Tawerna Hrothgara  Strona Główna

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

[Pobierz temat]Poprzedni temat :: Następny temat
Vampire the Masquerade: Bloodlines
Autor Wiadomość
djin 
Poszukiwacz Przygód

Otrzymał 9 piw(a)

Wysłany: 2008-11-18, 09:03   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   Vampire the Masquerade: Bloodlines

Cytat:

Vampire The Masquerade - Bloodlines jest kolejną wirtualną interpretacją klasycznego (pen & paper) systemu RPG firmy White Wolf Publishing. Głównymi wykonawcami produktu są programiści, którzy stworzyli wcześniej m.in. Arcanum: Of Steamworks and Magick Obscura i debiutancką odsłonę kultowego cyklu Fallout. Akcję osadzono w trójwymiarowym środowisku, prezentowanym z perspektywy pierwszej osoby (FPP). Natomiast renderowaniem oprawy wizualnej zajmuje się zaawansowany „silnik” Source, zaprojektowany pierwotnie dla drugiej części serii Half-Life.

Nieliniowa warstwa fabularna przedstawia nam alternatywną wizję współczesnego Los Angeles, zatopionego bez reszty w mrocznej atmosferze (niebo szczelnie przykryte ciemnymi chmurami, zadymione nocne kluby, przesiąknięte wilgocią kanały, spowite mgłą cmentarze itp.). Właśnie w takim otoczeniu rozpoczynamy drogę na szczyt hierarchii jednego z siedmiu klanów wampirów (np. Nosferatu, Gangrel i Malkavian). Każde stronnictwo oferuje swojemu członkowi specyficzne umiejętności (niewidzialność, nadnaturalna szybkość, kontrola umysłu itd.), determinujące sposób prowadzenia rozgrywki. Bohater może posiadać maksymalnie dwanaście zdolności, ulegających rozwojowi za sprawą punktów doświadczenia. Pomocne w eliminowaniu wszelakich oponentów okazują się jednak nie tylko wspomniane sprawności, ale również rozmaite rodzaje broni (m.in. nóż, katana, pistolet maszynowy i miotacz płomieni).

Ponadto developerzy zaimplementowali system dialogów, oparty o przygotowane wcześniej ścieżki i ukazujący realistyczne emocje na twarzach rozmówców. Do tego dochodzą jeszcze zaawansowane algorytmy Sztucznej Inteligencji i wysoki stopień interaktywności wirtualnego środowiska. Całości dopełnia opcja wieloosobowej zabawy online, traktująca o walkach grup wampirów z łowcami.

gry-online.pl

Aż dziw że nikt dotąd nie poruszył tematu o tej grze. Przyznać się, kto grał?!
Gra niegdyś boleśnie zabugowana, ale dziś mamy już któregoś z kolei patcha ważącego ok. 300 MB :)
Odstręczać co niektórych może jeszcze brak polskiego lyngłydża w grze :/

Mnie gra wgniotła, znacznie bardziej niż jej poprzednik "redemption". Sporo możliwości na wykonanie questa, w większości przypadków można obejść się bez walki. Do tego gra to niezły horrorek, sporo krwi i paskudnych stworzonek.

Moja ulubiona pozycja zaraz za P:T i Arcanum :)

Jeśli ktoś jeszcze nie grał a uważa się za smakosza gier cRpg... wie co ma robić ;)

Ostatnio zmieniony przez djin 2008-11-18, 09:05, w całości zmieniany 1 raz  
Postaw piwo autorowi tego posta

blackheart 
Poszukiwacz Przygód

Otrzymał 6 piw(a)

Wysłany: 2008-11-18, 10:04   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

Ja troszkę grałem, acz mnie ta gra jakoś nie wbiła w fotel :) choć jest to gra która wciąga ^^
Mnie najbardziej nie podoba się iż gra w Polsce jest piekielnie droga. Na giełdzie około 80zł a w sklepach brak, a przecież to tytuł sprzed kilku lat...
No i sprawa bugów, jest ich troszkę a same patche które powinny je redukować wprowadzają nowe... Mam nadzieje że ten o którym napisał djin pojawi się kiedyś pl i faktycznie poprawi grywalność :)
Reasumując jak ktoś lubi klimaty WOD to polecam tytuł :)

Ostatnio zmieniony przez blackheart 2008-11-18, 10:04, w całości zmieniany 1 raz  

djin 
Poszukiwacz Przygód

Otrzymał 9 piw(a)

Wysłany: 2008-11-20, 14:34   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

Mnie tam oczarowała. Świetne kwestie dialogowe, wszystkie dubbingowane przez znakomitych aktorów, wciągającą fabuła i ciekawe questy. Klimatyczne lokacje (choć trochę niewielkie).

Wiele godzin trza poświęcić na przejście wszystkiego, a potem pojawia się chęć na powtórne przejście gry innym klanem, nawet tuż po jej ukończeniu. Wszystko to składa się na 100% rpg takiego jak lubie :)

marsal2 
Postrach

Otrzymał 22 piw(a)

Wysłany: 2010-05-13, 18:55   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

wlasnie ukonczylem przygode z tym tytulem i:

djin napisał/a:
Wiele godzin trza poświęcić na przejście wszystkiego

gre ukonczylem (czy przeszedlem wszystko? nie wiem), zajelo mi to blisko 40h, wiec niezle (Fallouta 3 ukonczylem po niespelna 30h).

djin napisał/a:
a potem pojawia się chęć na powtórne przejście gry innym klanem, nawet tuż po jej ukończeniu.

to tez prawda, dopiero co ukonczylem gre, a juz zabieram sie za przechodzenie jej po raz drugi.

tytul bardzo ciekawy, dosc klimatyczny, troche liniowy, ale to da sie mu wybaczyc.
graficznie prezentuje sie swietnie. pomimo swoich lat moze pod tym wzgledem konkurowac z najnowszymi produkcjami. mimika twarzy podczas dialogow to po prostu majstersztyk. nie jet jednak tak super - postacie poruszaja sie troche 'sztywno', ale na to cierpia nawet najnowsze produkcje (Fallout 3, na przyklad).
arsenal broni jest dosc maly, ale wystarczajacy. mamy do wyboru bron biala (jakies 7-8 egzemplarzy), palna (ok 10 roznych broni) i pazury.
fabula, liniowa, ale pomimo tego ma pare questow pobocznych, nieobowiazkowych. same questy nie wymagaja specialnie myslenia. idz zabij goscia (ale nie ma tak latwo, najpierw trzeba go znalezc majac jedynie poszlaki), zdobadz jakis relikt, wlam sie do serwerowni firmy znajdujacego sie w piwnicy budynku nie dajac sie zauwazyc i nie zabijajac nikogo, zamontuj kamery w mieszkaniu panienki, ale tak aby o tym nie wiedziala i cie nie zauwazyla oraz aktywuj je komputerem w jej pokoju (kobitka caly czas jest w domu). kolosalnym plusem jest takze ilosc ROZNYCH zakonczen (ja uswiadczylem dwoch, bo koncowy fragment przeszedlem sobie dwa razy ;) , ale wyczytalem, ze jest ich 7), wszystko zalezy od naszych poczynan podczas gry (te odblokowuja nam mozliwosci opowiedzenia sie po ktorejs ze stron konfliktu).
7 klanow, kazdy prezentuje inny styl gry (troche na wyrost powiedziane, ale tak mniej wiecej jest). spora ilosc umiejetnosc, ciekawy sposob rozwoju postaci (brak poziomow, a wyzsze stopnie umiejetnosci, statystyk i dyscyplin kupujemy za punkty doswiadczenia).

obecnie dostepny jest patch 6.9. ja osobiscie podczas gry z nim nie uswiadczylem zadnego buga (raz gra mi sie wysypala, ale to pewnie przez czeste minimalizowanie).

jak ktos nie gral, niech zagra, a kto gral i mu tytul nie przypasowal to "kij mu w oko" ;P naprawde warto.

Albatros 
Postrach

Otrzymał 41 piw(a)

Wysłany: 2011-08-01, 23:46   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

Nie wiem jak to się stało, że mimo dobrych recenzji w prasie i na forach sięgnąłem po ten tytuł dopiero po prawie 7 latach od premiery. Wydaje mi się, że to przez zaporową cenę i brak polskiej lokalizacji, nie mniej jednak postanowiłem wreszcie nadrobić braki.

Mam mały problem z jednym questem, może ktoś pamięta i mi podpowie co trzeba zrobić albo co robię źle. Quest polega na podłożeniu kamery w trzech miejscach w mieszkaniu modelki Tawni Sessions, lecz problem problem polega na tym, że w ekwipunku mam tylko jedną kamerę i jak ją umieszczę w jednym z docelowych punktów to w pozostałych miejscach po wciśnięciu "e" nic się nie dzieje (nie ma symbolu kamerki jak za pierwszym razem, tylko jakiś inny symbol). To jest bug? I czy ekwipunek jest nieograniczony? Jeśli jest jakiś limit przedmiotów to być może miałem zapchany ekwipunek i dlatego nie otrzymałem 3 kamer?

Maagdaa napisał/a:
Sotek wiesz jakbym np sobie szla z kumpela albo gorzej-sama i tak nagle mi tu albatros wlatuje na glowe i w ogole wiesz jeszcze rzyga rybami to totalnie masakra ;/ a tak na serio to bym sie wkurzyla ze ''spotyka sie'' ze mna a mnie nie uprzedza ;/

Raku 
Poszukiwacz Przygód

Otrzymał 1 piw(a)

Wysłany: 2011-09-01, 08:26   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

Skorzystałem niedawno z promocji na Steam i zacząłem grać z unofficial patchem 7.6b by Wesp5. Bardzo przyjemna gra. Aczkolwiek nie prowadzi za rączkę jak np. Oblivion ;) Poza tym jako ciekawostkę dodam, że próbując ugryźć w zaułku prostytutkę ta mi uciekła, a ganiających mnie potem policjantów ledwo mogłem drasnąć. Czy to tak ma być czy to jakiś bug? :/

Markolf.pl

marsal2 
Postrach

Otrzymał 22 piw(a)

Wysłany: 2011-09-01, 09:16   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

Nie wiem jak wygląda sprawa z patchem 7.6b, ale przy wcześniejszym, nieoficjalnym, nie było problemu z gryzieniem prostytutek (płacisz jej i idziecie do zaułka, zagadujesz i wampir sam gryzie), a i gliniarzy można było zabić (oczywiście nie na początku, bo robili z Ciebie miazgę).
Liniowość da się odczuć po jakiś 10h gry. Gra jest od pewnego momentu robiona na szybko, żeby ją tylko wydać i to czuć.

Tak czy inaczej tytuł jeden z lepszych w jakie grałem.

Raku 
Poszukiwacz Przygód

Otrzymał 1 piw(a)

Wysłany: 2011-09-01, 09:22   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

marsal2 napisał/a:
Nie wiem jak wygląda sprawa z patchem 7.6b, ale przy wcześniejszym, nieoficjalnym, nie było problemu z gryzieniem prostytutek (płacisz jej i idziecie do zaułka, zagadujesz i wampir sam gryzie),

A widzisz, bo po wejściu manualnie próbowałem ją dziabnąć chyba ;)

Cytat:
a i gliniarzy można było zabić (oczywiście nie na początku, bo robili z Ciebie miazgę).

No to fakt, strasznie mocni na początku są (chociaż imho trochę to dziwne).

Cytat:
Liniowość da się odczuć po jakiś 10h gry. Gra jest od pewnego momentu robiona na szybko, żeby ją tylko wydać i to czuć.

A tego jeszcze nie wiem, bo tylko troszkę pograłem (za dużo gier mam i nie potrafię tylko nad jedną posiedzieć, wyjątek Wiesiek 1/2).

Cytat:
Tak czy inaczej tytuł jeden z lepszych w jakie grałem.

:ok:

Markolf.pl

[Pobierz temat]
Odpowiedz do tematu