Czesc ludziska jestem ogromnym fanem BG i przetlumaczylem BP-BGT Worldmap v6.6 ale niestety niewiem jak rozpakowac czy jakos tam pliki ktore zastepuja mape czyli .moz chcailbym sie dowiedziec jakim programem bo chce rozpakowac edytowac i znowu spakowac a dla tych ktorzy chca je wypróbowac prosze - http://www.megaupload.com/pl/?d=M49BDK6W wystarczy zastapic odpowiednie pliki o i moglby sie jeszcze ktos zglosic kto ma odpowiednie umiejętności graficzne bo ja malowac niepotrafie. Albo dodam to tematu poprostu ten plik.
Ostatnio zmieniony przez Hesus 2007-07-19, 17:15, w całości zmieniany 2 razy
No ładnie, sam także się wziąłem za tłumaczenie tego, no i też zatrzymałem się na plikach .moz
Sotek wiesz jakbym np sobie szla z kumpela albo gorzej-sama i tak nagle mi tu albatros wlatuje na glowe i w ogole wiesz jeszcze rzyga rybami to totalnie masakra ;/ a tak na serio to bym sie wkurzyla ze ''spotyka sie'' ze mna a mnie nie uprzedza ;/
Dobra to bedzie trzeba sie popytac. A Albatros moze połączymy siły jeżeli chodzi o prace nad sama mapą co ?? - Jak Oddzielnie bedziemy pracowac to zajmnie wiecej czasu i będzie więcej roboty.
Ja przetłumaczyłem te 6kb tra i zatrzymałem się na "co dalej z tym plikiem moz". Później odkryłem, że jest jeszcze katalog TBL z kolejnym plikami tra (jakieś 7kb) z nazwami lokacji modów. Póki co wziąłem się za DSotSC i NTotSC, bo te mody znam i nazwy dobrze pamiętam. Ale z tego co widzę, Ty już całość przetłumaczyłeś i moje robota na nic się zda
Pozostaje tylko kwestia plików moz, na GOLu Nastian mi doradził:
"W folderze "bin" znajduje się "mosunpack.exe", za pomocą którego możesz przerobić je do plików "*.mos". Te z kolei możesz otworzyć korzystając z MOSWorkshop."
MOSWorkshop ściągnałem, ale nie rozumiem jak działa mosunpack. Otwieram i okno się od razu zamyka.
Sotek wiesz jakbym np sobie szla z kumpela albo gorzej-sama i tak nagle mi tu albatros wlatuje na glowe i w ogole wiesz jeszcze rzyga rybami to totalnie masakra ;/ a tak na serio to bym sie wkurzyla ze ''spotyka sie'' ze mna a mnie nie uprzedza ;/
nie rozumiem jak działa mosunpack. Otwieram i okno się od razu zamyka.
A okno jest czarne? To może być program konsolowy. Włącz cmd.exe, poleceniami 'cd katalog' przejdź do miejsca, gdzie jest mosunpack i uruchom go 'z palca', możesz spróbować dodać mu parametr --help lub /? albo coś takiego, żeby dowiedzieć się o nim coś więcej.
@Hesus: zanim oddasz tłumaczenie dotłumacz wszystkie stringi z worldmap.tra: @900 - @5000, te do procesu instalacji, nie używaj w nich polskich liter.
Ostatnio zmieniony przez Nugrud 2007-07-19, 18:44, w całości zmieniany 1 raz
Dzieki Nugrud za wskazówki ale ani ten mosunpack z BP-BGT_Worldmap ani sciagniety przezemnie oddzielnie niedziala. Szukałem na wielu forach i znalazlem mospack_0.92 zawierający mospack i mosunpack lecz nadal tosamo. (A innym działalo ale niepisali jak to uruchomic tylko co można nim zrobic) Dodaje mospack_0.92 do posta. o i zastąpilem plik z moim tłumaczeniem na końcowe teraz tylko zostaje sama mapa.
Ostatnio zmieniony przez Hesus 2007-07-19, 20:23, w całości zmieniany 1 raz
Musze was poinformowac ze po rozmowie z weigo (jednym z twórców) na shs pomógl mi i wyslalem mu wszystkie niezbedne pliki tylko nie reedme bo niechce mi sie tłumaczyc co zrozumiał i wkrótce bedziemy mogli sie cieszyć polską MAPĄ !!! Niestety nie wystawie plików na sciąganie ponieważ są tak zrobione ze nazwy by działaly ale sama mapa nie ponieważ jest zrobiona warstwowo i trzeba by było sie pobawic zanim człowiek by uruchomil Sory . Ale i tak bedzie już niedlugo polska wersja
Ostatnio zmieniony przez Hesus 2007-07-21, 12:53, w całości zmieniany 1 raz
Jeśli chodzi o mosunpack to teraz z ciekawości rozpakowałem, patrzę a tam jak byk jest tzw. manual, zajrzałeś do niego w ogóle?? Odnośnie tłumaczenia zostawiłbym Baldur's Gate (grę) jako Baldur's Gate w tym kontekście, bo teraz jako "Wrota Baldura" graczowi skojarzy się bardziej z miastem w grze niż z wszystkimi lokacjami gry. Przed "ktore" powinien być przecinek, "Duza mapa swaita", "Czasy Podrozy" - w polskiej wersji unikałbym tak dużych liter - "Czasy podrozy", "Mapa swiata stylowana na namalowanej na plotnie dla Tronu Bhaala" - co? Wygląda jakbyś się strasznie śpieszył z tłumaczeniem. Nazwy lokacji, np. TDD tłumaczyłeś od nowa?
Ostatnio zmieniony przez Nugrud 2007-07-22, 11:21, w całości zmieniany 1 raz
Niestety w TDD niegrałem a nazwy podal mi kolega jesli sa zle zajebie go i prosze o prawidlowe podesle poprawione weigo zaden problem i sory a nazwa gry jako taka niezostanie zmieniona tylko nazwa lokacji. A instalację przetłumaczylem za pomocą profesjalnego slownika angielski-polski. Wiec za błędy SORY.
A pozatym jest zrobina tak jak by byla malowana na półutnie wiec tak napisalem.
I wiem ze mam racje bo sie pytałem weigo.
Ostatnio zmieniony przez Hesus 2007-07-22, 22:03, w całości zmieniany 2 razy
Dobra ludzie weigo rozpocznie prace nad polonizacja mapy swiata 27 lipca (wraca wtedy z wycieczki szkolnej) - zmiany w TP2 czy jakos tak wiec jesli ktos chce zebym cos zmienil to prosze pisac co o i poprawki tez a nastepnie wysle poprawiona wersje do niego pierwsze wezme do serca slowa Nugrud-a lecz potrzebuje poprawne nazwy TDD i dla pewności ROT bo jak dzis pszukałem po forach to mi sie drobne niezgadzaly
Więc BARDZO PROSZE niech pomysly i pot płynie rzekami
O i jezeli chcecie zebym przetłumaczyl reedme to potrzebuje pomocy bo pomagam tez w spolszczeniu CtB
Ostatnio zmieniony przez Hesus 2007-07-22, 22:04, w całości zmieniany 2 razy
Jeśli chodzi o RoT (Region of Terror) - to jeszcze polskiej wersji nie ma - trafi na warsztat po zakończeniu prac nad CtB, więc polskich nazw, póki co nie ma
Otóż doszły mnie słuchy że żle przetłumaczylem zawartość BP-BGT_Worldmap wiec prosze tu pisac co wam sie niepodoba i powinienem zmienic oto nazwy które teraz sa w tłumaczeniu:
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum