Tawerna Hrothgara  Strona Główna

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

[Pobierz temat]Poprzedni temat :: Następny temat
Baldur's Gate 2 "Nemesis"

Czy uważasz, że kontynuacja Sagi powinna powstać?
tak
63%
 63%  [ 21 ]
nie
36%
 36%  [ 12 ]
Głosowań: 33
Wszystkich Głosów: 33

Autor Wiadomość
Yarpen 
Bohater

Otrzymał 66 piw(a)

Wysłany: 2007-09-02, 09:36   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

Jak byśmy chcieli by było:
- (rok 2007) Paulson wydaje scenariusz dla BG2 Nemesis
- (rok 2007) Zawiązuje się CD Projekt Sraczkowate, które zajmuje się produkcją ogromnego rozszerzenia, na które składa się około 200 nowych lokacji, setki dialogów i interakcji oraz masa nowych rozwiązań technicznych.
- (rok 2008) BG2 Nemesis mimo faktu bycia nielegalnym zwycięża na wszystkich dostępnych konwentach na temat gier komputerowych i CDP Sraczkowate zostaje kupione przez Atari.
- (Rok 2009) BG2 Nemesis zostaje wydane. Połowa ludzkości ginie z powodu zbyt gwałtownych obstrukcji. Okazuje się, że nie starczy pudełek dla drugiej połowy.
War.. war never changes....

A jak będzie naprawdę.
- (Rok 2007) Paulson wydaje swój scenariusz.
...

Postaw piwo autorowi tego posta

Paulson 
Obywatel

Wysłany: 2007-09-03, 09:31   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

Twoja wizja bardzo mi się podoba Yarpen.
War... War never changes...
Zobaczymy jak będzie. Scenariusz już niedługo a potem tylko trochę wstydu po litanii krytycznych uwag i uszczypliwości i ciężka praca.
War never chenges...
a Dziecię Bhaala nigdy nie zazna spokoju :P

Coincidence 
Wędrowiec

Wysłany: 2007-09-05, 20:56   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

Paulson napisał/a:
potem tylko trochę wstydu po litanii krytycznych uwag i uszczypliwości

Wstydu dla nas, czy dla... ciebie? ;)
Gdybyś miał coś dobrego nie szukałbyś uznania, zakładając temat o niczym, z jedyną rzeczą, którą oferuje - wyświechtanym tytułem.

K4thos 
Poszukiwacz Przygód

Otrzymał 48 piw(a)

Wysłany: 2007-09-05, 23:17   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

Cytat:
Wstydu dla nas, czy dla... ciebie? ;)
Gdybyś miał coś dobrego nie szukałbyś uznania, zakładając temat o niczym, z jedyną rzeczą, którą oferuje - wyświechtanym tytułem.
Daj już spokój Coin. Dalsze złośliwe uwagi nie mają sensu. Poczekaj na scenariusz :bang:

Yarpen 
Bohater

Otrzymał 66 piw(a)

Wysłany: 2007-09-08, 11:44   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

K4thos - wydaje mi się, że to nie uszczypliwe uwagi. To true. :]

Paulson 
Obywatel

Wysłany: 2007-09-10, 10:32   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

We shall see... 8)

Yarpen 
Bohater

Otrzymał 66 piw(a)

Wysłany: 2007-09-10, 19:04   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

Eww... a kiedy zobaczymy. Bo jak na razie to raczysz nas głównie zapowiedziami.

Paulson 
Obywatel

Wysłany: 2007-09-11, 08:22   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

Yarpen napisał/a:
Eww... a kiedy zobaczymy. Bo jak na razie to raczysz nas głównie zapowiedziami.

"Kto prosi, otrzymuje. Kto szuka, znajduje. A kołaczącemu otworzą" :P

Kina 
Poszukiwacz Przygód

Otrzymał 6 piw(a)

Wysłany: 2007-10-28, 13:35   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

czy juz cos wiecej mozna ujawnic?;p o troche zapowiedzi by sie przydało:P
a i jestem za...byle było cos ze wskrzeszeniem Bhaala zwiazane;)

Gawith 
Millenium

Otrzymał 24 piw(a)

Wysłany: 2007-10-28, 13:49   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

Cytat:
troche zapowiedzi by sie przydało:

Przyuważ pierwszy post na tej stronie - tam masz najbardziej realistyczne zapowiedzi :P

Paulson 
Obywatel

Wysłany: 2007-10-31, 10:21   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

Zapowiedzi... hmm...
no dobra kilka rzeczy mogę ujawnić...
Jak pisałem wcześniej jest to kontynuacja alternatywna; "Nemesis" opowiada o konsekwencjach odrzucenia przez głównego bohatera many Bhaala. Akcja zaczyna się siedem lat po wydarzeniach z ToB. Nasza postać mieszka sobie spokojnie w głuszy pisząc pamiętniki i rozmyślając o minionych wydarzeniach. Od jakiegoś czasu trapi ją dziwne uczucie niepokoju. Potem pojawiają się sny, w których znowu przewijają się twarze dawnych towarzyszy i innych dzieci Bhaala umierających z rąk naszego bohatera. Z każdą nocą sny stają się coraz krwawsze i coraz bardziej przerażające. Noc przestaje być czasem odpoczynku, zmęczenie sprawia, że senne widziadła zaczynają pojawiać się w dzień. I wtedy do naszego bohatera przybywa Solar z ToB przynosząc wiadomość o śmierci... właśnie kogo? :) tego narazie nie ujawnię chodzi o ważną postać, ściśle związaną z wydarzeniami z sagi.
Fabuły dalej na razie nie zdradzę (chyba, że poprosicie ładnie to jeszcze kilka małych informacji podam).
Co do postaci, które będzie można przyłączyć to będą to:
-znany już Solar (towarzyszy nam od początku do końca zgodnie z obietnicą z zakończenia ToB)
-postać z którą romansowaliśmy w sadze ( do wyboru będą: Anomen, Kivan, Solaufein, Viconia, Aerie i ... to miejsce jest jeszcze nie zajęte, być może Jaheira)
-stary, dobry znajomy Sarevok
-równie stary, dobry znajomy Ion Irenicus
-córka Matki Przełożonej z Ust-Natha (zabijcie mnie ale mam zaćmę i nie pamiętam jak miałą na imię)
-handlarz rzepą ( wszyscy wiedzą o kogo chodzi, prawda ;)
-Cespenar (Ooo! Świecuszka!)
i trzy nowe postaci (ich koncepcja jest na razie ogólna i może ulec zmianie dlatego nie podaję szczegółów)
Jeśli chodzi o Imoen... z nią szykuję pewną niespodziankę więc na razie ciiii
Przygoda zagna naszego bohatera do dwóch nowych miast, oraz na kilka innych planów.
A finał...powiem tylko, że ... albo nie, na razie nie powiem.
Na razie to wszystko. Wiem, że dałem mało informacji i że nie ma się za bardzo do czego jeszcze odnieść ale całość chciałbym zaprezentować na zjeździe bywalców, który miałby się odbyć na feriach zimowych (przynajmniej takie propozycje słyszy się pod Szumiącą Klingą) więc tylko taka garstka narazie. Poza tym to pierwszy raz więc nie ma co wszystkiego od razu ujawniać.
Pozdrawiam.

Monique 
Obywatel

Otrzymał 5 piw(a)

Wysłany: 2007-11-05, 11:14   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

Jestem za! Hmm...Tylko chciałabym się dowiedzieć paru rzeczy:
-Pierwsze primo co zrobisz z graczami którzy wybrali drogę boskości? Ech...Może spróbuj zrobić jakąś alternatywę np. nikt nie wie co dzieje się z dzieckiem Bhalla, wszyscy o nim zapomnieli, niewiadomo jaką drogę obrało (boskość/życie śmiertelne)...Bo ja wiem...Coś by się dało chyba zrobić nie?
-Drugie primo NPC w BG2 mają epilogi...Co z nimi? W epilogach jest jasno napisane ,że np. Viconia została otruta, Cernd i Keldorn zgineli. Co zrobisz z takim fantem?
-Trzecie primo hmm...Jak zamierzasz wskrzesić Irenicusa? Albo nie! Nie odpowiadaj bo fabułę zdradzisz :)
Jak poradzisz sobie z tymi "fantami" to jesteś debeściak :) Ogółem projekt super, sądze ,że fabuła tak samo tylko ta zamknięta "furtka" epilogów...Nie ma co! Producenci BG2 zamkneli sobie i ambitnym :) drzwi do tworzenia dalszych losów dziecka Bhalla...Praktycznie nie wiem czy uda ci się ominąć te wszystkie trudności...ale TRZYMAM KCIKUKI! Powodzenia... ;)

Vinci
[Usunięty]

Wysłany: 2007-11-08, 19:55   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

Szalenie ambitny projekt, według mnie przyłączalnych postaci jest za dużo. Oczywiście cieszył bym się niezmiernie gdyby tyle ich było, ale nie sądze żeby udało się tak dużo ich stworzyć, a na pewno nie były by one zbyt rozbudowane. Nie wiem jak inni ale ja wole mniej, ale bardziej barwne postacie niż więcej nie do końca rozwiniętych.

Druga sprawa: pozbawiając nas możliwości wyboru między mocą Bhaala a śmiertelnościa, sprawiasz, że fabuła staje się liniowa, myślę, że lepszym rozwiązaniem było by gdyby w zależności od naszego wyboru przygoda moda zaczynała się nieco inaczej, nie chodzi tu o dwie fabuły po prostu nieco inne początki, a poźniej obie ścieżki fabularne spotkały by się w pewnym miejscu coś jak w ToEE (myslę, że taki doświadczony mistrz gry na pewno by wymyślił jakiś sposób na to ;) ).

Osobiście jeśli dalsze rozwiązania fabularne byly by naprawdę dobre, to jestem za powstaniem takiego projektu, bo spójrzmy prawdzie w oczy, nie ma już szans aby w dzisiejszych czasach powstał jakis dobry erpeg w Infinity Engine (chyba tak powinno być napisane :P ), z grafika 2D, w rzucie izometrycznym, jesli nie zrobią go moderzy, a takich gier najbardziej mi brakuje(pewnie nie tylko mi), gier, w których poraża fabuła i prostota rozgrywki, a nie jak najlepsza grafika. :beer: Za Twój projekt.

Paulson 
Obywatel

Wysłany: 2007-11-12, 10:07   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

Monique napisał/a:
-Pierwsze primo co zrobisz z graczami którzy wybrali drogę boskości? Ech...Może spróbuj zrobić jakąś alternatywę np. nikt nie wie co dzieje się z dzieckiem Bhalla, wszyscy o nim zapomnieli, niewiadomo jaką drogę obrało (boskość/życie śmiertelne)...Bo ja wiem...Coś by się dało chyba zrobić nie?

Jak napisałem to kontynuacja alternatywna. Jeśli projekt się przyjmie to mam już koncepcję na alternatywę dla wyboru boskości ( zupełnie inna fabuła niż w Nemesis i całkiem inni NPC)
Monique napisał/a:
-Drugie primo NPC w BG2 mają epilogi...Co z nimi? W epilogach jest jasno napisane ,że np. Viconia została otruta, Cernd i Keldorn zgineli. Co zrobisz z takim fantem?

Tę kwestię pozostawię na razie bez odpowiedzi. Nie zdradza się wszystkich szczegółow od razu. Powiem tylko, że wyjaśnienie tej kwestii jest przemyślane, logiczne i nie gryzie się z epilogami.
Monique napisał/a:
-Trzecie primo hmm...Jak zamierzasz wskrzesić Irenicusa? Albo nie! Nie odpowiadaj bo fabułę zdradzisz :)

Nie odpowiem. To jeden ze smaczków Nemesis. Szczegóły na Zjeździe (jeśli dojdzie do skutku).
Vinci napisał/a:
Szalenie ambitny projekt, według mnie przyłączalnych postaci jest za dużo. Oczywiście cieszył bym się niezmiernie gdyby tyle ich było, ale nie sądze żeby udało się tak dużo ich stworzyć, a na pewno nie były by one zbyt rozbudowane. Nie wiem jak inni ale ja wole mniej, ale bardziej barwne postacie niż więcej nie do końca rozwiniętych.

No nie wiem czy tak ich znowu dużo. Co do tych trzech nowych, to nie są jeszcze przygotowani. Ale popatrz ile było postaci przyłączalnych w podstawowej wersji BG. W porównaniu z tym mój projekt jest ubogi.
Vinci napisał/a:
pozbawiając nas możliwości wyboru między mocą Bhaala a śmiertelnościa, sprawiasz, że fabuła staje się liniowa, myślę, że lepszym rozwiązaniem było by gdyby w zależności od naszego wyboru przygoda moda zaczynała się nieco inaczej, nie chodzi tu o dwie fabuły po prostu nieco inne początki, a poźniej obie ścieżki fabularne spotkały by się w pewnym miejscu coś jak w ToEE (myslę, że taki doświadczony mistrz gry na pewno by wymyślił jakiś sposób na to ;) ).

Tę kwestię wyjaśniłem powyżej, odpowiadając na pytanie Monique.
Jak widzę, zaczyna rosnąć przewaga chętnych nad malkontentami. Na razie nie jest duża ale mam nadzieję, że z czasem będzie wyraźna. Wszystkich zainteresowanych zapraszam do współpracy przy tworzeniu. Szczegóły podam na zjeździe bywalców (o ile dojdzie do skutku: info pod Szumiącą Klingą na tym forum w dziale inne).
Pozdrawiam i dziękuję za zainteresowanie.

Vinci
[Usunięty]

Wysłany: 2007-11-12, 16:42   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

Paulson napisał/a:

Jeśli projekt się przyjmie to mam już koncepcję na alternatywę dla wyboru boskości ( zupełnie inna fabuła niż w Nemesis i całkiem inni NPC)

Czy to oznacza, że masz już pomysł na drugi mod dla ścieżki śmiertelnika?

Paulson napisał/a:
Ale popatrz ile było postaci przyłączalnych w podstawowej wersji BG. W porównaniu z tym mój projekt jest ubogi.

Każdy mod w porównaniu do całego Baldurka jest ubogi ;)

Paulson napisał/a:
Co do postaci, które będzie można przyłączyć to będą to:
-znany już Solar (towarzyszy nam od początku do końca zgodnie z obietnicą z zakończenia ToB)
-postać z którą romansowaliśmy w sadze ( do wyboru będą: Anomen, Kivan, Solaufein, Viconia, Aerie i ... to miejsce jest jeszcze nie zajęte, być może Jaheira)
-stary, dobry znajomy Sarevok
-równie stary, dobry znajomy Ion Irenicus
-córka Matki Przełożonej z Ust-Natha (zabijcie mnie ale mam zaćmę i nie pamiętam jak miałą na imię)
-handlarz rzepą ( wszyscy wiedzą o kogo chodzi, prawda ;)
-Cespenar (Ooo! Świecuszka!)
i trzy nowe postaci (ich koncepcja jest na razie ogólna i może ulec zmianie dlatego nie podaję szczegółów)
Jeśli chodzi o Imoen... z nią szykuję pewną niespodziankę więc na razie ciiii

Dla mnie to jest bardzo dużo bo mimo, że stare postaci są już niby gotowe to ktoś bedzie musiał napisać dla nich dalsze ciągi romansów itp. Sam chętnie stworzyłbym jakąs postać, chyba się w tym poducze i jesli szybko to załapie chętnie przy jakiejś postaci bym pomógł ;)

[Pobierz temat]
Odpowiedz do tematu