Trochę mniej ignorancji i wyszukiwarki, mogą być google. ;p
Kto wie, może coś w tym jest, w każdym razie, kiedy grałem "Obieżyświatem" z tą całą mądrością 25 co chwilę mi wyskakiwało,
że został wykonany rzut obronny.
Jakbyś miał trochę mniej ignorancji, to byś wiedział kim jest Vinci, Kinsky itd. Jak nie wierzysz, zrób sobie dwie postacie - z mądrością 3 i z mądrością 18, a potem sprawdź rzuty obronne na karcie postaci.
_________________ Będę zdziwiony, kiedy przestanę się dziwić.
Królową Elżbietą ? Potomkiem Kolumba ? Czcigodnym synem Napoleona ?
Czy może moderatorem, któremu również się należy nieuzasadniony szacunek, uwielbienie + lizanie czterech liter ?
Liczy się jedno - równowaga. ;p
No i żeby była jasność; nie chodzi mi o to, że rzuty obronne się polepszają,
a jedynie o to, że częściej się powodzą w tej skali jaka jest u określonej postaci.
Takie mam wrażenie i o to może właśnie chodzi w tej całej plotce z mądrością w BG.
Chcecie toczyć spory o to,to może załóżcie o tym temat, w tym się rozmawia o modach podklas. ;p
Ciągły offtop jest niefajny, bonie chciałem rozmawiać o mądrości, a tych modach.
No to co z tymi modami ? :)
_________________ hihi huhu haha
Ostatnio zmieniony przez r123x 2009-09-09, 20:21, w całości zmieniany 1 raz
No i żeby była jasność; nie chodzi mi o to, że rzuty obronne się polepszają, a jedynie o to, że częściej się powodzą w tej skali jaka jest u określonej postaci. Takie mam wrażenie i o to może właśnie chodzi w tej całej plotce z mądrością w BG.
Fajnie, że masz takie wrażenie, ale od nic tego nie stanie się prawdą. Plotka natomiast wzięła się stąd, że w zasadach "papierowej" 2. edycji mądrość faktycznie ulepsza rzuty (i daje jeszcze jakieś bajery).
Co do podklas, to przyjrzyj się morituriemu. Nie grałem nim, ale wygląda ciekawie, głównie ze względu na to, że rozwija się przez całą grę.
Królową Elżbietą ? Potomkiem Kolumba ? Czcigodnym synem Napoleona ?
Czy może moderatorem, któremu również się należy nieuzasadniony szacunek, uwielbienie + lizanie czterech liter ?
Nie chodzi o żadne lizanie, tylko o prawdę. To są ludzie, którzy przeszli BG niezliczoną ilość razy w przeróżnych konfiguracjach. Często przeglądają zasoby gry za pomocą specjalnych programów, znają się na mechanice, niektórzy tworzą mody.
Fajnie, że masz takie wrażenie, ale od nic tego nie stanie się prawdą. Plotka natomiast wzięła się stąd, że w zasadach "papierowej" 2. edycji mądrość faktycznie ulepsza rzuty (i daje jeszcze jakieś bajery).
Co do podklas, to przyjrzyj się morituriemu. Nie grałem nim, ale wygląda ciekawie, głównie ze względu na to, że rozwija się przez całą grę.
No, to wszystko jasne skąd to się wzięło.
Ten koleżka z moda, którego podałeś już raczej nie ma na tej stronie, prawda ?
Bo nie widzę.
Saiya-jin napisał/a:
Nie chodzi o żadne lizanie, tylko o prawdę. To są ludzie, którzy przeszli BG niezliczoną ilość razy w przeróżnych konfiguracjach. Często przeglądają zasoby gry za pomocą specjalnych programów, znają się na mechanice, niektórzy tworzą mody.
Tak są tacy co przeszli BG wiele razy, ale czy skupiali się na czymś tak nieistotnym ich zdaniem jak mądrość ?
Ja wiem ze swojego doświadczenia w BG, że zawsze jakimś cudem mniej obrywałem od czarów, kiedy miałem
mądrość na maxa, a mianowicie częściej wyskakiwały mi napiski, że został wykonany rzut obronny i to jeden za drugim, choć wcale nie były w przypadku grania człowiekiem wcale takie zachwycające, bo ludzie generalnie mają bardzo skromne te rzuty w porównaniu z innymi rasami. Poza tym jak wspomniałem ten zabójca; sprawdź sam raz jedną postacią o niskiej mądrości,
a raz tą o wysokim wskaźniku, jestem pewny, że zauważysz tą różnice jak ja w czasie trwania szału, ile zajmie czasu wyjście z szału temu o wyższej mądrości.
Zobacz sobie.
Ostatnio zmieniony przez r123x 2009-09-09, 21:06, w całości zmieniany 2 razy
Poza tym jak wspomniałem ten zabójca; sprawdź sam raz jedną postacią o niskiej mądrości,
a raz tą o wysokim wskaźniku, jestem pewny, że zauważysz tą różnice jak ja w czasie trwania szału, ile zajmie czasu wyjście z szału temu o wyższej mądrości.
Aaaa :)
A co ma rozmowa o mądrości do tematu o modach ?
Jak na razie to o jakichś modach napisały może dwie osoby, a temat już ma dwie strony, głównie offtopów.
Chcecie poruszać dalej temat mądrości w BG2, to polecam założyć inny temat.
Ostatnio zmieniony przez r123x 2009-09-09, 22:24, w całości zmieniany 2 razy
mianowicie częściej wyskakiwały mi napiski, że został wykonany rzut obronny i to jeden za drugim, choć wcale nie były w przypadku grania człowiekiem wcale takie zachwycające, bo ludzie generalnie mają bardzo skromne te rzuty w porównaniu z innymi rasami
Może miałeś dobre itemy?
To tak jakbyś jechał pociągiem i się kłócił że to krajobraz się przesuwa bo masz takie wrażenie I jeszcze powołujesz się na jakieś prehistoryczne strony, buu! Buuu!
Cytat:
Jak na razie to o jakichś modach napisały może dwie osoby, a temat już ma dwie strony, głównie offtopów.
Ano ano - nie od dziś powtarzam, że odkąd zmieniła się tu moderacja poziom forum bardzo spadł
dobrze że się czasem udzielam i go podnoszę!
http://www.sorcerers.net/...G2/morituri.zip
Tu masz morituriego, rzeczywiście świetna klasa jedna z niewielu nie-baldurowych jakimi grałem - naprawdę warto! Choć pod koniec trochę przepakowany, nawet na utrudniaczach
Tak są tacy co przeszli BG wiele razy, ale czy skupiali się na czymś tak nieistotnym ich zdaniem jak mądrość ?
Oczywiście. Jak i nad każdym innym aspektem gry. Żeby stwierdzić, że coś jest w grze nieistotne, trzeba to najpierw zbadać, prawda?
r123x napisał/a:
Ja wiem ze swojego doświadczenia w BG, że zawsze jakimś cudem mniej obrywałem od czarów, kiedy miałem
mądrość na maxa, a mianowicie częściej wyskakiwały mi napiski, że został wykonany rzut obronny i to jeden za drugim
I mamy rozumieć, że porównywałeś na tym samym lvlu, z taką samą klasą, rasą, ekwipunkiem i oczywiście magowie rzucali na Ciebie takie same czary z identycznymi modyfikatorami? Bujda, granda zwykła. BG to program, nie jest samodzielnie rozwijającym się stworem. Wszystko jest uwarunkowane, ma nadane zmienne, są listy efektów i zależności między poszczególnymi elementami rozgrywki i według całej mechaniki - mądrość w BG nie ma żadnego wpływu na rzuty obronne. I nie ma tak, że "jakimś cudem" zacznie nagle je wspomagać, bo jeśli tak nie jest zapisane w kodzie, to tak nie będzie i tyle na ten temat.
r123x napisał/a:
Poza tym jak wspomniałem ten zabójca; sprawdź sam raz jedną postacią o niskiej mądrości,
Zabójca? Ten standardowy? On nie wpada w szał, chyba, że przez jakiś przedmiot z klątwą. Inna sprawa, że jeśli grałeś z jakąś podklasą zabójcy z modyfikacji, to autor moda mógł po prostu dodać warunki mądrości, które w zależności od jej poziomu rzucą na postać szał o różnej długości i to nie ma nic do premii do rzutów obronnych. To tak jak z zaklęciem Życzenie i Ograniczone życzenie - mądrość ma wpływ na to jaki uzyskamy efekt, albo tak samo, jak w Labiryncie, przy którym czas wydostania się z niego jest uzależniony od inteligencji. Mogłeś też zagrać z modem, który dodaje podklasie takie właśnie związane z charyzmą właściwości, ale ponownie nijak ma się to do mechaniki.
Gaw, widzisz co się dzieje bez nas - Dzwonek tylko po postach bazgrać potrafi
Też umim!1 s.
Ostatnio zmieniony przez Serafin 2009-09-09, 23:07, w całości zmieniany 1 raz
Chcecie poruszać dalej temat mądrości w BG2, to polecam założyć inny temat.
Sam zacząłeś, temat mądrości był tu już poruszany, stąd sprzeciwy . O mądrości i jej rzekomym wpływie na rzuty bronne jest napisane i w instrukcji i w samej grze w opisie cechy, ale empirycznie przez tutejszych znawców (i wcale nie mówię o sobie) udowodniono, że nie ma ona najmniejszego znaczenia.
Nie ma to na pewno żadnego podłoża osobistego (bo i skąd), zwyczajnie chcemy Cię wyprowadzić z błędu, szczególnie, że jak Gaw wspomniał powołujesz się min. na stronę nieaktualizowaną od 5 lat
Co do samych podklas, styczność miałem (chyba) tylko z Wojownikiem Kufla Piwa, ale nie przypadł mi do gustu. Ogólnie uważam, że co najlepsze w podklasach osiągnęli sami twórcy BG. Dodawanie nowych podklas kojarzy mi się z dosypywaniem cukru do - i tak już pysznego tortu waniliowego. Można, ale po co?
_________________ Godzien haniebnej nazwy buntownika bo go natura mnóstwem wszelkich złości uposażyła
I choćbym szedł ciemną doliną, zła się nie ulęknę, bo jestem największym sukinsynem w tej pieprzonej dolinie!
Sam zacząłeś, temat mądrości był tu już poruszany, stąd sprzeciwy
Ja tylko napisałem coś w zdaniu, co rozpętało iście faceplamową rozmowę o rzeczach od rzeczy.
Całą burzę rozpętał tak naprawdę Saiya-jin, choć w sumie moja wina, że odpisałem, ale teraz ni chuu, nie odpiszę na podobny post, bo to doprowadza do takich sytuacji, a nie o to chodziło.
Vinci napisał/a:
i tyle na ten temat.
Szczyt łaski.
Vinci napisał/a:
Zabójca? Ten standardowy?
Miałem na myśli tego potworka la karalucha, co zabija w 3 sek.
Co do modu morituri, to nie chce mi się jakoś zainstalować.
W przebiegu instalacji pisze coś o Errorze, choć wszystkie pliki przekleiłem do głównego foldera z grą.
Hmm... w ogóle żaden mod z tej stronki nie chce mi się nawet ściągnąć, ciągle mi wyskakują infa,
że nie ma takich stron, czy coś w tym stylu. :\
Ostatnio zmieniony przez r123x 2009-09-10, 00:25, w całości zmieniany 6 razy
Zabójca? Ten standardowy? On nie wpada w szał, chyba, że przez jakiś przedmiot z klątwą. Inna sprawa, że jeśli grałeś z jakąś podklasą zabójcy z modyfikacji, to autor moda mógł po prostu dodać warunki mądrości, które w zależności od jej poziomu rzucą na postać szał o różnej długości i to nie ma nic do premii do rzutów obronnych. To tak jak z zaklęciem Życzenie i Ograniczone życzenie - mądrość ma wpływ na to jaki uzyskamy efekt, albo tak samo, jak w Labiryncie, przy którym czas wydostania się z niego jest uzależniony od inteligencji. Mogłeś też zagrać z modem, który dodaje podklasie takie właśnie związane z charyzmą właściwości, ale ponownie nijak ma się to do mechaniki.
A nie chodziło mu czasem o przemianę w zabójcę w Czarowięzach?
Oh, a już poznajdowałem tu właśnie wszystkie interesujące mnie mody.
Przede wszystkim interesują mnie podatkowe podklasy i NPC,
do utrudniaczy jestem za cienki chyba, że można w nie grać na "łatwym" poziomie trudności. :P
Znalazłem tu mod z nieumarłą bardką, a myślałem, że tylko "Odtrącony" może być nieumarłym. :)
Fajnie by było, gdyby był jeszcze mod na granie kimś w rodzaju blada, czy jak to w jednym anime "Vampire Hunter D" Danpilem pół-wampirem, albo nawet i wampirem i nie chodzi mi o Valen,
ale granie taką postacią. :)
Saiya-jin napisał/a:
A nie chodziło mu czasem o przemianę w zabójcę w Czarowięzach?
O tego mi właśnie chodzi, o tego karalucha co zabija w 3 sek. :)
Nawet jeżeli na rzuty obronne mądrość nie ma wpływu, to może na morale ?
Opanowanie ? Czyli i czary oddziałujące na umysł ? psioniczne, strach, czy zauroczenia ?
W każdym razie ja zauważyłem wyraźny dłuższy szał tego robaka, kiedy ma się niższą mądrość,
a do tego wystarczy, że zniży się ją do poziomu 10 pk., a i tak zauważycie to. :)
Ostatnio zmieniony przez r123x 2009-09-10, 10:18, w całości zmieniany 4 razy
Jakby coś, dodam, że pan na początku tematu nie mówił o DIVINE REMIXES tylko o moim PALADIN OF FAERUN KITPACK (i momentami też o Enhanced BG2 bo ja Obieżyświata nie miałem). Jakby coś leżę na ziemi.
Mądrość nie ma wpływu na rzuty obronne, potwierdzone pietnastoma tysiącami testów. Jest za to mod który pozwala mnichowi uzyskać premię do KP dzięki wysokiej mądrości, nietrudna rzecz do zrobienia bo wystarczy zaśmiecić skrypty wykrywaniem mądrości postaci i dawania odpowiednich premii przez .EFF .
Cytat:
Jakbyś miał trochę mniej ignorancji, to byś wiedział kim jest Vinci, Kinsky itd. Jak nie wierzysz, zrób sobie dwie postacie - z mądrością 3 i z mądrością 18, a potem sprawdź rzuty obronne na karcie postaci.
A to ja rzekomo byłem bucem. Panowie Vinci i Kinski owszem, mogli z doświadczenia stwierdzić, czy premia zachodzi czy nie - ale podawanie takich odkryć jako autorytetów jest zabawne. Raczej bym się skłaniał ku stwierdzeniu, że potwierdził to Avenger. Jakbyś nie wiedział, można wprowadzić premie nieuwzględniane w Karcie Postaci, powinno się patrzeć na dokładne rzuty. Ale to tylko moje zdanie. Ty/Wy, wiecie lepiej
Co do innych modów z podklasami, polecam osobiście Song and Silence (kilka świetnych podklas dla złodziei oraz bardów) Sword and Fist (to samo dla wojowników) i Six's Kitpack.
Ostatnio zmieniony przez Yarpen 2009-09-13, 17:04, w całości zmieniany 3 razy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum