Tawerna Hrothgara  Strona Główna

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

[Pobierz temat]Poprzedni temat :: Następny temat
Baldur's Gate 2 "Nemesis"

Czy uważasz, że kontynuacja Sagi powinna powstać?
tak
63%
 63%  [ 21 ]
nie
36%
 36%  [ 12 ]
Głosowań: 33
Wszystkich Głosów: 33

Autor Wiadomość
Paulson 
Obywatel

Wysłany: 2007-08-13, 13:12   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   Baldur's Gate 2 "Nemesis"

Szukam chętnych do wprowadzenia w życie mojego projektu na dalszy ciąg sagi BG.
Potrzebni są moderzy i graficy i wszyscy, którzy w jakikolwiek sposób mogą pomóc w tym przedsięwzięciu. Linia fabularna jest gotowa ale nie ostateczna więc wszelkiej maści pomysły też będą mile widziane.
Czekam na odzew pozytywny.

Ostatnio zmieniony przez Paulson 2007-08-14, 07:56, w całości zmieniany 1 raz  
Postaw piwo autorowi tego posta

Nugrud 
Obywatel

Wysłany: 2007-08-13, 14:02   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

Na razie to to wygląda piekielnie, ale to piekielnie niepoważnie. Takich pomysłów na moda było już kilkadziesiąt i co? I nic. Jest Return to Trademeet, fabuła dzieje się po Tronie Bhaala. Grałeś?

IE Mod Ides

Yakushi 
Berserker

Otrzymał 4 piw(a)

Wysłany: 2007-08-13, 23:47   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

byle do przodu

Na sesjach piszę co m.in. dwa posty (chyba że sytuacja wymaga inaczej).
( Niewidoczny tekst w nawiasie nie występuje w sesji, ale stanowi osobny komentarz. Można go sobie spokojnie darować)
-1 do reputacji? Wspaniały początek drogi czarnego charakteru sesese

Paulson 
Obywatel

Wysłany: 2007-08-14, 07:56   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

Nie, nie grałem ale w przeciwieństwie do większości modów mam zamiar zrobić coś nowego a nie tylko odświeżać stare mapy i dodawać nowe, przegięte na maksa przedmioty.
Jak napisałem wcześniej w innym miejscu 13 lat jestem Mistrzem Gry i tworzę od zera fabuły przygód i kampanii więc mi to jakoś w ogóle nie straszne. Poza tym wątek główny fabuły jest już wyklarowany, przemyślany i ułożony. I ma trzy alternatywne zakończenia.
A co do tytułu to najbardziej pasowałby "Baldurs Gate 2 - Nemesis".
Mam nadzieję, że od teraz znajdą się chętni do współpracy a nie tylko kolejni krytycy, mówiący:
"to już było" "to się nie uda" "to niepoważnie" "to nie ma sensu".
Innym jakoś się udaje, prawda?

Nugrud 
Obywatel

Wysłany: 2007-08-14, 08:29   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

Paulson napisał/a:
Innym jakoś się udaje, prawda?

No właśnie jakoś nie. Ludzi z modderskim know-how i grafików, którzy byliby gotowi w wolnym czasie poświęcić się nad kolejnym tego typu projektem jest, no, niewiele. Prawdopodobnie będziesz się musiał samemu na początku bardzo wysilić, żeby chociaż jakieś demo wypuścić, zanim tacy ludzie porzucą swoje dotychczasowe projekty i z entuzjazmem Ci pomogą. Życzę powodzenia.

Paulson 
Obywatel

Wysłany: 2007-08-14, 08:34   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

Nugrud napisał/a:
Prawdopodobnie będziesz się musiał samemu na początku bardzo wysilić, żeby chociaż jakieś demo wypuścić, zanim tacy ludzie porzucą swoje dotychczasowe projekty i z entuzjazmem Ci pomogą. Życzę powodzenia.

Może i tak ale pierwszy chętny już się zgłosił do pomocy. Zamiast życzyć powodzenia zechciej pomóc.
A co do tworzenia modów to proszę o jakiś link do dobrych narzędzi i instrukcji do nich.
Dzięki za słowa zniechęcające jak i za otuchę ;)

Ostatnio zmieniony przez Paulson 2007-08-14, 08:35, w całości zmieniany 1 raz  

Nugrud 
Obywatel

Wysłany: 2007-08-14, 17:28   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

Paulson napisał/a:
Zamiast życzyć powodzenia zechciej pomóc.

Nie mam kwalifikacji, czasu, za to wiele innych zadań na głowie, a przede wszystkim nie mam chęci, czyli entuzjazmu, którym mnie jakoś nie zaraziłeś. To dalej nie wygląda mi na poważną sprawę, bardziej taki dziecinny huraoptymizm - "wystarczy chcieć, damy radę". Jak przeczytałem pierwszy raz "Potrzebni są moderzy i graficy i wszyscy," to mi przyszło do głowy przysłowiowe "Super! No to rysuj sobie Rysiu, rysuj. A chcesz jeszcze kredki i karteczkę? Nie ma sprawy! Wszystko da się załatwić" ;)

Cytat:
A co do tworzenia modów to proszę o jakiś link do dobrych narzędzi i instrukcji do nich.

Dobra, to już po prostu nie zwracaj na mnie uwagi, bo wredny jestem. A zaglądnij do Tawerny Bibliotekarzy i obyś był tak wytrwały jak Zed z TWM, czy Galactygon z Lost Crosroads a nie jak zastęp moderów z konwersji do DragonLance'a.

Gawith 
Millenium

Otrzymał 24 piw(a)

Wysłany: 2007-08-14, 17:45   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

Co do 'instrukcji', to w bibliotece Rika znajdzie się chyba też sporo informacji.

Alatariel 
Poszukiwacz Przygód

Wysłany: 2007-08-14, 18:15   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

Generalnie jestem przeciw.

Gracz może w BG2 wybrać płeć, romans, zakończenie (bóg czy śmiertelnik?), skończyć dowolna ilość questów, nie skończyć innych, zrobić to, nie zrobić tamtego... Zrobić spójną kontynuację czegoś tak dowolnego jak rozgrywka (ZWŁASZCZA zmodowana) BG2 jest.. cóż, moim zdaniem niewykonalne. Być może zmienię zdanie, gdy przeczytam scenariusz, ale moim zdaniem robienie kolejnych części, kontynuacji, ciągów dalszych, etc to zamienianie serii w telenowelowate, rozciągnięte coś. Bez sensu. A tak w zasadzie, to czemu chcesz robić kolejną część czegoś? Nie lepiej otworzyć całkiem nowy projekt? Taki jak chociażby Glory of Istar? Classical Adventures?

Przepraszam za rozbicie myślowe powyższego posta, ale piszę w ciężkich warunkach. Tym niemniej mam nadzieje, że ogólne znaczenie zostało przekazane. Gdy zobaczę scenariusz, wypowiem się konkretniej, póki co - jestem przeciw.

Ostatnio zmieniony przez Alatariel 2007-08-14, 18:19, w całości zmieniany 1 raz  

Paulson 
Obywatel

Wysłany: 2007-08-20, 08:47   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

Dzięki wszystkim za komentarze!
Po części wszyscy mamy rację. I tak naprawdę moglibyśmy się spierać w nieskończoność o to, czy warto to robić, czy nie. Ale ja już jestem zdecydowany.
Nugrud napisał/a:
To dalej nie wygląda mi na poważną sprawę, bardziej taki dziecinny huraoptymizm

Być może ale tak już jest. Jak czegoś bardzo chcesz, to do tego dążysz i starasz się osiągnąć sukces. Ja przekonałem się na własnej skórze, że rzeczy z pozoru niewykonalne da się jednak zrobić.
Alatariel napisał/a:
Gdy zobaczę scenariusz, wypowiem się konkretniej, póki co - jestem przeciw.

Bedziesz jedną z pierwszych, która go zobaczy, zapewniam ;)

Coincidence 
Wędrowiec

Wysłany: 2007-08-24, 10:22   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

Hehehhe, woda na mój młyn (aż się taki stary lis jak ja zalogował).

@Paulson

Masz scenariusz? Fajnie, to może go udostepnisz? :P Skoro modować
(jeszcze) nie potrafisz, lokacji nowych, artworków, animacji nie zaprezentujesz, to zdaje się, że tylko ciekawą historią jesteś w stanie przyciągnąć potencjalnych współpracowników.
A gdzie ci ona? Mamy się zgłaszać w ciemno?

Heh, "Nemesis", kojarzy mi się z Star Trek "Nemesis", a tan przyznam, za dobry nie był :P

Paulson napisał/a:
w przeciwieństwie do większości modów mam zamiar zrobić coś nowego a nie tylko odświeżać stare mapy i dodawać nowe, przegięte na maksa przedmioty

Ciekawym, czy masz wyobrażenie, ile zajmuje stworzenie nowej mapy? Od podstaw, grzebanie w 3d, etc. Do tego potrzebujesz profesjonalistów. Takich nie zdobędziesz tekstem w stylu "mam pomysł! zgłaszajcie się, a macie szansę mi pomóc!"

Paulson napisał/a:
Ja przekonałem się na własnej skórze, że rzeczy z pozoru niewykonalne da się jednak zrobić.

Pewność siebie wynika z niewiedzy :P

Ostatnio zmieniony przez Coincidence 2007-08-24, 10:22, w całości zmieniany 1 raz  

Paulson 
Obywatel

Wysłany: 2007-08-25, 13:10   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

No, no!
Aż tyle emocji wywołuje ten mój projekt...
Co do scenariusza to spokojnie. Ostatnie poprawki nanoszę. Chcę udostępnić tekst, który będzie spełniał wszelkie wymogi porządnego scenariusza. Więc cierpliwości. To naprawdę nie potrwa długo.
Dzięki za wszystkie cenne uwagi.

P.S. A mnie Nemesis kojarzy się z greckim przeznaczeniem, losem, fatum.

Gawith 
Millenium

Otrzymał 24 piw(a)

Wysłany: 2007-08-25, 21:21   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

Cytat:
Chcę udostępnić tekst, który będzie spełniał wszelkie wymogi porządnego scenariusza.

Tylko żeby to nie była 20 kilowa kobyła, tfu, 200 ofc ;)

Ostatnio zmieniony przez Gawith 2007-08-26, 16:27, w całości zmieniany 1 raz  

Yarpen 
Bohater

Otrzymał 66 piw(a)

Wysłany: 2007-08-26, 13:08   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

Co do projektu, to także opinia jak najbardziej negatywna. Nie chodzi już o sam pomysł na moda - jednak faktycznie, jak wspomniał Coin "Heja, mam pomysł - zróbcie go." . No dobrze... fajo fajn, tylko kto go tutaj wykona? o_O Paulsonie, mimo wsio pamiętaj, że można liczyć tylko na siebie i na to co umiesz. Jeżeli zaś chcesz pracować w teamie to musisz zarówno umieć go prawidłowo zorganizować (Coin sporo o tym wie) no i sprawić by ten barter był suma sumarum równy. Bo wiesz, troche to śmierdzi kichą, że Ty byś napisał w 3 dni scenariusz, porozpisał nawet niektóre dialogi a np. ja bym siedział następne pół roku nad zaimplentowaniem ich do silnika gry.

Poza tym - projekt ambitny. Uwierz mi, jak na newbie - zbyt ambitny. Jeżeli zrobiłbyś NPCa na poziomie tych Bioware'owych to już byłbyś mastah. Radzę ci: praca organiczna u podstaw. Potem królestwa. ;-)

Żeby nie było, tutaj masz tutki PL:
http://forum.biblioteka.avx.pl/viewforum.php?f=52

poza tym warto poszukać na forach zagranicznych, w linkowni Wieży znajdziesz swą drogę...

Ostatnio zmieniony przez Yarpen 2007-08-26, 13:09, w całości zmieniany 1 raz  

Coincidence 
Wędrowiec

Wysłany: 2007-09-02, 00:10   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

Paulson napisał/a:
P.S. A mnie Nemesis kojarzy się z greckim przeznaczeniem, losem, fatum.

Wychodzi na to, że mój biedny umysł jest skrzywiony przez kulturę masową :) O ja biedny ;)

Paulson napisał/a:
Chcę udostępnić tekst, który będzie spełniał wszelkie wymogi porządnego scenariusza. Więc cierpliwości.

W takim razie po co zakładasz temat?
Ciekawym, czy jesteś świadom, jak to wygląda z naszego punktu widzenia, bo Twoja historia nie będzie już oceniana obiektywnie. Sam sobie stworzyłeś ograniczenia i zawyżyłeś wymagania odnośnie swojej twórczości.

[Pobierz temat]
Odpowiedz do tematu