Tawerna Hrothgara  Strona Główna

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

[Pobierz temat]Poprzedni temat :: Następny temat
BG kiedyś, teraz i zawsze...
Autor Wiadomość
dymitr 
Wędrowiec

Wysłany: 2008-11-23, 01:13   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   BG kiedyś, teraz i zawsze...

Jestem, byłem zapaleńcem jeżeli chodzi o sagę BG, sam przeszedłem ją już kilkanaście razy, myślałem, że mam po prostu pierdolca na jej punkcie, ale są lepsi ode mnie... Wszystko może i musi się kiedyś znudzić... ja już osiągnąłem ten poziom, i przechodzenie tej gry jeszcze raz po prostu przyprawia mnie o mdłości... Szanuje wszystkich, którym to się jeszcze nie znudziło ale pytam:
ILE DO CIĘŻKIEJ CHOLERY MOŻNA???????

Ostatnio zmieniony przez Serafin 2009-09-21, 07:55, w całości zmieniany 1 raz  
Postaw piwo autorowi tego posta

Durendal 
Postrach

Otrzymał 12 piw(a)

Wysłany: 2008-11-23, 01:55   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

Wszystko zależy od podejścia. Jak pozna się grę w całości i przejdzie każdą kombinacją (wątpię czy tacy są :o: ) to zawsze można zainteresowac się (tak jak ja) modowaniem samej gry (chocby i z mizernym skutkiem :] ).

2008-11-23, 01:55, użytkownik Durendal wykonał(a) rzut 1k20. Wynik rzutu: 1.

Est Solarus Oth Mithas! (Mój Honor To Moje Życie!)

Yarpen 
Bohater

Otrzymał 66 piw(a)

Wysłany: 2008-11-23, 09:02   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

Huh, ja osobiście już dosyć dawno to przeżyłem - dlatego właśnie zająłem się modowaniem/tłumaczeniem dodatków. Sądzę jednak, że wraz z odpowiednio dobranym zestawem modów (polecam w szczególności Sword Coast Stratagems) z tych gier da się jeszcze dużo wyciągnąć.

Gawith 
Millenium

Otrzymał 24 piw(a)

Wysłany: 2008-11-23, 10:06   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

Dokładnie. Mody, mody, mody ;) A jak się znudzi to pół roku przerwy i można znów ;)

dymitr 
Wędrowiec

Wysłany: 2008-11-23, 11:28   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

Jesteście niemożliwi... niereformowalni, ale ciężko Was nazwać konserwatystami i nudziarzami. Za dużo wkładacie w tę grę czasu, za dużo od niej wymagacie... "wystarczy poczekać pół roku"... ale to już nigdy nie będzie to samo, co za pierwszym razem... no, może za kilkoma pierwszymi razami... Ta gra została już rozdziewiczona dawno temu, a teraz to już jest po prostu starą qrwą... sentyment do niej jednak, a może niestety pozostaje, co ja mówię? Sentyment?! Do tej gry czuje się coś więcej niż miłość a nie sentyment! A miłość podobno jest wieczna. Przez wzgląd na to co do niej niewątpliwie czujecie(zaryzykuje-czujemy)- SZACUNEK!!! Może jeszcze kiedyś wrócę do niej, z jakimś fajnym modzikiem więksiejszym lub mniejsiejszym... ale muszę poczekać... pół roku...
A tak serio to zawsze mi czegoś w Sadze BG brakowało... wątku miłosnego na większą skalę niż Aerie, Jaheira czy inne... wątku tragicznego... Cholender jasny, taki też się dało znaleźć-w BG I... nie wiem, już sam... Ta gra jest niestety po prostu grą! A ja chciałem z niej wyrosnąć... i niestety mnie się to chyba udało... cały czas szukam pretekstu, żeby w nią znowu zagrać, ale już nie umiem... przykre i prawdziwe... wypaliłem się...
No nic Wędrowcy, życzę żeby ten zapał, jaki Was cechuje nie miął, a może i ja skorzystam z tego co osiągniecie... i jeszcze raz z łezką w oku sięgnę po niezniszczalny tytuł jakim jest Saga BG!

Albatros 
Postrach

Otrzymał 41 piw(a)

Wysłany: 2008-11-23, 11:39   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

Ja osiągnąłem taki stan, że każde moje podejście do BG kończy się 2 godzinnym myśleniem kim grać, godzinnym losowaniem statystyk przy tworzeniu postaci, 3 godzinnym rozmyślaniem jakie wrzucić mody i 2 godzinnym rozważaniem kogo wziąć do drużyny. Po tym wszystkim najczęściej jednak nic nie wychodzi i kasuję grę ;)

Maagdaa napisał/a:
Sotek wiesz jakbym np sobie szla z kumpela albo gorzej-sama i tak nagle mi tu albatros wlatuje na glowe i w ogole wiesz jeszcze rzyga rybami to totalnie masakra ;/ a tak na serio to bym sie wkurzyla ze ''spotyka sie'' ze mna a mnie nie uprzedza ;/

Gawith 
Millenium

Otrzymał 24 piw(a)

Wysłany: 2008-11-23, 11:49   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

Dymitr wyluzuj :lol: Wyczuwasz mam nadzieję lekką ironię w moim poście? ;)

Ja tam ostatnio grałem tak dla siebie chyba w lutym. Nie licząc przechodzenia jakiś modów pod kątem opisów, ciut na siłę ostatnio, to nie wiem, kiedy znów zagram dla przyjemności. Może w wakacje. Będzie trochę więcej czasu. Zresztą już mnie tak nie ciągnie... ;)

marsal2 
Postrach

Otrzymał 22 piw(a)

Wysłany: 2008-11-23, 12:02   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

dymitr napisał/a:
(...)ale to już nigdy nie będzie to samo, co za pierwszym razem... no, może za kilkoma pierwszymi razami... Ta gra została już rozdziewiczona dawno temu, a teraz to już jest po prostu starą qrwą...

idac twoim tokiem rozumowania to samo mozna powiedziec o seksie ze stala partnerka ;) (bez urazy i od razu przepraszam wszystkie panie)

dymitr napisał/a:
A tak serio to zawsze mi czegoś w Sadze BG brakowało... wątku miłosnego na większą skalę niż Aerie, Jaheira czy inne... wątku tragicznego...

jezeli w grze szukasz takich rzeczy to serio byles niedojrzaly ;) (znowu, bez urazy)
ale nawet watek na wieka skale (do tego tragiczny) mozna bylo przezyc w BG2. wystarczy miec w druzynie Aerie, Jaheire/Viconie i Haer'dalisa. w pewnym momecie trzeba bedzie sie zdecydowac na jedna z pan (bo sie biedaczki pozabijaja ;) ) i jezeli wybierzemy Aerie to po pewnym czasie trzeba bedzie sie 'zmierzyc' z 'naszym wroblem'. po tych zabiegach postac glowna zostaje sama na lodzie, jej milosc podrozuje z nim w towarzystwie innego kochanka lub nie (zalezy jak potraktowalismy zakochana pare). czyz nie jest to smutne, tragiczne i piekne ;) . istna brazylijska telenowela.

dymitr napisał/a:
Ta gra jest niestety po prostu grą! A ja chciałem z niej wyrosnąć... i niestety mnie się to chyba udało... cały czas szukam pretekstu, żeby w nią znowu zagrać, ale już nie umiem... przykre i prawdziwe... wypaliłem się...

jak napisales - to jest tylko gra. wiec i jako taka powinno sie ja traktowac, jest niczym wiecej jak rozrywka, sposobem zabicia odrobiny czasu. ja sam w BG/BG2 pogrywam od... sam nie wiem jak dlugo, ale bardzo dlugo. czasem zadazaja mi sie przerwy po pare miesiecy, ale zawsze do nich wracam, a powod jest prosty - obecnie nie ma dobrych tytulow dla fanow cRPG. podobnie pogrywam w Fallout'y, Arcanum, a z innej beczki to Heroes3 StarCraft i Setllers2. i wcale nie sadze ze jest zemna cos nie tak zebym musial 'dojrzewac' aby przestac grac w te tytulu. sa one HITAMI swoich czasow, co ja plote, wszechczasow!! mam nawet zamiar pokazac te tytuly moim przyszlym dzieciakom, moze i beda mnie mialy za starego ramola ktory podnieca sie archaiczna grafika i durnymi rozwiazaniami technicznymi, ale bede im chcial uswiadomic ze gra to nie tylko grafa i banalna obsluga.

dobra reasumujac co chcialem powiedziec: co chcialesc pokazac albo powiedziec piszac swojego posta??

Więcej szczegółów
Wystawiono 1 piw(a):
Durendal
Dzwonsson
[Usunięty]

Wysłany: 2008-11-23, 12:05   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

Właściwie rada Gawitha jest świetna... Osobiście z przyczyn niezależnych od lutego tego roku mam przerwę w grywaniu w Baldur's Gate... Kilka razy poczynałem drugą część sagi, jednak bez odpowiedniego wstępu jakim jest właśnie treść pierwszej części oraz dodatku nie jestem w stanie włożyć w to serca i nałogowo grać... Dochodziłem więc do jakiegoś momentu wykonując te same zadania po raz Bóg wie który i ogarniała mnie nuda... Jednak kiedy Blackheart zapowiedział, iż w podzięce za moje dokonania na polu tłumaczeń (których nota nie ma wiele, raptem trzy niewielkie dodatki!) oraz chyba jako zachętę do dalszych prac (dostałem nawet listę tłumaczeń mile widzianych!) wyśle mi w zupełnym właściwie gratisie najnowsze wydanie Baldur's Gate od razu naszła mnie ochota i czekam na paczkę z Polski z wielką niecierpliwością. :)

Durendal 
Postrach

Otrzymał 12 piw(a)

Wysłany: 2008-11-23, 12:39   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

marsal2 napisał/a:
dymitr napisał/a:
idac twoim tokiem rozumowania to samo mozna powiedziec o seksie ze stala partnerka ;) (bez urazy i od razu przepraszam wszystkie panie)

Piękne podsumowanie! :]

Serafin 
Millenium

Otrzymał 51 piw(a)

Wysłany: 2008-11-23, 13:17   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

Czasem warto wrócić do gry, nie żeby jako tako grać, ale żeby posłuchać dialogów (moi faworyci to Jansen&Goo, Bard Jasper - chodź to krótki dialog i najsympatyczniejszy Beholder - Widz :) )

Godzien haniebnej nazwy buntownika bo go natura mnóstwem wszelkich złości uposażyła

I choćbym szedł ciemną doliną, zła się nie ulęknę, bo jestem największym sukinsynem w tej pieprzonej dolinie!

Durendal 
Postrach

Otrzymał 12 piw(a)

Wysłany: 2008-11-23, 13:26   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

Seraphe napisał/a:
najsympatyczniejszy Beholder - Widz

Może i on najsympatyczniejszy ale jak pierwszy raz usłyszałem o jego życiu intymnym to przez tydzień... no może dzień... ok kilka godzin... minut ( :P )! nie mogłem myślec o tym co zazwyczaj kiedy moja dziewczyna jest obok :] .

2008-11-23, 13:28, użytkownik Durendal wykonał(a) rzut 1k20. Wynik rzutu: 20.

dymitr 
Wędrowiec

Wysłany: 2008-11-23, 14:11   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

Co chciałem powiedzieć zaczynając ten wątek?(marsal2) Chciałem się przekonać, czy tylko ja mam takie odczucia, względem BG-ta... I z satysfakcją stwierdzam, że Wasz stosunek do tej gry jest baardzo podobny do mojego, z tą tylko różnicą, że ja nie mogę już na nią patrzeć i nie zastanawiam się już godzinami, jakie mody zainstalować, jaką postać wybrać (Albatros)itd. itp. etc...
A jeżeli chodzi o wątki miłosne których szukałem w BG, to wyraziłem tylko swoją opinię na ten temat... mogłem równie dobrze powiedzieć, że nie podoba mi się system jaki zastosowali twórcy jeżeli chodzi o czary- powinien być oparty na manie, a nie na zapisywaniu czarów w wolnych slotach, że każda postać, każda klasa, ma zbyt duże ograniczenia jeżeli chodzi o używanie broni, zbroi itd... ale to wszystko jest zarówno plusem jak i minusem- to jest klimat gry, to jest jej dusza... jedne mody to poprawiają, a inne niszczą nieodwracalnie... Można się w to bawić, ale trzeba dorosnąć w końcu! i poszukać czegoś nowego, jeżeli nawet to nie byłoby tak dobre i wspaniałe jak niedościgniony pierwowzór...
A jeżeli chodzi o seks z jedną partnerką, to nie uważam tego za coś dziwnego, w dzisiejszych czasach to jest nawet wskazane... Że niby powoduje stagnację, znudzenie? Porównujesz marsal2 wątki z gry do żywej, realnej osoby, która czuje mówi, wyraża swoje opinie, nie jest zaprogramowana i w każdej sytuacji reaguje inaczej i często nieprzewidywanie? Zachowujesz się jak dziecko, ciesząc się, że udało Ci się odnaleźć analogię jaką się posłużyłem... A ja tylko zaznaczyłem, że te wątki są baaardzo ograniczone... i grając spodziewałem się czegoś więcej, ale powtórzę się- to tylko gra... Ty jak widzę, ciągle katujesz stare (mniej czy bardziej) tytuły na rynku gier... jak dojdziesz do takiego momentu, że stracisz do tego zapał, będziemy mogli porozmawiać, bo teraz to się do tego nie nadajesz... A skoro uważasz wątki z gry za rozbudowane, to mało wiesz o życiu, bo to życie pisze najlepsze scenariusze i powieści, a to co jest w BG to jest pryszcz. (Bez urazy)
A Ty Seraphe to zdaje się że masz dusze romantyka... wrócić do gierki żeby posłuchać jednego dialogu... słodkie... (bez ironii, zwłaszcza ukrytej... każdy z nas tak ma... że lubi wracać do tego co mu w serduszku zapadło)

Firena 
Zdobywca

Otrzymał 21 piw(a)

Wysłany: 2008-11-23, 15:31   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

Ja sobie przerwę zrobiłam od BG, dla zdrowia po prostu... musiałam przerzucić się na Planescape: Torment, by posłuchać sobie gadania Morte'go czy Anny robiącej focha w kierunku Nie-Sławy ;) Przegryzałam to jeszcze IWD i IWD2 oczywiście z modami z npc i muszę przyznać, że nie mam ochoty jeszcze wracać do Baldurka - jak człowiek przesadza, to takie są tego wyniki. Mody ciągle niby się tworzą, ale nie wciągnęły mnie na tyle, by od nowa przechodzić wszyściutko - od samego Candlekeep...

Może se za pół roku pyknę, za rok albo za pięć lat. Się zobaczy. :mrgreen:

Tuth 
Poszukiwacz Przygód

Otrzymał 9 piw(a)

Wysłany: 2008-11-23, 19:05   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

Miałem taki okres, że nie mogłem patrzeć na BG. Po bodajże roku znowu sobie zagrałem i z większymi przerwami, ale wciąż wracam. Obecnie nie gram, bo czekam, aż wyjdzie NTotSC v.3 i wtedy na całego ruszę. BG2 za to nie lubię i nie wracam. :]

Tagi: baldurs gate :: rozkmina :: wywód filozoficzny

[Pobierz temat]
Odpowiedz do tematu