Jakia według was jest najlepsza gra crpg wszech czasów .Wpisałęm równierz Finala bo fanboye tej mogą zjeść każdego żywcem kto nie wpiszę tej gry jako crpg.Ja osobiście mam swoją"świętą trójce i" czyli fallouta ,baldura i Tormenta.Jako że to jest ankieta i trzeba wybrać jakąś grę wybieram serie baldura była to moja pierwsza crpg w życiu i po prostu od niej wszystko się zaczeło.Wpisałem tu równierz Mass Effect jak ktoś grał wnią imu się spodobała może na nią zagłosować.
Ostatnio zmieniony przez 2008-07-01, 17:39, w całości zmieniany 3 razy
Bioshock. Chociaż nie ma na liście a niektórzy nie uznają go za RPG, to z pewnością jest takowym Bioshock. Czemu?
Grafika ustępująca tylko Crysisowi; oryginalny i niesamowicie dopieszczony świat; wybory moralne i ciekawy system rozwijania postaci (taki... naturalny). Poza tym grając w ta grę, człowiek tak przesiąka jej klimatem, że jak coś mocniej stuknie to się boi, że to Big Daddy idzie.
Ale głosuję tutaj na Fallouta. Równać się z nim może tylko Planescape, ale PS:T jest w real-time a Fallout to jednak piękne heksiki.
Zagłosowałem na... a nieważne. Będę się musiał potem tłumaczyć
P.S. Mass Effect!
Sotek wiesz jakbym np sobie szla z kumpela albo gorzej-sama i tak nagle mi tu albatros wlatuje na glowe i w ogole wiesz jeszcze rzyga rybami to totalnie masakra ;/ a tak na serio to bym sie wkurzyla ze ''spotyka sie'' ze mna a mnie nie uprzedza ;/
Ostatnio zmieniony przez Albatros 2008-06-21, 16:23, w całości zmieniany 2 razy
Dzięki za głosy ,dopiero niedawno zobaczyłem tą stronę gdybym wiedział że była wcześniej .Dzięki za przypomnienie o Bioschocku ,gdybym musiał go wpisać bym musiał wpisać też Deus exa czy System shocka .
PS.Super strona naprawdę ,czyli jak zwykle gram.pl odwal robotę na dziesiątke z plusem
No... gram.pl tej strony nie robił i niewiele ma z nią wspólnego.
morgan miał rację, że koligacje z takimi serwisami/firmami owocują tym, że ludzie myślą, iż owe serwisy wszystko robią.
WR i forum istniały na długo przed współpracą z gram.pl
(z której swoją drogą kol. redaktorzy chyba niewiele mają, no ale to już ich sprawa)
A co do rpg wszechczasów to za mało znam rph żeby się wypowiadać, nawet nie wszystkie stąd znam a co dopiero te starsze.. ale dałbym głos na Tormenta, nie sądzę, żeby cośzdołąło mnie bardziej oczarować.
_________________ Po borygo się nie rzygo!
Ostatnio zmieniony przez Gawith 2008-06-21, 15:25, w całości zmieniany 1 raz
Jak dla mnie to P:T i nie ma mocnych Klimat, fabuła, tam jest wszystko czego potrzeba człowiekowi do szczęścia Chociaż jak wspomniał Yarpen - Fallout też jest świetny, no i sam bardzo lubię turówki, dlatego prócz Fallouta pogrywałem też w Świątynie Pierwotnego Zła, mimo wielu niepochlebnych opinii i recenzji ta gra mnie wciągnęła, a walka turowa to mistrzostwo
Aha, edytowałem odpowiedzi do wyboru każde z dużej litery i pełne nazwy, bez skrótów, to chyba moja pedantyczna natura No i mała uwaga do Logatus'a: przepuszczaj posty przez word'a, albo korzystaj z FireFox'a, strasznie dużo błędów robisz, staraj się pisać poprawnie. Mogę być złośliwy i podkreślać na kolorowo błędy jak tak dalej pójdzie
Ostatnio zmieniony przez Vinci 2008-06-21, 15:55, w całości zmieniany 1 raz
Dzięki za głosy ,dopiero niedawno zobaczyłem tą stronę gdybym wiedział że była wcześniej .Dzięki za przypomnienie o Bioschocku ,gdybym musiał go wpisać bym musiał wpisać też Deus exa czy System shocka.
Nie grałem w System Shocka ale akurat Deus Exa można spokojnie zakwalifikować do cRPGów. Tylko widok i (jeżeli wybierzemy taką drogę) dużo strzelania przypomina tam FPSa, ale poza tym mamy rozwój postaci, expy, kilka możliwości ukończenia misji, całkiem niezgorsze jak na tamte czasy dialogi (patrząc na fakt, że jak wychodził Deus Ex 1 dialogi były tylko w RPGach i przygodówkach). Nie rozumiem też (ale to z pierwszego posta) z jakiej racji fanboye FFa mają się burzyć o cRPGowość tejże serii skoro to nie jest cRPG ale jRPG... tyle wyszło gier FFowo podobnych z takim stylem walki i takim rozwojem postaci (który ma niewiele wspólnego z tym z typowych RPGów), że to stało się oddzielnym odłamem RPGów i tak jak nie nazwiemy Gothica jRPGiem albo Hack'n'slashem (poza G3) tak też nie nazwiemy FFa cRPGiem. Ja sam zagłosowałem na Fallouta bo pokazał inny świat niż kolorowe kofające fantasy gdzie wszyscy się luv ja itp. Klimat Fallouta jest cieższy, tam każdy każdemu wilkiem i to mi się bardzo w tym świecie podobało (oraz profity "handlowe" jeżeli graliśmy kobietą ).
_________________ FOR...
FOR...
PONY!!!
Ostatnio zmieniony przez Piccolo 2008-06-21, 15:52, w całości zmieniany 1 raz
Torment zawsze i wszędzie. Gra rozwala BG na łopatki.
Fenomen BG2 to mody a to nie zasługa samej gry.
Jak ktoś mnie zapyta czemu w takim razie jestem redaktorem BG to odpowiem, że Torment się nie rozwija i się nie rozwinie przez co jest niejako martwy (ale nieśmiertelny ).
_________________ 19.06.10 - Wróciłem
Est Solarus Oth Mithas! (Mój Honor To Moje Życie!)
Prawda, takich tytułów się nie zapomina... tylko że nawet sequela nie da się w przypadku Planescape'a zrobić z tego, co wiem. A seria BG jest ciągle żywa dzięki modom i dlatego tak dużo ludzi o nim ciągle pamięta itp. W ogóle ten ranking powinien przewidywać trzy głosy, to akuratnie byłoby dobrze: Planescape, BG i Fallout
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum