Tawerna Hrothgara  Strona Główna

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

[Pobierz temat]Poprzedni temat :: Następny temat
Graficzny problem kursorowo-przezroczysty
Autor Wiadomość
L`f 
Obywatel

Otrzymał 25 piw(a)

Wysłany: 2009-01-20, 18:31   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   Graficzny problem kursorowo-przezroczysty

No, jak w temacie.

Mam stosunkowo nową kartę graficznę (NVIDIA GeForce 9600 GT) i korzystam z DirectX 9.0c Oczywiście problemem jest złe wyświetlanie przezroczystości w Tormencie:

Jednak z tym jeszcze mogę sobie poradzić. Receptą na to jest ustawianie opcji 'Programowa Przezroczystość', jednak ten sposób powoduje, że animacja spada do ok. 6 klatek na sekundę, a przy rzucaniu czaru typu Wezwanie Błyskawic - do 0,5 klatki na sekundę. Zatem wolę skorzystać z alternatywy...

Darnath na Sferze Udręki napisał/a:
II. Problemy graficzne dialogów, animacji czarów, interfejsu.<

Jeżeli masz problemy z prawidłowym wyświetleniem się dialogów i animacji czarów bądź widzisz błędy w działaniu interfejsu powinieneś przejść na pulpicie ekranu do Właściwości -> Ustawienia -> Zaawansowane, a następnie do zakładki "Rozwiązywanie problemów".

Tam pasek przyśpieszenia sprzętowego musisz ustawić tak, aby wyłączyć przyśpieszenia DirectDraw i Direct3D. Na przykład u mnie jest to trzeci wskaźnik od lewej strony. Powyższy problem ma silny związek z nowymi sterownikami do kart graficznych.

Tak zrobiłem, wyłączenie przyspieszania DirectDraw pomaga. Jednak w myśl, kurde, prawa Murphy'ego, pojawia się inny, weselszy problem związany z kursorem.

Screeny:

Czyli kursor zostawia ślady tam, gdzie nie powinien. Naprawia to włączenie przyspieszenia DirectDraw, co jednak prowadzi do wystąpienia problemów z przezroczystością opisywanych wyżej. ;P

Czyli mam w sumie trzy wyjścia:

- Gra z problemami z przezroczystością - odpada
- Gra ze skaczącym kursorem - j.w.
- Gra z programową przezroczystością - grać się da, ale za długo tak nie wyrobię. ;P

Aha, jak widać, mam zainstalowanego Widescreen Moda i poprawkę Planescape Torment UI autorstwa GhostDoga. Nie wiem, czy to jakoś wpływa na wyświetlanie tego kursora, ale informuję. ;)

Może któryś z forumowych tormentowców zetknął się z tym problemem i zna rozwiązanie, jakieś dobre czwarte wyjście? Proszę o w miarę szybką pomoc, bo na ferie zachciało mi się po raz kolejny przejść Udrękę, a tu takie dziadostwo, które całkiem psuje przyjemność z gry. ;P

'Skocznawke kopydełko tylke nołdoł podzieć kałałek ół ńmie tramploczke! ^' - Iav Kronikarz, wcielenie #1429.
Ostatnio zmieniony przez L`f 2009-01-20, 18:32, w całości zmieniany 2 razy  
Postaw piwo autorowi tego posta

Serafin 
Millenium

Otrzymał 51 piw(a)

Wysłany: 2009-01-21, 17:04   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

Tego typu problemy pojawiają się w nowych kartach graficznych. Jedyna rzecz jaka przychodzi mi na myśl to zmiana priorytetu aplikacji torment.exe na niski i uruchomienie jej w trybie zgodności z windą 95/98 (właściowości -> zgodność).

Godzien haniebnej nazwy buntownika bo go natura mnóstwem wszelkich złości uposażyła

I choćbym szedł ciemną doliną, zła się nie ulęknę, bo jestem największym sukinsynem w tej pieprzonej dolinie!

L`f 
Obywatel

Otrzymał 25 piw(a)

Wysłany: 2009-01-21, 20:55   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

Taa, problem jest w tym, że u mnie Torment praktycznie nie działa w Trybie Zgodności (teoretycznie działa, ale tnie się tak niemiłosiernie, a samo włączenie gry trwa minutę). Pewnie mam coś skopane z Windowsem, albo z grą.

Spróbuję jeszcze reinstalnąć, jeśli to nie pomoże, to zagram sobie chyba z tym fajnym kursorem. ;)

'Skocznawke kopydełko tylke nołdoł podzieć kałałek ół ńmie tramploczke! ^' - Iav Kronikarz, wcielenie #1429.

Shavo 
Poszukiwacz Przygód

Wysłany: 2009-01-24, 15:55   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

Mam podobny problem. zaczął sie on od tego, że nie wyświetlały mi się animacje czarów, pobawiłem sie ustawieniem karty w ten sposob jaki tu przedstawiłeś i problem w prawdzie jakby w 95% zniknął, ale pojawił się problem z kursorem, którego co śmieszniejsze nie da się teraz usunąć (po przestawieniu karty na max znowu jest problem z animacjami czarów, ale problem kursora nie znika :o:

Osobiście myślę, że top wina patcha gdyż na tym samym kompie kiedyś grałem tą sama wersją(te same płyty) w PT i żadnego z tych problemów nie miałem, a przy tej instalacji doinstalowałem patcha i nagle sie cyrki robią. Ale już chyba będę grał z tym kursorem dziwnym, bo od początku mi sie nie chce zaczynać, a i ten kursor aż taki straszny nie jest. :)

Yakushi 
Berserker

Otrzymał 4 piw(a)

Wysłany: 2009-01-24, 16:37   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

Miałem coś podobnego w Fallout'cie 1.

W moim przypadku pomogło włącznie kursora sprzętowego.

Na sesjach piszę co m.in. dwa posty (chyba że sytuacja wymaga inaczej).
( Niewidoczny tekst w nawiasie nie występuje w sesji, ale stanowi osobny komentarz. Można go sobie spokojnie darować)
-1 do reputacji? Wspaniały początek drogi czarnego charakteru sesese

Serafin 
Millenium

Otrzymał 51 piw(a)

Wysłany: 2009-03-08, 14:43   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

Hm znalazłem coś takiego na podobny problem w P:T:
Cytat:
Dzięki, ale już sobie poradziłem - wystarczyło włączyć "Programowe lustrzane odbicia" w opcjach graficznych. Na plus całej sytuacji mogę zapisać, że podczas poszukiwania rozwiązania natknąłem się na programik, dzięki któremu gram w rozdzielczości 1024x768, miodzio. :)

Może komuś to pomoże :)

Godzien haniebnej nazwy buntownika bo go natura mnóstwem wszelkich złości uposażyła

I choćbym szedł ciemną doliną, zła się nie ulęknę, bo jestem największym sukinsynem w tej pieprzonej dolinie!

Damianus 
Wędrowiec

Wysłany: 2009-08-18, 17:27   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

Problem podobny, z tą różnicą, że nie mam problemów z prawidłowym wyświetlaniem obiektów i czarami. Gra po prostu przycina. W ustawieniach grafiki są dwie opcje, które po włączeniu zbijają grę do max 6 klatek na sekundę (podczas biegu 1 klatka :D ).
Kombinowanie z Drawem przywraca płynność i powoduje problem z kursorem.

Jako, że autor tego tematu ma GeForce'a, zapewne sprawdził już tzw. nvidia_ddraw_fix.
Niestety dla posiadaczy Radeonów (ja) chyba nie ma podobnej aplikacji.

[Pobierz temat]
Odpowiedz do tematu