Bezużyteczna jest klasa Druida.Ma tylko pare dobrych form przemiany a pare dobrych czarów ofensywnych.Gra nim to prawdziwa katorga.
na wstepie napisze ze jestem juz dosc mocno wstawiony, wiec masz szczescie
tak druid jest slaba klasa postaci, ale zeby odrazu twierdzic ze gra nim to katorga?? moze do tego 15lvl ale potem kazdy kaplan staje sie praktycznie bezuzyteczny. wszystko co moze taki kaplan druid zrobi lepiej (jakby nie to grupowe wskrzeszenie - co ono robi w umiejetnosciach druda?? toz to zaburzenie rownowagi jest!!). przemiany w zywiolaki sa jak najbardziej mocne (u druida/woja bardzo mocne). poinstalacji latki poprawiajacej wilkolaki, druid zmiennoksztaltny to istny killer, a taki zdwuklasowany na woja na 13lvl to wcielenie boga mordu w swojej najokrutniejszej postaci.
Katorg napisał/a:
Kolej beznadziejna klasa to czarownik.Dziwny sposób czarów rzucania.Slabo awansuje.
a tu to przegioles!! panie szefie banu mu za te slowa, albo co najmniej ostrzezenie!! dobra teraz powaznie.
czarownik awansuje tak samo jak mag, czyli argument do bani. czary rzuca tak samo jak mag, kolejny argument spalony. jedyna roznica to sposob uczenia i ilosc czarow, ale i to idzie na korzysc czarownika. powiedz szczerze ile czarow z kazdego pozimu zaklec uzywaz?? 5 ktorymi dysponuje czarownik jest juz zupelnym maksimum. a ilosc czarow jaki moze rzucic na dobe z 9 poziomu dyklasuje maga. cos jeszcze tzreba dodawac??
Obydwie trójklasowości są bez sensu. Do solowej gry dużo lepiej nadają się takie klasy jak Mnich, Berserker/Kapłan lub Kensai/Złodziej. A w drużynie liczącej chociaż 2 osoby te klasy są zwyczajnie zbyteczne. Jakiegoś sensu nadałoby im przypisanie do NPCa, wtedy można by go dołączyć do jakiejś egzotycznej postaci gracza, ale nie ma niestety takiej możliwości. Każdą z trzech podanych wyżej postaci można bez najmniejszego problemu przejść solowo całą grę, nie zatrzymując się ani razu, a gra nimi jest prostsza i szybsza niż w/m/z.
W pierwszej części BG też na niewiele się zdają, bo nawet czysty wojownik lub mag nie mają problemów z dotarciem do Sarevoka bez pomocy towarzyszy.
_________________ I am the Master of Puppets! Who do you think the Puppets are?
Zaskoczę Cię, ale grałem. Moim zdaniem w/m/z sprawdza się tylko w roli maga, nieco w roli złodzieja. Jako wojownik jest wyjątkowo wątły (mniej życia, gorsze TraK0, niższa KP jeśli chcemy korzystać z zaklęć lub się skradać, o braku specjalizacji nie wspomnę). Można tu się zasłaniać możliwością wzmocnienia postaci czarami, ale jest to atutem tylko w kilku walkach (bowiem w innych sytuacjach np. berserker/kapłan eksterminuje wszystkich bez trudu i czarów), a w tych kilku przypadkach można skorzystać z pierścienia Gaxxa (ulepszone przyspieszenie), Ibratha'y (lustrzane odbicia) czy w dalszym etapie butów Gorgony (kamienna skóra). Poza tym chciałbym zauważyć, że rzucanie zbyt wielu czarów przed walką jest wynikiem znajomości sagi i nie świadczy o rzeczywistej mocy postaci (wyjątkiem jest kamienna, która trwa sto lat i jeszcze trochę).
_________________ I am the Master of Puppets! Who do you think the Puppets are?
WMZ ma UAI, zabójstwo, pułapki i czary, cios w plecy. Mój głównie walczył wręcz i rzucał osłonki - przeszedłem w ten sposób grę, więc nie wiem, czy taki kiepski z niego wojownik.
_________________ Będę zdziwiony, kiedy przestanę się dziwić.
WMZ ma UAI, zabójstwo, pułapki i czary, cios w plecy.
brakuje mu jednak zdolnosci wysokopoziomowych maga a w szczegolnosci akceleracji. wowczas bylby istnym rzeznikiem, ktorego sam Bhaal by sie nie powstydzil.
zabojstwo + cios/uderzenie krytyczne + wiekszy mlyniec i kazdy przeciwnik gryzie glebe po jednej rundzie walki jednak przez to ze akceleracji brak to nici z wcielenia mordu
Zgodzę się z kolegą który uważa, że Czarownik jest bezużyteczny... W końcu to najlepsza klasa czarująca i jedna z najpotężniejszych klas... po co nam takie? (dla mniej kumatych: to ironia).
_________________ 19.06.10 - Wróciłem
Est Solarus Oth Mithas! (Mój Honor To Moje Życie!)
Zgodzę się z kolegą który uważa, że Czarownik jest bezużyteczny... W końcu to najlepsza klasa czarująca i jedna z najpotężniejszych klas... po co nam takie? (dla mniej kumatych: to ironia).
Ja tam wole grać magiem konwencjonalnym.Poprostu łatwiej się taką postać prowadzi.
_________________ Przepisy na krruche ciateczka
Miłość wystarcza sama sobie. Gdy zawładnie jakimś sercem, skupia w sobie wszystkie inne uczucia. Dusza, która kocha... kocha i nie myśli o niczym innym. ~ św. Bernard z Clairvaux
Ja tam wole grać magiem konwencjonalnym.Poprostu łatwiej się taką postać prowadzi.
nastepnym razem przeczytaj zanim zaglosujesz:
Durendal napisał/a:
ZANIM ZAGŁOSUJESZ - PRZECZYTAJ!!!
[list[*]Pytanie dotyczy zdolności danej klasy do pełnienia określonych ról a nie to czy lubimy tą klasą grac ani czy się z nią identyfikujemy. To nie jest ankieta RPG!
[/list]
to czy lubisz czy nie czarownika nie ma znaczenia.
Następnym razem zrozum zanim odpiszesz.Chodziło że mechanicznie o wiele ciężej sie gra czarownikiem.Według mnie mag badziej spełnia role czarującego gościa niż czarownik z tym że nie używa zwojów co niekiedy jest zbawienne
_________________ Przepisy na krruche ciateczka
Miłość wystarcza sama sobie. Gdy zawładnie jakimś sercem, skupia w sobie wszystkie inne uczucia. Dusza, która kocha... kocha i nie myśli o niczym innym. ~ św. Bernard z Clairvaux
Czarownik to mag który nie musi wybierac czarów przed każdym odpoczynkiem tylko korzysta elastycznie z tych które zna. Nie uczy się czarów ze zwojów ale może je rzucac ze zwojów.
Fakt, ma ograniczoną ilośc znanych czarów ale po prawdzie większośc można spokojnie zastąpic czarami z innego poziomu. Za to kiedy awansuje może wybierac czar którego się nauczy ze wszystkich czarów na danym kręgu a nie tylko z tych których zwoje znajdzie.
Może też rzucac o dwa czary więcej na poziom niż mag zwykły a o jeden więcej niż specjalista.
Czarownik jest OBIEKTYWNIE znacznie lepszy od maga i jest jedną z najpotężniejszych klas.
Radzę poznac najpierw trochę grę zanim będzie się szafowało takimi opiniami...
_________________ 19.06.10 - Wróciłem
Est Solarus Oth Mithas! (Mój Honor To Moje Życie!)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum