Tawerna Hrothgara  Strona Główna

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

[Pobierz temat]Poprzedni temat :: Następny temat
Wojownik/Złodziej
Autor Wiadomość
Sikorsky 
Poszukiwacz Przygód

Wysłany: 2010-03-09, 15:25   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   Wojownik/Złodziej

Dużo jest informacji, tutoriali, na forach i stronach internetowych odnośnie Kensai/Maga i W/M/Z. Mnie osobiście (i pewnie nie tylko mnie) interesuje wieloklasowiec Wojownik/Złodziej. Mało o nim informacji a jeszcze mniej konkretnych. Osobiście rozpocząłem grę w BG1 tą klasą ale zrobiłem to trochę w ciemno i byłbym rad ze wskazówek. Gram z modem BGT. Mój W/Z jest Chaotycznym złym Pół-Orkiem. Cechy rozlosowałem następująco:
S - 19
Z - 18
K - 19
I - 9
M - 7
C - 18
Po przeczytaniu grimuarów z poziomu cech będzie robił wrażenie. Ale mam dylemat co do tego jak rozkładać biegłości. Chcę aby walczył dwoma broniami. Miałem wizję a'la Entreri z dużym mieczem i sztyletem - w ToB'ie zestaw Angurvadal +5 i Sztylet Gwiazdy +5. Wydawał mi się to dobry pomysł ale niestety nie wykorzystam w pełni potencjału postaci ponieważ długim mieczem nie zada ona ciosu w plecy. Prosiłbym o porady w co uzbroić W/Z i ewentualnie czym uzupelnić ekwipunek takowego osobnika.

Postaw piwo autorowi tego posta

DarkMatter 
Poszukiwacz Przygód

Wysłany: 2010-03-09, 19:35   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

Sikorsky napisał/a:
długim mieczem nie zada ona ciosu w plecy
Co proszę? Przecież długim mieczem można bez problemu zadawać cios w plecy. Najlepszym wyborem w BGT, jest rozpoczęcie gry z dwiema gwiazdkami w dwóch broniach i dwiema w długich mieczach. Następne dwie gwiazdki wydałabym nie w sztylet, lecz w młot bojowy (do drugiej dłoni). Ewentualnie w krótkie miecze (jest jeden egzemplarz +3 w części BG1, ponadto w BG2 jest jeszcze egzemplarz +4 - jedna z nielicznych broni, mogąca zranić demilisza)

marsal2 
Postrach

Otrzymał 22 piw(a)

Wysłany: 2010-03-09, 19:56   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

DarkMatter napisał/a:
Co proszę? Przecież długim mieczem można bez problemu zadawać cios w plecy.

z tego co ja pamietam to tak bylo w BG1, ale system z BG2 uniemozliwia zadawanie ciosow w plecy dlugimi mieczami. oczywiscie moge sie mylic, bo zabawa taka nigdy mnie nie bawila.

ja bym olal sztylety i wybral krotki miecz. jak juz DarkMatter wspomniala zarowno w BG1 jak i BG2 mozna znalezc silne egzemplarze tej broni.

o statystykach sie nie wypowiem (te ktore przedstawiles to czysty powergaming, ja tam wole jednak bardziej zrownowazone postaci). powiem tylko jedno, dodaj przynajmniej jeden punkt inteligencji (po przeczytaniu ksiegi bedziesz mial wowczas 11 inteligencji, co uchroni cie przed dwoma ciosami lupiezcy umyslu).

w co uzbroic? jak nie interesuje cie sztyletowanie, to ubieraj go jak standardowego woja.

Sikorsky 
Poszukiwacz Przygód

Wysłany: 2010-03-09, 21:14   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

DarkMatter napisał/a:
Przecież długim mieczem można bez problemu zadawać cios w plecy.

marsal2 napisał/a:
tego co ja pamietam to tak bylo w BG1, ale system z BG2 uniemozliwia zadawanie ciosow w plecy dlugimi mieczami. oczywiscie moge sie mylic

Jest może ktoś kto wie na 100%? Ja bym sprawdził ale najszybciej w piątek będę mógł. Co do broni to rozważę pójście w krótkie miecze zamiast sztyletów. Musze obczaić jakie są krótkie miecze i może się na nie zdecyduje. Ale nie jest to dla mnie takie ważne żeby dzierżyć najpotężniejsze bronie, bardziej zależy mi na klimacie, stąd pomysł sztylet + długi miecz(Artemis style), ale krótki miecz + długi też może wyjść klimatycznie. Pozatym sztylet gwiazd ma fajny bajer z tym 15% na ukrycie po ciosie.

Karanith 
Łowca

Otrzymał 10 piw(a)

Wysłany: 2010-03-09, 21:41   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

Tekst Kinskiego - można walić w plecy długim mieczem. Koniec.

Generalnie sprowadza się to do tego, że sztyletować da się tym, w czym może się rozwijać czysty złodziej.

Więcej szczegółów
Wystawiono 1 piw(a):
Sikorsky
Sikorsky 
Poszukiwacz Przygód

Wysłany: 2010-03-10, 07:20   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

Wielkie dzięki, dobry tekst. Wiele może pomóc takiemu laikowi jak ja który nigdy nie próbował gry złodziejem.

P.S. W googlach jak się wpisze Wojownik/Złodziej to wyskakuje filmik na YouTube o grze solo tą klasą ale niestety wygasł. Widziałem już filmiki z gry solo Kansia/Magiem, W/M/Z i Bardem ale W/Z jeszcze nie. Czy jest może inna stronka gdzie można zobaczyć ten film. A może ktoś z was ma go na kompie lub po prostu był to filmik któregoś z was. Byłbym rad jeżeli ktoś dałby namiary.

DarkMatter 
Poszukiwacz Przygód

Wysłany: 2010-03-12, 08:29   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

Nie można zadać ciosu w plecy Dzienną Gwiazdą, ale pozostałymi długimi mieczami jak najbardziej można.

Zadymiarz z Wybrzeża 
Wędrowiec

Wysłany: 2010-03-27, 23:16   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   Wielkie dzięki, dobry tekst. Wiele może pomóc takiemu laikow

ja tam walcze magiem złodziejem i też solo chodze, w zestawie z 2 długimi mieczami

Marvin 
Wędrowiec

Wysłany: 2010-05-05, 21:55   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

Żeby nie zakładać nowego tematu, kilka pytań odnośnie owej klasy.

Moja postać człowiek na razie wojownik. Na złodzieja mam go zamiar zdwuklasować na 13 lvl, jeden z użytkowników wspominał że dostaje się 1/2 ataku na 13lvl że warto właśnie wtedy gdy nastawiliśmy się grać dwoma broniami. Możecie mi wytłumaczyć dlaczego właśnie 13 lvl? czy ma to coś wspólnego z limitem expa czy tym że dostajemy wtedy pkt biegłości w broniach? O_o

Kolejna sprawa obiło mi się o uszy pewien szczegół związany z grą dualami, mianowicie chodzi o to że np: mamy 5 gwiazdek w katanach, w dłoni mam załóżmy 2 katany +1 jako że mamy arcymistrza to prawą dłonią (nazwijmy ją katana A) walimy z bonusami tam + ileś do ataku za premie posługiwania się ową bronią na poziomie 5 gwiazdek, natomiast lewą (katana B) nie dostajemy tych bonusów co Katana A, jak to właściwie jest? Chodzi mi o to że aktualnie mam 3 * w katanach i * gwiazdkę w krótkich mieczach, tak więc bardziej opłaca mi się nosić 2 katany? czy np kataną i jakiś dobry krótki miecz, chodzi właśnie o tą lewą rękę nie wiem czy dostaje ona takie same bonusy jak prawa?

I ostatnie pytanie dla weteranów. Sciągłem plik który znosi limit poziomów, lepiej jest grać dwuklasowcem? łamać go na 13 na złodzieja i później grać złodziejem? w sensie 13/50 jakbym chciał walić lvl na maxa, czy pół-elfem woj/złodziej 50/50?

Mam nadzieje że mnie rozumiecie ;p i pomożecie. ;]

Vinci
[Usunięty]

Wysłany: 2010-05-06, 06:56   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

Marvin napisał/a:
Możecie mi wytłumaczyć dlaczego właśnie 13 lvl?

Przecież sam sobie odpowiedziałeś - dlatego, że na 13 poziomie dostaje się dodatkowe 1/2 ataku wojownikiem.

Marvin napisał/a:
mamy 5 gwiazdek w katanach, w dłoni mam załóżmy 2 katany +1 jako że mamy arcymistrza to prawą dłonią (nazwijmy ją katana A) walimy z bonusami tam + ileś do ataku za premie posługiwania się ową bronią na poziomie 5 gwiazdek, natomiast lewą (katana B) nie dostajemy tych bonusów co Katana A, jak to właściwie jest?

Obie dostają premię do opóźnienia, trafienia i obrażeń, ale druga broń ma zawsze tylko jeden atak na rundę. Zawsze, nawet jeśli ma we właściwościach, że dodaje atak na rundę, to ten atak przechodzi na pierwszą broń. Tym co widzisz, co robi postać się nie sugeruj, bo to tylko animacja.

Marvin napisał/a:
Sciągłem plik który znosi limit poziomów, lepiej jest grać dwuklasowcem? łamać go na 13 na złodzieja i później grać złodziejem? w sensie 13/50 jakbym chciał walić lvl na maxa, czy pół-elfem woj/złodziej 50/50?

Kwestia gustu. Oba będą mocne. Jako dwuklasowiec nie będziesz miał umiejętności wysokiego poziomu wojownika, ale osiągniesz arcymistrzostwo w broniach. Jako wieloklasowiec będziesz miał umiejętności wysokiego poziomu obu klas, ale będziesz mógł walnąć tylko dwie gwiazdki w bronie.

Durendal 
Postrach

Otrzymał 12 piw(a)

Wysłany: 2010-06-21, 22:53   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

Vinci napisał/a:
Jako dwuklasowiec nie będziesz miał umiejętności wysokiego poziomu wojownika, ale osiągniesz arcymistrzostwo w broniach.

Można zniwelować tę różnicę komponentem "Wielkie Mistrzostwo dla Wieloklasowców". Wtedy nasz Wieloklasowiec wymiata aż miło :] .

Est Solarus Oth Mithas! (Mój Honor To Moje Życie!)

Vinci
[Usunięty]

Wysłany: 2010-06-22, 07:10   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

Durendal napisał/a:
Można zniwelować tę różnicę komponentem "Wielkie Mistrzostwo dla Wieloklasowców". Wtedy nasz Wieloklasowiec wymiata aż miło :] .

Chciałeś powiedzieć - można użyć czitów z BG2 TweakPacka.

Gawith 
Millenium

Otrzymał 24 piw(a)

Wysłany: 2010-06-22, 10:00   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

Cytat:
"Wielkie Mistrzostwo dla Wieloklasowców"

ach młodzież, zaraz zaczniecie pułapek używać... :roll:

Durendal 
Postrach

Otrzymał 12 piw(a)

Wysłany: 2010-06-22, 14:57   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

Czepialskie bestie... Kto mówi, że ja używam?

Jest po prostu taka możliwość i ludzie powinni to wiedzieć. Nie każdy urodził się od razu mistrzem BG2 więc nie wiem co pianę bijecie.

Est Solarus Oth Mithas! (Mój Honor To Moje Życie!)

Aurelinus 
Millenium
Wielkie zuo

Otrzymał 79 piw(a)

Wysłany: 2010-06-23, 09:26   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

Vinci napisał/a:
Durendal napisał/a:

Chciałeś powiedzieć - można użyć czitów z BG2 TweakPacka.
Przecież ten jakiś Kinsky (co to za kolejny Znawca od siedmiu boleści?) sam namawia do "używania modów" jak się nie da sztyletować jakimś typem złodzieja :eeek: Taka drobna hipokryzja w bzdurnym artykule...
Wg mnie - mylą się wszyscy twierdzący, że można sztyletować (lub trzebaby to potwierdzić w praktyce screenami z gry z obliczeniami) maczugami, długim mieczem czy tym podobnymi broniami. Najprawdopodobniej mylicie tu bonusy od obrażeń krytycznych przy sile powyżej skali w tabeli (powyżej bodaj 21 albo 23, tak, tak, sile, nie zręczności, to jest bug potwierdzony) w stosunku do zwykłych premii od ciosu w plecy, które w większości wypadków się nie kumulują i nie potrzeba zbyt wielkiego wysiłku by moc obrażeń wojaka była równa ciosowi w plecy.
Jeśli jest inaczej - przynajmniej w BG2 - to z powodu bugu w exe (o którym nic nie wiem, ale jest bardzo prawdopodobny), a nie zamierzenia. Opisy obrażeń w BG2 są niezwykle skromne, dublują sie pomimo różnego pochodzenia i w gruncie rzeczy trudno wogóle dojść skąd się bierze taki a nie inny współczyniik lub wynik. Można tylko domniemywać na podstawie plików 2da, które w wielu wypadkach są częściowo nadpisywane (i na odwrót) z exeka.

Tak samo, do pewnego poziomu noszenie dwóch dużych broni nie ma sensu przy walce w dualu, bo ta w ręce "OFF" (to jest lewa lub prawa w zależności od kierunku na animacji) ma kary do Trak0, zaniedbywalne dopiero powyżej pewnego poziomu Trak0 postaci.

Ostatnio zmieniony przez Aurelinus 2010-06-23, 09:37, w całości zmieniany 1 raz  

[Pobierz temat]
Odpowiedz do tematu