Tawerna Hrothgara  Strona Główna

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

[Pobierz temat]Poprzedni temat :: Następny temat
Mody z Podklasami
Autor Wiadomość
r123x 
Poszukiwacz Przygód

Wysłany: 2009-09-09, 11:16   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   Mody z Podklasami

No właśnie, jak to jest u was z graniem podklasami z modów ?
Szczerze przyznam się, że zawsze grałem tylko tymi z oryginału,
a dosłownie niedawno odkryłem smaczki związane z graniem podklasami z modów.

W ogóle to na mody z nowymi podklasami trafiłem zupełnie przypadkowo, bo były w edycji Baldurka, którą mam.
Są tam takie klasy np. Oprych, Smokobójca (Smokojebca :P), Szermierz, Legionista i jeszcze trochę innych.
Zauważyłem jednak również wiele błędów np. Niedziałająca pieśń "Pieśniarza Czarów", czy choćby wybór innych dobrych charakterów u jednego z nowych paladynów,
choć w opisie pisze, że można wybrać tylko praworządny dobry.
Nie rozumiem, jak można umieszczać w komercyjnych wersjach spierniczone mody. :\

Jakie podklasy preferujecie, czym się kierujecie podczas wyboru
i czy znacie może jeszcze jakieś ciekawe ?

Ja osobiście jestem bardzo nastawiony na klimat, nie kręci mnie gra po to, żeby osiągać jakieś hiper uber jebczyste skille, a po to by się wczuć w klimat fantasy, dlatego często robiłem sobie pozornie głupie postaci, typu Błazna, czy jakiegoś zabójcy, który w sumie dobry jest jako klimatyczna postać, ale poza tym, to nawet to jego 7x nóż w plecy wcale rewelacyjny nie jest w zetknięciu z -2 pełną płytową zbroją. No i tak jak opisałem jak widzę klimatyczną postać zastanawia mnie, czy Wy znacie może mody z klimatycznymi podklasami.

Pzdr.

Ostatnio zmieniony przez r123x 2009-09-09, 15:17, w całości zmieniany 8 razy  
Postaw piwo autorowi tego posta

Vinci
[Usunięty]

Wysłany: 2009-09-09, 15:24   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

Ja nie grywam z podklasami. Naprawdę mało jest takich, które były by wystarczająco interesujące, żeby się za nie zabrać. Większość to po prostu zlepek standardowych zalet i wad z paroma umiejętnościami. Zazwyczaj gram z tymi standardowymi, aaaale, jest jeden taki, który mi się bardzo spodobał - Geomantic Sorcerer. To takie połączenie czarownika z druidem, część czarów druida przechodzi do księgi maga, a do tego pojawia się kilka zupełnie nowych zaklęć i umiejętności. Bajka, bardzo przyjemnie się grało. (Tutaj podziękowania dla Fireny, która uświadomiła mi istnienie tej podklasy :P )

Ilość kości: Rodzaj kości :

r123x 
Poszukiwacz Przygód

Wysłany: 2009-09-09, 17:32   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

No niby to faktycznie takie zlepki, ale można zauważyć w nich pewne newsy, co w sumie urozmaica całą grę.
Tak jak w życiu każdy jest inny, tak i każdy np. złodzieje w BG powinni być inni, czyli powinna być różnorodność skilli, choćby miałoby objawiać się to w nowych podklasach.

Z tych nowych podklas, które widziałem najbardziej przypadły mido gustu;
- Ekspert - prawdziwy znawca zamków.
- Oprych - to jest ciekawa podklasa, bo właśnie oprychów i bandytów pełno jest w BG, to czemu jednym nie zagrać ?
- Skrytobójca (Skrytojebca :P) - ulepszona zdecydowanie wersja zabójcy, choć wada jest taka, że gdzieś mu znika broń podczas używania ataku skrytobójcy, który dosłownie zabija wroga, jeżeli nie powiedzie mu się rzut obronny.
- Obieżyświat- tu mi się podoba w tym łowcy, że ma dużą wiedzę i z jakiejś paki ustawia się mu mądrość na 25, kiedy da się mu mądrość podczas tworzenia na 18, co jest wadą moda, ale za to bardzo fajną i to bez używania shadowkeepera, co sprawia, że rzuty obronne zawsze się powodzą. Poza tym prawie się nie różni od normalnego Łowcy. A i wbrew pozorom nie ma to zastosowania do czarów - nie używa ich. :)
- Fanatyk - Ten paladyn, jakoś nie jest jakiś wyjątkowy, dobry na kapłanów, ale oczywiście chodzi mi o klimat. Nikt z was nie miał ochoty zagrać fanatycznym paladynem ?
No, ale Viconia musi spłonąć na stosie, fanatyk wszak to fanatyk. :)
- Oszust - Ciekawy bard, bardzo klimatyczne. Dla mnie bard to była zawsze postać nie do walki, a dla klimatu; postać, która ciągle się kręci przy boku drużyny racząc ją swoją poezją i wiedzą.
Tak naprawdę to ja nigdy nie uznawałem barda jako kogoś do walki, a zdecydowanie bardziej jako psa, towarzysza, czy też kulę u nogi. :)
- Szermierz - Taki złoty środek między Kensai, a zwykłym wojownikiem. Szermierz wolniej dostaje plusy do trafień i obrażeń, ale może nosić zbroje od skórzanych do paskowych, oraz bransolety. Może używać tylko jednej broni, ale to w sumie tworzy klimat. Szermierz pasuje w końcu do kogoś, kto ciosa jednym mieczykiem, a do tego jeśli ktoś chce, zawsze może go zdualować tak jak Kensai'a. :)
- Odtrącony - A to taki dla mnie own. Jest inny, bo chyba jeszcze nie było kolesia, który zamieniałby się na 15 poziomie w nieumarłego. Klimacik, nie ? Jest to Exdruid, co jest kolejnym ciekawym dodatkiem. :)

A to tylko moi ulubieńcy, bo jest ich więcej, a których znacie jeszcze zapewne więcej,
dlatego mnie interesuje, co Wy jeszcze możecie mi poradzić. :)

Ostatnio zmieniony przez r123x 2009-09-09, 17:48, w całości zmieniany 8 razy  

Maros 
Poszukiwacz Przygód

Wysłany: 2009-09-09, 17:49   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

r123x napisał/a:
- Odtrącony - A to taki dla mnie own. Jest inny, bo chyba jeszcze nie było kolesia, który zamieniałby się na 15 poziomie w nieumarłego. Klimacik, nie ? Jest to Exdruid, co jest kolejnym ciekawym dodatkiem. :)

Zaintrygowała mnie ta podklasa , jesli mozesz podaj link do moda z ta postacia ew wyslij na e-mail (mariusz_gaara@tlen.pl)

Edit: a z podklas z modow lubie :

Astralnego wojownika- przamiana w demona miodzio

Spellshapera- lubie dzika magie a tu jest to dosc ciekawie zrobione

Ostatnio zmieniony przez Maros 2009-09-09, 17:54, w całości zmieniany 1 raz  

r123x 
Poszukiwacz Przygód

Wysłany: 2009-09-09, 18:25   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

Ten mod zdaje mi się, że jest na tej stronie, to nic innego jak "Divine Remix". :)
Ja nie musiałem tego ściągać, bo każdy kto ma Sagę z Extra Klasyki,
czy Kolekcji Klasyki ma ten i inne mody dołączone, ale nie wiem już z której to płyty brałem, bo mam obydwa wydania. :P

No, ale najprościej będzie ściągnąć to stąd: http://bg2.gram.pl/artykul328.htm

Na bank tam jest, a do tego inne naprawdę ciekawe podklasy. :)
Ta podklasa to ewidentny strzał w dziesiątkę, bo ilu to nie chciało pochodzić nieumarłą la zombi istotą ? :)
Hmm... ciekawe jak by wyglądała nieumarła zombi laska. :P

I jeszcze bardzo ważna rzecz,piej wspomnieć tak wszelki wypadek dla tych co niewiedzą;
podczas instalacji wyskakuje między innymi pytanie, czy chce się usuną poprzednie klasy,
więc lepiej czytać uważnie pytania, a nie ciągle wciskać " Y " i później się dziwić. :)

Ostatnio zmieniony przez r123x 2009-09-09, 20:01, w całości zmieniany 6 razy  

Saiya-jin 
Berserker

Otrzymał 13 piw(a)

Wysłany: 2009-09-09, 18:28   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

r123x napisał/a:
- Obieżyświat- tu mi się podoba w tym łowcy, że ma dużą wiedzę i z jakiejś paki ustawia się mu mądrość na 25, kiedy da się mu mądrość podczas tworzenia na 18, co jest wadą moda, ale za to bardzo fajną i to bez używania shadowkeepera, co sprawia, że rzuty obronne zawsze się powodzą. Poza tym prawie się nie różni od normalnego Łowcy. A i wbrew pozorom nie ma to zastosowania do czarów - nie używa ich. :)
Mądrość nie wpływa na rzuty obronne.

r123x 
Poszukiwacz Przygód

Wysłany: 2009-09-09, 18:36   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

Częściej się powodzą, a postać ewidentnie zauważyłem, że kiedy pierwszy raz zamienia się w zabójcę, szybciej wychodzi z szału. :)
Poza tym cyferki w rzutach obronnych się nie zmieniają, ale ja osobiście zauważyłem,
że rzuty obronne częściej wychodzą, niż u postaci o mniejszej mądrości.
Poza tym to nawet piszą o tym w internecie, poszukaj sobie. :)

Ale Koniec Offa, interesują mnie podklasy. :)

Ostatnio zmieniony przez r123x 2009-09-09, 18:38, w całości zmieniany 2 razy  

Vinci
[Usunięty]

Wysłany: 2009-09-09, 18:42   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

Heh, a gdzie chcesz szukać informacji o tym, że mądrość nie wpływa na rzuty obronne, jak nie na oficjalnym forum BG2, na którym właśnie jesteś? Gdzie mamy szukać? :P

Mądrość nie ma wpływy, Twoje spostrzeżenia nie oszukają mechaniki BG, to musiał być zwyczajny zbieg okoliczności i uwierz, że wiemy co mówimy ;)

Ilość kości: Rodzaj kości :

r123x 
Poszukiwacz Przygód

Wysłany: 2009-09-09, 18:53   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

Kiedyś takie info znalazłem na jakiejś stronie o BG2, która też była oficjalna (a może nie ? hmm, no nie ważne dawno to było), ale została zamknięta,
jak ona to się nazywała ? No nie pamiętam, no i na innych, też coś takiego było gadane. Wiecie, co wiecie, dokładnie. ;p
No, ale fakt mogę się mylić, no ale i wy możecie nie być doinformowani.

No, ale panowie, to na priv jak już,
bo się nigdy nie dowiem o tych modach, najlepiej po polsku.
Ja sam nie wiem, które z tych na tej stronie dodają podklasy,
poza Divine Remix. :/

Ostatnio zmieniony przez r123x 2009-09-09, 19:00, w całości zmieniany 7 razy  

Serafin 
Millenium

Otrzymał 51 piw(a)

Wysłany: 2009-09-09, 19:32   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

Vinci napisał/a:
uwierz, że wiemy co mówimy ;)

Szczególnie Vinci. Myślisz, że skąd wziął się tekst "O, Dziecię Bhaala się przebudziło" w BG2? To powiedział lekarz na porodówce przy narodzinach Vince'a :P . On ma BG we krwi ;)

Godzien haniebnej nazwy buntownika bo go natura mnóstwem wszelkich złości uposażyła

I choćbym szedł ciemną doliną, zła się nie ulęknę, bo jestem największym sukinsynem w tej pieprzonej dolinie!

r123x 
Poszukiwacz Przygód

Wysłany: 2009-09-09, 19:41   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

Temat wpływu mądrości na rzuty obronne jest bardzo dyskusyjny i tu zaznaczam,
że to już właśnie na inny temat.

http://tawernabg.fm.interia.pl/bg2postac.htm
http://www.strefarpg.pl/B...echy-a1450.html
http://crpg.iml.pl/baldur...gry-magiem/677a

Trochę mniej ignorancji i wyszukiwarki, mogą być google. ;p
Kto wie, może coś w tym jest, w każdym razie, kiedy grałem "Obieżyświatem" z tą całą mądrością 25 co chwilę mi wyskakiwało,
że został wykonany rzut obronny.

No i trochę więcej skupienia na Temacie również proszę. Ehh. :\

Ostatnio zmieniony przez r123x 2009-09-09, 20:35, w całości zmieniany 4 razy  

Lim-Lim 
Obywatel

Otrzymał 1 piw(a)

Wysłany: 2009-09-09, 19:43   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

Co do podklas: Racja żeby sie bawić w podklasy trzeba choć raz przejść grę. Możesz sobie ściągnąć Astral Warriora naprawde polecam bo wady są takie że można bez nich łatwo a przyjemnie grać:
Astralny Skok: Jednym teleportem możesz przejść cała mape a to nie są małe odległości jak mówią na WR
Obrona portalem przyda się zawsze i wszędzie.
Astralna postać/Przenikający wzrok/Eteryczność jak wyżej
Miłe dodatki typu asstralne ostrze i przywołanie pantery.
Super wg. mnie.
Co do wad
Katany po pierwsze można grać tylko nimi i 'rozchłeptywać' co drugiego przeciwnika
Mieczów długich jest na full masz w czym przebierać
Ograniczenia kensaia nie istnieją naprawde ( może używać zbroi bransolet) Jedynie nie może dodać punktów w broniach dystansowych. Ale woj i tak nie strzela tylko wali wręcz więc.....

r123x 
Poszukiwacz Przygód

Wysłany: 2009-09-09, 19:55   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

A ten Astralny wojownik jest tutaj dostępny na stronce ?

Lim-Lim 
Obywatel

Otrzymał 1 piw(a)

Wysłany: 2009-09-09, 19:56   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

Tak jakby wchodzisz w 'zakładke' wieża ramazitha(?) wchodzisz w zakładke mody potem klikasz Mody do BG2 i znajdujesz na poczatku listy modów Astral Warrior.

r123x 
Poszukiwacz Przygód

Wysłany: 2009-09-09, 19:59   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

A tak na samym początku faktycznie. hehe ^^'
Takie coś, a umknie Divine Remix znalazłem bez problemu, a tego nie zauważyłem.

Coś jeszcze ludzie ? :)

Ostatnio zmieniony przez r123x 2009-09-09, 20:00, w całości zmieniany 1 raz  

[Pobierz temat]
Odpowiedz do tematu