Informacja dla wszystkich zainteresowanych (i nie) nową wersją NTotSC.
1. Nie wiem kiedy udostępnię grywalną wersję modułu, po prostu jestem zajęty modułem do Fallout 3 i aktualnie jest on dla mnie priorytetowy. Co gorsza, nie posiadam już komputera(ów) zdolnego poprawnie wyświetlać archaiczną grafikę BG i utrudnia mi to znakomicie testowanie i pracę, nawet w przerwach w pracy nad Fallout 3.
2. Komponent o nazwie DSotSC pozostaje, w nieco zmodyfikowanej formie, ale decyzji nie zmienię. Samo DSotSC to w zasadzie śmieć, do którego NTotSC od początku był pomyślany jako patch, i nadal ma pełnić tę funkcję jak i odwodzącą grających od chęci instalowania tego modułu zarówno w wersji 1.03 jak i konwersji do WEiDU.
3. Nie jest przewidziana konwersja do WEiDU ani kompatybilna z BGT. Obserwując zainteresowanie modułem w aktualnej wersji (2.01), dochodzę do wniosku, że - podobnie jak ja - większość grających oczekuje prostej, kompletnej i zbalansowanej instalacji, w wyniku której otrzymują gotowy produkt i nie muszą dumać co dana funkcja instaluje, jakie to ma korzyści i wady i potem, pamiętać co zainstalowali, gdyby doszli do wniosku, że efekt nie jest zadowalający. Z całym szacunkiem dla korzystających z WEiDU, ale wciąż jesteście elitą i trzy czy cztery fora nie zmienią opinii większości niezrzeszonych. Mam zresztą dużo więcej zastrzeżeń do instalacji zarówno samego formatu WEiDU (dlatego też nigdy nie nauczyłem się go w stopniu zadowalającym) jak i BGT.
Krótko mówiąc: w NTotSC mojego autorstwa nadal gramy tylko na BG1.
4. O kompatybilność innych modułów z NTotSC proszę pytać ich twórców, samo NTotSC v.3 jest na tyle kompletne, że z pewnością zadowoli większość (mam taką nadzieję), nawet bez tamtych komponentów.
*wzdycha* Nadal najchętniej bym widział BG1trueUB + część twoich tweaków. Nigdy nie lubiłem tych elementów Ciemnej Strony Mocy - ale to moje podejście do modów, gdzie nadal chcę obcować z 'Baldur's Gate' a nie 'Hej jestem Ken i tutaj pieprznąłem ogra. hahahaha!"
Tylko informacyjnie: prace nad nową wersją są wstrzymane do czasu ukończenia dodatku do Fallout 3, czyli conajmniej do końca czerwca.
Postaram się jednak jak najszybciej wypuścić poprawioną wersję 2.02, która usunie kilka wadliwych komponentów wersji 2.01, a przede wszystkim usunie kompatybilność z modami i pseudo-poprawkami, których nie aprobuję i wręcz uważam za zbędne i ingerujące w moje zamierzenia, nawet jeśli niektóre z tych zamierzeń wyszły "mimo woli".
Ostatnio zmieniony przez Aurelinus 2009-05-19, 10:13, w całości zmieniany 2 razy
1. Kiedy bedzie nowa wersja NTotSC (v.3) lub nowy patch do starej wersji (v.2)?
2. Czy nowa wersja NTotSC (v.3 lub ew. nowy patch do v.2) bedzie kompatybilna z TWM?
3. Przeczytalem post Aurelinusa strasznie pomstujacy na 'patch' Shinigamiego. Gralem na NTotSC 2.01b z tym 'patchem' a takze bez i musze przyznac, ze mimo wielu niedorobek wolalem wersje poprawiona przez Shinigamiego. Wiele baaardzo przepakowanych przedmiotow zostalo znacznie oslabionych. To moje subiektywne zdanie, nie jestem specem ani znawca modowania, ot zwykly ze mnie 'konsument', fan BG1 ktory lubi pograc na modach :)
1. Kiedy bedzie nowa wersja NTotSC (v.3) lub nowy patch do starej wersji (v.2)?
Jak skończę moduł do Fallout 3 w nowej wersji (też 3).
hut napisał/a:
2. Czy nowa wersja NTotSC (v.3 lub ew. nowy patch do v.2) bedzie kompatybilna z TWM?
Ew. patch do wersji 2.01 będzie kompatybilny, nowa wersja - nie wiem, proszę pytać twórców TWM (o ile zrozumiałem co mówi Zed i Lava to nie).
hut napisał/a:
3. Przeczytalem post Aurelinusa strasznie pomstujacy na 'patch' Shinigamiego.
Ponieważ to nie jest patch tylko zwykły mod(uł). Nazwa patch jest bezczelnością, zwłaszcza, gdy ktoś nawet się nie wysilił, by choć przypominało to patch, ale co gorsze, równie dużo poprawia, co psuje. Z powodu braku właściwego patcha w ostatnim wydaniu Sagi, ludzie traktują go jak ten własciwy czyli 2.01B i nic dobrego z tego nie wynika (powinien za to zginąć min. Yarpen, który promował ten szajs).
Z punktu widzenia praw autorskich do modułu DSotSC można go również nazwać zwykłym złodziejstwem, bo narusza cudzą własność bez zgody właściciela (dawne TeamBG). To dlatego część przedmiotów z NTotSC pochodzących w rzeczywistości z DSotSC nie zostało "spatchowanych" przeze mnie, a w nowej wersji będą po prostu usunięte (lub wystapią pod zmienioną nazwą). Teoretycznie prawa do DSotSC są aktualnie "abandoned" lub co najmniej nie ustalone, ale to niewiele zmienia - moduł jest szczytem chamstwa, trudno to nazwać inaczej, z punktu widzenia człowieka, który NTotSC poświęcił kilka lat.
Niestety, to rodzaj choroby, który udziela się też innym moderom. Może ja też powinienem zacząc ich tak bezczelnie poprawiać "bo niepodoba mi się" i wypuszczac patche gdzie się da.
Ostatnio zmieniony przez Aurelinus 2010-01-01, 20:53, w całości zmieniany 2 razy
Na szzcęście obecnie sytuacja się mocno zmieniła. Większość modów wydawana jest pod pełnym GPL, wolna licencja i swoboda modyfikowania czyichś dzieł (z naciskiem na mody techniczne). Duża część modów powstaje przez współpracę (jak chociażby Item/Spell Revision w których się udzielam) i w przypadku premiery ostatniej wersji SR Demi zachęcał mnie do stworzenia patcha w którym zawarta byłaby część moich sugestii i zmian, ktore wypadły przez wzgląd na zbyt mocne osłabienie magów w SCS (chciałem chociażby zmienić Ochronę przed magicznymi brońmi na Mniejszą Opończę).
1. Czy wogole prace jeszcze trwaja w tym projekcie, jest jakas szansa na ujawnienie ew. przewidywanej daty wydania?
2. Nadal podtrzymywana jest teza ze NTotSC nie bedzie kompatybilne z TWM?
(osobiscie uwazam to za kompletny brak min. dobrej woli, z obu stron, zwlaszca ze na rzecz BGT coraz mniej ludzi gra w czyste BG1).
3. Czy bedzie mozliwosc instalacji NTotSC v3 bez DTotSC?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum