Tawerna Hrothgara  Strona Główna

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

[Pobierz temat]Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: Albatros
2007-05-18, 17:32
Problemy techniczne modów
Autor Wiadomość
Wulfgar 
Poszukiwacz Przygód

Otrzymał 1 piw(a)

Wysłany: 2009-08-20, 19:58   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

BG1 poszedł, dzięki za plik, ale spaprało się dalej. Nie znalazł ToBa i pliku 25movies.bif (ten plik jest w na swoim miejscu, to w sadze coś CD-Projekt namieszał) to trzeba coś usunąć w jakimś pliku, jakąś linijkę, żeby nie wywalał tego komunikatu. Jak się pytałem K4thos'a na priv, jak miałem podobną sytuację już przy instalowaniu BWP, to polecił coś takiego zrobić tam z czymś:

cd-projekt pozmieniał lokalizację filmów ToB w Polskim wydaniu BG na DVD. Otwórz notatnikiem plik Big World Setup/Includes/17_Testing.au3 i całkowicie usuń następujące wiersze:Kod:
If Not FileExists(IniRead($g_BG2Dir & '\baldur.ini', 'Alias', 'CD5:', $g_BG2Dir&'\CD5\') & 'Movies\25movies.bif') Then _
$Error&=_GetTR($Message, 'L3')&@CRLF

ale teraz to ja już się pogubiłem. Muszę coś podobnego wywalić jeszcze z jakiegoś innego pliku?

No pomoglibyście mi jakoś, chociaż jakaś dobra dusza by bg2main wrzuciła.

EDIT OFFTOPIC
ocb z rzucaniem koścmi? :D

2009-08-20, 21:10, użytkownik Wulfgar wykonał(a) rzut 10k20. Wynik rzutu: 74.
"Człowiek żyje otoczony radosnymi kretynami, pobłażliwym uśmiechem zbywa ich ułomność i tłumiąc w sobie tęsknotę za dalą, gardząc kobietą, z którą żyje, wytwarza iluzje. Próżne poruszenia jałowego lądu." Emil Cioran
Ostatnio zmieniony przez Wulfgar 2009-08-20, 21:11, w całości zmieniany 1 raz  
Postaw piwo autorowi tego posta

Szawelus 
Wędrowiec

Wysłany: 2009-08-24, 10:25   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

Ja mam dość trywialny problem, mianowicie nie mogę dostać twierdzy barda od Raelis (po prostu nie pojawia się taka opcja dialogowa) po przejściu więzienia planarnego. Chociaż nie gram bardem, to mam zainstalowany odpowiedni komponent z Ease of Use, który w innych przypadkach działa bez zarzutu (np. renal mi już proponował gildię mae'vara). Trochę kicha, po zainstalowałem ten komponent właśnie dla twierdzy barda :) (bo bardem grać zamiaru nie mam, a twierdzę sprawdzic warto). Może ktoś wie, co się dzieje?

Vinci
[Usunięty]

Wysłany: 2009-08-24, 10:39   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

Gdzie się nie pojawia taka opcja dialogowa? W rozmowie z Raelis? Ona Ci daje tylko akt własności i to chyba bez dialogu. Po wyjściu z więzienia zaczepi Cię Samuel, właściciel tawerny i spyta o teatr.

Szawelus 
Wędrowiec

Wysłany: 2009-08-24, 11:01   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

No właśnie nic nie dostałem, ani nie zaczepił mnie ten gość.

Szawelus 
Wędrowiec

Wysłany: 2009-08-24, 15:21   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

Udało mi się rozwiązać problem, po prostu moja postać nie miała miejsca w ekwipunku na ten akt właśności. Co ciekawe, Raelis wówczas nic nie mówiła o przejęciu teatru... nie było nawet żadnego komunikatu w rodzaju "musiałem zostawić twój przedmiot".

Narsil 
Wędrowiec

Wysłany: 2009-08-24, 15:58   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

nie bardzo wiedziałem, do jakiego tematu się wpisać:

Ma ktoś może działający link do spolszenia UB dla BG1?

mlody123459 
Wędrowiec

Otrzymał 1 piw(a)

Wysłany: 2009-08-25, 13:15   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

nowyU napisał/a:
mlody123459,

wylacz w configu odgrywanie dlugich dzwiekow, moze to poprawic dzialanie

u mnie BWP z ok 190 modow chodzi bez najmniejszego haczenia na rozdzialce 1280x1024

Wyłączyłem dźwięki, oraz długie dźwięki otoczenia, z nimi czy bez nich ciągle gra ma milisekundowe czkawki z równymi przedziałami czasowymi. Jak wspomniałem zabawa z kartą nie pomogła (uruchom -> dxdiag).

Aktualnie bawię się w mieście Baldur's Gate i z obserwacji stwierdzam, że czkawka osiągnęła swoje maksimum (nawet dwusekundowe przerwy, przeszkadzające w prawidłowym klikaniu na portrety etc.) w dwóch miejscach:
głęboko w podziemiach drowów tych z 1 co jest szata 19 int i 19 mdr plus stała akceleracja - imo Xan teraz naparza magicznymi pociskami jak z kałasza co trochę psuje rozgrywkę :P ; oraz na lokacjo Pomocna Dłoń w trakcie wykonywania questa z szarym klanem.

Jeśli ktoś coś może pomóc w mojej sytuacji będę wdzięczny za każdą sugestię i nie omieszkam jej sprawdzić. Przypomnę że zbiffowałem pliki.

Edit: Ach i może ktoś ma radę na skrypty AI, mianowicie używam tych z typu smage, scleric, sdruid, sgeneric etc. Problem w tym, że czasem ranna postać zamiast się uleczyć miksem stoi i... stoi :? Dopiero sam muszę ją uleczyć bądź wypić miksturke, druga sprawa to, że jak już czasem Viconia, Jaheira lub moja postać a nawet czasem Kivan zabiją już jakiegoś potworka, zaczynają atakować się nawzajem :? i muszę im dawać ręcznie jakieś polecenie... Jest to męczące bo albo w 1 sytuacji marsz jest opóźniany (lub ucieczki) lub w 2 sytuacji czasem ktoś zginie, zostanie ogłuszony (broń) etc :? Nie chcę wyłączać tych skryptów, ponieważ je lubię :P

2009-09-01, 23:19, użytkownik mlody123459 wykonał(a) rzut 1k20. Wynik rzutu: 20.
Ostatnio zmieniony przez mlody123459 2009-08-25, 13:21, w całości zmieniany 1 raz  

Ultra Magnus 
Poszukiwacz Przygód

Wysłany: 2009-08-25, 22:05   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

Witam.

Ja mam chyba problem następujący: Tactics vs. TDD. I nie mogę się do Przełęczy Małego Zęba dostać inaczej niż z konsoli. Tylko że wywala mnie na tym jeziorze i nie mam jak się dobrać do terenu. Jest jakaś komenda w konsoli żeby się w obrębie mapy przenieść? Albo co mam wywalić żeby działała gra i żeby się wszystko nie zepsuło - dodatkowo żeby te smoki tam były (bo są). Z góry dzięki. Na tej konsolce mi zależy.

2009-08-25, 22:06, użytkownik Ultra Magnus wykonał(a) rzut 1k12. Wynik rzutu: 1.

Vinci
[Usunięty]

Wysłany: 2009-08-26, 16:16   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

Ultra Magnus napisał/a:
Ja mam chyba problem następujący: Tactics vs. TDD.

A to pewnie stąd, że Tacticsa razem z TDD się nie instaluje i trąbię o tym ja i jeszcze parę osób nie od dziś. Do megamodyfikacji przeznaczony jest Big Picture.

Listę lokacji, razem z kodami znajdziesz tutaj: http://iesdp.gibberlings3...ces/bg2aref.htm

Serafin 
Millenium

Otrzymał 51 piw(a)

Wysłany: 2009-08-26, 16:20   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

Narsil napisał/a:
Ma ktoś może działający link do spolszenia UB dla BG1?

Poprawiłem linki w temacie o Mega Instalce. W załączniku masz spolszczenie. Sprawdź teraz.

Godzien haniebnej nazwy buntownika bo go natura mnóstwem wszelkich złości uposażyła

I choćbym szedł ciemną doliną, zła się nie ulęknę, bo jestem największym sukinsynem w tej pieprzonej dolinie!

mlody123459 
Wędrowiec

Otrzymał 1 piw(a)

Wysłany: 2009-08-29, 11:21   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

Huh :< jestem w 2 i po:

Kod:
48. URUCHOM Setup-BGTMusic.exe i zainstaluj muzykę dla BG1 i TotSC.
UWAGA: Po zakończeniu pierwszej części sagi należy odinstalować tą modyfikację - przywrócona zostanie oryginalna lista utworów z BG2 i ToB.

odinstalowaniu, kiedy chcę włączyć BG mam błąd:
Kod:
An Assertion failed in ChSound.cpp at line number 4905

i gra się nie włącza, co mam zrobić? :<

edit: ponowna instalacja naprawia błąd, ale wtedy w cieniach amn mam złą muzykę :< jeśli ktoś ma jakąś radę proszę o pomoc =]

edit2: problem rozwiązany... http://www.shsforums.net/...rt=#entry262734

98 Amber mxm#am.mus
99 ChGTKUCR CRblank1.mus
100 ChLoveCR CRblank2.mus
101 ChImCR CRblank3.mus
102 MYMUSIC j#blank.mus
103 KSONG j#blank.mus

musiałem usunąć 4 ostatnie pozycje (rozumiem, że rozmówki z Chloe i Kesleyem(?) i nie mam pojęcia czym jest 102 zostaną zmutowane?

Ostatnio zmieniony przez mlody123459 2009-08-29, 11:58, w całości zmieniany 3 razy  

Więcej szczegółów
Wystawiono 1 piw(a):
Serafin
Jacekn69 
Wędrowiec

Wysłany: 2009-09-01, 21:31   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

Witam.
Mam problem z lokacją "północne wybrzeże mieczy" po rozmowie z nadalinem w dokach mapa nie została zaktualizowana i nie jestem w stanie w żaden sposób dostać się do tej lokacji. Próbowałem już kawałek po kawałku krawędzie farmy nad chiontar, mostu do wrót, brody ulggrotha, pół umarłych...no każdej lokacji która przychodziła mi do głowy. Co zabawniejsze gdy już sie podałem i postanowiłem poprzez konsole wpisać daną lokacje okazało się że nie jestem w stanie z niewiadomego mi powodu uaktywnić kodów. Wpisuję w baldur.ini co trzeba i w sumie bez efektu. jakbym nic nie wpisał. Naprawdę proszę o pomoc bo kończą mi się już pomysły.

mlody123459 
Wędrowiec

Otrzymał 1 piw(a)

Wysłany: 2009-09-01, 23:26   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

Jacekn69 napisał/a:
Witam.
Mam problem z lokacją "północne wybrzeże mieczy" (...)

Z tego co kojarzę musisz mieć odpowiedni poziom reputacji, żeby zlecił ci zadanie lub/i informował o wybrzeżu etc.

Jeśli wpisujesz:
CLUAConsole:MoveToArea("AR20PB")
to musi ci to działać... próbowałeś z innymi lokacjami czy teleport działa, czy tylko z tą masz problem? Inne kody Ci działają? Jak nie to wróć do pliku baldur.ini jak tak to masz buga :?

-----

Ja tylko wrócę do problemu z haczeniem się gry. Jakoś 1 zmodowana przeszedłem, męczące lokacje, gdzie było najgorzej są wyżej. Gorzej teraz w dwójce :< ... promenada, doki, slumsy etc strasznie mi tnie. To już nie jest czkawka to już widoczne zacięcia i nie da się grać :<

Help please

2009-09-14, 18:15, użytkownik mlody123459 wykonał(a) rzut 1k4. Wynik rzutu: 2.
Ostatnio zmieniony przez mlody123459 2009-09-01, 23:27, w całości zmieniany 2 razy  

Jacekn69 
Wędrowiec

Wysłany: 2009-09-02, 11:15   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

Reputacje mam 20 i zadanie zostało zlecone tyle że nie pojawiła się dana lokacja na mapie.
A z kodami sytuacja jest o tyle dziwna że konsola nie chce się uruchomić. Wpisałem w baldur.ini pod [Program Options] Debug Mode=1 i nic to nie dało. Nie mam pojęcia z czego to może wynikać.

Narsil 
Wędrowiec

Wysłany: 2009-09-11, 21:31   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

Pytanie - czy po zainstalowaniu Divine Remix i modów dodających nowe podklasy stare sejwy będą działać, czy będę musiał rozpocząć grę od nowa? mam ochotę pobawić się paroma nowymi podklasami i czarami, ale jestem akurat w środku rozgrywki i szkoda mi tracić sejwy.

[Pobierz temat]
Odpowiedz do tematu