Tawerna Hrothgara  Strona Główna

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

[Pobierz temat]Poprzedni temat :: Następny temat
Zwiechy Tormenta na nowszych komputerach - rozwiązanie.
Autor Wiadomość
Serafin 
Millenium

Otrzymał 51 piw(a)

Wysłany: 2009-06-13, 15:14   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   Zwiechy Tormenta na nowszych komputerach - rozwiązanie.

Jako, że na forach często widzę pytania dotyczące wieszania się gry podczas np. rzucania czarów (problem dotyczy nowszych kart graficznych) warto byłoby napisać w jaki sposób tego uniknąć - wystarczy w opcjach karty graficznej wyłączyć przyspieszanie sprzętowe ;) .

2009-06-21, 11:43, użytkownik Serafin wykonał(a) rzut 3k4. Wynik rzutu: 7.
2009-06-21, 11:43, użytkownik Serafin wykonał(a) rzut 6k20. Wynik rzutu: 90.

Godzien haniebnej nazwy buntownika bo go natura mnóstwem wszelkich złości uposażyła

I choćbym szedł ciemną doliną, zła się nie ulęknę, bo jestem największym sukinsynem w tej pieprzonej dolinie!
Postaw piwo autorowi tego posta

Damianus 
Wędrowiec

Wysłany: 2009-06-26, 02:52   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

Niestety, w moim przypadku wyłączenie przyspieszenia sprzętowego skutkuje "rozmazywaniem" się kursora w grze. Próbowałem już wielu ustawień graficznych ale wychodzi na to, że na Radeonie HD4850 nie da się komfortowo pograć w PT.
Bez wyłączonego DirectX Drawa animacja w grze znacząco zwalnia podczas ruchu postaci czy przesuwania kamery. Tnie się jeszcze bardziej, gdy korzystam z Widescreen Moda.
Ma ktoś jakiś pomysł?

Serafin 
Millenium

Otrzymał 51 piw(a)

Wysłany: 2009-06-26, 12:27   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

A próbowałeś wyłączyć kursor sprzętowy? Uruchamianie z trybem zgodności? łap się czegokolwiek, w końcu coś pomoże :)

Godzien haniebnej nazwy buntownika bo go natura mnóstwem wszelkich złości uposażyła

I choćbym szedł ciemną doliną, zła się nie ulęknę, bo jestem największym sukinsynem w tej pieprzonej dolinie!

Damianus 
Wędrowiec

Wysłany: 2009-06-26, 17:35   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

Tryby zgodności, ustawienia graficzne... wszystko już dawno posprawdzane. Nie przychodzi mi już nic do głowy.
Muszę odkurzyć stary PC z GeForce MX400. Tam gra chodziła bez zarzutów.
Przeraża tylko wizja podłączania drugiego PC, za każdym razem kiedy chcę pograć w Tormenta ;)

Uprzedza chociaż CPD ludzi przed zakupem "złotego" wydania? Grafika w Planescape jak widać potrafi być bardziej wymagająca niż ta w Crysisie :)

Beast 
Wędrowiec

Otrzymał 1 piw(a)

Wysłany: 2009-07-20, 11:35   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

Też miałem kiedyś problemy z PT i pomogło mi dopiero wyłączenie akceleracji dźwięku przez Direct X. To cytat z innego forum na którym dostałem tę radę:

Cytat:

Wejdź w Start --> Uruchom --> dxdiag

Potem w zakładkach "Dźwięk" (ja mam dwie, nie wiem jak jest u ciebie) przesuń pasek przyspieszenia maksymalnie w lewo.

Mam nadzieje, że to pomoże. Pozdrawiam

Więcej szczegółów
Wystawiono 1 piw(a):
Serafin
Samar 
Poszukiwacz Przygód

Otrzymał 7 piw(a)

Wysłany: 2009-10-22, 15:33   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   Re: Zwiechy Tormenta na nowszych komputerach - rozwiązanie.

Serafin napisał/a:
Jako, że na forach często widzę pytania dotyczące wieszania się gry podczas np. rzucania czarów (problem dotyczy nowszych kart graficznych) warto byłoby napisać w jaki sposób tego uniknąć - wystarczy w opcjach karty graficznej wyłączyć przyspieszanie sprzętowe ;) .

A wiesz jak wyłączyć przyspieszanie sprzętowe w windows Vista/Windows 7 ? Bo w rozwiązywaniu problemów mam zaciemnione pole i nie mogę nic zmienić.

Aurelinus 
Millenium
Wielkie zuo

Otrzymał 79 piw(a)

Wysłany: 2009-10-23, 08:54   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

Przyspieszanie sprzętowe to domena DX 9, który Vista i Win7 tylko emulują. na nich już nie wyłączysz. Pozostaje tryb zgodności z XP (który może nie pomóc) lub wirtualizacja.

Samar 
Poszukiwacz Przygód

Otrzymał 7 piw(a)

Wysłany: 2009-10-23, 09:13   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

Obawiałem się tego. Dziś zainstalowałem na innej partycji Windowsa Xp i PT i działa dobrze, ale (o ile przyczyna nie jest inna) nvidia_fix nie działa na windowsie Vista/7. Pozostaje zawsze być zaopatrzonym w windows Xp. Tryb zgodności niestety nie działa.

Aurelinus 
Millenium
Wielkie zuo

Otrzymał 79 piw(a)

Wysłany: 2009-10-23, 09:44   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

Przede wszystkim - jeśli masz sterowniki 191.07 czym prędzej je usuń i cofnij do starszych. Są skopane i wywołują trudne do przewidzenia skutki. niektórym pala sie karty i płyty. Jak nie wierzysz sprawdź na forach.

Tagi: torment :: problem :: grafika :: planescape

[Pobierz temat]
Odpowiedz do tematu