Zaczynam grę niby multiplayer i tworzę na starcie kilka postaci, zazwyczaj o jakiś mało spotykanych lub po prostu dziwnych klasach, i jeszcze dziwniejszych wybranych biegłościach.
Zaryzykuje z Ashes of Embers , zawsze chciałem śmigać dzikim magiem walczącym cepami bojowymi.
_________________ "Człowiek żyje otoczony radosnymi kretynami, pobłażliwym uśmiechem zbywa ich ułomność i tłumiąc w sobie tęsknotę za dalą, gardząc kobietą, z którą żyje, wytwarza iluzje. Próżne poruszenia jałowego lądu." Emil Cioran
Pozdrawiam
Trafiłem na waszą stronę dość przypadkowo, szukając jakichś urozozmaiczaczy do ukochanego BG2 no i dowiedziałem się sporo o modach o których za bardzo nie miałem pojęcia.
Jako że BG2 ukończyłem juz kilka razy ( i tak ToB też) chciałem się za część dorwać, jednak zauważyłem, z wypowiedzi np powyżej że są mody które nie są kompatybilne, lub mogą wyskoczyć problemy podczas gry.
Nie chciałbym stracić tej ukochanej otoczki fabularnej, dlatego chciałem zapytać czy mody które sobie wybrałem mogę bez obaw wrzucić na raz. Troche sie tego uzbierało ale po prostu bardzo mnie zaciekawiły. Wybałem:
A Mod for the Orderly (CliffKey)
Arcane Archer
Ashes of Embers
Avi Maya Project
Banter Packs
BG2 Tweak Pack
Chloe NPC
Desecration of Souls
Ding0 Tweak Pack
Edwin Romance Mod
Divine Remix
Dungeon-Be-Gone
Ease of Use
Enhanced BG2
Polish Language Game Text Update (dawniej Fix Pack)
Herbs & Potions Add-In
Heroes of Amn
Item Upgrade Mod Pack
Larsha NPC
LaAudio Soundsets
Lester - Wojownik Kufla Piwa
Podklasa Lwiego Wojownika
Natural Selection
Raziel NPC
Refinements
Runiczny Pieśniarz Klingi
Song & Silence
Solaufein Romance Modification Pack
Teleportation mod
The Box or Shed's Private Lockbox
Unfinished Business
Valen NPC Mod
Warrior Kit Pack
Władca Żywiołów - podklasa
W_GUI
Wszystkie te mody znalazłem na liście tej strony. Będę wdzięczny za odpowiedź i ewentualne rady.
Zatem, chciałabym się na początek przywitać i od razu poprosić o pomoc z uwagi na zagubienie w temacie modów jakie mnie ogarnęło od kiedy zaczęłam się tym tylko interesować. Sporządziłam sobie listę modów, które jak mi się wydaje, raczej się ze sobą nie gryzą. Wszystkie wzięłam z Wieży Ramazitha. Ściągnęłam je i tu moja wiedza się skończyła . Nie chce nic nabałamucić, nie chce mieć bugów, dlatego wybrałam te w opinii wieżowców najbezpieczniejsze a także te, które w opinii braci internetowej (wszak nie przychodzę tu kompletnie pusta ). Kolejne pytanie bardziej ogólne: czy wszystkie te mody z Wieży Ramazitha pochodzą od jednego wydawcy (weidu?) tzn. czy ewentualnym jedynym typem błędów będzie oczywisty paradoks czy także jakieś dziwne białe myszki ,które lubię się w takich sytuacjach pojawiać?
Zanim zamieszczę listę, pytam jeszcze o co chodzi z tym BGTuTu i BGT, bo sporo czytałam, ale same ogólniki, tzn. jestem ciekawa co KONKRETNIE się zmieni na +, a co będzie wkurzać...
Lecę z listą (nieuporzćdkowana, to w jakiej kolejności instalować to już wiem, nie wiem tylko jak)
AModeForAOrderly
AbyStore
Ajoc's Minimode
Arcane Archer
Ashes of Embers
Ascensions
Banter Packs
Chloe Mode (;))
D0Tweak
DarkRitual
DEFJAM
DoS_v2
DSoA v2
dungeonbegone (czy to działa w połączeniu z innymi modami? Czy mogę dołączyć NPC'ów stamtąd i czy mam ewentualne itemki i EXP jakbym to przeszła na modach? Czy ejst mod, który lochy robi fajniejszymi? Słyszałam, że jest, ale z tego co czytałam to więcej walk=fajniej dla niektórych...)
Enchanted BG2
ervonyrah
eSeriesPL
FR&ROV
herbsbg
iiProjectileR
iiSpellRefresh
Improved Battles
ImproveUpgrade
LaAudio
Larhsa NPC
LavaIt! v1
MarketPrices
Oversight
Pamiątki z Północy (piszą, że bugi, czy to prawda? Jeśli tak to jakie?)
PolishLanguageTextUpdate
Raziel
Refinements
ruad v19
gscII
SKIE v5
SolaufeinMod v102 (słyszałam, że sa jakieś problemy z tłumaczenie, dla mnie to nie problem, ale mogłabym pomóc w tłumaczeniach, słyszałem, że się angażujecie, pogadam z modami )
Spell50 v6
Szalone remiksy
Tactics (Legenda )
tbquest
tbtweaks
Teleport v11
ToD-setup
Twist-Pack
UB v14
Underrepresented
Unikalne przedmioty PL
Valen
Virtue v18
wildmage16
WLadca (nie znalazłam tego pliku z powrotem na stronce, ale jakoś go ściągnęłam, ktoś go zna może?)
Teraz konkretnie Proszę Was o pomoc, w czym napisałam na górze, ale powtórzę: chce to wgrać, to są te mody, które mi się podobają, ale nie wiem jak z ich zbugowaniem itd. reszta pytań na górze wypowiedzi i w nawiasach.
Pozdrawiam Illasera Prędka
WIELKI EDIT: Przepraszam za spam, zauważyłam już post, o którym wspominał przedmówca, jednak zostawiam poprzednią wersję gdyby ktoś miał ochotę podpowiedzieć mi co z tych modów, które wymieniłam się nie nadaje lub nie jest kompatybilne, lub wreszcie JAK SIĘ TO INSTALUJE.
POZDRAWIAM I PRZEPRASZAM ZA HEREZJĘ
Illasera Prędka
_________________ POMOCY Z MODAMI!
Ostatnio zmieniony przez Illasera Prędka 2010-05-02, 21:45, w całości zmieniany 1 raz
Zanim zamieszczę listę, pytam jeszcze o co chodzi z tym BGTuTu i BGT, bo sporo czytałam, ale same ogólniki, tzn. jestem ciekawa co KONKRETNIE się zmieni na +, a co będzie wkurzać...
Wyobraź sobie, że instalujesz BG2 i wgrywasz do niego wielkiego moda, który dodaje do BG2 całe BG1. Na tym to polega, na niczym więcej. Z plusów, to to co daje nam silnik BG2 w porównaniu do silnika z BG1 (postacie szybciej chodzą, podklasy, inne specjalizacje w broni, walka dwiema broniami, wyższa rozdzielczość itp.) ale dla jednych to są wady, a dla innych minusy. BG1 traci trochę na klimacie
Illasera Prędka napisał/a:
Arcane Archer
Zamierzasz grać tą podklasą? Jeśli nie, to sobie odpuść.
Ascensions
Ostrzegam, że jest ciężko, podobnie jak z Tacticsem.
Chloe Mode (;))
Jaki wymowny uśmieszek
dungeonbegone (czy to działa w połączeniu z innymi modami? Czy mogę dołączyć NPC'ów stamtąd i czy mam ewentualne itemki i EXP jakbym to przeszła na modach? Czy ejst mod, który lochy robi fajniejszymi? Słyszałam, że jest, ale z tego co czytałam to więcej walk=fajniej dla niektórych...)
Działa, ale po co w takim razie to instalować? Nie będziesz mogła z tego skorzystać, jeśli zamierzasz przyłączyć Chloe. Podobnie walki z Tacticsa w lochach Cię ominą. Wszystko razem działa, ale będziesz musiała po prostu wybrać podczas gry, czy spadasz wcześniej z lochów, czy idziesz po Chloe. Co do ulepszania, to z Tacticsem będziesz miała wesoło
Improved Battles
Jeśli już, to Revised Battles. Nowsza wersja IB. Modyfikuje pliki, zamiast je podmieniać. Tyle, że oba mają sporo zabugowanych komponentów. Poczytaj readme.
ImproveUpgrade
A co to? Chodzi o ItemUpgrade? Fajny modzik. Sporo tych itemów sobie nabrałaś.
Pamiątki z Północy (piszą, że bugi, czy to prawda? Jeśli tak to jakie?)
Bugi w przedmiotach, a ten mod to same przedmioty. Polegają głownie na tym, że są nieścisłości w opisie przedmiotu, a w jego rzeczywistym działaniu. Sporo masz na liście modów, które mają ten problem.
PolishLanguageTextUpdate
Pomiń to.
SolaufeinMod v102 (słyszałam, że sa jakieś problemy z tłumaczenie, dla mnie to nie problem, ale mogłabym pomóc w tłumaczeniach, słyszałem, że się angażujecie, pogadam z modami )
Tłumaczenie jest niekompletne. Pominięta poezja i takie tam. W ogóle tłumaczenie nie jest najlepsze.
Szalone remiksy
Pomiń. Wychodzą brzydkie rzeczy, gdy ten mod podmienia różne potwory na inne. Przykładowo, w podmroku, podczas ratowania Faere z rąk Ilithidów, zamiast Umbrowych Kolosów pojawiają się wilki, po ich zabiciu skrypt nie zaskakuje, Faere milczy, Solaufein milczy, zadanie spieprzone.
tbtweaks
Hmm, wszystkie tweaki radzę zastąpić jednym - BG2 Tweak Pack, nie widzę też na liście BG2 Fixpacka, który jest obowiązkowy jako pierwszy zainstalowany mod, w przeciwnym wypadku inne mogą się nie zainstalować w ogóle (jest kilka takich).
Ogólnie, to przeczytaj temat, do którego podałem linka i zastanów się może jeszcze raz, co chcesz zainstalować, bo na razie nie wygląda to różowo jak na początek
napisalbym normalnie i powinno byc ok, ale rozwine mysl
po sciagnieciu moda trzeba go rozpakowac do folderu gdzie jest zainstalowana gra. nastepnie odszukujesz plik exe danego moda i dokonujesz instalacji dokladnie czytajac co wyswietla sie na ekranie.
Vinci napisał/a:
Wyobraź sobie, że instalujesz BG2 i wgrywasz do niego wielkiego moda, który dodaje do BG2 całe BG1. Na tym to polega, na niczym więcej. Z plusów, to to co daje nam silnik BG2 w porównaniu do silnika z BG1 (postacie szybciej chodzą, podklasy, inne specjalizacje w broni, walka dwiema broniami, wyższa rozdzielczość itp.)
od siebie dodam, ze grajac fechtmistrzem czy zmiennoksztaltnym, bg1 staje sie stanowczo za proste.
Vinci napisał/a:
ale dla jednych to są wady, a dla innych minusy. BG1 traci trochę na klimacie
a jaka roznica pomiedzy jednym i drugim??
Ostatnio zmieniony przez marsal2 2010-05-02, 23:08, w całości zmieniany 2 razy
Moda? Chyba posta, Tobie to już tylko jedno w głowię
marsal2 napisał/a:
napisalbym normalnie i powinno byc ok, ale rozwine mysl
A jeszcze bardziej rozwinięta myśl jest w topicu, do którego dałem linka
marsal2 napisał/a:
a jaka roznica pomiedzy jednym i drugim??
Serio pytasz, czy kopa chcesz dostać?
Zapomniałem wspomnieć, że różnica między BG1, a BGT jest znacząca, jeśli chcemy zagrać w BG1 na modach. Czyste BG1 ma Tajemnice Wybrzeża Mieczy, a BG1 z BGT ma BG1 NPC Project i weź tu się człowieku zdecyduj
Ładnie to tak wraże forum reklamować towarzyszu Witoldzie, uważajcie, bo się partia pogniewa i paszport w jedną stronę otrzymacie... Wicie, rozumicie, my tu sobie na element wywrotowy pozwolić nie możemy.
A poza tym witamy koleżankę w naszych skromnych progach i liczymy, że koleżanka zostanie na dłużej.
Ostatnio zmieniony przez Dzwonsson 2010-05-03, 22:46, w całości zmieniany 2 razy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum