepszy dowód, że jest to miejsce wyjątkowe i warte świeczki. Poza tym, że aktywność spada, Tawerna jest bardzo fajnie urządzonym miejscem i ma już swoją legendę i tradycję. I tu pierwsza dla mnie oczywista sprawa odnośnie tradycji: nie da się dłużej jechać na baldurach i innych starych hitach balduropodobnych. Oczywiście powstają nowe mody i pewnie będą powstawać jeszcze ze 20 lat, ale moim zdaniem takie odgrzewanie kotletów jest bez sensu. Według mnie odnośnie baldura i pochodnych pozostają nam takie formy aktywności:
– tłumaczenie modów (przydatne i robi reklamę)
– pomoc innym, młodym graczom (jak aragorn), którzy odkryli BG, Fallouta, Icewind Dale itp. i chcą w to grać (przydatne, robi reklamę, ALE wymaga odrobinę cierpliwości i wyrozumiałości). W ten sposób można przyciągnąć nowe osoby na forum i zainteresować je BG i starszymi grami, a to, wiem zabrzmi głupio, jest swego rodzaju naszym obowiązkiem, a to dlatego, że tylko tak możemy pomóc w wychowywaniu świadomych i wymagających konsumentów gier komputerowych, którzy nie będą rzucać się bez zastanowienia na byle gównianą grę. To oczywiście oznacza korzyści również dla ambitniejszych graczy; im więcej ludzi mających obecnie 12, 13, 14 lat zagra w starsze gry i zafascynuje się nimi, tym większa szansa (mała, ale zawsze...) na to, że twórcy gier zauważą, że zapotrzebowanie na gry złożone i ambitne wzrasta, bo mniej ludzi będzie kupować chłam. (Wiem, że strasznie to idealistyczne i górnolotne, ale, kocham, dziś naprawdę każdy może mieć wpływ na to, co trafia na rynek i robić wszystko, by ten wpływ obudził się pod postacią hemoroidów w dupie kolesi którzy od prawie 20-stu lat wypuszczają kolejne klony Command & Conquer, Ultimy, Diablo, Quake'a itd...)
– pomoc tym z młodych graczy, którzy zainteresują się modowaniem np. BG.
– posprzątanie działów związanych z BG, stworzenie antologii ciekawych tematów, czy fragmentów tematów, czy też jakiejś kroniki (na zasadzie sortowania treści, komentowania i sklejania w jeden temat- niezbyt pracochłonne, a da ciekawy efekt.) Takim wartym zapamiętania i wyróżnienia tematem jest „BG kiedyś, teraz, zawsze”, inne tematy, czy fragmenty dyskusji na pewno się znajdą. To w sumie pomysł na coś w rodzaju kroniki Tawerny Hrotgara.

Podoba mi się pomysł kącików. Kącik Aurelinusa przyciągnął sporo ludzi, (warte odnotowanie, że największa aktywność dotyczy Valkiria Echo do F3). Ja nawet nie pytam naszego kącikowego modera kiedy będzie nowa wersja NTOTSC, bo na jego miejscu dałbym sobie z tym spokój.
O tym właśnie pisała Cykuta. Stare, wyeksploatowane na maksa gry, nie ożywią zbytnio Tawerny, bez względu na to, jak są niezwykłe i wspaniałe. Może warto stworzyć kilka takich kącików? Nie za bardzo wiem, komu i za co przyznać taki kącik, ale wspólnymi siłami coś się wymyśli. Np. mógłby być to kącik poświęcony grom z tematyki drugiej wojny światowej – takich które starają trzymać się historii, albo są ciekawe ze względu na mechanikę rozgrywki (w tej chwili przychodzą mi do głowy dwa starsze tytuły Panzer General i Sniper Elite, ale sporo tego jest, bo wysyp gier o WWII też spory. Taki kącik prowadzony przez jedną, może dwie osoby (również przez nie „moderatorowany”) powinien dotyczyć wąskiej tematyki, ściśle i jasno określonej. (O tym, że osoba prowadząca taki kącik powinna siedzieć w danym temacie, chcieć prowadzić kącik i ogólnie świecić i błyszczeć przykładem i nie odstraszać ludzi, nawet nie wspomnę. – klony Aurelinusa mile widziane:) Kąciki mogą być poświęcone np. klasyce rpgów, ciekawym i wyjątkowym grom, które się nie przebiły itp. itd.

Nowe działy, poświęcone oczywiście nowym grom (Dragon Age się kłania, pytanie tylko czy warto dla tej gry poświęcać miejsce na Tawernie? – wciąż otwarte, ale gra w miarę świeża więc potrzeba czasu...) Nowy dział nie musi moim zdaniem dotyczyć RPG-a, ale, proponuję skupić się na grach niedocenionych, wyjątkowych, niekomercyjnych. Imho nie ma sensu tworzyć działu starcrafta 2.

Hm. To wszystko o czym napisałem powyżej dotyczy przyszłości i profilu Tawerny. Ja widzę ją jako miejsce gdzie spotykają się zapaleńcy gier niezwykłych, takich które docierają do wąskiego (elitarnego rzekłbym) grona odbiorców. Wyobraźcie sobie, że wchodzicie na stronę Tawerny i odkrywacie gry o których w życiu nie słyszeliście. To oczywiście wymaga pewnych konsultacji odnośnie tego która gra i dlaczego zasługuje na dział. (jest np. taki chyba mało znany erpeg Arx Fatalis – ciekawa gierka, ale w kutasa pobugowana, grać się w to nie da, chyba że ktoś naprawdę ma parcie – tu kolejna sprawa – tworzenie działu dla gry w której prawie każdy temat dotyczy tego, że gra wywala do windy jest bez sensu dla mnie.) Tu byłyby potrzebne finezyjne konsultacje.

Skupiłem się na grach, bo istnienie innych działów i tematów (Muzyka, Książki itp. jest oczywiste i nie da się z tym chyba wiele zrobić, przynajmniej obecnie nie mam pomysłu.

Ogólnie i pokrótce:
- podobają mi się rzuty kostką, przedmioty, podoba mi się Drizzt „lol? co ty pierdolish? Dołurden i chciałbym więcej layoutowo interaktywnych nawiązań do BG, nie mam pojęcia co, by to mogło być, ale to mogłoby stanowić swego rodzaju uszanowanie Baldura i teaser dla ludzi, którzy tu wejdą. Wyobraźcie sobie, że macie w przedmiotach miksturę mocy (w profilu konta na Tawernie:), a jakiś młokos pyta was co to takiego. Takie motywki bladurowe należałoby odpowiednio wyeskponować.
- nie podoba mi się (i to BARDZO) mozaikowa krypta absurdu, a właściwie to, że cokolwiek to to jest, jest zamknięte jak napisał Serafin – „tworzymy tu swego rodzaju społeczność” i jakiś zamknięty klub jest dla mnie obrzydliwie snobistyczny.
- no i jestem przeciw zmianom adminów, permanentnie, że tak powiem.

No i fajnie by było jakby ktoś wrzucił jakieś pomysły (choćby tak z kosmosu jak moje być może), a nie tylko jestem za i popieram ogólnie. Ludzie...

Na razie tyle

PS No i żeby było jasne, nie wysmażyłem tego posta dla stanowiska czy pokolorowanej ksywki...

Jedyne, czego nauczył się na wojnie, to zabijać innych, podobnych sobie, zanim oni zabiją jego, zawsze w imię chwalebnych i pustych idei, tym bardziej absurdalnych i podłych, im bliżej było pole walki - Carlos Ruiz Zafón "Gra anioła"
Ostatnio zmieniony przez von_drut 2009-12-10, 21:15, w całości zmieniany 2 razy  

kaziu 
Wędrowiec

Wysłany: 2009-12-10, 22:22   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

Wiem, że jestem bardzo mało aktywnym forumowiczem, ale chyba mogę rozwiazać przynajmniej jeden problem tawerny. Mam znajomego który amatorsko prowadzi z serwer, uptime praktycznie 24/7 i regularnie robi backup'y danych więc jeśli problemem jest brak funduszy na opłacanie hostingów to chyba mogę pomóc. Proszę Administratora o kontakt e-mailowy ze mną.
Przez 2 lata hostowałem sobie na tym serwerze prywatne forum (klanowe) i nigdy nie było większych problemów.
Mam nadzieję, że jakoś mogę pomóc.

Raku 
Poszukiwacz Przygód

Otrzymał 1 piw(a)

Wysłany: 2009-12-10, 22:55   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

Przepraszam, że tak rachu-ciachu, ale zaraz uciekam pod kołderkę :P

Może nie jestem tutaj bardzo znaną osobistością, ale swoje trzy grosze dorzucę :satan:

Po pierwsze jeżeli TH miałoby zniknąć, to nie wiem gdzie bym miał szukać świetnego moda Aurelinusa do F3. Po drugie tutaj szukam najpierw pomocy jeśli chodzi o BG/IWD/PT :)

Także Aurelinus na prezydenta, czy jak to tam było ;)

PS. Także uważam, że można by rozwinąć forum w kierunku większej ilości gier RPG, no i z lekka odświeżyć layout, a może przejść na nowszą (i bezpieczniejszą?) wersję phpbb :D

Markolf.pl

Serafin 
Millenium

Otrzymał 51 piw(a)

Wysłany: 2009-12-10, 23:36   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

Katorg napisał/a:
Co do kandydatur to dołożyłbym jeszcze yarpena (kij z tym że bluzga ale umie porządek zrobić i ogarnąć wszystko)

Niestety to muszę odrzucić. Yarpen jest osobą nieodpowiedzialną, dużo mówiącą, a niewiele robiącą.

Cykuta napisał/a:
Jeżeli ktoś bierze na siebie obowiązki moderatora, powinien mieć czas i chęci na kompetentne ich sprawowanie. Polecam GameBanshee jako przykład doskonale moderowanego forum, gdzie między innymi kładziony jest nacisk na poziom wypowiedzi.

Całkowicie się z Tobą zgadzam. Ale znajdź mi proszę takie osoby, a posypię Cię złotem.

Cykuta napisał/a:
Jeśli mam poświęcać mój wolny czas i bolące oczy na odwiedzanie TH, nie mam ochoty oglądać dyskusji wypełnionej niepotrzebnymi wulgaryzmami i prostackimi wypowiedziami.

O moim podejściu napisałem niżej. Do sporadycznych wulgaryzmów i głupich wtrąceń nie mam nic dopóki robią one za wisienkę na torcie, a nie sam tort.

von_drut napisał/a:
– tłumaczenie modów (przydatne i robi reklamę)

Ale kto ma je tłumaczyć? Ja nie mam siły, cierpliwości i czasu na takie rzeczy. Mogę poprowadzić, poprosić, zachęcić, stworzyć środowisko, z miłą chęcią pomóc, ale na tym moja rola się kończy.
Chciałbym być w końcu od tego wszystkiego choć po trochu odciążony - od obowiązków adminowskich. Choć zabrzmi to totalnie głupio i śmiesznie to mam swoje lata, swoje plany, ambicje, życie prywatne i nie chciałbym się w pełni poświęcać takiej rzeczy, takiemu wymiarowi obowiązków jakim jest opieka nad forum dyskusyjnym.

Cytat:
– pomoc innym, młodym graczom (jak aragorn), którzy odkryli BG, Fallouta, Icewind Dale itp. i chcą w to grać (przydatne, robi reklamę, ALE wymaga odrobinę cierpliwości i wyrozumiałości). W ten sposób można przyciągnąć nowe osoby na forum i zainteresować je BG i starszymi grami, a to, wiem zabrzmi głupio, jest swego rodzaju naszym obowiązkiem, a to dlatego, że tylko tak możemy pomóc w wychowywaniu świadomych i wymagających konsumentów gier komputerowych, którzy nie będą rzucać się bez zastanowienia na byle gównianą grę. To oczywiście oznacza korzyści również dla ambitniejszych graczy; im więcej ludzi mających obecnie 12, 13, 14 lat zagra w starsze gry i zafascynuje się nimi, tym większa szansa (mała, ale zawsze...) na to, że twórcy gier zauważą, że zapotrzebowanie na gry złożone i ambitne wzrasta, bo mniej ludzi będzie kupować chłam. (Wiem, że strasznie to idealistyczne i górnolotne, ale, kocham, dziś naprawdę każdy może mieć wpływ na to, co trafia na rynek i robić wszystko, by ten wpływ obudził się pod postacią hemoroidów w dupie kolesi którzy od prawie 20-stu lat wypuszczają kolejne klony Command & Conquer, Ultimy, Diablo, Quake'a itd...)

Stary, w pełni to rozumiem i popieram, ale sam pamiętasz jak aragorn został zjechany za swoje szczere zdanie przez dwóch użytkowników (powiem wprost, był to przejaw chamstwa w najczystszej formie).

von_drut napisał/a:
– pomoc tym z młodych graczy, którzy zainteresują się modowaniem np. BG.

Na tym też się nie znam; kto się zna, niech podniesie rękę.

von_drut napisał/a:
- podobają mi się rzuty kostką, przedmioty, podoba mi się Drizzt „lol?

Niestety choć jestem przeciwnikiem demokracji, to jestem jej niewolnikiem gdyż szanuję zdanie każdego.

kaziu napisał/a:
jestem bardzo mało aktywnym forumowiczem, ale chyba mogę rozwiazać przynajmniej jeden problem tawerny. Mam znajomego który amatorsko prowadzi z serwer, uptime praktycznie 24/7 i regularnie robi backup'y danych więc jeśli problemem jest brak funduszy na opłacanie hostingów to chyba mogę pomóc. Proszę Administratora o kontakt e-mailowy ze mną.

Dziękuję, kaziu za szczera chęć pomocy, ale zaufaj mi, pieniądze, utrzymanie serwera to najmniejszy problem. Zresztą reklamy, które są u dołu strony są również po to, abyście nie musieli w przyszłości bulić z własnej kieszeni. Ale kto docenia pomysł..?

Podsumowując ja osobiście na dzień dzisiejszy nie nadaję się na admina z trzech powodów:
1) Nie umiem odpowiednio krótko trzymać ludzi. Jak widać moje założenie, że każdy ma jakąś samodyscyplinę, potrafi się czasem ugryźć w język i potrafi być mimo wszystko życzliwym dla drugiej osoby okazało się totalnie błędne. Bo przecież trzeba pokazać innym jego miejsce w szeregu. Bo przecież obowiązkiem Internetu jest by były miejsca takie jak to, służące do tego by jakaś grupa zapaleńców stworzyła poradnik, przetłumaczyła/napisała mod bym JA mógł sobie pograć i by MI było wygodniej.
2) Nie jestem w temacie ani z nowymi modami do gier IE, ani tym bardziej z najnowszymi grami.
3) Nie jestem w stanie poświęcić obowiązkom bycia prezesem TH tyle czasu ile powinienem.

Proszę nie zrozumieć mnie źle, nie chcę robic z siebie męczennika, ani tym bardziej wysłuchiwać pochwał i tego typu rzeczy (zabraniam tego). Zwyczajnie chcę by TH w końcu zajęła się osoba kompetentna, osoba z pomysłami, kompetencjami, ale przede wszystkim z wielkimi, szczerymi chęciami, których mi już zaczyna brakować.

Zresztą, to już niemal pewne, że ja pójdę w cień jak tylko dkończę projekt nowej WR.

Jeśli do czegoś się nie odniosłem, zapomniałem odnieść proszę się przypomnieć. Dość długi post mi wyszedł i już sam się nieco gubię.

BTW. 22 osoby przejrzały temat, postów jest (licząc tego 10). Dzięki wielkie za podejście.

Godzien haniebnej nazwy buntownika bo go natura mnóstwem wszelkich złości uposażyła

I choćbym szedł ciemną doliną, zła się nie ulęknę, bo jestem największym sukinsynem w tej pieprzonej dolinie!
Ostatnio zmieniony przez Serafin 2009-12-10, 23:40, w całości zmieniany 1 raz  

Więcej szczegółów
Wystawiono 1 piw(a):
Yarpen
Aurelinus 
Millenium
Wielkie zuo

Otrzymał 79 piw(a)

Wysłany: 2009-12-11, 08:20   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

Wśród 22 przeglądających 5 x byłem ja, bo rwało mi wczoraj połączenie.

Ja już wielokrotnie pisałem i powtórzę, że uważam, że należy wyznaczyć kilku moderatorów do różnych działów (wg ustaleń) i dać szansę na osobne działy lub pod-działy dla osób, które np. chciałyby prowadzić kącik poświęcony Final Fantasy, Falloutom czy Dragon Age jak i tematom z poza branży. Brakuje ewidentnie strony internetowej tj. jestem zwolennikiem powrotu Wieży Ramazitha pod skrzydła forum i rozszerzenia jej działalności na szersze tematy. Popatrzcie jak działa 13 Schron, choć ma 1/5 użytkowników naszej tawerny. Chętni na pewno się znajdą, np. polityczny pod-dział prowadzony przez Dzwona - jak najbardziej, historia erotyki ekstremalnej dla mnie ;)

Nic więcej nie powiem, bo jestem zadowolony z mojego kącika i nadal będę w nim pracował (w tym nad niedokończonym NTotSC v3). A jeśli masz nie zapłacić, to mi powiedz, zapłacę ja, bo jestem zainteresowany dalszym prowadzeniem serwisu, choćby tylko z powodu Aurelowego kącika.
Mnie nie przeszkadza mały ruch na forum, znam miejsca gdzie ruch jest jeszcze mniejszy i mają się dobrze. To nie ilość stanowi o jakości, co chyba oczywiste.

Oficjalnie też zgłaszam kandydatury Dzwonka, katorga i von_druta na takich ww. moderatorów, ale - proszę zainteresowanych o wybaczenie tych słów - nie uważam, by dobrym pomysłem był powrót Gawa i Vinciego. z 1000 i żadnego powodu.

Szukamy ludzi twórczych, zainteresowanych pracą dla siebie i innych, na początek zacząłbym od decentralizacji działów.
Jesli chodzi o tzw. scene, to wątpie by był ktokolwiek, kto jeszcze ogarnia działalność moderska na BG, nie przejmowałbym się tym, a rozwój tego działu przekazał komuś, kto wogóle jeszcze nadąża jako-tako.

PS. Nie nadaję się na Admina, bo w żaden sposób nie mógłbym pomóc w prowadzeniu forum, ponieważ nie znam się na HTMLach, SQelach itp., a mieć niebieski kolor dla zasady to bez celu.
Muszę też zrugać tych, którzy - jak Seraf - zasłaniają swoje znudzenie rzekomym brakiem czasu i potrzebą uporządkowania życia. Zapewniam, że mając niemal 40 lat (no, 38), trójkę dzieci w tym dwójke 6.ciolatków jakoś mam czas na robienie modów, bywanie na forum, itp. Nie zamulajcie, takimi sentencjami, bo po prostu uważacie, że jesteście "za dorośli" na takie głupoty, waszym zdaniem. Też tak miałem.

Ostatnio zmieniony przez Aurelinus 2009-12-11, 08:31, w całości zmieniany 1 raz  

Vinci
[Usunięty]

Wysłany: 2009-12-11, 09:16   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

Gawith napisał/a:
Błagajcie nas! xD

Zaśmiałem się wczoraj, zaśmieję się i dzisiaj drugi raz: aihihi xD

Serafin napisał/a:
BTW. 22 osoby przejrzały temat, postów jest (licząc tego 10). Dzięki wielkie za podejście.

Zrzęda :P Ja przeglądam go 3 raz, wczoraj nie miałem już kiedy odpisać.

Serafin napisał/a:
Wiem, kto przeglądał/przeglądanie temat i nie chciałbym kogoś przestać lubić bądź lubić mnie :P

Pieprzony komunista :P

Istnienie Tawerny - oczywiście, że powinna istnieć. Generalnie niewiele tu się robi i niewiele tu się dzieje, ale zawsze można pogadać o dupie maryny. Nie wyobrażam sobie chwili, gdy nie będę mógł wejść na forum i złapać z Wami jakiegoś kontaktu ;) Tawerna mogłaby sobie po prostu istnieć, ale z drugiej strony pozostawienie jej samej sobie, może się nie sprawdzić :P Co do mojej kandydatury, to może i w pracy mam czas (chociaż nie zawsze, zależy od dnia), to nie mam po prostu ochoty po paru akcjach, jakie się tutaj wydarzyły. W większości zgadzam się z Cykutą, a ja jako ewentualny moderator nie mam ochoty uczyć dorosłych facetów, jak się zachowywać. Druga sprawa, to to, że jestem zaangażowany w forum (...) i nie wiem czy mogę sobie pozwolić na więcej. Poza tym, gdyby mi się tu trafiła jakaś większa fucha, to pewnie miałbym "chore" plany ścisłej współpracy :P

No i aktywność forum spadła, bo kobiet nie ma. Seraf, sprowadź laski! :P

Yarpen 
Bohater

Otrzymał 66 piw(a)

Wysłany: 2009-12-11, 11:13   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

Pytaniem jest, co ja mam w takim cholernym temacie napisać, ziew? Nawet mój "poziom" na TH nieco upadł, przez względu na drobne prywatne problemy w moim małym popierdolonym życiu w którym świńska grypa nie była najgorszym. (jęczy, byście go zrozumieli - nie wyszło) Więc zdaję sobie sprawę z tego co ostatnimi czasy sobą reprezentowałem, ale moglibyście kocham mać, być konsekwentni. Niech ktoś stanie i powie "zamknij się", po trzech "zamknij ryja zachwoszczona szmato" ban. Proste? Spokojnie, jak mnie zbanujecie nie ucieknę ze swoimi "wspaniałymi" tłumaczeniami do Meksyku, raczej spróbuję podsyłać nowe + artykuły na WR przez Albatrosa.

Co do mojej moderatury Seraph trafił w sedno, nie jestem człowiekiem konkretnym a usadzić kogoś to mogę w shoutboxie bo mi się chce, ale do tego nie potrzebuję kolorku czy możliwości wycięcia wypowiedzi drugiej strony (bo ja LUBIĘ, jak ktoś inteligentnie odpisze na moje bluzgi). Ogólnie, brakuje mi nieco słownych potyczek, zawsze za to ceniłem fora dyskusyjne ale cóż, czasy się zmieniają. Nie ma ani młodych gniewnych ani starych buców (no może ja, ale raczej buc niż stary i Aurelinus, raczej stary niż buc). Ale Seraph jakkolwiek brzmi to jak jakiś "gorzki wyrzut od kolegi" to 100% racji ma, piwo do niego zaraz leci.

Jakkolwiek ciepło wspominam czasy moderatury Gawa i Vincziego, protestuję. Mieli swoją szansę. Mają swoje zajęcia. Pstch, whatever bitch. U Dzwonka o rzeczywistej szansy trudno mówić, a poza inkwizytorskim zapałem (który jako prostak numer 1 miałem przyjemność gasić) był świetnym moderatorem. Dzwonnson i von_drut, bo opu panów lubię, szanuję itd.

Co by się przydało na forum? Mi się widzi opcja z jego gruntownym poszerzeniem. Dział papierowych RPGów, działy na inne gry RPG (sam, chociaż moderato ze mnie śmieciowaty, z przyjemnością zaopiekowałbym się działem o Final Fantasy, znam całą sagę poza produktami dostępnymi na Wii i PS2 [ta ba PS3 jeszcze chyba nie wyszła]).

Tłumaczenie modów? Ludzie, mógłby się znaleźć ktoś nowy, inteligentniejszy, pracowitszy i lepszy ode mnie kto o wiele rzetelniej wykonałby tą robotę. Ostatnio poprawiłem tłumaczenia SCS/SCS2 i była to dla mnie katorga. Też mam powoli swój świat, swoje cholerne studia, które wymagają ode mnie wiele wysiłku (bo nie jestem inteligentny/zdolny a wpieprzyłem się w coś, co zdecydowanie nie jest moją dziedziną); a pomijając studia to jak już nerduję to mocniej kuszą mnie przez lata omijane foldery z grami (bo czeka na mnie dokończenie Final Fantasy 8, Borderlands, Mirror's Edge a na święta zamierzam kupić bombę w postaci Fallouta 3) kolejne fajne webkomiksy czy chociażby myśl "a poprogramuję trochę w C++". Gdy się już nie nerduje... wzdech, tego nie będę relacjonował. Politechnika trzyma "swój" poziom. Z jednej strony mam ochotę to wszystko rzucić w diabły, z drugiej strony w momencie w którym nie widzę żadnej iskierki nadzieji, przymuszam się jeszcze raz. Oto przed wami pierdolony frustrat. Bo sam już bym chciał usiąść, odpalić BG2 nie po angielsku a po polsku i zagrać z Item i Spell Revisions, SCS, nowymi NPCami, poprawkami, srajkami pierdółkami. Bo ostatnio (mam dużo czasu, leżę zwykle na chorobowym) odpaliłem w języku wyspiarzy i hej! ta gra znowu mnie wciągnęła.

Więc jeśli znosicie mnie tylko dlatego, że sądzicie, że nagle wrzucę na rapidshare tłumaczenie BG1 NPC Project, to dajcie mi bana i wszyscy będziemy mieli spokój chłopcy (i szanowne damy, które niestety nie potrafią docenić delikatnego posmrodku prostactwa).

Cytat:
Na tym też się nie znam; kto się zna, niech podniesie rękę.

Jeśli chodzi o patchowanie w WeiDU, wszelkiego rodzaju techniczne poprawki gry - weź mnie. Do tej pory nie umiem bez ślęczenia przy tutku dla dumbów napisać dialogu. Więc jakoże ostatnio puściłem ze dwa mody na SHS Misc Mods to poczynię arogancki gest <podnosi rękę>.

Ha, Seraf stracił piwo. No way, złośliwy kierowco autobusu!
Cytat:
Stary, w pełni to rozumiem i popieram, ale sam pamiętasz jak aragorn został zjechany za swoje szczere zdanie przez dwóch użytkowników (powiem wprost, był to przejaw chamstwa w najczystszej formie).

Serku, sam miałeś dość Aragloina. A Aragorn to taka wersja v1.2 a cóż, słodko bananowy smak spod kija naprawdę domagał się choć delikatnego pojazdu. Z Dzwonkiem zrobiliśmy mu chyba przysługę, bo gdyby z podejściem "wielkie oczy Bambi gram w to jestem taki super" trafił do dalszych działów, to mogłoby chłopaka spotkać niejedno rozczarowanie. <wzdech>. No dobra, piwo dostaniesz.

Ostatnio zmieniony przez Yarpen 2009-12-11, 11:20, w całości zmieniany 2 razy  

Tuth 
Poszukiwacz Przygód

Otrzymał 9 piw(a)

Wysłany: 2009-12-11, 11:13   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

Choć wolę czytać forum, niż na nim pisać, to byłbym na pewno uradowany działem np. o starszych grach - jakieś recenzje, porady oraz muzyka z gier. Niestety sam mam kiepski sprzęt, więc za nowymi nie nadążam, ale w tzw. "starocie" dalej w wolnej chwili chętnie pogram i mógłbym coś tam skrobnąć. Poza tym o grach bg/pt/iwd zostało już prawie wszystko powiedziane, powstają tylko tematy typu "wasze ulubione/najgorsze xxx?". Zostaje zatem rozszerzenie forum na wszystkie gry cRPG, albo bardziej na tematy niezwiązane z grami.
Moderatorzy/administratorzy - w zasadzie jak trio Vinci, Gawith i Dzwonek rządziło, to było wszystko jak najbardziej ok, ale jeśli nie oni, to Seraf wybierz kogoś, kto Twoim zdaniem się nadaje ;) .
Poza tym chętnie pomogę w tłumaczeniach (ech, to lenistwo).

[Pobierz temat]
Odpowiedz do tematu