Tawerna Hrothgara  Strona Główna

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

[Pobierz temat]Poprzedni temat :: Następny temat
Problemy Techniczne
Autor Wiadomość
marsal2 
Postrach

Otrzymał 22 piw(a)

Wysłany: 2010-08-23, 22:33   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

skoro nie mody i nie system (xp nie powinien robic problemow) to najpewniej wina lezy po stronie plyty z gra. stwarzala ona wczesniej takie problemy? jakies bledy podczas instalacji? jakies patche instalowales? wszystkie takie informacje moga pomoc rozwiazac problem.

2010-08-23, 22:33, użytkownik marsal2 wykonał(a) rzut 1k20. Wynik rzutu: 16.
Postaw piwo autorowi tego posta

Więcej szczegółów
Wystawiono 1 piw(a):
Audiofunky
Aurelinus 
Millenium
Wielkie zuo

Otrzymał 79 piw(a)

Wysłany: 2010-08-24, 09:16   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

Sensei napisał/a:
System XP, nie miałem żadnych modów, czysta instalka.
To mi wygląda na albo: uszkodzony plik exe lub jak ww. chitin.key.

Na płycie z Sagą powinien być gdzies osobno plik BGmain2. exe (pochodzący z edycji premierowej), znajdź go i podmień, sprawdź czy się uspokoiło po podmianie.

Więcej szczegółów
Wystawiono 1 piw(a):
Audiofunky
Sensei 
Wędrowiec

Wysłany: 2010-08-29, 12:20   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

Dzięki za rady, póki co jednak używam po prostu shadow keepera do "czytania" właściwości itemów, jest to ciut uciążliwe, ale spełnia swoją rolę. :)

Welsh 
Wędrowiec

Wysłany: 2011-02-01, 13:34   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

Witam,

Mam mały problem, a właściwie duży. Po wyjściu z jaskiń pod Candlekeep, ani po udaniu się do Wrót Baldura nie rozpoczynam 7 rozdziału :/ Gram pod XPkiem, bez żadnych modów, nigdy wcześniej nie miałem takich problemów z grą.
Wcześniej myślałem,że może nie odwiedziłem jakiegoś miejsca w Cytadeli, nie wziąłem jakiegoś przedmiotu, ale ta opcja raczej odpada, bo próbowałem kilkukrotnie przejść przez podziemia i bibliotekę.
Ktoś spotkał się z takim problemem?

Pozdrawiam,
Welsh

Zed Nocear 
Obywatel

Otrzymał 20 piw(a)

Wysłany: 2011-02-01, 23:22   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

Ten błąd już ktoś kiedyś zgłaszał. Zdarza się w BG1. Rozdział 7 aktywuje się bezpośrednio po wyjściu z podziemi Candlekeep poza obrębem murów. Czasami skrypt zaskakuje z opóźnieniem, więc radzę trochę postać w miejscu wyjścia. Ewentualnie można ustawić zmienną CHAPTER na 7 z konsoli kodów.

Firena 
Zdobywca

Otrzymał 21 piw(a)

Wysłany: 2011-03-16, 21:41   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

Kumpel ma problem z BG2. Już piszę o co biega: po filmikach, gdy ma mu się pojawić wybór czy chce w Cieniaka czy w Troniaka jest piękne czarne tło. Nic nie ma, tylko łapka mu śmiga.

Ma Windowsa 7 a jego karta graficzna to Nvidia 310 M 1 GB CUDA. System 64 bitowy, ale akurat to nie ma nic do powiedzenia w tej materii :D

Ogólnie radziłam mu, by przerzut zrobił na OpenGL, ale jakby to nie pomogło, to proszę o radę, słowo demiurga czy cokolwiek.

Więcej szczegółów
Wystawiono 1 piw(a):
Audiofunky
nowyU 
Obywatel

Otrzymał 4 piw(a)

Wysłany: 2011-03-17, 08:14   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

Z technicznych problemow to jedynie moze sprobowac uzyc starszego sterownika do karty graficznej, mam podobny uklad i na sprzet nigdy nie narzekalem, problemem zwykle jest niewlasciwy dobor modow :)

PS. Jesli chce to niech pokombinuje z wlaczaniem gry w oknie, niech wykluczy wadliwosc plytek, wplyw 3-cich programow jak antywir itd. itp

Firena 
Zdobywca

Otrzymał 21 piw(a)

Wysłany: 2011-03-17, 20:54   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

Ma czystą wersję, w modowanie się nie bawi :D

Spoko, dałam mu kilka rad + te tutaj, może mu się uda.

Albatros 
Postrach

Otrzymał 41 piw(a)

Wysłany: 2011-03-23, 22:14   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

Myślałem, że pełni rozumiem zasady działania silnika BG1, a jednak czegoś nie ogarniam. Problem taki drobiazgowy. Nowa gra, postać wieloklasowiec kapłan/iluzjonista, wyjście z Candlekeep z 1 lvl (po 175 expa na klasę), a Imoen ma 2 level, a nie 1. Idę dalej i to samo Xzar (ale Monty nie!) Why?

Cytat:
~WIDESCREEN/WIDESCREEN.TP2~ #0 #0 // Widescreen Mod -> for the original Infinity Engine (CHOOSE THIS!): Widescreen Mod v3.02
~TWM_PACK/SETUP-TWM_PACK.TP2~ #0 #0 // Modul techniczny PRE (uzupelnienie IDS, wykrywanie odpoczynku i walki): v3.2
~TWM_PACK/SETUP-TWM_PACK.TP2~ #0 #54 // Reguly awansu do 50 poziomu dla BG1: v3.2
~TWM_PACK/SETUP-TWM_PACK.TP2~ #0 #55 // Maksimum punktow zycia przy awansie dla BG1: v3.2
~TWM_PACK/SETUP-TWM_PACK.TP2~ #0 #97 // Nakladka na WideScreen Mod poprawiajaca GUI w BG1: v3.2
~TWM_PACK/SETUP-TWM_PACK.TP2~ #0 #99 // Modul techniczny POST (Emulacja warunkow AreaCheck i AreaType w BG1): v3.2

Maagdaa napisał/a:
Sotek wiesz jakbym np sobie szla z kumpela albo gorzej-sama i tak nagle mi tu albatros wlatuje na glowe i w ogole wiesz jeszcze rzyga rybami to totalnie masakra ;/ a tak na serio to bym sie wkurzyla ze ''spotyka sie'' ze mna a mnie nie uprzedza ;/

marsal2 
Postrach

Otrzymał 22 piw(a)

Wysłany: 2011-03-23, 23:13   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

tu najpewniej winna jest wlasnie wieloklasowosc. o ile pamietam za kazdym razem jak gralem wieloklasowcem (nie bylo tego duzo, moze 2-3 razy) taki sytuacje mi sie zdazaly.

bardziej mnie zastanawia jak wyciagnales 350exp w candlekeep. chociaz DAWNO nie gralem, wiec moge sie mylic, ale wydaje mi sie ze mozna bylo wyrwac tylko niecale 300exp.

ps: monty tez ma 2 lvl :P 1lvl woja + 1lvl zlodzieja :) razem daje 2lvl

Ostatnio zmieniony przez marsal2 2011-03-23, 23:14, w całości zmieniany 1 raz  

Więcej szczegółów
Wystawiono 1 piw(a):
Audiofunky
Aurelinus 
Millenium
Wielkie zuo

Otrzymał 79 piw(a)

Wysłany: 2011-03-23, 23:19   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

Grając na podstawce to normalka, postacie do drużyny maja ustawione levele parzyście. Wieloklasowośc ani nic innego nie ma na to wpływu. W NTotSC jest ustawiony równy level my - inne postacie, poza nim, nie wiem czy są takie.

Albatros 
Postrach

Otrzymał 41 piw(a)

Wysłany: 2011-03-23, 23:44   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

Nie do końca rozumiem. Zawsze się sugerowałem stroną dudleyville. Jeśli PC level wynosi 2 to dlaczego Monty nie ma 2830 expa?

Maagdaa napisał/a:
Sotek wiesz jakbym np sobie szla z kumpela albo gorzej-sama i tak nagle mi tu albatros wlatuje na glowe i w ogole wiesz jeszcze rzyga rybami to totalnie masakra ;/ a tak na serio to bym sie wkurzyla ze ''spotyka sie'' ze mna a mnie nie uprzedza ;/

Aurelinus 
Millenium
Wielkie zuo

Otrzymał 79 piw(a)

Wysłany: 2011-03-24, 00:05   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

Albatros napisał/a:
Nie do końca rozumiem. Zawsze się sugerowałem stroną dudleyville. Jeśli PC level wynosi 2 to dlaczego Monty nie ma 2830 expa?
Nie tylko w tym zakresie ten dudleyville pieprzy od rzeczy. Równy level to chyba jest nawet komponent UB, jeśli się nie mylę. Jeśli nadal nie wierzysz, podejrzyj plik (chyba) NPCLevel.2da albo coś takiego.

Ostatnio zmieniony przez Aurelinus 2011-03-24, 00:08, w całości zmieniany 2 razy  

Trint 
Wędrowiec

Wysłany: 2011-07-28, 15:21   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

Zdecydowalem się ostanio zagrać jeszcze raz w BG2 niestety

Mam problem przy próbie pełnej istalacji zostaje ona przerwana przy pliku area0300.bif
Przy zalecanej istalacji wszystko gra ale kiedy próbuje wejsc do doków gra sie wysypuje

latwo wywnioskować że cos jest nie wporządku z plikiem odpowiedzialnym za tą lokacje

Gra jest orginalna kupiona lata temu.. nie jest porysowana ani brudna

czy jest jakiś sposób by po zalecanej istalacji jakoś dograć ten plik, tak żeby nie musiało go doczytywać z płyty?

albo jakis inny sposób żeby to obejść? byłbym wdzięczny za pomoc.

Aurelinus 
Millenium
Wielkie zuo

Otrzymał 79 piw(a)

Wysłany: 2011-07-28, 23:13   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

Trint napisał/a:
czy jest jakiś sposób by po zalecanej istalacji jakoś dograć ten plik, tak żeby nie musiało go doczytywać z płyty?

albo jakis inny sposób żeby to obejść? byłbym wdzięczny za pomoc.
Spróbować z innego napędu lub przekopiować pliki na twardy dysk i instalować z niego.

Więcej szczegółów
Wystawiono 1 piw(a):
Trint
Tagi: problemy :: technikalia :: mody :: patche :: niekompatybilność :: wieszanie się gry :: bugi :: infinity engine

[Pobierz temat]
Odpowiedz do tematu