Tawerna Hrothgara  Strona Główna

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

[Pobierz temat]Poprzedni temat :: Następny temat
Wybór modów
Autor Wiadomość
exedron 
Poszukiwacz Przygód

Wysłany: 2007-05-26, 16:47   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   Wybór modów

Na początek powiem, że nie jestem zbyt dobry w te klocki, grałem kiedyś w BG II jak jeszcze nie miałem netu i przeszedłem całe (bez ToB), obecnie dostałem w łapy dodatek ToB i chciałbym przejść grę raz jeszcze. Tak bez owijania w bawełnę szukam tutaj pomocy tzn. jakie patche sciągnąc i jak je zainstalować, które mody itd. Widziałem temat o instalacji modów, ale niestety nie mam Baldura I i instalacja Trilogy chyba nie wchodzi w grę... więc jeżeli ktoś byłby tak miły i mi pomógł to byłbym wdzięczny :)

W szczególności chodzi mi o patche, które usuwają bugi i np. limit lvl, jakieś większe mody, nowych NPC, ogólnie takie żeby rozbudować grę :)

(jeżeli ktoś się tego podejmie i mi pomoże to prosiłbym, także żeby napisał co instalować po kolei :P )

Z góry dzięki :)

Ostatnio zmieniony przez Arkanis 2007-05-26, 19:39, w całości zmieniany 1 raz  
Postaw piwo autorowi tego posta

Albatros 
Postrach

Otrzymał 41 piw(a)

Wysłany: 2007-05-26, 17:35   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

Skoro dawno grałeś to odradzam mody utrudniające jak Tactics czy Anscension (tym bardziej, że nie grałeś jeszcze w ToB).

Z nowych NPC to myślę, że warto się zainteresować Chloe, Solaufein i Valen. Jeśli nie muszą być mody w wersji PL to zapraszam do wątku Alatariel. Słyszałem, że Searileth jest bardzo ciekawa, ale zawiera dużo trudnego do zrozumienia tekstu.

Z modów urozmaicających grę warto instalować Enhanced BG2 czy Unfinished Business - mod przywracający odrzucone przez twórców questy. Warto również zainteresować się Ease of Use, jest zestaw różnych poprawek i ułatwień wartych instalacji np. posiadanie każdej twierdzy niezależnie od klasy postaci. Niektóre komponenty mogą zbyt ułatwiać grę, dlatego nie polecam instalować wszystkich komponentów, najlepiej zajrzeć do readme i zobaczyć co może się przydać.

Jest dużo modów, na Wieży jest troszkę opisanych.

Maagdaa napisał/a:
Sotek wiesz jakbym np sobie szla z kumpela albo gorzej-sama i tak nagle mi tu albatros wlatuje na glowe i w ogole wiesz jeszcze rzyga rybami to totalnie masakra ;/ a tak na serio to bym sie wkurzyla ze ''spotyka sie'' ze mna a mnie nie uprzedza ;/
Ostatnio zmieniony przez Albatros 2007-05-26, 17:36, w całości zmieniany 2 razy  

exedron 
Poszukiwacz Przygód

Wysłany: 2007-05-26, 18:14   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

Okej, porozglądam się. Co bedzie jezeli zainstaluje mod w wersji angielskiej ? Rozumiem, ze wszystko co z nim związane będzie po angielsku ?

i jeszcze jedna ważna rzecz, czyli co instalować na początku a co na końcu, żeby mi się to wszystko nie wysypało :P

Albatros 
Postrach

Otrzymał 41 piw(a)

Wysłany: 2007-05-26, 18:45   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

exedron napisał/a:
Okej, porozglądam się. Co bedzie jezeli zainstaluje mod w wersji angielskiej ? Rozumiem, ze wszystko co z nim związane będzie po angielsku ?

Jeżeli jest to mod w weidu (zdecydowana większość) to tak. Dawniej mody dodawały teksty do gry przez podmianę całego pliku dialog.tlk (plik zawierający wszystkie teksty w grze) i taka zamiana powodowała zamianę całej gry na język angielski. Weidu jest narzędziem rewolucyjnym, ponieważ przy instalacji na bieżąco modyfikuje dialog.tlk dodając nowe teksty z modu, dzięki czemu wszystko co stare jest PL, a dodane nowe dialogi ANG.

exedron napisał/a:
i jeszcze jedna ważna rzecz, czyli co instalować na początku a co na końcu, żeby mi się to wszystko nie wysypało :P

Nie jestem ekspertem, ale teraz gdy większość modów jest weidu kolejność chyba nie stanowi znaczenia. Radziłbym instalować od największych (jak TDD) do najmniejszych. Tę kwestię pozostawiam komuś kto się lepiej zna ode mnie.

Maagdaa napisał/a:
Sotek wiesz jakbym np sobie szla z kumpela albo gorzej-sama i tak nagle mi tu albatros wlatuje na glowe i w ogole wiesz jeszcze rzyga rybami to totalnie masakra ;/ a tak na serio to bym sie wkurzyla ze ''spotyka sie'' ze mna a mnie nie uprzedza ;/
Ostatnio zmieniony przez Albatros 2007-05-26, 18:46, w całości zmieniany 1 raz  

Arkanis 
Obywatel

Otrzymał 1 piw(a)

Wysłany: 2007-05-26, 19:30   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

Co do kolejności to przede wszystkim zależy co instalujesz. Jak już będziesz zdecydowany to napisz jakie mody wybrałeś to pomożemy ;)

A tak w ogóle to jak grasz drugi raz to radziłbym sobie jeszcze przejść bez modów, dopiero następnym razem coś zainstalować. Gra jest na tyle rozbudowana, że jestem pewien, że za pierwszym razem nie odkryłeś wszystkiego, do tego jeszcze nie grałeś z dodatkiem. Nie ma sensu urozmaicać i tak już urozmaiconą grę. Skompletuj całkowicie inna drużynę niż ta za pierwszym razem, to na pewno się nie znudzisz. Wybór pozostawiam tobie.

Nugrud 
Obywatel

Wysłany: 2007-05-27, 10:48   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

Arkanis napisał/a:
A tak w ogóle to jak grasz drugi raz to radziłbym sobie jeszcze przejść bez modów, dopiero następnym razem coś zainstalować.

No to proponujesz koledze to co ja w sumie teraz robię. To znaczy gram w niezmodowaną sagę dla przypomnienia i lepszego poznania, a potem dopiero chcę się zabrać za mody. Ale postanowiłem nie rzucać się od razu za jakiegoś monstera ale przejść jeszcze złą drużyną (bo nigdy nie grałem) w miarę "czyste" BGT z BG2 Fixpack i z fajnymi modami zmieniającymi mechanizmy gry typu AshesOE, Devine Remix i jeszcze może coś co polecicie. Ale dla lepszego wyzwania to albo na wysokim poziomie trudności albo średnim ale z SCS/Tact./Asc. (wtedy by mi też było łatwiej następnym razem rozpoznać różnicę między BP a klasycznym tacticsem, co mnie ciekawi). Może też skuszę się na jakieś niewielkie fabularne mody do jedynki, bo dawniej w sumie więcej razy przechodziłem i liniowość może mi niespodziewanie podpaść. Ale wciąż wyczuwam, że nie znam wszystkich ciekawostek z tej jedynki, szczególnie tych z 7 rozdziału, np. takich jak z tym, że Angelo jest ojcem Shar-Teel (wypuścił nas, ale po powrocie do siedziby PP wciąż tam był - bug? Zabiłem dziada, 10k expa ;P), albo czy (teraz już nie sprawdzę...) Skie zareagowała by na śmierć ojca, albo jakoś specjalnie dyskutowała z Scythe, tak jak Coran z tą czarodziejką z jesiotra. Ciekawi mnie też niezmiernie ten łotrzyk, który w 7. rozdziale pojawił się w dokach niedaleko ŻT, jak zagadałem do niego to odpyrsknął, że nie ma nic ze mną do dyskusji, no ale po coś tam musi być. Jest z nim związany jakiś tajemniczy quest? No i wreszcie uruchomił mi się ten konflikt Kagain-Yeslick :) Chyba nie do końca zrozumiałem z kontekstu roli jaką odegrał Kag w upadku kopalni w Kniejach (w ogóle?), w każdym badź razie rozniósł Yeslicka na strzępy... znaczy nie, bo dało się go wskrzesić, co też zrobiłem. Czy to już koniec konfliktu?

Właśnie poprosiłem Serapa aby odkopać twój temat o smaczkach bg ;) osobiście nie znam odpowiedzi na twoje pytania dotyczące tego teamtu ale jak napiszesz tu to napewno ktoś odpowie ;)

Ostatnio zmieniony przez Arkanis 2007-05-27, 11:20, w całości zmieniany 1 raz  

Joneleth 
Poszukiwacz Przygód

Wysłany: 2007-05-28, 15:36   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

Nugrud napisał/a:
Ale dla lepszego wyzwania to albo na wysokim poziomie trudności albo średnim ale z SCS/Tact./Asc.

Zwykłe BG na szalonym to nic w porównaniu do Tacticsa. Szaleńczy poziom trudności podwaja tylko obrażenia zadawane przez przeciwników, Tactics (i te inne mody) podmienia przeciwników, ich skrypty, przedmioty, czyniąc grę sporo trudniejszą.
Nugrud napisał/a:
Ciekawi mnie też niezmiernie ten łotrzyk, który w 7. rozdziale pojawił się w dokach niedaleko ŻT, jak zagadałem do niego to odpyrsknął, że nie ma nic ze mną do dyskusji, no ale po coś tam musi być. Jest z nim związany jakiś tajemniczy quest?

On zleca zadanie zabicia siriny, która jest w jednym z domów nieopodal. Jeśli zabiłeś ją wcześniej, to questu chyba Ci nie da, ale zaznaczam, że chyba, bo potrzebna jest jeszcze bodajże odpowiednia reputacja... Ale głowy uciąć sobie nie dam.

(Cholera, to tak trochę nie na temat, ale jak już zostało postawione pytanie, to odpowiadam, bo cóż ;) )

Ostatnio zmieniony przez Joneleth 2007-05-28, 15:38, w całości zmieniany 1 raz  

Yarpen 
Bohater

Otrzymał 66 piw(a)

Wysłany: 2007-05-28, 16:40   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

Postarałem się stworzyć niewielką listę modów, które jednocześnie są stabilne, interesujące oraz co najważniejsze - po polsku. Oczywiście to tylko wierzchołek góry lodowej, modów jest o wiele więcej. Jednak na razie napisałem to.

POPRAWKI i UDOSKONALENIA:
- BG2 Fixpack: największy i najlepszy zbiór poprawek dla Cieni Amn i Tronu Bhalla.
- BG2 Tweak Pack: połączenie G3 Tweak Pack'a i Ease of Use. Wiele poprawek, udoskonaleń oraz ułatwień. Rzeczy typu usunięcia animacji płaszcza odbić, krótszych (w tym z normalnym tekstem) scenek czy też poprawek animacji, wzmocnienia strażników i wielu wielu innych.
- BG2 Refinements: mod-arcydzieło. Nowy system zdolności wysokopoziomowych, nowy system pancerzy i tak dalej.
- Enhanced BG2: polski mod Nastiana, którego już wśród nas nie ma niestety. Mimo starego konfliktu z tym człekiem, muszę przyznać, że mod jest bardzo dobry i dodaje kilka ciekawych patentów. Podklasa Skrytobójcy oraz Zestawy przedmiotów są cymes!
- PnP Baldur: wiem, samemu reklamuję swój mod. Jednak chętnie bym usłyszał jakąś opinię na jego temat. Tak więc macie tu zmiany sprawiające, że gra staje się bardziej "old-school'owa" i bliższa podręcznikowemu ideałowi. Zalecana gra Paladynem jak na razie.
- Paladins of Faerun Kitpack: mój drugi mod dodaje po trzy nowe podklasy dla każdej klasy. Są one zrebalansowane i w miarę grywalne. Niestety, by działał potrzeba dwóch rzeczy. 1) Divine Remixes V5 2) Poprawionych plików TRA.

NPC:
- Solaufein: trochę patetyczny, jednak bardzo rozbudowany NPC z romansem dla kobiet. Polecam w szczególności dla walki z Drużyną Zaćmienia. Drow, Wojownik/Mag.
- Valen: nie lubię tego, że nasza wampirzyca zaczyna z przepakiem przedmiotów, oraz nie ma banterów. Troszkę ubogo. Wampirzyca, Wojownik/Złodziej.
- Chloe: wyszczekana lesbijka z 25 punktami zręczności. Może romansować z graczem (kobietą) lub Imoen. Dobry kensai.
- Lester: jeżeli nie przeszkadza ci tzw. wall-breaking, czyli coś delikatnie niedopasowane do gry (chociaż humor jest zbliżony do Jansenowego) to w takim razie NPC polskiej produkcji może przypaść do gustu. Alkoholik stworzony na bazie klasy prestiżowej Wojownika Kufla Piwa.

ROZSZERZENIE ŚWIATA:
- Unfinished Business: moim zdaniem jeden z najlepszych modów w historii. Po prostu drobne rozszerzenie świata, które moim zdaniem dodaje do gry smaczku.
- Ascension Mod: ciekawe rozwinięcie Tronu Bhalla, o wiele trudniejsi przeciwnicy no i bardzo widowiskowy finał. Oprócz ulepszonych Dzieci Bhalla, jest też mocniejszy Demogorgon.
- The Darkest Day: największy dostępny mod dla BG2 po polsku. Dzieło TeamBG, którego jestem rezydentem, więc powinienem mówić o nim dobrze ;P Według Daxiza, wersja w WeiDU powinna być w pełni poprawna, jednakże jakoś średnio mi się chce w to wierzyć. Duży mod, dodający wiele podklas, potworów i zaklęć. Z jednej strony fajnie, dużo nowości. Z drugiej strony monotonia hack'n'slashu i pewne niedopracowanie.
- Ruad Mod: nowy kowal potrafiący wytworzyć wiele nowych i potężnych przedmiotów.
- Herbs and Potions: modyfikacja dodająca do świata gry zioła oraz przedmioty (mikstury i ulepszone bronie) jakie można z ich pomocą wytworzyć.
- Heroes of Amn: nie wiedziałem, czy dodać to do Usprawnień i Ulepszeń czy też tutaj. Wybrałem mimo wszystko tutaj, bo dzięki modowi Kallena świat staje się odrobinę bogatszy w nowe postacie, czy też sklep. Jest to narazie preview większego moda. Ale już teraz daje radę.

Nugrud 
Obywatel

Wysłany: 2007-05-29, 08:18   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

EDIT: K*! Nie to okno - nadpisałem se poprzednią wypowiedź :| Nugrud.

Cytat:
Szumnie :P Ale czemu tego nie ma na Wieży ?

W najbliższym czsie będzie niezły upload na WR znalazłem na dysku około 20 pl których nie ma na stronace :P - szykujcie się :satan: (może ktoś pomoże w opisach i screenach :| )

To miała być niespodzianka, ale skoro Arkanis już zdradził co nieco ;) to dodam, że aktualka zapowiadana jest wstępnie na przyszły weekend.

Się boicie miana nabijacza postów czy co? :P

Lord Pawello napisał/a:
Zagraj sobie solo :) Będzie troszke większe wyzwanie, ale za to jaka satysfakcja :)

Eeee, w zasadzie nie wiem czy to do mnie było, ale gra solo odpada, bo nie znajomość wszystkich npc'ów jest jednym z głównych czynników zachęcających mnie do ponownego przejścia gry, tyle że z inną ich kombinacją.

Cytat:

- ease-of-use (ale nie wszystkie komponenty, niektóre są zbyt przegięte)

To w czym jest gorsze BG2 TweakPack, że wszyscy tak polecają bardziej EoU niż toto, a nawet sam Weimer linkuje i poleca BG2TP?

Cytat:
W sumie tyle by ci wystarczyło, nie ma co zbytnio gry urozmaicać skoro dopiero pierwszy raz przechodzisz.

Nie, to nie do mnie mówiłeś :P

Ostatnio zmieniony przez Albatros 2007-05-29, 18:55, w całości zmieniany 8 razy  

Yarpen 
Bohater

Otrzymał 66 piw(a)

Wysłany: 2007-05-29, 11:24   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

No powstaje rozwinięcie Valen. Przynajmniej powstawało, bo jakoś nie widzę żadnego progresu. Niestety jest wiele projektów które nigdy nie ujrzą końca...

Lord Pawello 
Poszukiwacz Przygód

Wysłany: 2007-05-29, 17:01   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

Zagraj sobie solo :) Będzie troszke większe wyzwanie, ale za to jaka satysfakcja :) Tylko wtedy koniecznie zainstaluj sobie jakiś XP-cap bo może okazać się, że w połowie gry będziesz miał maksymalny poziom.
Co do klasy to pewnie sporo osób poleciłoby ci do gry solo wojownika/maga/złodzieja, jednak, jeśli dobrze znasz czary i ich przydatność to polecałbym ci czarownika. Rasa w sumie obojętna, ja preferuje półelfki ^_^
Co do modów to polecałbym ci:
- bg2fixpack
- ease-of-use (ale nie wszystkie komponenty, niektóre są zbyt przegięte)
- tactis (wcale nie jest taki straszny jak go malują, trudności może sprawiać jedynie Ilych i walka z Irenicusem w Piekle)

W sumie tyle by ci wystarczyło, nie ma co zbytnio gry urozmaicać skoro dopiero pierwszy raz przechodzisz. Takie duże mody dodające nowe zadania, fabułę itp na razie bym ci odradzał. Z oczywistych powodów nie opłaca się instalować modów dodających NPC.

Nugrud 
Obywatel

Wysłany: 2007-05-29, 18:52   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

Ludzie, wybaczcie, pisałem do nie tego okna, do którego miałem :/ Już tego nie przywrócę. Bodaj dziękowałem tam Jonelethowi za odpowiedź, czego nie odwołuję, a reszta była w sumie nie istotna, a zainteresowani raczej pamiętają ;)

Aaa, wiem jeszcze co pisałem, że na SHS zapowiadają w niedalekiej przyszłości wydać nową wersję TDD z bugfiksami... czy ktoś kompetentny potrafi 'załatwić', żeby do tej nowej wersji dołączone było to polskie tłumaczenie, które się tak ponoć dziwnie teraz wgrywa? Chyba trzeba to zgłosić King Diamondowi jak tutaj, co nie?

Ostatnio zmieniony przez Nugrud 2007-05-29, 19:09, w całości zmieniany 1 raz  

Yarpen 
Bohater

Otrzymał 66 piw(a)

Wysłany: 2007-05-29, 20:12   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

BG2 TweakPack to jest połączenie Ease of Use i G3 Tweak Packa, moi drodzy kochani koledzy. Mówię wam o tym od dawna. :/

exedron 
Poszukiwacz Przygód

Wysłany: 2007-05-29, 20:56   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

Ja już się w tym wszystkim pogubilem, widzialem gdzies taką poprawkę dzięki, której w grze nie widać noszonych helmów (i dobrze bo nie podobają mi się) jest takie coś czy już calkiem mnie zakręciło?

Nugrud 
Obywatel

Wysłany: 2007-05-29, 21:01   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

@Yarpen: Mówisz, mówisz, i dlatego tak wyzywająco retoryczne pytanie zadałem :P

P.S. Czemu emotikonka ": /" ma obrazek :/ ?
P.S. Słyszałem o Tobie w radiu odnośnie tego PnP BG2, fiu, fiu, nice :) Będziesz tam includował PnP Celestials coby nie dublować roboty?

@exedron: Bodaj jakiś tweakpack usuwa animację jakiegoś tam jednego hełmu, teraz nie kojarzę którego, ale raczej nie są to wszystkie i nie całkowicie z avatara, a chyba jedynie migotanie, czy jakoś tak... EDIT: a nie, jednak wszystkie, choć trzeba by było się upewnić czy pod pojęciem "animations" kryje się to co mamy na myśli. Mowa tu o komponencie "Cosmetic Changes: Remove Helmet Animations" z, nomen omen, BG2 Tweak Pack :)

Ostatnio zmieniony przez Nugrud 2007-05-29, 21:12, w całości zmieniany 3 razy  

[Pobierz temat]
Odpowiedz do tematu