Czy ktoś (a mniemam, że na pewno ktoś się znajdzie) grał już w Baldura w podanej przez Kathosa konfiguracji? Jak wrażenia? Bardzo toto zabugowane? Zbalansowane?
To, że się da grać - logiczne, pytanie tylko, czy jest sens grać w taką kobyłę złożoną z kilku gigantycznych modów jak TDD, NEJ, SoS, etc... Postacie zbyt przepakowane? Jakieś inne problemy z tego wynikające...? ;p
IMO megamody w większości są przepakowane: zwykle mało interesujące fabulernie, za to pełne rzezi, mega-przepakowanych przedmiotów +15 itd. No i są zabugowane. Mniejsze mody rzadko kiedy sprawiają problemy, o ile stosujesz się do odpowiednich reguł przy instalacji.
Brakuje mi w liście kilku ciekawych rzeczy a najbardziej: Spell Revision i pojedyńczych patchy graficznych 1PP.
ja po "mega instalacji" Kathosa mialem zbyt gre zabugowana aby sie nia cieszyc. po pierwsze nie dalo sie ukonczyc BG1 (ostatnia walka sie konczyla i nic sie nie dzialo, nie mozna bylo swiatyni opuscic) ale konsola pomogla. potem w czarowiezach nie pokazywal sie "Irenicus-zakapturzony" i kretki, nie dalo sie fabuly posunac (to mnie juz zniechecilo, bo poszukiwania zmiennej ktora trzeba 'przestawic' moze doprowadzic do furii). do tego cala przygoda w TS byla zabugowana (nie pokazywaly sie postacie, jedna lokacja (najwazniejsza) wywalala do windowsa) wiec musialem rezygnowac z Yoshiego i jego 'ukochanej'. pozatym bylo dosc sporo malych bugow i dosc czesto musialem konsoli uzywac.
pozatym wiele itemow w grze jest wowczas przepakowanych. te z TDD ktore mozna kupic w 'Miedzianym diademie' sa totalna przesada, tak samo jak ekwipunek jednego z arcydruidow w BG1 ktorego spotykamy w lokacji z kopalnia i sprzet druida cienia ktoremu pomagamy zabic innego druida. z ekwipunkiem tych dwojga Jaheira staje sie ciezko opancerzonym czolgiem z sila zdolna powalic mala armie.
jak chcesz sie cieszyc z gry (oczywiscie jak bugi cie tego nie odbiora ) to zainstaluj obowiazkowo Ding0 Experience Fixer i zredukuj exp za wszystko do 25%. inaczej gra bedzie totalnie bez sensu. z Sarevokiem bedziesz walczyc full ekipa na 15lvl, a jaki to wowczas ma sens??
Od jakis dwoch lat wykorzystywalem MM autorstwa kathosa (za co mu bardzo dziekuje -piwo juz dostal odemnie ), jednakze obecnie polecalbym zapoznac sie z BWP (Big World Project) autorstwa graczy zza zachodniej granicy. Od pol roku ciesze sie instalka o numerze 5.2 i nie stwierdzam praktycznie zadnych bledów, acz zaznaczam nie doszedlem jesazcze do konca, nawet do Tob'u z braku czasu (na instalce Kathosa dotarlem i pomimo pewnych problemow calkiem fajnie sie gralo)
Musze zaznaczyc ze gralem z wlasna wersja instalki Kathosa (duzo bardziej rozbudowana stad pewne dodatkowe problemy), natomiast rozbudowana wersja BWP (tez maja ograniczona liczbe modow ktore suportuja) jest jednak sprawniejsza z racji odpowiedniej kolejnosci instalacji i masy plikow umozliwiajacych kompatybilnosc poszczegolnych modolow.
Dodatkowym atutem BWP jest fakt ze juz nie instalujemy Baldura mod po modzie tylko wrzucamy wszystkie mody do jednego katalogu, a modyfikujemy odpowiednio plik w ktorym zaznaczamy ktore chcemy moduly instalowac a ktorych nie. Na poczatku moze sie to wydawac skomplikowane ale pozniej wraca sie z nawiazka.
Mimo wszystko warto dobrze sie zapoznac z instalka Kathosa z kilku powodow:
-krotki acz rzeczowy opis modow,
-informacje o ew. problemach
-pozycje ktorych nie znajdziemy w BWP (a sa warte uwagi)
-linki do wersji pl niektorych modow, (w BWP sa linki do ang/niem. wersji modow)
Jezeli chodzi o wrazenia z gry w MM to bardzo polecam, pomimo sporej ilosci kwiatow (przegiete przedmioty w DSotSC i NTotSC, BonHill, irytujace przekopiowane mapy DSotSC czy TDD, tendencyjne zadania, albo zabawy w opiekunki dla dzieci) to jednak mnogosc swiata powoduje ze to gubi sie w tym wszystkim. Pozatym sa mody ograniczajace przegiete przedmioty w dodatkach do BG1.
Programy powodujace obciecie doswiadczenia, oraz utrudniacze powoduja ze gra jest jeszcze wiekszym wyzwaniem. Dla graczy ktorzy np. nie wczytuja po smierci przyjaciol tylko leca ich wskrzesic (duza ilosc pojemnikow ulatwia to ) lub tez zatrudniaja nowych powoduje ze deficyt pieniedzy jak i xp odczuwany jest przez cala gre. A to skutecznie wypiera znudzenie gracza a tylko zabija mu kolejne kliny
No i co jakis czas pojawiaja sie rewelacyjne perelki, nie czesto ale jednak, przytocze dwa mam nadzieje ze to nie bedzie zbyt duzy spoiler:
-wyposiony zwoj z czarem (jak go znajdziesz bedziesz wiedziec ktory ) (BG1)
-rewelacyjny bezkrwawy pojedynek ze smokiem (BG2)
ogolnie rzecz biorac POLECAM
PS. osobiscie nie polecam nowych NPC (poza Valen i Sola - choc nie sa wpelni dopracowane, a szkoda), a przynajmniej bym do nich ostroznie podchodzil. Natomiast podobno warto instalowac dodatkowe moduly do starych sprawdzonych przyjaciol jak np. XAN -slyszalem mase pochlebnych recenzji. Sam gram tylko w multi wiec slabo sie w tym orientuje
pzdr
Ostatnio zmieniony przez nowyU 2008-10-28, 20:06, w całości zmieniany 3 razy
osobiscie nie polecam nowych NPC (poza Valen i Sola - choc nie sa wpelni dopracowane, a szkoda), a przynajmniej bym do nich ostroznie podchodzil.
akurat moim zdaniem to Sol i Valen nie sa za dobrymi npc'ami. jeden jakis taki 'bez jaj', a druga przepakowana.
Stanowczo lepiej prezentuje sie Xan (to jest istny majstersztyk!! jedynie wku... to ze przy instalce mozna mu klase zmienic za to autor (autorka??) powinien dostac co najmniej w leb ), Chole tez nie jest zlym npc'em (napewno lepszym od Sola ), zreszta nie moge sie zbytnio powypowiadac o npcach bo wielu nie testowalem. dopiero pogralem z wyzej wymieniona czworka i teraz mam w planach zagrac z Avi.
Xan zawsze byl mistrzem zauroczen, wiec i z jakiej racji ma sie mu klase zmieniac?? dla mnie zmiana jego klasy jest istna profanacja, a kazdy kto sie takiego niecnego czynu dopuscil, niech zgnije w dziewiecu pieklach.
No właśnie. Do mnie też nie trafia. To gra jest dla mnie a nie odwrotnie - jeśli chcę się cieszyć fajnymi dialogami Xana a jednocześnie nie wkurviać się jego kiepskawą klasą (załóżmy dla potrzeb tej dyskusji, że MZ uważam za klasę nienajlepszą) to se tę klasę zmieniam i tyle. I chwała autorowi za to, że umożliwia mi to w instalce - nie muszę się bawić SK.
Firena, gadajac ze Cespenarem cofniesz sie umyslowo conajmniej do przedszkola
a niby czemu mialbym sie wam tlumaczyc, dla mnie to profanacja i tyle, a sam mistrz zauroczen jest mocna klasa jezeli gra sie w zespole. odczuwa sie u niej brak tylko 3 czarow: magicznego pocisku, miecza mordenkeina (dobrze napisalem??) i lancucha czarow. stanowczo gorzej wypada iluzjonista i mistrz odrzucen.
pozatym, jest w grze wytlumaczone dlaczego Xan zmienia klase w porownaniu z jedynka??
Gawith do mnie twoje wytlumaczenie tez nie trafia. jakby nie bylo mozliwosci zmiany klasy to juz przy sciaganiu moda wiedzialbys na co sie piszesz jesli chodzi o klase i czym tu sie wkurwiac?? to tak samo jakbym pojechal na uczelnie wiedzac ze pisze dzisiaj kolokwium i zasiadajac w sali wkurwial sie z tego powodu ze prowadzacy podaje mi zestaw pytan.
Gawith do mnie twoje wytlumaczenie tez nie trafia. jakby nie bylo mozliwosci zmiany klasy to juz przy sciaganiu moda wiedzialbys na co sie piszesz jesli chodzi o klase i czym tu sie wkurwiac?? to tak samo jakbym pojechal na uczelnie wiedzac ze pisze dzisiaj kolokwium i zasiadajac w sali wkurwial sie z tego powodu ze prowadzacy podaje mi zestaw pytan.
To jest wypowiedź pozbawiona argumentu. A alegoria z uczelnią też kiepskawa, w ogóle nie widzę odniesienia do mojej wypowiedzi. Graj (mistrzem zauroczeń) i daj grać innym, czym tam chcą. To tylko gra, a Ty się podniecasz niezdrowo, że profanacja, że do piekieł z tym czy innym. Wyluzuj
Cytat:
a niby czemu mialbym sie wam tlumaczyc
Bo ja jestem Moderatorem a Firena moją prywatną nałożnicą, o! ;p
bo i co mialbym tam argumentowac?? wyszla jak wyszla bo braklo nowego akapitu po pierwszy zdaniu.
Gawith napisał/a:
A alegoria z uczelnią też kiepskawa, w ogóle nie widzę odniesienia do mojej wypowiedzi.
bo to byl tylko 'przyklad z zycia' do wczesniejszego zdania.
Gawith napisał/a:
Graj (mistrzem zauroczeń) i daj grać innym, czym tam chcą. To tylko gra, a Ty się podniecasz niezdrowo, że profanacja, że do piekieł z tym czy innym. Wyluzuj
a czy ja ta dyskusje zaczalem?? jedynie wlasne zdanie przedstawilem. nigdzie nikogo nie zmuszalem do gry Xan'em jako Mistrzem Zauroczen - kazdy gra jak chce, jedni podchodza do gry 'fabularnie' (gdzie tu spojnosc jak Xan bedzie magiem/wojem czy czarownikiem??) inni graja bo graja, a jeszcze inni jada na kodach i maja radoche.
po tym co napisales widze ze to chyba ty musisz troche wyluzowac, juz samo stwierdzenie 'dziewiec piekiel' jest znakiem ze nie gadamy w 100% powaznie...
Gawith napisał/a:
Bo ja jestem Moderatorem a Firena moją prywatną nałożnicą, o! ;p
ja tam jakos przed zadna wladza i ich 'sluzba' nie mam zamiaru sie korzyc
Yarpen jasne ze mozesz, wolnosc slowa i tym podobne chyba tu obowiazuja
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum