A co byś powiedział, gdyby 2 strzała miała 75 % szans na trafienie, 3 50 %, 4 25% a ostatnia tylko 5 %?
Dla mnie bomba!
Cytat:
Na koniec - pierwszy pomysł na broń - długi łuk, wymagający 18 siły (być może więcej) z ogromnym modyfikatorem do obrażeń, ale z takim opóźnieniem, że w zasadzie można z niego wystrzelić tylko raz, nim przeciwnik do nas dotrze.
Eeee, mało praktyczne toto będzie.
EDIT_____________________
Serio, uważam, że to świetny pomysł z tą procentową szansą
Tzn rozumiem, że byłby normalnie rzut na atak, i nawet jak się uda, to jest tylko odpowiednio 100, 75, 50, 25 i 5% sznsy na to, ze atak "zadziała", tak?
_________________ Po borygo się nie rzygo!
Ostatnio zmieniony przez Gawith 2008-05-24, 17:20, w całości zmieniany 1 raz
W połączeniu z salwą pogranicznika albo z mierzonym strzałem łucznika może być niezłe - zresztą proponuję tylko im dać możliwość korzystania z tego sprzętu.
- Z procentową szansą na strzał się nie uda. Chyba, że czar sam będzie zawierał te pociski (tzn. 100% na zadanie 1k6, 75% na zadanie dodatkowego 1k6 i tak dalej).
- Szukaj na jakiś forach myśliwskich Albo wyciągnij z jakiegoś filmiku na YT.
- Z procentową szansą na strzał się nie uda. Chyba, że czar sam będzie zawierał te pociski (tzn. 100% na zadanie 1k6, 75% na zadanie dodatkowego 1k6 i tak dalej).
Można i tak. Jedyny kłopot polega na tym, że nie będzie to zużywało strzał z kołczanu. No chyba, że po prostu znikną (ale nie wiem czy jest taki efekt).
No i pytanie, jak wyświetlić animację ataku łukiem?
Cytat:
- Szukaj na jakiś forach myśliwskich Albo wyciągnij z jakiegoś filmiku na YT.
A w NwNie czasem nie ma? Kombinowałem w Toolsecie (wstyd się przyznać, ale nie wiem jak importować dźwięki). Będzie w lepszej jakości. Potrzebuję dwa różne dźwięki.
Chcę zrobić też unikalne ikonki dla nowych zdolności.
Można i tak. Jedyny kłopot polega na tym, że nie będzie to zużywało strzał z kołczanu. No chyba, że po prostu znikną (ale nie wiem czy jest taki efekt).
No i pytanie, jak wyświetlić animację ataku łukiem?
I druga rzecz - szukam dźwięków rogu. Może NWN albo NWN2? W Baldurach chyba nie ma.
W IwD II podczas obrony Targos był świetny odgłos rogu. Może ten dźwięk?
Jasne! A mógłbyś go wydostać z gry? Najlepiej plik źródłowy? Ja niestety nie mam IWD2.
Yarpen napisał/a:
Dlatego mówię, że zbytnio tego nie zrobisz.
Trzeba będzie to jakoś obejść - coś się wymyśli. A czy w ogóle jest możliwe stworzenie ataku trzymaną w ręce bronią jak np. w NWN2? Bo coś mi się wydaje, że niestety nie.
Nowy pomysł : Co myślicie o tabelce HLA z podziałem na 4 "szkoły" tzn. każda z nich ma po cztery umiejętności i żeby zdobyć następną trzeba wykupić poprzednie. Od razu zaznaczam, że to nie jest mój pomysł
Przykład :
1) Łucznik
1. Biegłość w długim łuku - -2 do opóźnienia, gdy używasz broni dystansowej.
2. Potężny strzał - wymagana biegłość w długim łuku. etc. etc.
3. Atak Boo - wymagany potężny strzał.
4. Super przepakowana umięjętność (SPU) - wymagany atak Boo.
Pomysł jest z Druidzkiego Zaklniacza/Geomanty i to dobry pomysł. Może lepiej trzy ścieżki:
Strzelec
Żołnierz
Myśliwy
Strzelec otrzymywałby umiejętności związane z walką łukiem i np. zwiększenie zasięgu wzroku.
Żołnierz otrzymywałby umiejętności związane z walką halabardą oraz włócznią.
Myśliwy otrzymywałby Tropienie, przyspieszony ruch, kamuflaż i takie sprawy.
Pomysł jest z Druidzkiego Zaklniacza/Geomanty i to dobry pomysł. Może lepiej trzy ścieżki:
Zgadza się Mam zamiar zapytać autora, czy nie miałby nic przeciwko gdybym zastosował coś podobnego.
Cytat:
Strzelec
Żołnierz
Myśliwy
Strzelec otrzymywałby umiejętności związane z walką łukiem i np. zwiększenie zasięgu wzroku.
Żołnierz otrzymywałby umiejętności związane z walką halabardą oraz włócznią.
Myśliwy otrzymywałby Tropienie, przyspieszony ruch, kamuflaż i takie sprawy.
Zostają jeszcze rogi - i to może być szkoła pogranicznika
Ten mod na początku miał być tylko skromniutką modyfikacją, ale rozrósł się niemiłosiernie Ale jak już robić moda, to porządnie.
Zgadza się Mam zamiar zapytać autora, czy nie miałby nic przeciwko gdybym zastosował coś podobnego.
Oryginalnego autora już nie znajdziesz. A Caedwyr nie ma żadnego "patentu" na ten pomysł, gdyż przeszczepił go z oryginalnego Druidic Sorcerera. Zresztą, po prostu nie ma sensu
Sprawdzałem w edytorze zdolność tropienie. W liście efektów znalazłem tylko odesłanie do innate abilty (wrodzonej zdolności).
Dlaczego o tym piszę? Wygląda na to, że innate abilities oferują więcej możliwości. Nie wiem tylko, czy sam mogę jakąś stworzyć
Druga rzecz, czy widzieliście kiedyś umiejętność, która wymagałaby określonej broni? Albo specjalny atak, gdzie gracz musi wybrać dodatkowo cel (patrz czary ofensywne) ?
Ostatnio zmieniony przez Annúgil 2008-05-25, 21:16, w całości zmieniany 1 raz
Nie i mądry wyjek Yarp powiada Ci, tego się zrobić nie da.
Co do Tropienia, masz odesłanie do unikalnego efektu Tracking, który z kolei zaś odwołuje się do tabelki tropienia, w której napisane są linijki wyświetlane w poszczególnych obszarach.
1 poziom : tropienie, pozostaje bez zmian.
2 poziom : bystry wzrok - zwiększony zasięg wzroku, być może jakaś forma wykrycia ukrytych w cieniu.
3 poziom : warzenie trucizn.
4 poziom : Wszyscy stają się wrogami rasowymi.
Zbliża się sesja, robię sobie przerwę. Bez obaw, wracam do roboty w wakacje.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum