Tawerna Hrothgara  Strona Główna

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

[Pobierz temat]Poprzedni temat :: Następny temat
Wybór modów
Autor Wiadomość
Vinci
[Usunięty]

Wysłany: 2009-02-03, 21:35   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

Seraphe napisał/a:
Hm, chwila, ale tak się dzieje mimo iż zainstaluje tylko mody do SoA?

A co? Tron Bhaala ma osobny plik Dialog.tlk? Nie ma DialogToB.tlk ;) Nawet jak się zainstaluje, to ToB podmieni stary, zmodowany Dialog.tlk i wszystkie mody pójdą w cholerę i kto wie, czy w ogóle będzie działało.

Ilość kości: Rodzaj kości :

piero2224 
Wędrowiec

Wysłany: 2009-02-05, 10:29   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

Niestety wszelkie megamody wymagają dodatku (szkoda, że wyszło to dopiero podczas instalacji) tak więc zebrałem do kupy więcej mniejszych modków, zmniejszyłem nieco exp i jak dotąd wszystko pięknie chodzi.

Vinci zostawiam piwo za pomoc :beer:

Postaw piwo autorowi tego posta

Browarmistrz 
Wędrowiec

Wysłany: 2009-03-07, 20:52   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

Jest to mój pierwszy post na waszym forum i korzystając z okazji chciałbym wszystkich powitać (wybaczcie mi, ale nie znalazłem odpowiedniego tematu, gdzie mógłbym to zrobić :( ).

Jeżeli przebrnęliśmy przez formalności przechodzę do rzeczy ;) :
Otóż, szukam modyfikacji do BG2+ ToB, które dodałyby możliwie dużo "miodności" jeżeli chodzi o część fabularną tej gry. Zdaję sobię sprawę, że każdy może mieć własne preferencje co do tego, jednak mimo wszystko liczę na jakąś pomoc, bowiem po zajrzeniu do waszego downloadu trochę się... zagubiłem ;) . Szczególnie zależy mi na dodatkowych wątkach dialogowych, questach, NPC'ach, romansach itd. itp.

Z góry dzięki za wszelką okazaną pomoc
Pozdrawiam

P.S. Bg w wersji Polskiej ofc. :P

Polak potrafi
Ostatnio zmieniony przez Browarmistrz 2009-03-07, 21:05, w całości zmieniany 1 raz  

Gawith 
Millenium

Otrzymał 24 piw(a)

Wysłany: 2009-03-07, 21:20   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

Cześć.
A mody też mają być po Polsku? Jeśli tak to bardzo zawęża pole manewru...
Od siebie polecić mogę Pieśń Władającej, Unifinished business, BG2quest pack, może Longer Road(ale to specyficzne- sprawdź readme), może Spellhold Gauntlent albo Improved Asylum? Jakiś megamod mógłby Cię zainteresować, ale osobiście nie skończyłem nigdy żadnego, więc poczekaj na jakieś opinie. Z npc Saerlight, Xan, Tashia, Fade, Tsujatha i wiele innych... oczywiście nie wszystkie z powyższych zostały przetłumaczone ;)
Jeśli chcesz sobie utrudnić grę to Tactis+ Ascension (klasyka) SCS (nie grałem, ponoć bardzo ok) albo Improved Anvil(totalny hardcore).
A temat do powitań masz w offtopie ;)

Właśnie, jeszcze mi kol. blackheart przypomniał o banterpacku (dialogi, chyba PL)

Ostatnio zmieniony przez Gawith 2009-03-07, 21:27, w całości zmieniany 1 raz  

blackheart 
Poszukiwacz Przygód

Otrzymał 6 piw(a)

Wysłany: 2009-03-07, 21:20   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

Czy ma dla Ciebie znaczenie wersja językowa modów?
Jeżeli tak to tu na forum jest odpowiedni temat gdzie sporo modów jest pl (choć nie wszystkie)
http://hrothgar.webd.pl/t...lation-vt69.htm
Tam też jest odnośnik na początku do The BiG World Project i to chyba najbardziej aktualna listo możliwych modyfikacji do BG.

Jeżeli chodzi o mody godne polecenia to jest sporo takich tematów i postów, wystarczy poszperać. W sumie to temat rzeka.
W tym temacie który Ci podałem jest pobieżnie opisane na temat każdego z modów, więc nie trudno się połapać czy będzie Cię to interesować.
Dokładniej te mody są opisane w TBWP. ale niestety są to opisy pl.

Na koniec powiem tylko że jeżeli chodzi o miodność to mogę napisać iż jest tylko jeden taki mod wprowadzający wiele interakcji między postaciami. Ale jest do BG1 i to w wersji angielskiej (choć powoli idą prace nad tłumaczeniem ^^ )
The BG1 NPC Project v17

Vinci
[Usunięty]

Wysłany: 2009-03-07, 21:26   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

Witamy ;)

Browarmistrz napisał/a:
Otóż, szukam modyfikacji do BG2+ ToB, które dodałyby możliwie dużo "miodności" jeżeli chodzi o część fabularną tej gry.

Więc megamodyfikacje, jeśli można je nazwać miodnościami :P W każdym razie, możesz przeczytać to: http://forum.(...).netarter...opic.php?t=2871 krótkie opisy, mniej więcej moje preferencje i parę podstawowych informacji.

Tutaj: http://wrota.(...).netarteria.pl/splompiesci/19 znajdziesz dość szczegółowe opisy wielu NPC, paru brakuje, ale to kwestia czasu aż biblioteka zostanie uzupełniona.

No i oczywiście tutaj: http://hrothgar.webd.pl/tawerna/topics16/69.htm bardzo dużo pozycji (ImHO za dużo i często są bugi) i szczegółowy sposób instalowania, jest tam też link do Big World Project.

Browarmistrz 
Wędrowiec

Wysłany: 2009-03-07, 21:37   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

Dobrze byłoby, gdyby mody były również w wersji polskiej. Nie chodzi tu bynajmniej o moją nieznajomość języka a jedynie o fakt, że przywiązuje dużą wagę do szczegółów i fakt "dwujęzyczności" gry psułby mi zabawę :P . Chyba, że istnieje modyfikacja podmieniająca dialogi i dźwięki na te z oryginalnej angielskiej wersji (swoją drogą zawsze chciałem usłyszeć, kto pełni rolę Fronczewskiego w oryginale ;) )

Moja przygoda z modami skończyła się na The Darkest Day x lat temu i szczerze mówiąc trochę mnie przeraziło jak zobaczyłem ile teraz tego jest :)

P.S. Dzięki za szybką odpowiedź :D

Polak potrafi

Vinci
[Usunięty]

Wysłany: 2009-03-07, 21:48   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

Browarmistrz napisał/a:
Dobrze byłoby, gdyby mody były również w wersji polskiej.

Na listach zaznaczone jest zazwyczaj, co jest po polsku, a co nie ;)

W sumie, to wszystko (no, prawie wszystko) co ma polskie wersje znajduje się tutaj: http://www.bg2.gram.pl/folder124.htm

Browarmistrz napisał/a:
Moja przygoda z modami skończyła się na The Darkest Day x lat temu i szczerze mówiąc trochę mnie przeraziło jak zobaczyłem ile teraz tego jest :)

Hmm, więc pewnie jeszcze w wersji nie-weidu. Trochę się teraz pozmieniało, teraz jeśli mod jest po angielsku, to nie zmienia wszystkich dialogów w grze na angielskie, w obcym języku pozostają tylko te które dodaje modyfikacja.

Browarmistrz 
Wędrowiec

Wysłany: 2009-03-08, 03:25   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

Po dłuższym przeszukiwaniu linków, które podaliście i downloadu strony wyszukałem następujące mody:
1. Bg2 fixpack
2. Tortured Souls
3. Pieśń władającej
4. Tower of Deception
5. Banter Packs
6. Virtue Mod
7. Unfinished Buisness
8. A mod for the orderling
9. Chloe
10. Xan+ Lava's Audio
11.Quayle Project
12. Arcane Archer
13. Worldmap
Z tego co wyczytałem każdy z nich jest w wersji polskiej. Problem polega na tym, czy nie będą się gryzły między sobą...

P.S. Nie bardzo wiem, czy kolejność w jakiej będą instalowane te mody ma znaczenie, ale jeżeli tak to będę wdzięczny za info ;)

Polak potrafi

Gawith 
Millenium

Otrzymał 24 piw(a)

Wysłany: 2009-03-08, 10:50   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

Cytat:
4. Tower of Deception

Toto nie jest przypadkiem do jedynki? ;>
Cytat:
13. Worldmap

Raczej Ci się nie przyda w tej kombinacji modów.
Cytat:
czy kolejność w jakiej będą instalowane te mody ma znaczenie

Ma, chyba najpierw podklasy, póxniej questy a na koniec NPC- ale polecam rzucić okiem na BigWorld Project na Spellhold studios.
I sprawdź dokładnie readme każdego moda, na pewno są tam wskazówki tyczące sie kompatybilności... ;)

Vinci
[Usunięty]

Wysłany: 2009-03-08, 14:50   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

Gawith napisał/a:
Toto nie jest przypadkiem do jedynki? ;>

Nie Gaw, to jest do BG2.

Gawith napisał/a:
Raczej Ci się nie przyda w tej kombinacji modów.

Co Ty pieprzysz? :P Ma na liście modyfikacje TS, czyli musi zainstalować WM.

Co do kolejności, to Gaw też się machnął, ale ze sprawdzeniem na SHS listy Big World Project to dobry pomysł.

Cytat:
7. Unfinished Buisness

Chodzi o BG2 UB, prawda? Są dwa mody o tej nazwie, do BG1 i do BG2.

Gawith 
Millenium

Otrzymał 24 piw(a)

Wysłany: 2009-03-08, 14:54   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

No cóż, sądziłem, że Ts dodaje swoje lokacje sam z siebie... ;)

Browarmistrz 
Wędrowiec

Wysłany: 2009-03-09, 15:02   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

Cytat:

Cytat:
7. Unfinished Buisness

Chodzi o BG2 UB, prawda? Są dwa mody o tej nazwie, do BG1 i do BG2.

Oczywiście :)

Wielkie dzięki wszystkim za pomoc. Big World Project znalazłem i na podstawie tej instrukcji postaram się wszystko poskładać do kupy. W razie czego zapłaczę jeszcze na forum ;)

Pozdrawiam

Polak potrafi
Ostatnio zmieniony przez Browarmistrz 2009-03-09, 15:03, w całości zmieniany 1 raz  

Wulfgar 
Poszukiwacz Przygód

Otrzymał 1 piw(a)

Wysłany: 2009-08-28, 00:29   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

A ja pytania takie mam małe. Próbowałem jakoś to ogarnąć metodą prób i błędów, i po 5 reinstalce BGII doszedłem do wniosku, że jednak się zapytam.

Do listy K4thosa chciałem dołożyć trochę rzeczy, a trochę wywalić.

Czy ktoś mógłby mi powiedzieć, czy chociaż niektóre komponenty Enchanced BG2 i Divine Remix są kompatybilne z pozostałymi modami? Co dokładnie z Redefinicośtam jest niekompatybilne z DR?

Czy da się tam dorzucić ten mod zmieniający zupełnie system noszenia broni (np. mag może używać dwuręcznych mieczy - ważna jest tylko siła)? (przy okazji - gdzie tego moda można znaleźć, i jak się nazywał?)

Pamiętam że iedyś był jakiś mod do BG1, który wprowadzał m.in. osobne zbroje dla każdej rasy oraz przedmioty różnej jakości. Czy on istnieje pod BGT i czy z listą K4thosa i powyższymi będzie jakoś kompatybilny?

Czy mod subraces jeszcze żyje? Czy mod ulepszający podklasę dzikiego maga (ten ze spellcasterem czy jak się toto nazywało) jest kompatybilny? A zestaw takich małych, śmiesznych questów do BG1 (nazwy nie pamiętam teraz, ale był tam m.in. Slime Quest do zrobienia w Beregoście)?

Co z Thalantyr Item Upgrade Mod? Druidic Sorcererem? Planar Sphere Mod? Tym takim modem wprowadzajacym system rzucania czarów oparty na punktach many (jak się to nazywało? Wiem, że było jako część dema tego moda-konwersji Dragonlance)

A jeśli jakoś się da to dorzucić tam, to w jakiej kolejności?
Ratunku ;-( :-P

BTW, korzystałbym z Big World Projecta, ale jego instalator modów nie chodzi, bo nie wykrywa części plików, które instalowane z Sagi DVD ekstra klasyki czymś się różnią od tych z dawnych wydań gry.

"Człowiek żyje otoczony radosnymi kretynami, pobłażliwym uśmiechem zbywa ich ułomność i tłumiąc w sobie tęsknotę za dalą, gardząc kobietą, z którą żyje, wytwarza iluzje. Próżne poruszenia jałowego lądu." Emil Cioran
Ostatnio zmieniony przez Wulfgar 2009-08-28, 00:36, w całości zmieniany 2 razy  

Vinci
[Usunięty]

Wysłany: 2009-08-28, 10:07   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

Wulfgar napisał/a:
Do listy K4thosa chciałem dołożyć trochę rzeczy, a trochę wywalić.

Zainteresuj się Big World Project, jest znacznie lepszy.

Wulfgar napisał/a:
Czy ktoś mógłby mi powiedzieć, czy chociaż niektóre komponenty Enchanced BG2 i Divine Remix są kompatybilne z pozostałymi modami? Co dokładnie z Redefinicośtam jest niekompatybilne z DR?

Może i część jest, ale specjalnie dużo komponentów tam nie ma. Dokładnie umiejętności wysokiego poziomu kapłanów, paladynów itp.

Wulfgar napisał/a:
Czy da się tam dorzucić ten mod zmieniający zupełnie system noszenia broni (np. mag może używać dwuręcznych mieczy - ważna jest tylko siła)? (przy okazji - gdzie tego moda można znaleźć, i jak się nazywał?)

Na WRce jest. Chyba Ashes of Ambers, czy jakoś tak.

Cytat:

Pamiętam że iedyś był jakiś mod do BG1, który wprowadzał m.in. osobne zbroje dla każdej rasy oraz przedmioty różnej jakości. Czy on istnieje pod BGT i czy z listą K4thosa i powyższymi będzie jakoś kompatybilny?

Hmm, nie kojarzę, ale na Twoim miejscu bym nie kombinował, tak jak z tym wyżej.

Wulfgar napisał/a:

Czy mod subraces jeszcze żyje? Czy mod ulepszający podklasę dzikiego maga (ten ze spellcasterem czy jak się toto nazywało) jest kompatybilny? A zestaw takich małych, śmiesznych questów do BG1 (nazwy nie pamiętam teraz, ale był tam m.in. Slime Quest do zrobienia w Beregoście)?

Żyje, ale się nie rozwija. Tak, kompatybilny, ale może z Refinements się pożreć. Małe mody do BG1 są kompatybilne, o ile są w wersji na BGT, w innym przypadku odpada.

Wulfgar napisał/a:

Co z Thalantyr Item Upgrade Mod? Druidic Sorcererem? Planar Sphere Mod? Tym takim modem wprowadzajacym system rzucania czarów oparty na punktach many (jak się to nazywało? Wiem, że było jako część dema tego moda-konwersji Dragonlance)

Matko boska, co Ty kombinujesz? Chcesz grać czarownikiem ulepszonym, czy druid sorcererem, czy kapłanem/paladynem z Divine Remix? Zdecyduj się po prostu, bo będzie lipa. Druid Sorcerer na pewno nie jest kompatybilny z tym ulepszaczem czarownika. Thalantyr jest w wersji na BGT, kompatybilny. Planar Sphere Mod dodaje mnóstwo czarów, ogólnie sporo miesza, ale powinien działać.

Wulfgar napisał/a:

A jeśli jakoś się da to dorzucić tam, to w jakiej kolejności?

Najpierw, to musisz wybrać, co chcesz instalować.

Wulfgar napisał/a:
BTW, korzystałbym z Big World Projecta, ale jego instalator modów nie chodzi, bo nie wykrywa części plików, które instalowane z Sagi DVD ekstra klasyki czymś się różnią od tych z dawnych wydań gry.

Ściągaj listę i instaluj ręcznie.

[Pobierz temat]
Odpowiedz do tematu