Miłość wystarcza sama sobie. Gdy zawładnie jakimś sercem, skupia w sobie wszystkie inne uczucia. Dusza, która kocha... kocha i nie myśli o niczym innym. ~ św. Bernard z Clairvaux
1. Czy wogole prace jeszcze trwaja w tym projekcie, jest jakas szansa na ujawnienie ew. przewidywanej daty wydania?
NTotSC v3 jest w fazie zaawansowanej bety. Dla chętnych do przetestowania zmian udzielam imiennego zezwolenia pod warunkiem wykonania kilku czynności związanych z tym czym jest - czyli testowaniem bety.
nowyU napisał/a:
2. Nadal podtrzymywana jest teza ze NTotSC nie bedzie kompatybilne z TWM??
To - generalnie - źle postawione pytanie.
NTotSC to bardzo stary moduł, wydany w 2002 roku (albo i wcześniej) i praktycznie bez zmian wychodziły kolejne wersje, lub patche - jak kto woli - od tamtego czasu. Moduł jest w wersji "non-weidu" i jego konwersja do wersji kompatybilnej z innymi (czyli tzw. WEiDU) przekracza moje możliwości i chęci poświęcenia aż tak dużej ilości czasu, jakiej wymagałaby. To nie jest malutki modzik pokroju TWM czy Grey Clan, tylko kobyła, w której same lokacje - wtórne czy nie - zajmują 500-600 MB. Tworząc go ani przez myśl nie przemknęło mi, by nie był kompatybilny z wydanymi wcześniej - w tym wypadku DSotSC, co w efekcie wiązało się z koniecznością importowania go w całości. Takie były czasy. To i tak, przez kilka lat był najlepszy moduł do BG/BG2 jako całości, już nie jest (od dawna) i przyjmuję to z pokorą, ale nie zamierzam też nic z tym zrobić.
Jeśli obecni twórcy TWM myślą w ten sam sposób, to odpowiedź jest oczywista (ale nie musi dla nich). Problem TWM polega na tym, że jest odwiecznie kojarzony z NTotSC, a jego obecni wydawcy najwyraźniej próbują za wszelką cenę pozbyć się tej łatki i przy okazji - nie wiedzieć czemu - wieszają psy na NTotSC, zapominając "jak się cielęciem było". Osobiście nie jestem przywiązany uczuciowo do NTotSC, nawet zastanawiam się co powoduje, że wciąż jest tak popularny (i to wersji bez BGT) i - dla niektórych - kontrowersyjny. TWMowi życzę jak najlepiej, ale nie będe kłamał - nigdy w niego nie zagram, nie jest interesujący na tyle, ani też bym się zastanawiał co z kompatybilnością. Mogą się tym zawsze zająć obecni modderzy związani z tzw. "sceną BG".
nowyU napisał/a:
3. Czy bedzie mozliwosc instalacji NTotSC v3 bez DTotSC?
Nie, w wersji po zmianach jest moim zdaniem akceptowalna. Obecnie (jak i wcześniej) pełne rozdzielenie DSotSC i NTotSC jest praktycznie niemożliwe. Pliki są zintegrowane, współdzielone i spięte w całość. Poza tym, nie jestem przywiązany do moddingu BG (ani się nim fizycznie nie zajmuję i nie zamierzam), nie widzę sensu w poświęcaniu czasu jaki byłby potrzebny by go ponownie rozdzielić.
Wersja 3.0 zawiera kontent, który pierwotnie był przeznaczony dla TWM. Ponieważ prace nad nim ciągną się w nieskończoność, a twórcy TWM w obecnym składzie nie wyrażali nim zainteresowania postanowiłem odświeżyć dodatek oraz - przy okazji - dokończyć kilka elementów, które w 2002 roku były dla mnie zbyt trudne, by sobie z nimi poradzić, tj. część "przywróceniowa" czyli prawdziwy, sensowny Unfinished Bussiness, a nie ten chłam w obecnej wersji.
Status, jak wszystkie szczegóły, znajdziesz w moim kąciku, ew. wątku pt. "Co wycięto z Baldur's Gate".
Ostatnio zmieniony przez Aurelinus 2010-07-26, 22:42, w całości zmieniany 2 razy
Cóż, jeżeli NTotSC jest w fazie bety, to chętnie bym ponownie pomógł przy testowaniu, bo muszę przyznać jest to jedyny mod na który czekam, oprócz TWM, które zapewne nieprędko wyjdzie.
Dodatkowo - jeśli kogoś to zainteresuje i zależy mu na szybszym wydaniu wersji 3 niż po zakończeniu zmagań z Fallout 3, nic nie stoi na przeszkodzie, nie wyłączając współautorstwa, by uzupełnił zespół i pod niewielkim moim nadzorem dokończył obecny stan, ew. podjął decyzje co do niektórych zmian (byłbym za wariantowym dodaniem zmienionych zasad jak najbardziej, zwłaszcza, że istnieje cała armia wielbicieli tzw. klasyki, którym sprawia przyjemność wygrywanie nieuczciwych pojedynków).
Okej moge pomoc, dawno nic nie modowalem, poza tym roznie u mnie z czasem ale jesli zaczniesz od niezbyt trudnych ale zmudnych rzeczy to moge troche przysiasc i odwalic ta mniej ciekawa robote.
gg 9524391
u mnie gg dziala na zasadzie poczty mam non stop wlaczone ale nie zawsze na nim przebywam (mam ekg) wiec moge odpisac dopiero po czasie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum