Jak zauwazylem nie ma stosownego tematu, gdzie gracze mogliby podzielic sie swoimi spostrzezeniami na temat modow zawierajacych NPC'e. Idac w mysl tej idei, taka stosowna rubryczke zakladam.
A wiec. Aktualnie gram z dwoma nowymi NPC'ami w zespole. Pierwszym z nich jest Xan. Musze szczerze przyznac, ze postac jest wysoce rozwinieta, czesto wyprowadza wlasne dialogi (zawsze odnoszace sie do zaistnialej sytuacji), rownie czesto wtraca sie w rozmowy miedzy glowna postacia a osobami postronnymi (co sie chwali), a poza tym sprawdza sie jako mag (troche boli poczatkowo INT 17, jednak jak sie go przypakuje stosowna lekturka jest w porzadku). Jednak postac ma jedno wade, efekty glosowe sa w jezyku angielskim. Nie jest to wielka ujma, aczkolwiek sprawia to wrazenie pewnej obcej sily w grze. Mozna miec tylko nadzieje, ze zostana nagrane stosowne komentarze w jezyku polskim lub ktos pokusi sie o przeniesienie efektow dzwiekowych postaci z czesci pierszej BG.
Druga postac. Raziel. Szczerze powiedziawszy, zaczynam zalowac, ze przylaczylem tego goscia do druzyny. Brak dialogow, komentarzy i jakichkolwiek wypowiedzi. Brak sciezki glosowej (tzn; pojawiaja sie wypowiedzi o zlym stanie zdrowia, zmeczeniu i trafieniu krytycznym, aczkolwiek postac przemawia takim glosem, ze lepiej ta kwestie przemilczec). Dodatkowo Raziel nie do konca korzystnie wypada jako support dla glownego silnorekiego (u mnie dla Anomena), a na zasiegowca sie nie nadaje (ze wzgledu na klase i umiejetnosci), dlatego tez u mnie pelni niewdzieczna funkcje sapera i wlamywacza. Rozbraja pulapki i otwiera zamki (to jedyny plus jego bytnosci, gdyz moge drugiemu zlodziejowi (glowny bohater) ladowac statsy w zastawianie pulapek i kradzieze kieszonkowe).
Ostatnio zmieniony przez Dzwonsson 2008-01-11, 01:02, w całości zmieniany 2 razy
Zacznę od tych lepszych: Chloe, baaaardzo dużo dialogów zarówno z nami jak i z innymi NPC, komentarzy też sporo, niezła w walce, w dodatku lesbijski romans, można spławić Anomena Specjalizacja w nietypowych broniach, tzn żaden inny NPC nie ma specjalizacji w sejmitarach dlatego Chloe zgarnia najlepsze egzemplarze dla siebie, no chyba że nasz główny bohater ich używa. Jest praktyczna i można z nią pogadać, sprawdza się, chociaż niektórzy mówią, że gada za dużo
Kivan: Strzelec wyborowy normalnie, niezwykle praktyczny, przydatny, magowie nie zdąża powiedzieć "vita mortis..." bo już ich nie ma. W dodatku bardzo dużo dialogów, udziela się niemal w każdej sytuacji no i świetny romans, jestem facetem, ale i tak mu to przyznam, romans jest świetny.
Saerileth, młoda paladynka, drażni mnie trochę, że ma tylko 15 lat, jak tu z nią romansować No i romans przebiega trochę za szybko, jakoś tak pstryk, a ona już zakochana W dodatku rozmawia z nami korzystając z archaicznego angielskiego, może to sprawić trochę problemów na początku ale idzie się przyzwyczaić. jako paladynka, wiadomo, ma twarde poglądy i zdanie na każdy temat, romans nieco odbiegający od tych z podstawowego BG, bardziej urozmaicony:) Trochę na nią narzekam ale ogólnie bardzo lubię tą postać jak gram dobrą drużyną
Solaufein: zaraz mnie ktoś zlinczuje Nie przepadam za nim, wiem, że to fajna, rozbudowana postać, a w dodatku prawidłowo rozwijana bardzo potężna ale jakoś za nim nie przepadam, za delikatny jak na drowa, taki jakiś pedałowaty romantyk
Yasraena: Heh, kolejny drow ucieka z podmroku Ale mimo wszystko lubię ją, chociaż wojowników jest pod dostatkiem. Zawsze ją w SK przerabiałem na maga albo jakiegoś łucznika żeby była pożyteczna Nie gada tak dużo jak można by się spodziewać, a na romans chyba nie ma co liczyć, w dodatku z tego co pamiętam to nie ma kontynuacji w TB. Taka sobie jak dla mnie.
Valen: Za to tez mi się dostanie Też jej nie lubię. Jest krwiożercza, przesiąknięta złem, drapieżna i brutalna - super, ale na jeden raz. Mało dialogów z główną postacią i innymi NPC, sporo komentarzy, w późniejszym etapie gry jest za mocna, nie przepadam za nią, ale co najmniej jeden raz trzeba zagrać bo postać bardzo oryginalna
Amber: No i tu już zupełnie inna sprawa Uwielbiam ją, ma coś takiego, że chce się ją mieć w drużynie, dużo rozmawia, ma ciekawe pochodzenie i charakter, w dodatku jest silna Ale wielki minus za brak kontynuacji w TB
Jeszcze trochę tego było, ale to innym razem napiszę może przy okazji jak się temat rozkręci
Ostatnio zmieniony przez Vinci 2008-01-11, 15:52, w całości zmieniany 1 raz
Ze wzgledu na Raziela i nudnosc gry z nim w druzynie, przerwalem rozgrywke (reszta druzyny bylo juz stosunkowo mocno przypakowana, wiec znalezienie nowego zlodzieja byloby kwestia szalenie trudna) i rozpoczalem nowa przygode. Utworzylem elfi czolg (chwala modowi Subrace ) co kiedys wydawalo mi sie niemozliwe, jednak po zmontowaniu wojaka legionisty i wybrania przynaleznosci do grona dzikich elfow, na 9 lvl'u z podstawowym wyposazeniem mam 147 HP i KP -6 . Ale dosc juz o tym. Wrocmy do tematu. Mam zamiar przylaczyc dwoch NPC'ow zaciagnietych z modow, mianowicie Fade i Tsujatha (szykuje sie dziki zespol gdyz, moje ptaki, widze jeszcze tam miejsce dla Haerdalisa ) i w zwiazku z tym mam pytanie. Gdzie i kiedy moge te postacie dolaczyc (w readme nic o tym nie ma ) i czy mody z angielskimi dialogami nie beda gryzly sie z polska wersja jezykowa gry (nie mialem zamiaru czekac nad tlumaczeniami, a samemu mi sie nie bardzo chce tlumaczyc (choc nie wykluczam mozliwosci translacji dla Fedy))?
Mam zamiar przylaczyc dwoch NPC'ow zaciagnietych z modow, mianowicie Fade i Tsujatha.
Polecam zainstalowanie Crossmod Banter Pack w przypadku posiadania w drużynie wielu nieoryginalnych NPC-ów Osobiście na Twoim miejscu wybrałbym Amber, ale jak wolisz
Dzwonsson napisał/a:
Gdzie i kiedy moge te postacie dolaczyc
Tsujatha jest w Kuli Sfer, a Fade gdzieś u Arana Linvaila
Dzwonsson napisał/a:
czy mody z angielskimi dialogami nie beda gryzly sie z polska wersja jezykowa gry
Nie ma prawa się gryźć jeśli to WeiDu, tak to już fajnie zrobione jest
Dzwonsson napisał/a:
choc nie wykluczam mozliwosci translacji dla Fedy
No to zachęcam serdecznie, też potrzebujesz kopa w dupsko na rozpęd jak Gawith? Powiedz tylko słowo, a pół Tawerny stanie do kolejki
2011-06-01, 18:24, użytkownik Anonymous wykonał(a) rzut 10k20. Wynik rzutu: 117.
Polecam zainstalowanie Crossmod Banter Pack w przypadku posiadania w drużynie wielu nieoryginalnych NPC-ów
Gdzie moge to zdownloadowac?
Vinci napisał/a:
Tsujatha jest w Kuli Sfer, a Fade gdzieś u Arana Linvaila
Dzieki wielkie.
Vinci napisał/a:
Nie ma prawa się gryźć jeśli to WeiDu, tak to już fajnie zrobione jest
No to w porzadku.
Vinci napisał/a:
No to zachęcam serdecznie, też potrzebujesz kopa w dupsko na rozpęd jak Gawith? Powiedz tylko słowo, a pół Tawerny stanie do kolejki
Moge zaczac od zaraz, jednak moge zajac sie jedynie kwestia jezykowa, informatyka i grzebanie w plikach tak by to dzialalo to nie moja specjalnosc. Wiec powiedz, gdzie moge dorwac dialogi, a tlumaczenia beda;).
Ja ostatnio grałam z 'kilkoma' NPC z modów, od paru tygodni tworzę swojego (szkoda gadać, właśnie wszystko poszło... em. Na spacer?).
Chloe - całkiem ciekawa postać, a to, że romansuje z Imoen to naprawdę fajna sprawa. Niestety, musiałam ją spławić. Jeszcze się zobaczy, w końcu to nie mój ostatni raz z BG2.
Solaufein - mój zdecydowany ulubieniec, bez niego BG sobie nie wyobrażam. Naprawdę.
Valen - przepakowana, niedawno sama rozwaliła ludzi, strzegących ładunku dla Bodhi... Co to za gra?
Xan - bym musiała za długo się rozpisywać, jest naprawdę bardzo rozwinięty. Mój numer 2 z modów
heh a ja dopiero odkrywam mody ale już wiem, że lubię Chloe i oczywiście Xana ale to mam od zawsze, jeszcze od BG1 tak poza tym sprawdziłem Solaufeina i mi nie przypadł do gustu oraz ten modzik z Wojownikem Kufla Piwa ( czy jakoś tak...) - co było bardzo, ale to bardzo dziwne... teraz przeglądam cały czas mody na npc ale sądzę, że najfajniej będzie zagrać ulubioną drużyną z BG1 ( z Xanem oczywiście )
Xan - najwspanialszy, najcudowniejszy, najgenialniejszy mod! Kocham go! Teksty, osobowość...Wszystko! Jak ktoś z was jest choć troche podobny do Xana - podam swój numer telefonu Mag bardzo dobry, na wyższych poziomach wymiata. W dodatku dwie ścieżki romansowe, możliwość flirtu, wbudowane interakcje, rozmowy z NPC...
Valen - lubie ją Plus za fajny portret klimatyczny, wyjątkowo dobra wojowniczka - zwłaszcza w nocy. Minus - brak zrozumienia dla moich ukochanych postaci: Keldorna i Anomena, co do Aerie nie dziwie się Valen z tym cukierkowatym elfim wymoczkiem sama bym nie chciała być w drużynie
Solaufein - Nie lubie. Wogóle mam uprzedzenia do drowów. Zwłaszcza dobrych drowów. No, bo co kurcze blade (jak mawia Mikołajek ) wychodzi na to ,że dobrych drowów jest więcej niż złych Drizzit, Viconia, Solaufein. W dodatku moim zdaniem roomans z Solem kręci się za szybko nie to co Xan gdzie trzeba było baaardzo długo czekać na jedno podwójnie złożone zdanie Mimo to romans z Xanem był bardziej...romansowy? No i portret Sola - wygląda jakby jechał na dwa etaty w Biedronce
A Aerie to słodka idiotka, ot co Nie cierpię tych jej tekstów
Ja tez nie dlatego nigdy z nia nie gram... Teraz z kolei mam w zespole tylko jednego nowego NPC, Fade (tzn; mialem Tsu, mocny mag ale po jakims czasie strasznie czlowieka irytuje, wiec dosyc szybko go zamienilem na Edwina). Coz Fade, to mocna zlodziejka i bardzo dobrze rozwinieta postac, sporo dialogow, troche humoru, ogolnie jest milo i przyjemnie.
Chciałabym zaprotestować przeciwko określaniu Solaufeina pedałowatym tylko dlatego, że czyta poezję i się zastanawia Nie uważam, żeby każdy facet musiał śmierdzieć i pluć, żeby być męskim . Nawet wręcz odwrotnie, jeśli o mnie chodzi. Natomiast Sola jako npc jest owszem, nienajlepszy. Przede wszystkim jest zbyt otwarty wobec wszystkich, i to już od samego początku. Zgadzam się co do Xana, jest bardzo dobrze skonstruowany, i podoba mi się, że ma ugłosowione początki swoich dialogów. Ale moje serce zdecydowanie należy do Kivana. Przede wszystkim, większośc jego dialogów następuje w uzasadnionych fabularnie momentach. W dodatku są związane tematycznie z przygodami - uważam, że każdy npc powinien być właśnie tak skonstruowany. Niestety nie wiem, jak prezentuje się Deheriana - zaczynałam grę już cztery razy z mocnym postanowieniem dania jej szansy, ale nigdy nic z tego nie wyszło...
Chciałabym zaprotestować przeciwko określaniu Solaufeina pedałowatym tylko dlatego, że czyta poezję i się zastanawia
Mogę nie mówić pedałowaty. Od dzisiaj będzie homo-niewiadomo OK?
Cykuta napisał/a:
Przede wszystkim jest zbyt otwarty wobec wszystkich, i to już od samego początku.
Zgadzam się moje wyobrażenia były takie ,że będzie to nękany przez koszmary swego strasznego życia elf ze zrytą psychiką (ooo jak ja takich lubie )...Dlatego zawsze obiecuje sobie ,że kiedyś zobaczę Silver Star ,bo ona cudownie odpowiada mojej potrzebie trzymania "krejzola" w drużynie Ale niestety nigdy nie mam czasu.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum