W DLTCEP/ISDEP efekt numer 262, Stat: Visual Range. Wydaje mi się, że ten efekt jednak go zmienia (np. Hordebreaker z Warrior Kitpacka ma zwiększony zasięg wzroku).
Z tego co mi wiadomo efekt działa tylko częściowo przy zwiększaniu "Visual Range" tzn. nie odkrywa fog of war. Postać będzie mogła strzelać do wrogów lub rzucać czary na dalszą odległość tylko jeśli ktoś inny będzie tam odsłaniał fog of war. Jest też jakiś limit ponad który nie da się już zwiększyć Visual Range (chyba coś koło 25, a normalny zasięg to chyba 15).
No właśnie mi się wydawało, że nie jest tak jak rzeczesz dobry człowieku. Visual range to visual range, zasięg wzroku (odkrywanie foga) zaś range jako zasięg broni jest ustalany w plikach itm. Pamiętasz u Zyraena Uberweapon która zabijała wszystkich wrogów na obszarze mapy?
Dobry człowiek wie co rzecze. Powiem jak to jest z czarami. Czary mają zasięg, ale jeśli nie zaznaczysz w DLTCEP haczyka "coś tam LOS" to nie ważne jaki dasz zasięg, mag nie rzuci go dalej niż może widzieć, czyli w jednostkach używanych w czarach to jakieś 30 "czegoś" (stóp?). Z tym efektem zwiększa się zasięg wzroku i postać może rzucić czar dalej niż te 30 (jeśli sam czar na to pozwala - ma zasięg większy niż 30, ale nadal nie trzeba zaznaczyć tego haczyka z LOS). To oczywiście dotyczy czarów obszarowych, bo bez odsłonięcia fog of war nie będziemy widzieli kółka pod wrogami i nie bezie można w nich celować (no chyba, że ktoś inny nam tamten obszar będzie odsłaniał). Z bronią przypuszczam jest podobnie.
Edit:
Nie patrzyłem jak działa Uberweapon, ale przypuszczam, że zabija za pomocą czaru i zasięg albo wyznacza mu plik pro, albo w ogóle ignoruje zasięg i zabija poprzez określenie celu jako "not in party" albo all living" (z ograniczeniem do jakichś tam wartości z plików ids).
W porządku, wracam do prac nad tym projektem. Pora na małe podsumowanie :
Pogranicznik : Ci łowcy pełnią służbę na najdalej wysuniętych placówkach, strzegąc granic i ostrzegając o ewentualnych zagrożeniach. Ci wyśmienici tropiciele nierzadko jednak są zmuszeni do bezpośrednich działań. Choć nie opanowali wojennego rzemiosła tak dobrze jak liniowi żołnierze, potrafią spowolnić każde natarcie.
1. Długi łuk i halabarda to podstawowy oręż pogranicznika - otrzyma on odpowiednie umiejętności ofensywne, związane z tą bronią. Będą rozwijać się wraz z poziomami.
- wciąż zastanawiam się nad odpowiednimi zdolnościami, oto kilka pomysłów (i ewentualne problemy z nimi związane) :
Każda z tych zdolności ofensywnych będzie miała prawdopodobnie 4 wersje, gracz będzie zdobywał kolejne wraz z poziomami. Być może "wersji" będzie więcej.
ŁUK
1) Strzał spowalniający (nazwa robocza)
1 : zmęczenie, obrażenia +1
2 : oplątanie, obrażenia +3
3 : trudniejsze rzuty obronne na powyższe efekty, -2 do wszystkich rzutów, obrażenia +5
4 : trudniejsze rzuty obronne na powyższe efekty-3 do wszystkich rzutów, obrażenia +6
2) Salwa - bohater wypuszcza z łuku kilka strzał (powiedzmy, że 2-5, każdy kolejny poziom tej umiejętności to więcej strzał), z których każda kolejna ma mniejszą szansę na trafienie (100% 75% 50% etc.).
Pozostaje pytanie, jak oddać to w mechanice gry.
HALABARDA/WŁÓCZNIA
1) Podcięcie ścięgien (nazwa robocza)
1 : +1 do obrażeń broni, krwawienie (1 obrażeń przez 10 rund)
2 : +2 do obrażeń broni, mocniejsze krwawienie (15)
3 : +4 do obrażeń broni, spowolnienie, mocniejsze krwawienie (20).
4 : +6 do obrażeń broni, szansa na przewrócenie przeciwnika (plus oczywiście krwawienie i spowolnienie).
Nie wiem czy taki bonus do obrażeń jest możliwy do implementacji.
2) Być może jakaś defensywna umiejętność. Lub inny atak.
2. Pozostałe umiejętności. W tej kategorii mam zamiar wrzucić rzeczy, które oddają "ducha" łowcy. Mamy więc rogi, ale będą pewnie jeszcze inne umiejętności typu warzenie mikstur etc.
ROGI :
Te umiejętności będą podzielone na ofensywne i wspomagające. Oczywiście mam na myśli instrument muzyczny
1) Wspomaganie
1 : -1 do KP, +1 do rzutów obronnych.
2 : przełamanie strachu, bonusy do morale
3 : ?
4 : przyspieszenie na drużynę
1) Ofensywa
1 : -1 do rzutów obronnych i do trafienia
2 : strach
3 : cisza
4 : ogłuszenie
POZOSTAŁE :
1) Warzenie mikstur? Pewnie te podstawowe, jak mikstura leczenia lekkich ran, chorób, trucizn etc.
2) Tropienie?
3. ZDOLNOŚCI WYSOKOPOZIOMOWE (HLAs)
Planuję cztery "ścieżki" rozwoju. Przykładowo :
1) Super strzał.
2) Strzał Boo - wymagany super strzał.
3) Strzał z biodra - wymagany strzał boo.
itd.
Zastanawiam się jeszcze, czy postać ta powinna mieć po 3 umiejętności dla odpowiednio : halabardy/łuku? A może to już przesada? Na razie ma dwie. Ofensywną i defensywną, i tak dla łuku mamy :
1) Defensywna - strzał spowalniający (nazwa robocza).
2) Ofensywna - salwa.
Jeżeli chodzi o strzał z łuka to optowałbym za czymś nowym np. krwawiąca rana, albo zatruty grot czy coś w ten deseń. Zaś do halabardy, jedyne co mi się podoba to powalenie (osobiście zamieniłbym na ogłuszenie obuchem).
I jak dla mnie nieco za dużo jest tych Twoich umiejętności. Szczerzę wolę klasy, które mają 2 zalety i 2 wady, niż te które mają 10 zalet i 10 wad, mimo iż sumaryczny wynik wynosi 0 . Ale to moja opinia
_________________ Godzien haniebnej nazwy buntownika bo go natura mnóstwem wszelkich złości uposażyła
I choćbym szedł ciemną doliną, zła się nie ulęknę, bo jestem największym sukinsynem w tej pieprzonej dolinie!
Jak znajdę trochę czasu, to spróbuję skończyć wersję "beta" - bez zdolności wysokopoziomowych, nowych ikon, z wstępnymi propozycjami umiejętności do przetestowania.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum