Arcanum: Przypowieść o Maszynach i Magyi - kto miał do czynienia z dziełem nieistniejącego już studia Troiki, ten wie że gra ma niesamowity klimat i wciągającą fabułę. Ale modów do Arcanum to tyle ile kot napłakał
To co znalazłam (jeśli dobrze się orientuje) to właściwie nie jest mod dodający coś nowego do świata gry, tylko modów - zabawa dzieje się na zupełnie innej płaszczyźnie.
A teraz trochę konkretów: wydany w grudniu 2007, autorom jest CEZAR.
Cytat:
Na dziś moda składa się z:
-Jednej, dużej plenerowej lokacji + 6 mniejszych (głównie podziemi).
-Około dwudziestu postaci, z którymi możemy porozmawiać, dodam że dialogi różnią się w zależności od naszej inteligencji, charyzmy, perswazji, rasy i płci.
-Kilka pobocznych qestów, oraz główny watek fabuły.
-Paru dodatkowych atrakcji jak gazeta, plotki, szkolenia, unikatowe przedmioty, itp.
Więcej informacji, jak i sam mod znajdziecie tutaj. Smacznego
Tak, modów troszkę mało jak na taką grę i większość wątpliwej jakości. Jak będę miał kapkę wiecej czasu to sprawdzę ten.
Swego czasu bawiłem się edytorem i trzeba przyznać, ze nie jest to narzędzie 'user friendly' - mimo to po przeczytaniu pewnego poradnika załapałem podstawy i nawet stworzyłem zaczątki sensownej mapy, nawet jakiś dialog , ale zrobienie dużego, kompleksowego moda z co najmniej kilkoma lokacjami, zbalansowanego i grywalnego dla każdego typu postaci wymagałoby naprawdę dużo pracy... ciekawe jak to wyszło. Jakkolwiek wygląda na to, że narzędzie pozwala w teorii zrobić wszystko... nawet Arcanum 2 ;]
Co do innych modów, interesujące są te, które balansują rozgrywkę (jak wiadomo pod tym względem Arcanum kuleje), kiedyś zainstalowałem np. mod balansujący broń palną (nie pamiętam już nazwy, 'guns rebalancing' or such , ale ktoś naprawdę sensowanie ustawił dmg, tak że dało się grać nawet strzelcem bez umiejętności składania broni (tylko kupując giwery w sklepach) - brzmi jak przegięcie, ale nim nie jest... i wszystko byłoby dobrze, gdyby mod nie zmieniał także zasięgu broni, który w większości przypadków przewyższał pole widzenia postaci (czyli maksymalny fragment terenu na który możemy 'sięgnąć' przesuwając ekran) - co za tym idzie, w praktyce zrównując giwery pod tym względem - przyznacie że to bez sensu. Może pojawiła się jakaś nowa wersja poprawiajaca to niedopatrzenie, warto by sprawdzić, w kazdym razie polecam wypróbować ten mod.
_________________ Fly away my space rocket
You no need put money in my pocket
The door is closed I just lock it
I put my hot plug in your socket
"W imieniu społeczności Tawerny Hrothgara, ja, niżej podpisany Gawith, pragnę zaapelować o udzielenie choć strzępka informacji dotyczącego będącego już pewnie w zaawansowanej fazie Projektu, na który to wspomniana społeczność oczekuje z nadzieją wielką i niecierpliwością..."
Zbieramy pospisy
Ostatnio zmieniony przez Gawith 2008-03-02, 20:50, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum