Witam.Zapewne było tutaj duuzo takich problemów , jednak nie mogłem żadnego znaleśc..posiadam monitor 19'...Widescreen..i kazdy kto grał w BG na monitorze 4:3 wie że uporczywe jest granie na widescreen..Znalazłem program dzięki któremu mozna ustawić niestandardową rozdzielczość...Mam jednak pytanie , jak mam to zrobić? Podczas patchowania się tego moda wyskakuje jakiś błąd ...znacie może jakis inny sposób żeby się przyjemnie grało na takim monitorze ?.dalej z kolei w grze pojawiają mi się dziwne animacje , zamiast normalnej animacji czaru widzę czarne prostokąty. Jest dużo miejśc gdzie one wystepuje...prosze o szybką pomoc ! Mam jeszcze jeden problem , postacie nie 'mówią' w cut scenkach. Na przykład na poczatku , gdy Jon mówi 'czas na kolejne eksperymenty' nie słyszę nic ! tylko czasami urywa mu koncówki wyrazów ...nie wiem już co mam zrobić..
Ostatnio zmieniony przez Whain 2008-05-08, 18:57, w całości zmieniany 1 raz
Witam.Zapewne było tutaj duuzo takich problemów , jednak nie mogłem żadnego znaleśc..posiadam monitor 19'...Widescreen..i kazdy kto grał w BG na monitorze 4:3 wie że uporczywe jest granie na widescreen..Znalazłem program dzięki któremu mozna ustawić niestandardową rozdzielczość...Mam jednak pytanie , jak mam to zrobić? Podczas patchowania się tego moda wyskakuje jakiś błąd ...znacie może jakis inny sposób żeby się przyjemnie grało na takim monitorze ?.
dalej z kolei w grze pojawiają mi się dziwne animacje , zamiast normalnej animacji czaru widzę czarne prostokąty. Jest dużo miejśc gdzie one wystepuje...prosze o szybką pomoc !
Masz GeForce z serii 8? Ludzie mają chyba takie problemy na tych kartach. Nie pamiętam dokładnie rozwiązania, zobacz w opcjach graficznych "lustrzane kopiowanie" i zrób test.
Whain napisał/a:
Mam jeszcze jeden problem , postacie nie 'mówią' w cut scenkach. Na przykład na poczatku , gdy Jon mówi 'czas na kolejne eksperymenty' nie słyszę nic ! tylko czasami urywa mu koncówki wyrazów ...nie wiem już co mam zrobić..
Wyłacz EAX w opcjach dźwiękowych gry.
Edit: Co do ostatniego problemu, źle zrozumiałem, myślałem, że urywanie dotyczy nie tylko cut-scenek.
Sotek wiesz jakbym np sobie szla z kumpela albo gorzej-sama i tak nagle mi tu albatros wlatuje na glowe i w ogole wiesz jeszcze rzyga rybami to totalnie masakra ;/ a tak na serio to bym sie wkurzyla ze ''spotyka sie'' ze mna a mnie nie uprzedza ;/
Ostatnio zmieniony przez Albatros 2008-05-08, 19:43, w całości zmieniany 1 raz
kazdy kto grał w BG na monitorze 4:3 wie że uporczywe jest granie na widescreen
Bez przesady. Jeśli chodzi tobie o rozciągnięcie obrazu to przecież jest na to rada. Monitor powinien mieć opcję (no chyba, że jej nie ma ) przechodzenia z trybu wide na 4:3. Wtedy wyświetlany jest obraz w proporcji 4:3 (pozosają czarne paski niewykorzystanego ekranu po bokach). Otrzymujesz obraz ze zwykłego monitora.
Whain napisał/a:
Znalazłem program dzięki któremu mozna ustawić niestandardową rozdzielczość...
Jaki to program? Czy to mod Widescreen?
Whain napisał/a:
Podczas patchowania się tego moda wyskakuje jakiś błąd
Możesz opisać, jaki to błąd. Jego objawy. Puste info o występowaniu błedu nic nie mówi.
Whain napisał/a:
znacie może jakis inny sposób żeby się przyjemnie grało na takim monitorze
Oprócz ww moda nie.
Co do reszty - dobrze by było, gdybyś napisał coś o swojej konfiguracji. Przede wszystkim, która część sagi, jakie mody.
Whain napisał/a:
postacie nie 'mówią' w cut scenkach. Na przykład na poczatku , gdy Jon mówi 'czas na kolejne eksperymenty' nie słyszę nic ! tylko czasami urywa mu koncówki wyrazów
Podejrzanie znajome. Miałem coś podobnego kiedy za bardzo zwiększyłem szybkość gry. Postacie w scenkach nie zdążyły skończyć swojej kwestii a już zaczynała się nowa.
_________________ "What is popular is not always right; what is right is not always popular."
Teraz tak..problem z dźwiekiem załatwiony. Teraz nie wiem co zrobić z tym anomaliami graficznymi...Ekwipunek podświetla mi na czarno..jak kogoś zabije to pokazuje się wielki czarny kwadrat...porażka...
Ostatnio zmieniony przez Whain 2008-05-09, 04:58, w całości zmieniany 1 raz
Whain, musisz podmienić plik exe, bo ten z nowego wydania jest zmodyfikowany i niekompatybilny z modem. W artykule co podałem wyżej w akapicie pod ostatnim screenem są linki do exe'ków z premierowych wydań (linki są niewidoczne, trzeba najechać na BGMain.exe). Przed instalacją podmień pliki i powinno śmigać.
Sotek wiesz jakbym np sobie szla z kumpela albo gorzej-sama i tak nagle mi tu albatros wlatuje na glowe i w ogole wiesz jeszcze rzyga rybami to totalnie masakra ;/ a tak na serio to bym sie wkurzyla ze ''spotyka sie'' ze mna a mnie nie uprzedza ;/
u mnie jest następujący problem z modem Widescreen v.2: zainstalowałem baldura w wersji full (zaznaczyłem wszystko co się dało) + opowieści z wybrzeża mieczy, oczywiście też największa możliwa instalacja. Dalej instaluje sobie wspomnianego Widescreen'a, uruchamiam, no i przy instalacji (czy cokolwiek on tam robi) wyskakuje następujący błąd:
Kod:
WeiDU v 20900 Log
C:\Gry\Baldur's Gate\setup-widescreen.exe
[./Chitin.key] loaded, 238496 bytes
[./Chitin.key] 159 BIFFs, 16694 resources
[dialog.tlk] loaded, 3430341 bytes
[dialog.tlk] 24124 string entries
[./Baldur.ini] loaded, 649 bytes
Possible HD/CD Path: [C:\Gry\Baldur's Gate\]
Possible HD/CD Path: [D:\CD1\]
Possible HD/CD Path: [D:\CD2\]
Possible HD/CD Path: [D:\CD3\]
Possible HD/CD Path: [D:\CD4\]
Possible HD/CD Path: [D:\CD5\]
Possible HD/CD Path: [D:\CD6\]
[./Keymap.ini] loaded, 4277 bytes
[dialogf.tlk] loaded, 3430385 bytes
[dialogf.tlk] 24124 string entries
[C:\Gry\Baldur's Gate\setup-widescreen.exe] Using scripting style "BG1"
[dialog.tlk] claims to be writeable.
[dialog.tlk] claims to be a regular file.
Using Language [English]
[English] has 1 top-level TRA files
[widescreen/tra/english/setup.tra] has 20 translation strings
Would you like to display the readme? [Y]es [N]o
Install Component [Widescreen Mod]?
[I]nstall, or [N]ot Install or [Q]uit?
Installing [Widescreen Mod]
Creating 1 directory
BIFF may be in hard-drive CD-path [D:\CD6\/MOVIES/MOVIECD2.BIF]
BIFF may be in hard-drive CD-path [D:\CD5\/MOVIES/MOVIECD2.BIF]
BIFF may be in hard-drive CD-path [D:\CD4\/MOVIES/MOVIECD2.BIF]
BIFF may be in hard-drive CD-path [D:\CD3\/MOVIES/MOVIECD2.BIF]
BIFF may be in hard-drive CD-path [D:\CD2\/MOVIES/MOVIECD2.BIF]
BIFF may be in hard-drive CD-path [D:\CD1\/MOVIES/MOVIECD2.BIF]
BIFF may be in hard-drive CD-path [C:\Gry\Baldur's Gate\/MOVIES/MOVIECD2.BIF]
[C:\Gry\Baldur's Gate\/MOVIES/MOVIECD2.BIF] 15108706 bytes, 3 files, 0 tilesets
BIFF may be in hard-drive CD-path [D:\CD6\/MOVIES/MOVIECD6.BIF]
BIFF may be in hard-drive CD-path [D:\CD5\/MOVIES/MOVIECD6.BIF]
BIFF may be in hard-drive CD-path [D:\CD4\/MOVIES/MOVIECD6.BIF]
BIFF may be in hard-drive CD-path [D:\CD3\/MOVIES/MOVIECD6.BIF]
BIFF may be in hard-drive CD-path [D:\CD2\/MOVIES/MOVIECD6.BIF]
BIFF may be in hard-drive CD-path [D:\CD1\/MOVIES/MOVIECD6.BIF]
BIFF may be in hard-drive CD-path [C:\Gry\Baldur's Gate\/MOVIES/MOVIECD6.BIF]
[C:\Gry\Baldur's Gate\/MOVIES/MOVIECD6.BIF] 18858824 bytes, 2 files, 0 tilesets
[widescreen/libsmall/get_dim.tpa] PARSE ERROR at line 29 column 1-3
Near Text: SET
GLR parse error
[widescreen/libsmall/get_dim.tpa] ERROR at line 29 column 1-3
Parsing.Parse_error
ERROR: parsing [widescreen/libsmall/get_dim.tpa]: Parsing.Parse_error
Stopping installation because of error.
ERROR Installing [Widescreen Mod], rolling back to previous state
[widescreen/backup/0/UNSETSTR.0] SET_STRING uninstall info not found
Will uninstall 0 files for [WIDESCREEN/WIDESCREEN.TP2] component 0.
[widescreen/libsmall/get_dim.tpa] PARSE ERROR at line 29 column 1-3
GLR parse error
[widescreen/libsmall/get_dim.tpa] ERROR at line 29 column 1-3
Parsing.Parse_error
ERROR: parsing [widescreen/libsmall/get_dim.tpa]: Parsing.Parse_error
Error Uninstalling [WIDESCREEN/WIDESCREEN.TP2] component 0:
Parsing.Parse_error
ERROR: Parsing.Parse_error
PLEASE post the contents of the file SETUP-WIDESCREEN.DEBUG to this forum: http://forums.gibberlings3.net/index.php?showtopic=12988
Using Language [English]
[English] has 1 top-level TRA files
[widescreen/tra/english/setup.tra] has 20 translation strings
Install Component [Widescreen Mod]?
[I]nstall, or [N]ot Install or [Q]uit?
Nie ukrywam że mnie ten cały Widescreen zdążył już mocno wkurzyć, przeglądałem wszelkie możliwe stronki związane z tą tematyką, z http://www.gibberlings3.net włącznie, ale nic tam na ten temat nie znalazłem. Może Wy będziecie wiedzieć o co chodzi i powiecie mi co i jak. Byłbym naprawdę bardzo wdzięczny za wszelką pomoc.
Pozdrawiam, Jaca.
Edit: Zapostowałem na wspomnianym gibberlings i uzyskałem propozycję rozwiązania problemu, która okazała się być o tyle prosta, co skuteczna. A oto co należy zrobić:
Open {bg1}/widescreen/libsmall/get_dim.tpa (with Notepad if needed) and replace this line:
CODE
SET f = 1
with this one:
CODE
OUTER_SET f = 1
Pozdrawiam raz jeszcze, Jaca.
2008-12-19, 00:43, użytkownik Jaca wykonał(a) rzut 1k4. Wynik rzutu: 4. 2008-12-19, 00:43, użytkownik Jaca wykonał(a) rzut 1k6. Wynik rzutu: 1. 2008-12-19, 00:44, użytkownik Jaca wykonał(a) rzut 1k4. Wynik rzutu: 3.
Ostatnio zmieniony przez Jaca 2008-12-19, 03:02, w całości zmieniany 2 razy
Cenna informacja, warta postawienia piwa.
Miałem to samo. Czyżby autor nie przetestował moda z BG1 przed wypuszczeniem wersji 2?
Rozumiem Zedzie, że jesteś zbulwersowany, ale żeby trzy razy to samo wysyłać? Usunąłem niepotrzebne kopie - Vinci
_________________ "There are also some elements of the game that are not «broken» but could do with a tweak to make them just a little better in some way."
Ostatnio zmieniony przez 2008-12-29, 14:42, w całości zmieniany 2 razy
Niedawno kupilem sobie Sage BG ale ze mam lapka z panorama to chcialem sobie zmodowac obie czesci do rozdzialki 1280x800. Niestety sa do tego potrzebne stare pliki exe które powinny byc na tej stronce http://www.bg2.gram.pl/?file=article&id=410 niestety linki juz wygasly i teraz mam pytanie czy ktos wie gdzie mozna siagnac te dwa pliki exe??
Zakupiłem wczoraj Legendy RPG (zestaw gier: BG1+BG2+IWD1/2+Lionheart+Torment). Wszystko to znajduje się na 2 płytkach dvd. Chciałem zagrać w bg1. Wszystko fajnie się instaluje, tylko chciałbym mieć 'troche' większą rozdziałke. Podmieniłem exe'ka, dałem moda - bez podmiany exe'ka mod wypluwał błąd. Tylko, że teraz pluje się baldur o płytę nr 6 xD Nie mam takiej płyty, a przy instalacji można wybrać tylko miejsce instalacji
Instalka zajmuje lekko ponad 2,5GB także chyba na full leci instalka domyślnie. Próbowałem scrackować exeka ale wtedy wyskakuje błąd
Jakieś sugestie?
2009-11-17, 14:34, użytkownik MicNeo wykonał(a) rzut 1k4. Wynik rzutu: 4.
Ktoś kto uzywa tego programiku mógłby ci podesłać własny plik exe. Zastanawiam się jednak, czy nie wystarczy podmienić lub coś poprawić w pliku Baldur.ini.
Odnośniki do płyt znajdują się w nim, ale przypuszczam, że ten programik grzebie w pliku exe i że jest niezbędny plik exe, pod który program był pisany, a ten z "legend" to na pewno nie jest.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum