No właśnie, jak to jest u was z graniem podklasami z modów ?
Szczerze przyznam się, że zawsze grałem tylko tymi z oryginału,
a dosłownie niedawno odkryłem smaczki związane z graniem podklasami z modów.
W ogóle to na mody z nowymi podklasami trafiłem zupełnie przypadkowo, bo były w edycji Baldurka, którą mam.
Są tam takie klasy np. Oprych, Smokobójca (Smokojebca :P), Szermierz, Legionista i jeszcze trochę innych.
Zauważyłem jednak również wiele błędów np. Niedziałająca pieśń "Pieśniarza Czarów", czy choćby wybór innych dobrych charakterów u jednego z nowych paladynów,
choć w opisie pisze, że można wybrać tylko praworządny dobry.
Nie rozumiem, jak można umieszczać w komercyjnych wersjach spierniczone mody. :\
Jakie podklasy preferujecie, czym się kierujecie podczas wyboru
i czy znacie może jeszcze jakieś ciekawe ?
Ja osobiście jestem bardzo nastawiony na klimat, nie kręci mnie gra po to, żeby osiągać jakieś hiper uber jebczyste skille, a po to by się wczuć w klimat fantasy, dlatego często robiłem sobie pozornie głupie postaci, typu Błazna, czy jakiegoś zabójcy, który w sumie dobry jest jako klimatyczna postać, ale poza tym, to nawet to jego 7x nóż w plecy wcale rewelacyjny nie jest w zetknięciu z -2 pełną płytową zbroją. No i tak jak opisałem jak widzę klimatyczną postać zastanawia mnie, czy Wy znacie może mody z klimatycznymi podklasami.
Pzdr.
_________________ hihi huhu haha
Ostatnio zmieniony przez r123x 2009-09-09, 15:17, w całości zmieniany 8 razy
Ja nie grywam z podklasami. Naprawdę mało jest takich, które były by wystarczająco interesujące, żeby się za nie zabrać. Większość to po prostu zlepek standardowych zalet i wad z paroma umiejętnościami. Zazwyczaj gram z tymi standardowymi, aaaale, jest jeden taki, który mi się bardzo spodobał - Geomantic Sorcerer. To takie połączenie czarownika z druidem, część czarów druida przechodzi do księgi maga, a do tego pojawia się kilka zupełnie nowych zaklęć i umiejętności. Bajka, bardzo przyjemnie się grało. (Tutaj podziękowania dla Fireny, która uświadomiła mi istnienie tej podklasy )
No niby to faktycznie takie zlepki, ale można zauważyć w nich pewne newsy, co w sumie urozmaica całą grę.
Tak jak w życiu każdy jest inny, tak i każdy np. złodzieje w BG powinni być inni, czyli powinna być różnorodność skilli, choćby miałoby objawiać się to w nowych podklasach.
Z tych nowych podklas, które widziałem najbardziej przypadły mido gustu;
- Ekspert - prawdziwy znawca zamków.
- Oprych - to jest ciekawa podklasa, bo właśnie oprychów i bandytów pełno jest w BG, to czemu jednym nie zagrać ?
- Skrytobójca (Skrytojebca :P) - ulepszona zdecydowanie wersja zabójcy, choć wada jest taka, że gdzieś mu znika broń podczas używania ataku skrytobójcy, który dosłownie zabija wroga, jeżeli nie powiedzie mu się rzut obronny.
- Obieżyświat- tu mi się podoba w tym łowcy, że ma dużą wiedzę i z jakiejś paki ustawia się mu mądrość na 25, kiedy da się mu mądrość podczas tworzenia na 18, co jest wadą moda, ale za to bardzo fajną i to bez używania shadowkeepera, co sprawia, że rzuty obronne zawsze się powodzą. Poza tym prawie się nie różni od normalnego Łowcy. A i wbrew pozorom nie ma to zastosowania do czarów - nie używa ich. :)
- Fanatyk - Ten paladyn, jakoś nie jest jakiś wyjątkowy, dobry na kapłanów, ale oczywiście chodzi mi o klimat. Nikt z was nie miał ochoty zagrać fanatycznym paladynem ?
No, ale Viconia musi spłonąć na stosie, fanatyk wszak to fanatyk. :)
- Oszust - Ciekawy bard, bardzo klimatyczne. Dla mnie bard to była zawsze postać nie do walki, a dla klimatu; postać, która ciągle się kręci przy boku drużyny racząc ją swoją poezją i wiedzą.
Tak naprawdę to ja nigdy nie uznawałem barda jako kogoś do walki, a zdecydowanie bardziej jako psa, towarzysza, czy też kulę u nogi. :)
- Szermierz - Taki złoty środek między Kensai, a zwykłym wojownikiem. Szermierz wolniej dostaje plusy do trafień i obrażeń, ale może nosić zbroje od skórzanych do paskowych, oraz bransolety. Może używać tylko jednej broni, ale to w sumie tworzy klimat. Szermierz pasuje w końcu do kogoś, kto ciosa jednym mieczykiem, a do tego jeśli ktoś chce, zawsze może go zdualować tak jak Kensai'a. :)
- Odtrącony - A to taki dla mnie own. Jest inny, bo chyba jeszcze nie było kolesia, który zamieniałby się na 15 poziomie w nieumarłego. Klimacik, nie ? Jest to Exdruid, co jest kolejnym ciekawym dodatkiem. :)
A to tylko moi ulubieńcy, bo jest ich więcej, a których znacie jeszcze zapewne więcej,
dlatego mnie interesuje, co Wy jeszcze możecie mi poradzić. :)
Ostatnio zmieniony przez r123x 2009-09-09, 17:48, w całości zmieniany 8 razy
- Odtrącony - A to taki dla mnie own. Jest inny, bo chyba jeszcze nie było kolesia, który zamieniałby się na 15 poziomie w nieumarłego. Klimacik, nie ? Jest to Exdruid, co jest kolejnym ciekawym dodatkiem.
Zaintrygowała mnie ta podklasa , jesli mozesz podaj link do moda z ta postacia ew wyslij na e-mail (mariusz_gaara@tlen.pl)
Edit: a z podklas z modow lubie :
Astralnego wojownika- przamiana w demona miodzio
Spellshapera- lubie dzika magie a tu jest to dosc ciekawie zrobione
Ostatnio zmieniony przez Maros 2009-09-09, 17:54, w całości zmieniany 1 raz
Ten mod zdaje mi się, że jest na tej stronie, to nic innego jak "Divine Remix". :)
Ja nie musiałem tego ściągać, bo każdy kto ma Sagę z Extra Klasyki,
czy Kolekcji Klasyki ma ten i inne mody dołączone, ale nie wiem już z której to płyty brałem, bo mam obydwa wydania. :P
Na bank tam jest, a do tego inne naprawdę ciekawe podklasy. :)
Ta podklasa to ewidentny strzał w dziesiątkę, bo ilu to nie chciało pochodzić nieumarłą la zombi istotą ? :)
Hmm... ciekawe jak by wyglądała nieumarła zombi laska. :P
I jeszcze bardzo ważna rzecz,piej wspomnieć tak wszelki wypadek dla tych co niewiedzą;
podczas instalacji wyskakuje między innymi pytanie, czy chce się usuną poprzednie klasy,
więc lepiej czytać uważnie pytania, a nie ciągle wciskać " Y " i później się dziwić. :)
Ostatnio zmieniony przez r123x 2009-09-09, 20:01, w całości zmieniany 6 razy
- Obieżyświat- tu mi się podoba w tym łowcy, że ma dużą wiedzę i z jakiejś paki ustawia się mu mądrość na 25, kiedy da się mu mądrość podczas tworzenia na 18, co jest wadą moda, ale za to bardzo fajną i to bez używania shadowkeepera, co sprawia, że rzuty obronne zawsze się powodzą. Poza tym prawie się nie różni od normalnego Łowcy. A i wbrew pozorom nie ma to zastosowania do czarów - nie używa ich.
Mądrość nie wpływa na rzuty obronne.
_________________ Będę zdziwiony, kiedy przestanę się dziwić.
Częściej się powodzą, a postać ewidentnie zauważyłem, że kiedy pierwszy raz zamienia się w zabójcę, szybciej wychodzi z szału. :)
Poza tym cyferki w rzutach obronnych się nie zmieniają, ale ja osobiście zauważyłem,
że rzuty obronne częściej wychodzą, niż u postaci o mniejszej mądrości.
Poza tym to nawet piszą o tym w internecie, poszukaj sobie. :)
Ale Koniec Offa, interesują mnie podklasy. :)
Ostatnio zmieniony przez r123x 2009-09-09, 18:38, w całości zmieniany 2 razy
Heh, a gdzie chcesz szukać informacji o tym, że mądrość nie wpływa na rzuty obronne, jak nie na oficjalnym forum BG2, na którym właśnie jesteś? Gdzie mamy szukać?
Mądrość nie ma wpływy, Twoje spostrzeżenia nie oszukają mechaniki BG, to musiał być zwyczajny zbieg okoliczności i uwierz, że wiemy co mówimy
Kiedyś takie info znalazłem na jakiejś stronie o BG2, która też była oficjalna (a może nie ? hmm, no nie ważne dawno to było), ale została zamknięta,
jak ona to się nazywała ? No nie pamiętam, no i na innych, też coś takiego było gadane. Wiecie, co wiecie, dokładnie. ;p
No, ale fakt mogę się mylić, no ale i wy możecie nie być doinformowani.
No, ale panowie, to na priv jak już,
bo się nigdy nie dowiem o tych modach, najlepiej po polsku.
Ja sam nie wiem, które z tych na tej stronie dodają podklasy,
poza Divine Remix. :/
Ostatnio zmieniony przez r123x 2009-09-09, 19:00, w całości zmieniany 7 razy
Szczególnie Vinci. Myślisz, że skąd wziął się tekst "O, Dziecię Bhaala się przebudziło" w BG2? To powiedział lekarz na porodówce przy narodzinach Vince'a . On ma BG we krwi
_________________ Godzien haniebnej nazwy buntownika bo go natura mnóstwem wszelkich złości uposażyła
I choćbym szedł ciemną doliną, zła się nie ulęknę, bo jestem największym sukinsynem w tej pieprzonej dolinie!
Trochę mniej ignorancji i wyszukiwarki, mogą być google. ;p
Kto wie, może coś w tym jest, w każdym razie, kiedy grałem "Obieżyświatem" z tą całą mądrością 25 co chwilę mi wyskakiwało,
że został wykonany rzut obronny.
No i trochę więcej skupienia na Temacie również proszę. Ehh. :\
Ostatnio zmieniony przez r123x 2009-09-09, 20:35, w całości zmieniany 4 razy
Co do podklas: Racja żeby sie bawić w podklasy trzeba choć raz przejść grę. Możesz sobie ściągnąć Astral Warriora naprawde polecam bo wady są takie że można bez nich łatwo a przyjemnie grać:
Astralny Skok: Jednym teleportem możesz przejść cała mape a to nie są małe odległości jak mówią na WR
Obrona portalem przyda się zawsze i wszędzie.
Astralna postać/Przenikający wzrok/Eteryczność jak wyżej
Miłe dodatki typu asstralne ostrze i przywołanie pantery.
Super wg. mnie.
Co do wad
Katany po pierwsze można grać tylko nimi i 'rozchłeptywać' co drugiego przeciwnika
Mieczów długich jest na full masz w czym przebierać
Ograniczenia kensaia nie istnieją naprawde ( może używać zbroi bransolet) Jedynie nie może dodać punktów w broniach dystansowych. Ale woj i tak nie strzela tylko wali wręcz więc.....
Tak jakby wchodzisz w 'zakładke' wieża ramazitha(?) wchodzisz w zakładke mody potem klikasz Mody do BG2 i znajdujesz na poczatku listy modów Astral Warrior.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum