Zaczynam przygodę z modami, jak zainstalować nową modyfikacje? Większość modyfikacji jest spakowanych, skompresowanych aby zmniejszyć ich rozmiar. Najeży je rozpakować programem typu Winrar do folderu, w którym znajduje się gra, następnie, po wypakowaniu, odnajdujemy w tym folderze wypakowany plik .exe, jego nazwa zazwyczaj zaczyna się od "SETUP", odpalamy go, uruchomi się instalator, dalej powinniśmy postępować według jego wskazówek.
Skąd mogę ściągnąć jakąś modyfikacje/patch/potrzebne programy? Znaczna większość, jeśli nie wszystkie, modów w naszym ojczystym języku znajduję się na Wieży Ramazitha, doskonałym źródłem do poszukiwań modów obcojęzycznych jest Modlista Pocket Plane, jeśli i ona nie pomoże, to świetnie spisuje się też to.
Jak sprawdzić jakie mody mam obecnie zainstalowane?/Co to jest WeiDU.log? Sprawa niezwykle prosta. W głównym folderze z grą znajduje się zwyczajny plik tekstowy o nazwie: WeiDU.log w nim znajdują się wszelkie zapisy dotyczące zainstalowanych przez nas modyfikacji.
Co instalować i w jakiej kolejności? Czy to będzie ze sobą kompatybilne? Bardzo dużo wskazówek znajdziesz w Baldur's Gate Trilogy Mega Installation autorstwa K4thos'a, a jeśli nie straszny Ci angielski i ogromne modyfikacje to pomocne będzie The BiG World Project Leonardo Watson'a. W razie wątpliwości odnajdź na forum odpowiedni temat, bądź gdy takiego nie będzie załóż nowy i zapytaj, ale poszukaj dobrze, bo moderatorstwo jest tutaj podłe.
Zainstalowałam/em wszystko według listy i waszych wskazówek, ale mimo wszystko gra nie działa jak powinna. Przeczytaj listę i nasze wskazówki jeszcze raz, upewnij się, że na 100% wykonałeś/aś wszystko jak trzeba, masz wersję BG z zainstalowanym najnowszym patchem i korzystasz z najnowszych wersji modów. Mimo wszystko zdarza się czasem, że coś nie będzie działać, lista nie gwarantuje w 100% kompatybilności modów ze sobą, zazwyczaj pomaga ponowna instalacja wszystkiego.
Chcę zagrać w BGT, ale po instalacji BGT, gdy próbuję zainstalować jakikolwiek mod do BG1 wyskakują mi błędy. Pamiętaj, że po zainstalowaniu BGT wszystkie mody, nawet te do BG1 wypakowujesz do folderu z BG2 i tam instalujesz. Po instalacji BGT, BG1 staje się zbędne.
Zainstalowałam/em parę modów, a nie wyświetlają mi się nowe lokacje na mapie świata. Potrzebna Ci jest BP-BGT-Worldmap, trzeba ją zainstalować nawet jak nie gra się w BGT, a w takie mody jak TDD, TS, Drizzt Saga i wiele innych większych modyfikacji, nie trzeba zaczynać nowej gry, w czasie instalacji można przekonwertować zapisane gry na nową mapę.
Gram w BGT, ale zamiast polskich liter mam krzaczki, co zrobić? Odpowiedź jest na liście K4thos'a, ale żeby raz na zawszę załatwić sprawę: Po instalacji BG1, ale przed instalacją BGT, należy ściągnąć kpzbg1.exe i za jego pomocą zrobić kopię zapasową plików Dialog.tlk i DialogF.tlk, oraz dokonać konwersji polskich znaków dla BG1, tyle.
Gram w BGT, podczas ostatniej walki w BG1 Sarevok nie ginie. W takim wypadku nie zaskakują skrypty, pomocne jest wpisanie w konsoli: CLUAConsole:SetGlobal("SarevokBoutToDie","GLOBAL",3)
Taka mała inicjatywa moderatorska Pewnie wiele często zadawanych pytań mi umknęło, ale postaram się uzupełniać listę jak mi coś będzie przychodzić do głowy, albo sami mi przypomnicie
Mała aktualizacja
Ostatnio zmieniony przez Vinci 2008-09-04, 13:24, w całości zmieniany 5 razy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum