Tawerna Hrothgara  Strona Główna

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

[Pobierz temat]Poprzedni temat :: Następny temat
FAQ dotyczące modów!
Autor Wiadomość
Vinci
[Usunięty]

Wysłany: 2008-06-22, 21:19   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   FAQ dotyczące modów!

FAQ dotyczące modów

Zaczynam przygodę z modami, jak zainstalować nową modyfikacje?
:arrow: Większość modyfikacji jest spakowanych, skompresowanych aby zmniejszyć ich rozmiar. Najeży je rozpakować programem typu Winrar do folderu, w którym znajduje się gra, następnie, po wypakowaniu, odnajdujemy w tym folderze wypakowany plik .exe, jego nazwa zazwyczaj zaczyna się od "SETUP", odpalamy go, uruchomi się instalator, dalej powinniśmy postępować według jego wskazówek.

Skąd mogę ściągnąć jakąś modyfikacje/patch/potrzebne programy?
:arrow: Znaczna większość, jeśli nie wszystkie, modów w naszym ojczystym języku znajduję się na Wieży Ramazitha, doskonałym źródłem do poszukiwań modów obcojęzycznych jest Modlista Pocket Plane, jeśli i ona nie pomoże, to świetnie spisuje się też to. ;)

Jak sprawdzić jakie mody mam obecnie zainstalowane?/Co to jest WeiDU.log?
:arrow: Sprawa niezwykle prosta. W głównym folderze z grą znajduje się zwyczajny plik tekstowy o nazwie: WeiDU.log w nim znajdują się wszelkie zapisy dotyczące zainstalowanych przez nas modyfikacji.

Co instalować i w jakiej kolejności? Czy to będzie ze sobą kompatybilne?
:arrow: Bardzo dużo wskazówek znajdziesz w Baldur's Gate Trilogy Mega Installation autorstwa K4thos'a, a jeśli nie straszny Ci angielski i ogromne modyfikacje to pomocne będzie The BiG World Project Leonardo Watson'a. W razie wątpliwości odnajdź na forum odpowiedni temat, bądź gdy takiego nie będzie załóż nowy i zapytaj, ale poszukaj dobrze, bo moderatorstwo jest tutaj podłe. :P

Zainstalowałam/em wszystko według listy i waszych wskazówek, ale mimo wszystko gra nie działa jak powinna.
:arrow: Przeczytaj listę i nasze wskazówki jeszcze raz, upewnij się, że na 100% wykonałeś/aś wszystko jak trzeba, masz wersję BG z zainstalowanym najnowszym patchem i korzystasz z najnowszych wersji modów. Mimo wszystko zdarza się czasem, że coś nie będzie działać, lista nie gwarantuje w 100% kompatybilności modów ze sobą, zazwyczaj pomaga ponowna instalacja wszystkiego.

Chcę zagrać w BGT, ale po instalacji BGT, gdy próbuję zainstalować jakikolwiek mod do BG1 wyskakują mi błędy.
:arrow: Pamiętaj, że po zainstalowaniu BGT wszystkie mody, nawet te do BG1 wypakowujesz do folderu z BG2 i tam instalujesz. Po instalacji BGT, BG1 staje się zbędne.

Zainstalowałam/em parę modów, a nie wyświetlają mi się nowe lokacje na mapie świata.
:arrow: Potrzebna Ci jest BP-BGT-Worldmap, trzeba ją zainstalować nawet jak nie gra się w BGT, a w takie mody jak TDD, TS, Drizzt Saga i wiele innych większych modyfikacji, nie trzeba zaczynać nowej gry, w czasie instalacji można przekonwertować zapisane gry na nową mapę.

Gram w BGT, ale zamiast polskich liter mam krzaczki, co zrobić?
:arrow: Odpowiedź jest na liście K4thos'a, ale żeby raz na zawszę załatwić sprawę: Po instalacji BG1, ale przed instalacją BGT, należy ściągnąć kpzbg1.exe i za jego pomocą zrobić kopię zapasową plików Dialog.tlk i DialogF.tlk, oraz dokonać konwersji polskich znaków dla BG1, tyle.

Gram w BGT, podczas ostatniej walki w BG1 Sarevok nie ginie.
:arrow: W takim wypadku nie zaskakują skrypty, pomocne jest wpisanie w konsoli: CLUAConsole:SetGlobal("SarevokBoutToDie","GLOBAL",3)

Taka mała inicjatywa moderatorska :P Pewnie wiele często zadawanych pytań mi umknęło, ale postaram się uzupełniać listę jak mi coś będzie przychodzić do głowy, albo sami mi przypomnicie ;)
Mała aktualizacja

Ostatnio zmieniony przez Vinci 2008-09-04, 13:24, w całości zmieniany 5 razy  

[Pobierz temat]
Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi