Fatalnie jest pod względem kamery. Jest po prostu konsolowa. Na szczęscie kilkanaście tysięcy postów dziennie na ten temat sprawiło, że SE zmieni to na pewno i wersja dla PC nie będzie już irytować pod względem obsługi kamery.
Na czym polegał problem.
W momencie gdy chcieliśmy obrócić obraz za pomocą PPM to kamera za bardzo "płynęła" czasem nawet 4 razy okręciła się wokół postaci. Osobiście sobie z tym poradziłem. Przy eksploatacji użwałem IJKL do sterowania nią, a podczas walki nie jest potrzebna manipulacja kamerą. Ponad to wymyśliłem "pulsacyjny obrót kamerą" czyli odpowiednie ruchy myszką połączone z odpowiednim klikaniem w PPM, ale po choelre komu takie niewygodne rozwiązanie? NIech lepiej całość zmienią, więc sobie na to ponarzekaliśmy.
Druga rzeczy nieprzyjemna, włączanie interfejsu.
Litości, na esc jest wyłącznie cancel a jeśli chcemy włączyć opcje czy użyć kryształu do zkaończenia misji trzeba myszką specjalnie kliknąć odpowiednią ikonę, tak samo jest z wyciąganiem broni, kliknąć trzeba odpowiednią ikonkę - porażka. Dostali stosy narzekań, obieclai poprawę(tak w ogóle to już w trakcie bety dodawali poprawki).
3. i ostatni komplejn to ubogie menu opcji, brak zaawansowanej konfiguracji graficznej.
Na pierwsze miejsce wychodzi. MUZYKA!!! Wykorzystali to co wszyscy kochamy, mnóstwo klasycznych utworów w nowej wersji plus kilka nowych. W ten sposób w menu wita nas utwór z FF6, a po zakończonym z sukcesem levequeście(do tego przejdę w dalszej części)słyszymy wspaniały dźwięk wygranej walki, któż nie kocha tej melodii? Zatem, muzyka - wyśmienita.
Oprawa graficzna. Jak dla mnei czacha dymi, genialne połączenie 3D z 2,5D dzięki czemu grając mam uczucie jakbym zasuwał po jakimś trójwymiarowym obrazie plus b. ddobrze spisująca się fizyka, szaty falujące na wietrze wyglądają cudnie.
Modele postaci to jużw ogóle są wystrzałowe. FFXIV to najładniej wygladający jRPG jakiego kiedykolwiek stworzyli Japończycy. Chodzenie po równinie na której z wiatrem zasuwają liście to bardzo miła rzecz. Modele potworów również zasługują na najwyższe oceny.
Z radością stwierdzam, że nie wpłwa to jakoś specjalnei na płynność gry, w takiej karczmie, choć ludzi multum to gra zasuwa płynnie.
Levequesty. Zadania w FF14 przyjmujemy wyłącznie od konkretnych gildii. Miejsce gdzie dane zadanie trzeba wykonać jest wskazane na mapie(która również wymaga dopracowania, ale nie jest źle, jest dobrze i SE już nad tym pracuje). Tam podchodzimy do naszego ukochanego(z tkaich części jak choćby FFIII)kryształu i rozpoczyna się zadanie.... Na czas! Muzyka plus upływający czas naprawdę dostarcza adrenaliny.
System zbiernaia lootu - zero klikania, samo wpada do kieszeni.
Walka. Przyznaję, system jest ciekawy. Trochę w guście FFXII ale bez durnych strzałek(nie lubię tej części Finala). Najpierw należy wyjąć broń, postać sama po kliknięciu tego nie zrobi, ale nadaje to pewnego realizmu. Wtedy zaczyna się walka i wtedy też dopeiro pojawia się pasek z skillami, wcześniej pozostaje ukryty, bo po co ma zasłaniać ekran?
Pojawia się specjalny pasek, a jego pojemność jest na bierząco odnawiana po tym jak sami ją uszczuplimy poprzez używanie skilli, możemy użyć na raz tak dużo skilli jak mamy "moc" w pasku.
Hmmm.. Tyle już tego napisałem, że sam nie wiem o czym zapomniałem, zatem zadawajcie pytania jeśli coś jeszcze chcecie wiedzieć
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum