Tawerna Hrothgara  Strona Główna

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

[Pobierz temat]Poprzedni temat :: Następny temat
Jak zostaje potraktowany zły <CHARNAME> w BG2- dyskusj
Autor Wiadomość
Lim-Lim 
Obywatel

Otrzymał 1 piw(a)

Wysłany: 2010-07-30, 21:33   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   Jak zostaje potraktowany zły <CHARNAME> w BG2- dyskusj

Tutaj chciałbym poruszyć pewien problem który zresztą jest znany wszystkim co wystarczająco długo grali w BG2. Właściwie można to raczej nazwać zamysłem twórców gry nie koniecznie problemem. Rzecz znana nam wszystkim-Baldur to gra nastawiona głównie do gry dobrą postacią. Dlaczego paladyni/łowcy którzy upadli tracą swoje oryginalne zdolności a nie dostają podobnym działających niemalże tak samo tylko w wersji dla złoczyńców(wiem są do tego mody). Dlaczego jak gra się złym charakterem a w Piekle pójdzie się ścieżką dobra nic się nie dzieje. Dlaczego ludzie reagują na dobrą reputacje podwyższając cenę a w przypadkach 'złoli' nie obniżają(chociażby z racji faktu 'jestem złem wcielony zmniejszaj ceny albo rozwale ci łeb!')? Wg. mnie dobrym pomysłem byłoby przemian w zabójcę zależna od charakteru(np jakby się grało złą postacią to by się zwiększyło możliwy czas działania poprzez anulowanie obrażeń z uzasadnieniem iż prawdziwie zły charakter mówi tak:"Tak daj mi te moc jestem mordercą jestem ZŁY!

Co wy o tym sądzicie?

Postaw piwo autorowi tego posta

Yarpen 
Bohater

Otrzymał 66 piw(a)

Wysłany: 2010-07-31, 21:59   [Pobierz post]   [Pobierz temat]   

Że masz dużo racji. BG2 to typowy naiwny RPG gdzie dobro to zawsze dobro i szlachetność a zło to to co ma wielkie kły, jest głupie i powinno mu się oberwać. Nawet jeśli to postać gracza. Złe postacie mogą liczyć na absurdalne bądź nieopłacalne rozwiązania questów (Hendak, Firkraag, gaj druidów), możliwość zabijania dobrych postaci której nie przewidzieli twórcy gry (dobre postacie nie mają żadnych fajnych przedmiotów i nagrody w doświadczeniu - ot porównanie Lehtinana a Hendaka). Do tego gra z reputacją poniżej 3 którą zgarnąć bardzo łatwo jest niegrywalna, no i zamiana wszystkich postaci wokół na wrogie to też kretynizm. Ogólnie go kill yourself.

Postaw piwo autorowi tego posta

[Pobierz temat]
Odpowiedz do tematu