Tawerna Hrothgara  Strona Główna

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

[Pobierz temat]Poprzedni temat :: Następny temat
Najbardziej bezużyteczna klasa w BG?

Najbardziej bezużyteczna klasa w BG?
Barbarzyńca
8%
 8%  [ 5 ]
Bard
20%
 20%  [ 13 ]
Czarownik
1%
 1%  [ 1 ]
Druid
20%
 20%  [ 13 ]
Kapłan
4%
 4%  [ 3 ]
Łowca
3%
 3%  [ 2 ]
Mag
0%
 0%  [ 0 ]
Mnich
1%
 1%  [ 1 ]
Paladyn
3%
 3%  [ 2 ]
Wojownik
0%
 0%  [ 0 ]
Złodziej
1%
 1%  [ 1 ]
Wojownik/Złodziej
0%
 0%  [ 0 ]
Kleryk/Mag
3%
 3%  [ 2 ]
Kleryk/Złodziej
4%
 4%  [ 3 ]
Wojownik/Druid
4%
 4%  [ 3 ]
Wojownik/Mag
0%
 0%  [ 0 ]
Mag/Złodziej
1%
 1%  [ 1 ]
Wojownik/Kleryk
0%
 0%  [ 0 ]
Łowca/Kleryk
1%
 1%  [ 1 ]
Wojownik/Mag/Kleryk
12%
 12%  [ 8 ]
Wojownik/Mag/Złodziej
4%
 4%  [ 3 ]
Głosowań: 38
Wszystkich Głosów: 62

Autor Wiadomość
Schuldich 
Poszukiwacz Przygód

Wysłany: 2009-03-05, 19:27   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

Może i wyjdę na dziwaka ale moim zdaniem najbardziej bezużytecznymi klasami są kapłan i druid, czemu? Niby kapłan może leczyć i wspomagać drużynę ale leczenie w zupełności zastąpią mikstury, sam z leczenia korzystałem tylko na początku (kiedy nie miałem całej masy napojów uzdrawiających), wskrzesić padniętego ludka można w świątyni albo z różdżki, jeśli chodzi o przywrócenie wyssanych leveli to też jest odpowiedni zwój którego mogą używać chyba wszyscy. Zaklęcia wspomagające też nie wydają się zbyt skuteczne (+1 do tego czy tamtego)chyba że rzucę kilka na raz ale i tak wiele to nie pomaga a poza tym jest mnóstwo przedmiotów dzięki którym można rzucić kilka takich czarów.
Druid jak już było napisane jest słabszą wersją kapłana i żeby było śmieszniej nie posiada kilku przydatnych zaklęć (które na szczęście są na zwojach), przemiany są słabe... nawet na początku, chyba że z podklasą Zmiennokształtnego na starcie wilkołak może się przydać ale pozostałe są słabe.

Postaw piwo autorowi tego posta

Dzwonsson
[Usunięty]

Wysłany: 2009-03-05, 19:49   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

Co do druida, zgadzam się w zupełności, klasa ta nie imponuje... Aczkolwiek kapłan? Oczywiście, wojownik dwuklasowany na właśnie kapłana to zupełnie inna, wyjątkowo konstruktywna, historia, jednak i czysty "klecha" może okazać się niezwykle użyteczny. Jak wspomniałeś, można sobie i bez niego poradzić, jednak mimo wszystko jest rzesza zaklęć wspomagających, z których jest w grze ogromny pożytek... ;)

Ostatnio zmieniony przez Dzwonsson 2009-03-05, 19:50, w całości zmieniany 1 raz  

Schuldich 
Poszukiwacz Przygód

Wysłany: 2009-03-05, 23:22   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

Racja, niektóre zaklęcia kapłana szczególnie z wyższych poziomów mogły by okazać się przydatne (zmartwychwstanie używane jako uzdrowienie bez potrzeby dotykania celu, kula ostrzy, tarcza entriopii ..) ale sporo z tych lepszych czarów wspomagających są rzucane tylko na kapłana a zaklęcia maga są dużo bardziej skuteczniejsze jeśli chodzi o ochronę czy drobne wsparcie. woj-mag czy czysty mag wydaje mi się dużo bardziej skuteczną postacią w zastosowaniu ofensywnym niż kapłan, wojownik-kapłan. Chyba że w połączeniu woj-mag-kapłan.

Durendal 
Postrach

Otrzymał 12 piw(a)

Wysłany: 2009-03-06, 00:18   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

Ktoś bije do mojej ulubionej klasy :satan: .

Schuldich napisał/a:
woj-mag czy czysty mag wydaje mi się dużo bardziej skuteczną postacią w zastosowaniu ofensywnym niż kapłan, wojownik-kapłan.

Kapłan to wsparcie a nie klasa ofensywna.

Schuldich napisał/a:
Zaklęcia wspomagające też nie wydają się zbyt skuteczne (+1 do tego czy tamtego)

Schuldich napisał/a:
zaklęcia maga są dużo bardziej skuteczniejsze jeśli chodzi o ochronę czy drobne wsparcie.

A Swoboda Ruchu, Ochrona przed energią negatywną, Ochrona Przed Złem promień 3m, Jednośc Obrony? Bez tego walka ze sporą liczbą przeciwników jest dośc... kłopotliwa. Kapłan ma dostęp do czarów ochronnych innych niż mag ale zdecydowanie bardziej nakierowanych na drużynę, to mag ma większośc czarów ochronnych działających na niego. Można przejśc grę bez kapłana ale zaufaj mi, moje najsilniejsze drużyny mają zawsze przynajmniej 3 kapłanów (<CHARNAME>, Viconia, Aerie, Anomen - mniej więcej w tej kolejności :P ).

Est Solarus Oth Mithas! (Mój Honor To Moje Życie!)

Karanith 
Łowca

Otrzymał 10 piw(a)

Wysłany: 2009-03-06, 08:19   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

Durendal napisał/a:
moje najsilniejsze drużyny mają zawsze przynajmniej 3 kapłanów (<CHARNAME>, Viconia, Aerie, Anomen

To nie jest 3 kapłanów, tylko 1 kapłan i 2 wieloklasowcy, a to zasadnicza różnica ;)

Durendal napisał/a:
Swoboda Ruchu, Ochrona przed energią negatywną, Ochrona Przed Złem promień 3m, Jednośc Obrony? Bez tego walka ze sporą liczbą przeciwników jest dośc... kłopotliwa.

Bez przesady, większość tych czarów można zastapić przedmiotami (mieczyk od Suna Seni, amulet mocy, wekiera zniszczeń), premie do KP nie są powalające. Zaklęcia te są oczywiście przydatne, ale nie odgrywają decydującej roli w starciach. Najlepsza czary wspomagające kapłana odnoszą się tylko do osoby rzucającego (przywołanie boskiej mocy, ten z 6. poziomu, kule ostrzy, aura płomiennej śmierci) i z tego powodu są raczej bezużyteczne dla jednoklasowca (1 atak na rundę!), za to arcyprzydatne dla wojowników/kapłanów.
Nie przecieniałbym więc roli czystego klechy.

Yochlol 
Wędrowiec

Wysłany: 2009-03-06, 08:57   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

Ja zagłosowałem na barda, ponieważ jest klasą, która zna się na wszystkim ale w niczym nie jest mistrzem ani z niego dobry mag ani wojownik a napewno nie złodziej. Chocia gra fechmistrzem jest bardzo ciekawa:P

Serafin 
Millenium

Otrzymał 51 piw(a)

Wysłany: 2009-03-06, 09:45   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

Yochlol napisał/a:
ani z niego dobry mag ani wojownik a napewno nie złodziej.

Czy ja wiem? Ze wspomagaczami - w sensie z czarami ochronnymi przed walką i z piruetem defensywnym można nim spokojnie wyciągnąć KP ok -16, -18. Mowa oczywiście o fechmistrzu.

Godzien haniebnej nazwy buntownika bo go natura mnóstwem wszelkich złości uposażyła

I choćbym szedł ciemną doliną, zła się nie ulęknę, bo jestem największym sukinsynem w tej pieprzonej dolinie!

marsal2 
Postrach

Otrzymał 22 piw(a)

Wysłany: 2009-03-06, 11:12   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

Seraphe napisał/a:
Ze wspomagaczami - w sensie z czarami ochronnymi przed walką i z piruetem defensywnym można nim spokojnie wyciągnąć KP ok -16, -18. Mowa oczywiście o fechmistrzu.

chyba jednak tak nie bedzie :) piruet maksymalnie obniza KP do -10 ;) ale nawet bez tego mozna fechtmistrzem osiagnac -26KP :) oczywiscie w ToB z zdolnoscia wysokopoziomowa lotrow jaka jest unik i wiekszy unik. do tego przemiana tensera, lustrzane, rozmycie i kupa innego talatawjstwa + odpowiednie eq i -26KP jak nic :) . A walczy potem lepiej niz wojownik i ma tak silne rozproszenie magii/usuniecie magii jak inkwizytor to jego kolejny plus :) .

trzeba tylko dobrze postac poprowadzic.

Yochlol 
Wędrowiec

Wysłany: 2009-03-06, 14:04   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

Seraphe napisał/a:
Yochlol napisał/a:
ani z niego dobry mag ani wojownik a napewno nie złodziej.

Czy ja wiem? Ze wspomagaczami - w sensie z czarami ochronnymi przed walką i z piruetem defensywnym można nim spokojnie wyciągnąć KP ok -16, -18. Mowa oczywiście o fechmistrzu.

Ale znaczenie KP z dalszym przebiegiem gry mija.
Cytat:
chyba jednak tak nie bedzie piruet maksymalnie obniza KP do -10 ale nawet bez tego mozna fechtmistrzem osiagnac -26KP oczywiscie w ToB z zdolnoscia wysokopoziomowa lotrow jaka jest unik i wiekszy unik. do tego przemiana tensera, lustrzane, rozmycie i kupa innego talatawjstwa + odpowiednie eq i -26KP jak nic . A walczy potem lepiej niz wojownik i ma tak silne rozproszenie magii/usuniecie magii jak inkwizytor to jego kolejny plus .

trzeba tylko dobrze postac poprowadzic.

Racja ale to tylko fechmistrz a ja mówilem ogólnie o klasie Barda :)

Saiya-jin 
Berserker

Otrzymał 13 piw(a)

Wysłany: 2009-03-06, 18:12   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

Durendal napisał/a:

Zależy jak go użyjesz. Siła czempiona, słuszna magia etc. i z czystego kapcia robi się woj/kapeć.
Cytat:
A Swoboda Ruchu, Ochrona przed energią negatywną, Ochrona Przed Złem promień 3m, Jednośc Obrony? Bez tego walka ze sporą liczbą przeciwników jest dośc... kłopotliwa. Kapłan ma dostęp do czarów ochronnych innych niż mag ale zdecydowanie bardziej nakierowanych na drużynę, to mag ma większośc czarów ochronnych działających na niego. Można przejśc grę bez kapłana ale zaufaj mi, moje najsilniejsze drużyny mają zawsze przynajmniej 3 kapłanów (<CHARNAME>, Viconia, Aerie, Anomen - mniej więcej w tej kolejności :P ).

Chaotyczne rozkazy się przydają.
Yochlol napisał/a:

Skaldem grało mi się bardzo przyjemnie od samego początku.

marsal2 
Postrach

Otrzymał 22 piw(a)

Wysłany: 2009-03-06, 22:10   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

Yochlol napisał/a:

Ale znaczenie KP z dalszym przebiegiem gry mija.

to ja mam chyba inna wersje gry, KP nie ma znaczenia tylko przy walce z magami i smokami. osiagajac poziom -20 malo kto trafia (krytyki zawsze siadaja, wiec ten aspekt mozna pominac).

Yochlol napisał/a:

no niestety nie masz racji :) fechtmistrz od kazdego innego barda rozni sie tylko piesnia i piruetami o ktorych nie wspomnialem przy powyzszym opisie. bard i jego pozostale podklasy przy takim zabiegu straci tylko jeden dodatkowy atak i pare punktow trafien, co praktycznie nic nie zmieni.

Durendal 
Postrach

Otrzymał 12 piw(a)

Wysłany: 2009-03-06, 22:19   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

Saiya-jin napisał/a:
Durendal napisał/a:

Zależy jak go użyjesz. Siła czempiona, słuszna magia etc. i z czystego kapcia robi się woj/kapeć.

Oczywiście, że może służyc jako niezgorszy członek oddziałów szturmowych ale jego głównym przeznaczeniem jest wspomaganie drużyny i osłabianie przeciwnika (np. poprzez zamętny, uśpienia itp.) i właśnie w tym sprawdza się najlepiej.

Est Solarus Oth Mithas! (Mój Honor To Moje Życie!)

GM 
Obywatel

Wysłany: 2009-03-07, 11:25   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

Kapłan ma gigantyczny potencjał ofensywny i traktowanie tej klasy jako chodzącą apteczkę/wspomagacza drużyny to ogromna strata. Najpotężniejsze czary, które może rzucać działają tylko na niego - nie na drużynę. Najlepszymi przykładami są niskopoziomowe zaklęcia jak zbroja wiary, ochrona przed złem (wbrew pozorom, to naprawdę wspaniałe zaklęcie) czy przywołanie boskich mocy. W przeciwieństwie do większości wymienianych wyżej zaklęć rzuca się je na tyle krótko, że można z nich korzystać w czasie walki. Po dualklasowaniu z wojownikiem 13, taki kapłan niemal nie ma sobie równych w walce.
A argument, że klasa po wykorzystaniu czarów A, B, C, D, E, F, G i H ma wysokie KP jest śmieszne. Nawet z akceleracją, szatą Vecny i amuletem mocy wykorzystanie tylu rund na samo zwiększanie swoich współczynników, to samobójstwo.

Serafin 
Millenium

Otrzymał 51 piw(a)

Wysłany: 2009-03-07, 13:28   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

GM napisał/a:
wykorzystanie tylu rund na samo zwiększanie swoich współczynników, to samobójstwo.

Nikt nie pisał, że koniecznie należy rzucać je podczas walki - wystarczy wrzucić to w Łańcuch Czarów i rzucić przed walką (a jako weterani raczej wszyscy wiemy gdzie i z kim przyjdzie nam walczyć) ;)

Godzien haniebnej nazwy buntownika bo go natura mnóstwem wszelkich złości uposażyła

I choćbym szedł ciemną doliną, zła się nie ulęknę, bo jestem największym sukinsynem w tej pieprzonej dolinie!
Ostatnio zmieniony przez Serafin 2009-03-07, 13:31, w całości zmieniany 1 raz  

GM 
Obywatel

Wysłany: 2009-03-07, 15:24   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

Seraphe napisał/a:
wystarczy wrzucić to w Łańcuch Czarów i rzucić przed walką (a jako weterani raczej wszyscy wiemy gdzie i z kim przyjdzie nam walczyć) ;)
No tak. Ale to takie drobne oszustwo. ;) O prawdziwej sile postaci mówi jej efektywność w każdej sytuacji, a nie tylko w specyficznych, stworzonych zawczasu warunkach.

Tagi: ankieta :: klasa :: bg :: baldurs gate :: najlepsza

[Pobierz temat]
Odpowiedz do tematu