W moim przekonaniu to bardzo dobre gry. Jeśli kiedyś, z jakichś powodów rozbiliście się o RE: Nemezis (3.cia część, pierwsza wydana na PCta) lub cofnęło was po porzednich wersjach konsolowych, to jest powód by wrócić do tematu.
4ka i 5tka są zupełnie inne, lepiej zrobione, wygodniejsze, ciekawsze i nie tak stresujące jak poprzednie, nie tylko z powodu barku głupich pomysłów na sterowanie. Teraz jest normalnie, choć nadal nie można równocześnie biegać i strzelać, ale poza tym, niemal doskonale.
W zasadzie zaliczam je do gier cRPG, bo obie części mają więcej wspólnego właśnie z cRPG niż akcją lub survivalem jako takim. Dobra fabuła, dobre wykonanie i rozwój postaci, upgrade, dialogi. Niemal jak nie gra akcji.
Poza tym świetne postacie poboczne, a Sheva z 5tki to wzór NPCa w drużynie. Chyba nie widziałem lepszego w żadnej grze.
Jak na konsolówki przystało jest trochę durnoty - jak np. QTE, którymi straszą też w 2 części Wiedźmina, i które są w niektórych wypadkach naprawdę wkurzające, na szczęście te z 5ki da się przejść po krótkim treningu, a ten jeden najkoszmarniejszy (czegoś takiego jeszcze nie spotkałem, szczerze mówiąc, choc w Assassin's Creed byhła podobna końcowa walka, któej nigdy nie przeszedłem) z 4ki jest niemal na samym końcu, więc można go sobie w tym momencie odpuścić i nawet nie ukończyć gry bo i tak już wszystko wiadomo. Poza tym oprócz głównej gry są różne challenge i achiwmenty, na szczęście opcjonalne, po ukończeniu gry i dla nawiedzonych.
Ale gry warto nabyć dla samych kampanii fabularnych w których jest i z kim i o czym pogadać, jest kogo ubić i jest na czym oko zawiesić (w 4ce jest Ada, nie mój typ urody, ale fajna laska).
Ten serial ma dużą szansę stać się poważnym konkurentem Fallouta, o ile utrzymają ten styl.
Ostatnio zmieniony przez Aurelinus 2009-12-15, 23:47, w całości zmieniany 1 raz
Skorzystałem z okazji i nabyłem grę Resident Evil 5, jednakże nie jestem w stanie jej uruchomić.
Co robię:
1. Włączam launcher.exe (gra sprawdza płytę a następnie wyświetla się menu z wyborem uruchomienia gry w DX9 czy DX10)
2. Wybieram obojętne którą opcję - nie ma to znaczenia dla tego co nastąpi później.
3. Wyskakuje okno z czarnym tłem, wygląda na to, że gra zaczyna się ładować, jednakże nic takiego nie ma miejsca ponieważ...
4. Wyskakuje okienko, że RES5DX9.EXE (bądź DX10) przestał działać i są tylko do wyboru opcje wyszukaj rozwiązania w sieci, zamknij i debuguj. Za każdym razem tak jest.
Gdy próbuję uruchomić bezpośrednio z exeków wyskakuje okienko z błędem "ERROR CODE:80070012" (mam nadzieję, że dobrze cytuję, piszę z pamięci ).
Posiadam zarówno najświeższy DirectX jak i sterowniki do karty graficznej itp.
Mój sprzęcior:
Toshiba A210-128
AMD Turion X2 TL-56 1,8GHz
2GB DDR2 RAM
ATI Radeon HD2600 256MB VRAM (shader 4.0) -> Catalyst 9.11
Realtek HD Audio -> sterowniki 2.37
System Windows Vista SP2 32-bit
Próbowałem też uruchamiać z opcją "Uruchom jako administrator", ale i to nie pomogło.
Z góry dzięki za pomoc
PS.Takie info jest w okienku wspomnianym w pkt 4
Kod:
Podpis problemu:
Nazwa zdarzenia problemu: APPCRASH
Nazwa aplikacji: RE5DX9.EXE
Wersja aplikacji: 1.0.0.129
Sygnatura czasowa aplikacji: 4a531b85
Nazwa modułu z błędem: RE5DX9.EXE
Wersja modułu z błędem: 1.0.0.129
Sygnatura czasowa modułu z błędem: 4a531b85
Kod wyjątku: c0000005
Przesunięcie wyjątku: 003338c8
Wersja systemu operacyjnego: 6.0.6002.2.2.0.768.3
Identyfikator ustawień regionalnych: 1045
Dodatkowe informacje 1: fd00
Dodatkowe informacje 2: ea6f5fe8924aaa756324d57f87834160
Dodatkowe informacje 3: fd00
Dodatkowe informacje 4: ea6f5fe8924aaa756324d57f87834160
PS2.Dodam, że różne inne gry Dragon Age, Mass Effect, Fallout 3, Mount and Blade, Bioshock itp.itd. działają bez problemu
Mam desktopa z Windows 7 64-bit RC1, u mnie wszystko śmiga i burczy zarówno na DX 9 jak 10. Nie chcę nawet podejrzewać co to moze być, ale z typu błędu wynika jakiś wyjątek na DX9. Skoro masz oryginał, to spróbuj ściągnąć crakersa (sam na nim gram, bo mieszanie płyt mnie denerwuje, gdy gram w 3 gry naraz), a jak nie pomoże ---> google it.
PS. Wogóle to fajna konfigurka laptoka, musiał słono nadszarpnąc budżecik... , ale granie w Mount&Blade pozostawię bez komentarza...
Ostatnio zmieniony przez Aurelinus 2009-12-17, 12:20, w całości zmieniany 1 raz
Mam desktopa z Windows 7 64-bit RC1, u mnie wszystko śmiga i burczy zarówno na DX 9 jak 10. Nie chcę nawet podejrzewać co to moze być, ale z typu błędu wynika jakiś wyjątek na DX9.
Szkoda, że wyjątkowo padło na mnie
Cytat:
Skoro masz oryginał, to spróbuj ściągnąć crakersa (sam na nim gram, bo mieszanie płyt mnie denerwuje, gdy gram w 3 gry naraz), a jak nie pomoże ---> google it.
Może wypróbuję metodę z exekiem, natomiast google jest niezbyt pomocne
Cytat:
PS. Wogóle to fajna konfigurka laptoka, musiał słono nadszarpnąc budżecik...
Już dwa lata ma. Faktycznie troszkę kosztował, ale następny komp to juz będzie normalne pudło
Cytat:
, ale granie w Mount&Blade pozostawię bez komentarza...
Co to za granie, samouczek dopiero Poza tym całkiem fajny sandbox
Cóż z RE5 powalczę dopiero za jakiś czas chyba, bo mnie Dragon Age wciągnął, a jeszcze Mass Effect za friko z CDP przyslali
EDIT:
Odinstalowałem dzisiaj K-Lite Mega Codec Pack i zaktualizowałem Catalyst z 9.11 do 9.12 i gra od razu się uruchomiła :
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum