Tawerna Hrothgara  Strona Główna

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

[Pobierz temat]Poprzedni temat :: Następny temat
Legendy RPG
Autor Wiadomość
Lim-Lim 
Obywatel

Otrzymał 1 piw(a)

Wysłany: 2010-03-04, 21:43   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   Legendy RPG

Nie wiem jak reszta forumowiczów ale ja słyszałem i widziałem pakiet gierek a właściwie mistrzowskiej klasyki czyli zbiór chyba najlepszych RPG wszechczasów. Pakiecik zawiera:
1. Sagę Baldur's Gate
2. Sagę Icewind Dale
3. Planescape: Torment
4. Lionheart: Battle of The crusader

Po co o tym właściwie piszę? Bo chcę się dowiedzieć co myślicie gdyby na przykład zamiast punktu nr 4 na przykład dać sagę Nevewinter Nights/Fallout. Patrze na to pod kątem tego że NWN jest związane mniej lub bardziej z 3 pierwszymi punktami. Co wy o tym sądzicie?

Ostatnio zmieniony przez Lim-Lim 2010-03-04, 21:43, w całości zmieniany 1 raz  
Postaw piwo autorowi tego posta

marsal2 
Postrach

Otrzymał 22 piw(a)

Wysłany: 2010-03-04, 23:23   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

wlasnie czwarta pozycja ma sie nie jak do tytuly tego wydania (Legendy RPG), jaka z niej legenda. Lionheart jest gra ciekawa, jednak slaba. nie ma tego czegos co posiada BG, IwD, Fallout czy P:T, co sprawia, ze przy grze spedza sie dlugie godziny. jak dla mnie to ta seria powinna byc zlozona tylko z 3 pierwszych tytulow.

jako czwarty NWN? odpada, z prostego powodu, seria zajmowala by pare plyt DVD, poza tym pierwsza czesc NWN jest jeszcze slabsza niz Lionheart.
Fallout jak najbardziej, klasyka pelna geba, jednak klimatycznie nie pasuje do reszty co tez go przekresla.

Vinci
[Usunięty]

Wysłany: 2010-03-05, 08:32   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

marsal2 napisał/a:
wlasnie czwarta pozycja ma sie nie jak do tytuly tego wydania (Legendy RPG), jaka z niej legenda. Lionheart jest gra ciekawa, jednak slaba. nie ma tego czegos co posiada BG, IwD, Fallout czy P:T, co sprawia, ze przy grze spedza sie dlugie godziny. jak dla mnie to ta seria powinna byc zlozona tylko z 3 pierwszych tytulow.

Legenda to to nie jest, ale fajnie, że jest okazja to kupić. Zawsze chciałem w to zagrać, a nie miałem jak tego dostać. Co prawda chwilę po wydaniu legend RPG pojawiła się w Biedronce i tam kupiłem, bo miałem bliżej :P Ogólnie, początek Lionheart jest bardzo dobry i gdyby cała gra wyglądała jak pierwsze 2-3 rozdziały w Barcelonie, to byłoby świetnie. No, ale niestety, później jest tylko upośledzone Diablo, czyli H&S. Nie ścierpiałem, nie przeszedłem.

marsal2 
Postrach

Otrzymał 22 piw(a)

Wysłany: 2010-03-05, 09:33   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

Vinci napisał/a:
No, ale niestety, później jest tylko upośledzone Diablo, czyli H&S. Nie ścierpiałem, nie przeszedłem.

mow co chcesz, ale wara mi tu od Diablo ;)

ale masz racje, Lionheart jest znosny tylko na poczatku. sam pomysl na gre byl bardzo dobry, niestety wykonanie nie wyszlo jak by sie mozna tego spodziewac.

czwarty tytul w tej serii moglby zajac Arcanum: Przypowieść o Maszynach i Magyi.

Vinci
[Usunięty]

Wysłany: 2010-03-05, 11:44   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

marsal2 napisał/a:
mow co chcesz, ale wara mi tu od Diablo ;)

Też lubię Diablo, dlatego dodałem "upośledzone" ;)

marsal2 napisał/a:
ale masz racje, Lionheart jest znosny tylko na poczatku. sam pomysl na gre byl bardzo dobry, niestety wykonanie nie wyszlo jak by sie mozna tego spodziewac.

Plus jest taki, że mapki są w 2D i można ich użyć do BG2 :P

marsal2 napisał/a:
czwarty tytul w tej serii moglby zajac Arcanum: Przypowieść o Maszynach i Magyi.

O, faktycznie, byłoby ekstra. Wtedy bym bez wahania kupił.

Folmi 
Poszukiwacz Przygód

Otrzymał 6 piw(a)

Wysłany: 2010-03-05, 11:50   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

Dokładnie, w Lionheart na początku było fajnie ale jak doszedłem do podziemi to też dałem sobie spokój.

IMO na miejsce nr.4 pasowałoby Arcanum.

edit: tak to jest jak się robi kilka rzeczy naraz i wraca do pisania posta po kilku godzinach ;d

Ostatnio zmieniony przez Folmi 2010-03-05, 11:51, w całości zmieniany 1 raz  

Ichibanboshi 
Obywatel

Otrzymał 3 piw(a)

Wysłany: 2010-03-10, 23:17   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

Folmi, ale Arcanum to tk nijak by tam pasowało ;D To legenda Black Isle w końcu, ten pakiet w sensie. Z lionheart niestety prawda, bardzo fajne na początku, a potem, jakos tak.. .Ale pamiętam jak dziś jak się zachwycałem grafiką :) albo jak przed E3 na którym ogłoszono nad czym BI pracuje spekulowano czy zapowiedzą ID3 czy BG3 :)

W ogóle, to tak psiząc posta przypomniałem sobie że zarówno Sierra jak I BI jużn nie istnieją :( pomyśleć, że i Atari to groziło. Ostatnio upadło Cinq - autorzy jednych z najoryginalniejszych przygofówek w ostatnich kilku latach :(

Kikuzono ya aruki nagara no ko sakazuki

Karanith 
Łowca

Otrzymał 10 piw(a)

Wysłany: 2010-03-11, 07:01   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

Ichibanboshi napisał/a:
To legenda Black Isle w końcu, ten pakiet w sensie.

Raczej legenda Interplaya, bo Lionheart to gra produkcji Reflexive Entertainment. Z Tronem Bhaala też nic wyspiarze nie mieli wspólnego.

BTW, Arcanum to niewypał :duck:

Vinci
[Usunięty]

Wysłany: 2010-03-11, 07:46   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

Karanith napisał/a:
BTW, Arcanum to niewypał :duck:

:patyk: :granat: :duck:

marsal2 
Postrach

Otrzymał 22 piw(a)

Wysłany: 2010-03-11, 19:30   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

przyznac trzeba, ze kilka rozwiazan w Arcanum bylo chybionych, w szczegolnosci walka, ale zeby napisac ze Arcanum bylo niewypalem? spore naduzycie.

niewypalem mozna nazwac Lionheart.

Dzwonsson
[Usunięty]

Wysłany: 2010-03-11, 22:03   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

Lionheart, wolne żarty, dla mnie legendą gatunku są poszczególne części sagi MM, w ósemkę ostro swego czasu się szpilało, w momencie ukazania się na rynku gra była dla mnie (a miałem może z dziesięć lat) było szalenie mroczna i wciągająca (choć legendy innego gatunku, serii Myth, w swej mroczności nie przebiła). :D

Albatros 
Postrach

Otrzymał 41 piw(a)

Wysłany: 2010-03-11, 23:04   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

Przed premierę Legend miałem okazję rozmawiać z osobą odpowiedzialną za to wydanie i ocenić jako fan ten pakiet. Zgłaszałem im, że Lionheart średnio tam pasuje, bo bliżej mu niewypału niż legendy, ale jeśli dobrze pamiętam to istniała możliwość pozostawienia trzech gier, z tym że cena pozostałaby taka sama. Zatem ostatecznie postawiono na "lepiej więcej za tą samą cenę". Według mnie również Arcanum bardziej by pasował, ale należy pamiętać, że tytuł ten był wydawany w Polsce przez innego dystrybutora (play-it jeśli się nie mylę). Zresztą jak już wspomniano Troika DED.

Maagdaa napisał/a:
Sotek wiesz jakbym np sobie szla z kumpela albo gorzej-sama i tak nagle mi tu albatros wlatuje na glowe i w ogole wiesz jeszcze rzyga rybami to totalnie masakra ;/ a tak na serio to bym sie wkurzyla ze ''spotyka sie'' ze mna a mnie nie uprzedza ;/
Ostatnio zmieniony przez Albatros 2010-03-11, 23:06, w całości zmieniany 1 raz  

Ichibanboshi 
Obywatel

Otrzymał 3 piw(a)

Wysłany: 2010-03-19, 23:23   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

Zdrugiej strony, lepsze to niż nic, może dla graczy którzy są teraz karmieni średnimi, monotonnymi tytułami, taka chwytliwa nazwa zadziała i poznają się na grze prawdziwej, zato Lionhearta warto dla samych smaczków typu DaVinci

Kikuzono ya aruki nagara no ko sakazuki

[Pobierz temat]
Odpowiedz do tematu