Tawerna Hrothgara  Strona Główna

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

[Pobierz temat]Poprzedni temat :: Następny temat
IWD2 NPC Project.

Czy jesteś zainteresowany/a polskim tłumaczeniem IWD2 NPC Project?
Tak! Ten mod zapowiada się świetnie!
73%
 73%  [ 34 ]
Nie. Nudzą mnie te całe 'pogaduszki'.
4%
 4%  [ 2 ]
Nie. Polskie tłumaczenia są z reguły b. kiepskie.
2%
 2%  [ 1 ]
Będę zainteresowany/a, gdy zostanie zrobione.
13%
 13%  [ 6 ]
Nie posiadam ID2.
6%
 6%  [ 3 ]
Głosowań: 46
Wszystkich Głosów: 46

Autor Wiadomość
Alatariel 
Poszukiwacz Przygód

Wysłany: 2007-06-01, 02:49   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   IWD2 NPC Project.

Alatariel na starym forum w tym temacie napisał/a:
Oto smakowita porcja informacji

... czyli jeden z najciekawszych projektów minionego roku. Zapewne wiele osób z tych, które zechciały zagrać w IWD2 zatęskniło szybko do żywej, unikalnej drużyny oraz systemu interakcji obecnych pomiędzy postaciami w BG2 i wszystkich jego rozszerzeniach (bądźmy szczerzy: rozbudowany role play oparty na interakcjach pomiędzy poszczególnymi postaciami jest obecny w zasadzie TYLKO w rozszerzeniach - samo surowe BG jest bardzo niedopracowane pod tym względem, a także mocno okrojone z zawartości która pierwotnie miała się w nim znajdować): banterów, rozmów przyjacielskich i romantycznych z protagonistą, wtrąceń poszczególnych NPC, być może nawet flirtów z wybranymi postaciami... Smutna prawda jest taka, że IWD2 było do tej pory jedynie grą h&s opartą na IE i trzeciej edycji D&D, osadzoną w Dolinie Lodowego Wichru i okraszoną przerysowaną i nieszczególną samą w sobie, liniową fabułą.

Co uległo zmianie w powyższym modzie?

Otóż wprowadza on możliwość wyboru pomiędzy 10 'gotowymi' NPCami, zawierającymi pełne oskryptowanie zawierające wszystkie możliwe wymienione powyżej interakcje... A także wprowadza pewne modyfikacje w samej IWD2. Jest to projekt oparty na WeiDU, znajdujący się obecnie w fazie alpha, opracowywany przez grupę G3 pod komendą Domi (autorki modu Kivan of Shilmista oraz coautorki BG1 NPC project - kto nie zna, niech żałuje!). Sama oczekuję na niego z niecierpliwością, toteż pomyślałam, ze warto podzielić się dobrymi wieściami z gronem polskich graczy. A nuż znajdą się inni prawdziwie zainteresowani solidnym RPG...?;> Ciekawam waszych opinii;] W razie pytań - walić śmiało, ja nie gryzę^^'.

Mod jest obecnie w wersji alfa10, co oznacza, iż jest już dostępny - dla ograniczonego grona ludzi testujących;). Jednak nie zawiera jeszcze 100% planowanego materiału, toteż radziłabym chwilkę poczekać. Jest też w chwili obecnej w pełni po angielsku... Być może podejmę się tłumaczenia, gdy zostanie ukończony i jeżeli dostatecznie duża ilość ludzi w Polsce będzie zainteresowana. *Shrugs* Nie zamierzam dodawać sobie pracy dla samej radości odwalania brudnej roboty, przykro mi.

Żeby stworzyć, choć pozory, że tak nie jest (;P) przedstawię pokrótce 9 dostępnych w projekcie NPC-ów:

Diriel: elf księżycowy, mężczyzna, neutralny zły, druid; ekstremista i zaprzysięgły wróg wszystkiego co nie elfie oraz wszystkiego, co cywilizowane. Być może jeden z wyborów 'romantycznych' - byłoby świetnie, ta postać zapowiada się bardzo ciekawie!)

Hildury: pół-ork, kobieta, chaotyczny dobry, barbarzyńca; pełna kompleksów i poczucia winy naiwna kobieta z ciężką przeszłością, która rozpaczliwie pragnie znaleźć odkupienie za swe niecne czyny... Taaak.... :orly: Zakochana w Nordzie.

Jaemal: aasimar, mężczyzna, neutralny dobry, czarownik; filozof, intelektualista i eunuch, bardzo sfrustrowany tym ostatnim. Traumatyczna przeszłość, rozpaczliwe poszukiwanie własnego 'ja' - to, co zwykle, ktoś mógłby powiedzieć. Być może jeden z wyborów 'romantycznych' (bo Domi lubi frustrować swoje postacie;])

Nikosh: niziołek lekkostopy, mężczyzna, neutralny, złodziej; ze wszech miar ciekawa postać i jedyny dostępny łotrzyk – tak, więc prawie na pewno niezbędnik każdej drużyny;).

Nord: człowiek, mężczyzna, praworządny dobry, paladyn Helma; czyli obowiązkowy 'dobry i szlachetny' rycerz, który zdaje się ukrywać jakieś kompromitujące fakty dotyczące jego przeszłości... Także tradycja...?

Peony: gnom, kobieta, chaotyczny neutralny, czarodziej; Peonia pochodzi z Silverymoon i pozostaje pod wielkim wrażeniem Lady Alustriel - jej idolki. W czasie gry robi, co może, by poderwać Rizdaera, co wprowadza mrocznego elfa w stan kompletnego osłupienia...

Prachi: człowiek, kobieta, praworządny dobry, Mnich Starego Zakonu; naznaczona przeznaczeniem młoda wojowniczka... Podobnie jak w przypadku Norda jej udział w jakimkolwiek 'romansie' z PC jest wątpliwy, tym niemniej, ponieważ Domi odmawia udzielenia informacji z kim będziemy mogli.. nawiązać bliższe stosunki... możemy jedynie domniemywać.

Rizdaer: mroczny elf, mężczyzna, praworządny zły, wojownik; mój niewątpliwy ulubieniec. Rizdaer posiada bardzo ciekawą historię i na pierwszy rzut oka wydaje się najbardziej obiecującą postacią w modzie. Jest nieufny w stosunku do wszystkich innych NPC, skonfundowany zachowaniem Peonii i rozbawiony manierą Salomeyi. Prawie na pewno wybór 'romantyczny'.

Salomeya: płó-elf, kobieta, chaotyczny zły, bard; kolejny ulubieniec Aletki - Salomeya jest złośliwą wiedźmą, która uważa wszystkie inne istoty za niższy gatunek;]. Cóż, jest też piękna. Jej bantery są zazwyczaj zabójcze... Prawie na pewno wybór 'romantyczny'. ("PC: I... I love you crazy woman!", "S: I'm in awe, now and forever, at how delicately you’ve put it.")

Valeero: człowiek, kobieta, neutralny dobry, kapłanka Lathandera; Valeero pochodzi z Neverwinter i jest ładną, asertywną, młodą kobietą, rozkochaną w przysłowiach i powiedzonkach o wątpliwej wartości praktycznej. Prawdopodobny wybór 'romantyczny'.

Raz już wymęczyłam dość wyczerpujący opis tego modułu, skoro jednak Seraph pozwolił sobie go skasować uznawszy za spam, nie będę drugi raz się wysilać... Dodam jedynie iż mod wchodzi w etap open alpha, tak więc czeka nas już tylko gorące polowanie na bugi, a potem spokojny, przyjemny replay ukończonego produktu.

Już przeniosłem ze starego forum, więc wypowiedź tak jakby nieaktualna :P

W związku z czym pozwolę sobie dodać też poniższą ankietę. Nie muszę chyba tłumaczyć, dlaczego.

Ostatnio zmieniony przez Arkanis 2007-06-07, 22:53, w całości zmieniany 2 razy  
Postaw piwo autorowi tego posta

Albatros 
Postrach

Otrzymał 41 piw(a)

Wysłany: 2007-06-01, 06:24   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

Alatariel napisał/a:
skoro jednak Seraph pozwolił sobie go skasować uznawszy za spam

Forum startowało od nowa z najważniejszymi tylko wątkami (np. BGT mega instalation).
Istnieje możliwość przeniesienia starego wątku jeśli tylko chcesz, tak czy owak, nikt nic za spam nie kasował (chyba, że o czymś nie wiem).

Maagdaa napisał/a:
Sotek wiesz jakbym np sobie szla z kumpela albo gorzej-sama i tak nagle mi tu albatros wlatuje na glowe i w ogole wiesz jeszcze rzyga rybami to totalnie masakra ;/ a tak na serio to bym sie wkurzyla ze ''spotyka sie'' ze mna a mnie nie uprzedza ;/

Alatariel 
Poszukiwacz Przygód

Wysłany: 2007-06-01, 08:50   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

Albatrosie, żartowałam;) To a propos wypowiedzi Seraphe, iż że starego forum przeniósł tylko to, co nie było spamem lub rozwiązanymi problemami z grą. Zapewne po prostu przeoczył ten temat. Mi tam zresztą on na nic. Sama siebie nie muszę informować, pisałam to tylko dla rozszerzenia zawartości forum^^'.

NP, Serap ma stare forum na dysku, poprawie krzaczki (mam doświadczenie :D ) i wkleję post ;)

Okeee, w takim razie zajrzyj do PW i do roboty :D

Ostatnio zmieniony przez Serafin 2007-06-01, 13:02, w całości zmieniany 2 razy  

Arkanis 
Obywatel

Otrzymał 1 piw(a)

Wysłany: 2007-06-07, 22:55   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

Co ważniejsze poprawiłem i przenisłem ze starego forum. Dzięki Alatariel możecie się więcej dowiedzieć na temat tego moda ;)

Gawith 
Millenium

Otrzymał 24 piw(a)

Wysłany: 2007-06-07, 23:40   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

Modzik rzeczywiście wygląda smakowicie i na pewno weń zagram. Co do tłumaczenia, to wybrałem przedostatnią opcję - fajnie, gdyby było. Ale być nie musi, z oryginalną wersją (i pewnie jakimś słowniczkiem w łapie ;) ) jakoś sobie poradzę.

Alatariel 
Poszukiwacz Przygód

Wysłany: 2007-06-12, 09:23   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

I po premierze... Mod powszechnie dostępny w wersji angielskiej. Tymczasem w wersji alpha.

Alatariel 
Poszukiwacz Przygód

Wysłany: 2007-06-21, 18:20   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

Upgrade do wersji 1.9. Ciągle polujemy na bugi... A moja skromna osoba próbuje też namówić Domi do paru zmian/dodatków. ^^ '

Paulson 
Obywatel

Wysłany: 2007-08-07, 18:48   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

a kiedy oficjalna wersja polska?

Arkanis 
Obywatel

Otrzymał 1 piw(a)

Wysłany: 2007-08-07, 19:12   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

Aktualnie nikt tego nie tłumaczy, miała to robić Alatariel ale coś ucichła.

Alatariel 
Poszukiwacz Przygód

Wysłany: 2007-08-09, 09:53   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

Ah? Po prostu nie zauważyłam ewentualnych zainteresowanych... Mod wyszedł poza skromne granice alphy, stając się betą pełną gębą... W zasadzie mogę zacząć tłumaczyć. Teraz. Bo czemu nie? :>

Paulson 
Obywatel

Wysłany: 2007-08-09, 11:22   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

chętnie pomogę w tłumaczeniu daj tylko znać Alatariel i bierzemy się do roboty

Alatariel 
Poszukiwacz Przygód

Wysłany: 2007-08-11, 17:58   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

Hm.. proponuję podzielić się na pół postaciami, współpracując tylko przy banterach, gdy zajdzie taka potrzeba. Wybierz sobie 5 z 10 postaci i do roboty :) . Napisz tylko, które 5 zaklepujesz. Jedną ja bezwzględnie zabieram dla siebie - Diriel jest mój, więc z łapami precz! ;p A szczegóły możemy dogadać przez PRV, maila lub gg. The choice is yours :> . Odezwij się, gdy wybierzesz... No i tymczasem.

Paulson 
Obywatel

Wysłany: 2007-08-13, 08:33   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

ok jak tylko odetchnę bo na mnie szef w pracy wsiadł, imp złośliwy, więc muszę teraz mniej przyjemne rzeczy robić ale jak tylko ze mnie wesz zejdzie to od razu dam Ci znać.

Gość
Gość

Wysłany: 2007-10-25, 20:28   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   ehm

No cóż, jeśli faktycznie mówicie o tłumaczeniu poważnie, to tylko życzyć powodzenia i z powolutka zacząć się oblizywać.
Pozdrawiam serdecznie.

Yarpen 
Bohater

Otrzymał 66 piw(a)

Wysłany: 2007-10-29, 20:47   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

(Na początek sorry Cutooth - sprawy idą za szybko)
Otrzymałem na mailu informacje od jednego z lepszych obecnie tłumaczy dużych projektów - Cutootha, że on także planuje tłumaczyć moda. Dokładniej, pytał się mnie o możliwość wykorzystania pamiętników Sarevoka, które tłumaczyłem wraz z Pawełkiem na BG1UB.

Proponuję do jasnej cholery połączyć super-moce. Bo ja osobiście z przyjemnością bym sobie to potłumaczył, w przerwach od obecnie in-progress Romantic Encounters. :]

Można rezerwować? To ja bym chętnie wziął Kagaina, Montarona i Xzara. Na dobry początek. Bo jakby nikt nie chciał to jeszcze Eldotha i Tiaxa. Tak. Lubię zło.

Na początek małe info: te dialogi.. one nie są trudne. Większość z nich jest b. prosta i b. przyjemna w trenslejtingu. Co przeraża to ilość i niekiedy problem z zidentyfikowaniem 'kto to mówi'.
No to możnaby pomyśleć o jakimś specjalnym forum dla prodżektu...

[Pobierz temat]
Odpowiedz do tematu