Prawdę mówiąc wujek zaraził mnie całą sagą Baldur's Gate jakieś 2 lata temu... gramy teraz razem przez neta w wieloosobówkę.. jeżeli ktoś jest zaciekawiony to w każdej chwili możemy dołączyć kilka osób do gry
2008-06-29, 20:53, użytkownik Layene wykonał(a) rzut 1k4. Wynik rzutu: 1. 2008-06-29, 20:53, użytkownik Layene wykonał(a) rzut 4k10. Wynik rzutu: 30. 2008-06-29, 20:55, użytkownik Layene wykonał(a) rzut 4k20. Wynik rzutu: 20.
_________________ ..i nagle drzwi stanęły otworem, a nasi bohaterowie z trwogą zagłębili się w ciemną otchłań lwiej paszczy..
Ja zagrałbym z ogromną chęcią tylko że nigdy jeszcze nie grałem w BG na necie i nie przeszedłem do końca na single (jestem w trakcie - uwolniłem Imoen i ścigam Irenicusa)
Wiem wiem wy pewnie przeszliście po kilkanaście razy . Przez długi czas zachwycałem się klimatem chodząc po dzielnicach, zwiedzając karczmy... Tak naprawdę chyba nigdy nie chciałem przejść BG, szkoda mi kończyć przygodę
Więc pewnie nie byłoby przyjemności z gry tłumacząc nowemu co i jak chyba że ktoś się tego podejmie
2008-08-13, 15:36, użytkownik Kamil250 wykonał(a) rzut 1k4. Wynik rzutu: 3.
Nasza sesja stoi jak na razie w miejscu, Arkanis nie może teraz grać z powodów osobistych, ja miałem problemy techniczne i najprawdopodobniej nie będziemy teraz zaczynali nowej sesji. No, ale może ktoś się zgłosi, możecie też zagrać we dwóch
Jako, że dawno już nie grałem w BG, postanowiłem przejść razem z kolegą przejść całe BG2 ale tylko i wyłącznie naszymi postaciami [w senie, moja własna, jego własna, i bez NPC]
Pytanie brzmi, jakie powinniśmy wybrać profesje żeby w miarę łagodnie przejść BG2?
Masz masę ciekawych możliwości... złodzieja nie musicie mieć - chyba, że chcecie dla klimatu. mag/kapłan to świetna opcja - potężna, rzadko używana postać. Drugi może niech weźmie człowieka i jakąś ciekawą dwuklasowość - kensai/mag, berserker/mag, zabójca magów/coś (można ZB/mag?). woj/zło bym odradzał, bo to cienizna w sumie. Jak będziecie dwuklasować to minimum na 12 poziomie, a lepiej po 20. I zainstalujcie sibie jakiegoś tweaka usuwającego limit xp.
Hm co do mag/kapłan pytanie brzmi, dlaczego dwuklasować tak późno? Nie można od początku wybrać dwuklasowca? Jakie wady i zalety?
Co do braku złodzieja, jak radzić sobie z zamkami/pułapkami/etc bez niego?
Hm co do mag/kapłan pytanie brzmi, dlaczego dwuklasować tak późno? Nie można od początku wybrać dwuklasowca? Jakie wady i zalety?
Co do braku złodzieja, jak radzić sobie z zamkami/pułapkami/etc bez niego?
Nie o to Gawowi chodziło, mag/kapłan to tylko wieloklasowiec, nie ma innej opcji, obie podklasy muszą się na bieżąco rozwijać, dwuklasowcem powinna być ta druga postać, zaczynając od jakiegoś wojownika dwuklasując na podklase czarującą, najlepiej kensai/mag albo barbarzyńca/mag.
Co do pułapek to nie ma tego znowu tak dużo, a i zabójcze nie są, szczególnie jak się wejdzie w jakąś na osłonkach. Z zamkami gorzej, ale ogólnie możecie zainstalować komponent z BG2Tweak: Brak pułapek i zamków. W pewnym sensie jest to ułatwienie, ael z drugiej strony nie będzie doświadczenia za zamki i pułapki więc jakoś się to balansuje.
Na pułapki odpowiednie ochronki (np. przed ogniem, trucizną) albo Lustrzane odbicia - rozwiązują problem... Na zamki Otwarcie, miksturki lub czary zwiększające siłę. Też nie będzie xp, a w sumie trochę pieprzenia się, więc propozycja Witka wydaje się sensowna.
Dwuklasowiec jest o tyle lepszy od wieloklasowca (czaisz różnicę, mam nadzieję? ), że np. wojownik może wziąć 5* w jednej broni i czerpać korzyści z podklasy (dlatego właśnie sugeruję berserkera, zabójcę magów itd).
Jak bardzo chcecie złodzieja to niech któryś weźmie woj/mag/zło, przyjemna kombinacja. Będziecie mogli sztyletować i zastawiać pułapki (chociaż chciałbym wyraźnie zaznaczyć, że pułapki są dla cipek i NIE należy ich zastawiać ). Tylko w takim przypadku już KONIECZNIE usunąć limit xp.
A może jakiegoś barda? Też ciekawa, wszechstronna postać. Może morituri z modów. Chociaż na duecik wziąłbym osobiście wielo/dwuklasowców.
Za dużo informacji na raz
Co do modów - nie instalujemy nic co nie zainstalowało się po kliknięciu w Baldurs Gate II z Sagi
Co do reszty mam już burdel w głowie
Generalnie co do postaci mag/kapłan to nie widzę problemu nią już kiedyś grałem, wybrana taka była od samego początku i nie narzekałem. Tyle że w składzie było wtedy dwóch innych graczy jeszcze - czysty wojownik i czysty złodziej Dlatego teraz jest cały problem jak z tych dwóch pozostałych zrobić jedną, która da radę ich zastąpić
Generalnie, jeśli w jednym poście dacie radę napisać jakie dwie postacie wybrać najlepiej, i jeśli mają być później dwuklasowane to kiedy to byłbym wdzięczny.
elfa kapłana/maga (wieloklasowca) - mamy ogromy zasób czarów, problemem jest późniejszy dostęp do czarów wysokopoziomowych ale przy grze 2 postaciami szybko się niweluje (skupujemy ile się da zwojów - nigdy za mało )
paladyna-inkwizytora - potrzebujemy kogoś kto będzie w stanie stanąć twarzą w twarz z największym przeciwnikiem i to przeżyć. Inkwizytor daje nam dostęp do dwóch zdolności specjalnych które nigdy nie przestają być użyteczne, ma wysokie rzuty obronne (jak na zbrojnego) a po zdobyciu Karsomira staje się małym bogiem ani licz ani smok nie staną mu na drodze.
Takie połączenie daje Ci dużą siłę magiczną i fizyczną. Jednak zachęcałbym do zainstalowania Item Upgrade dzięki któremu zdobędziemy przydatne dla maga pierścienie (i inne) oraz zbroje, hełmy, amulety i im podobne które znacznie wzmocnią naszego paladyna.
_________________ 19.06.10 - Wróciłem
Est Solarus Oth Mithas! (Mój Honor To Moje Życie!)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum