Tawerna Hrothgara  Strona Główna

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

[Pobierz temat]Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: Aurelinus
2011-12-27, 17:20
Ogólna dyskusja nad tłumaczeniami
Autor Wiadomość
Yarpen 
Bohater

Otrzymał 66 piw(a)

Wysłany: 2008-05-14, 18:13   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   Ogólna dyskusja nad tłumaczeniami

Męczysz się nad jakąś linijką? Jest jakiś temat względem tłumaczonego tekstu który cię zastanawia i wolałbyś spytać reszty? Napisz.

Postaw piwo autorowi tego posta

von_drut 
Obywatel

Otrzymał 19 piw(a)

Wysłany: 2009-07-12, 17:58   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

Yarpen napisał/a:
Witaj von_drucie, na początek małe ostrzeżenie: napisałeś swój post w możliwie złym/nieodpowiednim miejscu jakie tylko jest możliwe :D Nie wiem czemu nie mogłem go przenieść, jednak zgłaszam adminowi by to uczynił.

Przepraszam za misstopik - jak mniemam mogę kontynuować tutaj??? Chętnie wezmę się za Kivana. Czy chodzi o tego moda? http://www.gibberlings3.net/kivan/index.php

Mam też pytanie co do plików tra, przykładowa linijka wygląda tak:
@0 = ~Will you come aside with me for a moment?~ [O#XAN202]
Jak mniemam wystarczy, że wstawię przetłumaczony tekst pomiędzy ~~

Jedyne, czego nauczył się na wojnie, to zabijać innych, podobnych sobie, zanim oni zabiją jego, zawsze w imię chwalebnych i pustych idei, tym bardziej absurdalnych i podłych, im bliżej było pole walki - Carlos Ruiz Zafón "Gra anioła"

Lava Del'Vortel 
Obywatel

Otrzymał 7 piw(a)

Wysłany: 2009-07-12, 18:14   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

Tak. Zastępujesz angielski text między tyldami textem polskim. Czasami też się chyba kasuje takie coś jak to - [O#XAN202] - bo to sprawia, że Xan "mówi" czyli odtworzony zostanie plik audio O#XAN202, który jest oczywiście po angielsku... No ale zależy jak kto woli...
Kivan ma zaje*****e dużo textu i proponowałbym Tobie jako jednej osobie coś mniejszego na początek... może Tiaxa autorstwa Kulyok. Wtedy bym zrobił Lava's Tiax Audio do tego :P kiedyś moja kumpela tłumaczyła go... mógłbym zerknąć czy gdzieś nie mam jakiegoś pliczku zrobionego.

Ostatnio zmieniony przez Lava Del'Vortel 2009-07-12, 18:17, w całości zmieniany 1 raz  

von_drut 
Obywatel

Otrzymał 19 piw(a)

Wysłany: 2009-07-12, 18:31   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

Oki, będzie rządził Tiax:) mam ten mod v1, chyba nie ma nowszej. Na początek zrobię tra, readme itd, później przedmioty. Próbka wkrótce (chyba:)

Jedyne, czego nauczył się na wojnie, to zabijać innych, podobnych sobie, zanim oni zabiją jego, zawsze w imię chwalebnych i pustych idei, tym bardziej absurdalnych i podłych, im bliżej było pole walki - Carlos Ruiz Zafón "Gra anioła"

Lava Del'Vortel 
Obywatel

Otrzymał 7 piw(a)

Wysłany: 2009-07-12, 18:45   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

Szukam i szukam tych plików, ale nie wiem gdzie są... jeszcze przejrzę, ale możliwe jest, że nie znajdę. A no i na Twoim miejscu bym się zapytał Yarpena czy chce Tiaxa... to jego tłumaczornia i jego team (btw Yarpen, pewnie niedługo zrobisz contest jak House, co nie? :D )

Albatros 
Postrach

Otrzymał 41 piw(a)

Wysłany: 2009-07-12, 19:24   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

A może być tak Dark Horizons? ;)

Maagdaa napisał/a:
Sotek wiesz jakbym np sobie szla z kumpela albo gorzej-sama i tak nagle mi tu albatros wlatuje na glowe i w ogole wiesz jeszcze rzyga rybami to totalnie masakra ;/ a tak na serio to bym sie wkurzyla ze ''spotyka sie'' ze mna a mnie nie uprzedza ;/

Yarpen 
Bohater

Otrzymał 66 piw(a)

Wysłany: 2009-07-12, 21:22   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

Dark Horizons jest do niczego - 10kb dialogów i 150kb przepakowanych itemów. Więc jak kto chce. To nie jest moja tłumaczornia, ja zaś nie jestem dyktatorem - jeśli się pytasz, polecałem Kivana (biorąc pod uwagę ambicje - Xan, sądziłem, że mógłbyś podołać) jednak Tiax to także dobry wybór bo de facto mniejszy a też daje masę funu. :)

von_drut 
Obywatel

Otrzymał 19 piw(a)

Wysłany: 2009-07-12, 22:45   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

Bez obaw, będzie i Kivan:) Tiaxa jest mniej więc szybciej trafi do modowni. Lava Del'Vortel zrobi audio i będzie rządził Tiax:) (nie trudź się szukaniem plików:)

oto próbka

Cytat:
@0 = ~<CHARNAME>! Tiax Wielki pragnie wyrazić ci swą wdzięczność!~
@1 = ~Naprawdę? Schlebiasz mi.~
@2 = ~Czymże zasłużyłem sobie na ten zaszczyt?~
@3 = ~Do diabła z twoją wdzięcznością!~
@4 = ~Dziękuję, Tiax.~
@5 = ~Ba! Tiax widzi, że twój ograniczony umysł nie jest w stanie pojąć ogromu szczęścia, które cię wszechogarnia. Mniejsza z tym. Z czasem to pojmiesz. Tiax poczeka.~
@6 = ~Pomogłeś Tiaxowi pozbyć się jednego z pomniejszych wrogów. Jak go tam zwali... ach tak! Irenicus. Za to Tiax będzie ci wdzięczny przez minutę... albo nie! Pięć sekund. Możesz odliczać.~
@7 = ~Raz, dwa, trzy...~
@8 = ~Jeden, jeden i pół, jeden i trzy czwarte...~
@9 = ~Pomogłem TOBIE?! Jeśli dobrze pamiętam, pokonałem go sam.~
@10 = ~Skoro był tylko twoim pomniejszym wrogiem, jak zdołał tak długo cię więzić?~
@11 = ~To wspaniale, że poddani Tiaxa wzięli sobie do serca jego polecenia. Dobra to wróżba dla jego rządów, które są, rzecz jasna, nieuniknione.~
@12 = ~Dość, dość! Minęło już z dziesięć sekund! Nikt nie oszuka Tiaxa Wspaniałego!~
@13 = ~Tyyy? Nie rozśmieszaj Tiaxa Wspaniałego. Wszakże to Tiax, z pomocą Cyrica (malutką) wyrąbał sobie drogę przez hordy wrogów i wyrwał serce Irenicusa z jego przeklętej piersi! Rzecz ciekawa, pierś jego była bardziej muskularna, niż pierś Tiaxa, co jest wyjątkowo nikczemnym bluźnierstwem.~
@14 = ~Ekchem... eee...~
@15 = ~Tiax da sobie z tym spokój... Na razie.~

By oddać dość osobliwą naturę Tiaxa zamierzam gdzieniegdzie umieszczać jakieś dziwolągi stylistyczne, jak np szczęście, które cię wszechogarnia - w każdym razie te dziwolągi to tylko propozycja, więc jak się nie spodoba mogę wywalić.

Yarpen 
Bohater

Otrzymał 66 piw(a)

Wysłany: 2009-07-13, 00:06   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

Hmm... zwykle stylizacji mówi się stanowcze: eeetam... jednak w tym przypadku i w przypadku Tiaxa wygląda ona naprawdę przesłodko i zajebiście! O ile nie będzie zajmować 90% tekstu i nie utrudni zrozumienia go to jak najbardziej rzecz na plus. :)

Picollo 
Poszukiwacz Przygód

Otrzymał 2 piw(a)

Wysłany: 2009-07-14, 14:10   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

Czy próbował ktoś kiedyś tłumaczyć Alorę do BG2 z Chosen of Mystra?
Bo jeśli nie, to w ramach odprężenia po Merkrathu z RE przetłumaczyłbym to

Cykuta 
Poszukiwacz Przygód

Otrzymał 16 piw(a)

Wysłany: 2009-07-14, 14:49   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

Podoba mi się. Umieszczaj dziwolągi, pasują.
Tylko jedna sprawa - masz wszystkie dialogi napisane w rodzaju męskim... Szczerze mówiąc nie mam pojęcia jak się to robi w modzie unisex, bo tłumaczyłam Edwin Romance, więc linijki CHARNAME były dla baby i koniec, ale może ktoś kto się na tym zna coś podpowie?

Picollo 
Poszukiwacz Przygód

Otrzymał 2 piw(a)

Wysłany: 2009-07-14, 14:54   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

powinno wyglądać to mniej więcej tak:

@2 = ~Czymże zasłużyłem sobie na ten zaszczyt?~ ~Czymże zasłużyłam sobie na ten zaszczyt?~

Druga wersja idzie dla kobiety

von_drut 
Obywatel

Otrzymał 19 piw(a)

Wysłany: 2009-07-14, 17:56   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

Cykuta napisał/a:
Podoba mi się. Umieszczaj dziwolągi, pasują.

Oki. Postaram się nieprzedziwolągować :mrgreen:

Co do rodzajów M/Ż to faktycznie zapomniałem o tym. Picollo, jesteś pewien, że to ma wyglądać właśnie tak? Chcę się upewnić dwa razy, co by nic się nie zrąbało z przetłumaczonymi tra. Swoją drogą zawsze myślałem, że gra rozpoznaje jaką płeć wybraliśmy i zmienia końcówki :D , ale to chyba byłoby zbyt piękne...

Picollo 
Poszukiwacz Przygód

Otrzymał 2 piw(a)

Wysłany: 2009-07-16, 07:09   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

Yarpen napisał/a:
Dialogu nie musiałeś całkiem przebudować aby pasował dla mężczyzn i kobiet. Uhm, robi się to tak.

@1 = ~Jestem <CHARNAME> i może jestem facetem.~ ~Jestem <CHARNAME> i łat ju don for mi lejtli?! Tak, jestem kobietą.~

Mam nadziej, że Yarpen jest nieco bardziej wiarygodną osobą ode mnie?

Cykuta 
Poszukiwacz Przygód

Otrzymał 16 piw(a)

Wysłany: 2009-07-16, 10:02   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

Gra rozpoznaje jak wstawisz token, <PRO_HESHE> czy coś podobnego, zdaje się. Ale średnio to działa w praktyce i ogólnie stosowanie tego odradzam. Czasem gdy miałam taki token w tekście, lawirowałam przekładem tak żeby w ogóle to ominąć, ale to jest trudne i męczące. W grze też tego czasami próbowali i tak powstało "dziecię bhaala o imieniu <charname>" :)

[Pobierz temat]
Odpowiedz do tematu